Snartur til Athen

Snartur til Athen

Panoramautsikt over gamlebyen i Athen og Parthenon-tempelet i Akropolis under solnedgang

Den beste måten å oppleve Athen på - med reiseleder Ann Kristin!

Athen - du snakker om by! Greske guder og gudinner. Monumenter hele verden vil se. Der antikken går hånd i hånd med nåtid i perfekt samspill med det lokale. Her opplever du alt sammen med vår lokalkjente, gresktalende reiseleder som har bodd her tidligere. Vi kan ikke tenke oss en bedre måte å lære om landet, skikkene og tradisjonene. Stort som smått.

Athen - demokratiets og antikkens vugge. Arkitektur, kirker og de nevnte monumenter stråler om kapp med et kreativt, yngre miljø. Athen har trukket til seg besøkende siden tidenes morgen. Det imponerende Akropolis med Parthenon-tempelet topper listen. Vi legger opp til frivillig besøk denne gangen, alt legges til rette for den som vil. På toppen skal vi uansett - Lykabettos-høyden er utsiktspunktet å få med seg. Store severdigheter all ære, men ofte husker du best når du tas med til mindre kjente steder. Der det åpenbarer seg noe du ikke har lest deg til - det er flere slike i Athen og Ann Kristin viser deg dem.

Våren kommer ofte tidlig på disse kanter. Vi synes mars er en perfekt tid for å bli mer kjent med Hellas mange fortreffelige steder, da er det mindre turister og det lokale skinner enda mer gjennom. Greske måltider smaker best i Hellas når de nytes i godt selskap. Du kan glede deg til matlagingskurs i nydelige, stemningsfulle Plaka - Athens perle av en gamleby.

Høydepunkter

 • Møt våren på lokalt vis i en storby som har ALT å by på
 • Athen – fortid og nåtid i skjønn forening
 • Anafiotika - et lite stykke Kykladene i storbyen
 • Maten... vi skal også lære selv på kokkekurs i Plaka
 • Reiseleder Ann Kristin - bedre reiseleder i Hellas tror vi ikke det er mulig å få
Gresk salat og brød på Kreta.
+10
+9

Program

4 frokoster, 1 lunsj og 3 middager inkludert

Dag 1

Avreise Norge, ankomst Athen

Lunsj og middag

Vi reiser fra Oslo Lufthavn grytidlig med Lufthansa. Først til Frankfurt for mellomlanding og flybytte. Ankomst Athen blir omtrent midt på dagen.

Etter ankomst tar vi turen inn til byen. På veien passerer vi Varkiza, Athens riviera. Det blir også stopp for lunsj. Litt etter ankommer vi Hotel Fresh med bra beliggenhet og flott takterrasse med utsikt. Ta livet litt med ro, ta en tur i nærområdet eller gå opp til terrassen om været er bra.

Vi spiser middag på hotellet denne første kvelden. Vi legger opp løpet og det er bare å glede seg disse dagene med mange opplevelser!

Dag 2

Athen - byrundtur med mulighet for Akropolis

Frokost

Frokost først, så ut på oppdagelsesferd med buss.

Athen er Hellas’ hovedstad og har en befolkning på nærmere fem millioner (inkludert havnebyen Pireus). Byen vokste kraftig etter andre verdenskrig og særlig frem til 1980. Dette medførte naturlig nok utfordringer med blant annet forurensning, men siden midten av 90-årene har det blitt foretatt store investeringer for å bedre forholdene. Spesielt etter at Athen fikk tildelt de olympiske sommerlekene i 2004 ble det store endringer. Deler av sentrum er bilfritt. I dag skal vi få oversikten, så her følger en ganske så detaljert plan for dagens tur:

Fra hotellet setter vi kursen mot hovedtorget, Syntagmaplassen, hvor parlamentet befinner seg. Her voktes den ukjente soldats grav og det er vaktskifte hver hele time. Vi fortsetter mot Zappeion, bygningen som regnes som hjertet av byen. Imponerende er den i hvert fall og brukes til seremonier i både offentlig og privat regi. Her snakker vi også historie, den ble oppført til OL i 1896. Arkitekten, Theophil Hansen, var dansk. I nærheten ligger Panathenian stadion som ble satt i stand til nevnte olympiade. Har du planer om å løpe maraton her i byen, eller har gjort det, så avsluttes alle løp her. Bakgrunnen kjenner vi - den løpende budbringeren som meldte om athenernes seier over perserne i år 490 f.Kr, tilbakela de omtrentlige 40 kilometerne fra Marathon til Athen. Resten er historie.

Hovedgata Panepistimiou er der nasjonalbiblioteket og universitet ligger. Den fører til Omoniaplassen og herfra kommer vi tilbake til Syntagma.

De som vil besøke Akropolis tar turen opp med lokalguiden vår, de andre kan bare rusle rundt "nede" i byen å gjøre det som faller deg inn (inngang Akropolis koster ca 20 euro og er ikke inkl). Her er det konstant restaurering og bevaring - dette er et av de viktigste historiske stedene i den vestlige verden. Her har det bodd folk siden 4000 - 3000 år f.Kr.

Nedenfor Akropolis ligger Athens agora, som var byens torg i antikken. Dette er i dag et arkeologisk utgravningsområde. På et høydedrag over agoraen ligger Hefaiston, som regnes som verdens best bevarte doriske tempel. Parthenon er selve symbolet, der det troner hvitt eller mykt honningfarget over byen. Det er lyset som avgjør nyansene, men ingen tvil om at dette vitterlig er et mesterverk. Kun det beste var godt nok for byen tilegnet gudinnen Athene. Datter av Zevs og gudinnen som skjenket byen oliventreet. Strategi og krigføring var også hennes viktigste egenskaper.

Bussen med Akropolisfarerne møter de andre og vi kjøres til Kolonaki. Oversatt med "lille søyle" er et pent og pyntelig nabolag på sørsiden av Lykkabettos-høyden. Navnet kommer selvsagt fra noe - det står en to meter høy søyle på torget som definerte området før det ble bygget og bodd her. Her er det nok av ting å se og gjøre. Rett og slett et levende område med kafeer, uteserveringer og shopping. Perfekt for å se på folk er det også.

Så tar vi alle turen opp i høyden, vi finner kabelbanen som går hvert 20. minutt. Den tar oss opp til Lykabettos-høyden på 277 moh. Utsikten beundres, kanskje ser vi helt over til noen av øyene, før vi går ned igjen. Halvveis tar vi turen innom kafeen med super utsikt fra terrassen. Forfriskninger venter for deg som vil (ikke inkl.). Videre nedover går vi blant eukalyptus og pinjetrær - og vel nede har vi tid til egen disposisjon. Reiseleder organiserer noe for deg som vil være med.

Middagen tar også reiseleder hånd om - bli med den som vil.

Dag 3

Mer av Athen - kokkekurs i Plaka

Frokost og middag

Etter frokost tar reiseleder oss med på rusletur i byen. Målet er det største markedet, bare det er et syn i seg selv. Det bugner av frukt, grønnsaker og mat - fersk og kortreist fra leverandører like utenfor byen.

Det er aldri langt til historiske og interessante steder i Athen, vi rusler videre og får med oss det Ann Kristin velger ut for oss. Som Monastiraki. Kanskje stikker vi innom litt lokale steder, som det gamle bakeriet der de lager nydelig og tradisjonell koulouria på baksiden av hovedgaten Ermou. Her i Monastiraki smaker vi også kanskje grekernes tradisjonelle ”fast food” – Gyro Pita. Alltid godt og det enkle er ofte det beste! I Monastiraki er det mye å se. Det å være i Athen er jo litt som å være på et utendørs museum der det gamle blandes med det moderne. Hadrians bibliotek og den romerske agoraen er flotte eksempler som dukker opp. Det samme med Tzistarakis-moskeen og flere kirker.

Om kvelden skal vi lage mat. Og vi skal spise den etterpå. Ikke noe er mer gresk enn en taverna og det kan være så mangt. Vi skal på en av dem, lære å lage noen retter og kose oss etterpå. Tavernaen er i Plaka, som er den aller eldste delen av byen. Livlig, bilfritt og rent ut trivelig - om enn travelt. Vi opplever mer av Plaka neste dag. I kveld spiser vi og koser oss sammen.

Dag 4

Athen med Ann Kristin, avskjedsmiddag om kvelden

Frokost og middag

Vi begynner med frokost før vi legger planer for dagen. Athen og Plaka skal oppleves mer.

Har du ikke hørt om Anafiotika? Tett oppunder Akropolis` murer finner vi en smak og et glimt av øylivet som så mange elsker. Her ligger en uventet sjarmør. En bitteliten gresk landsby som minner mest om Kykladene. Den ble bygget av marmorarbeiderne fra Anafi som ble satt til å arbeide på Akropolis.

Tiden går mens vi rusler rundt, det er sånn det er perfekt å oppleve en storby.

Om kvelden møtes vi til siste, felles middag sammen. Vi har helt sikkert blitt godt kjent og funnet nye favorittsteder.

Blå metallstol og bord med en blå blomsterpotte utenfor et hus på den greske øya Milos i Kykladene

En smakebit av Kykladene

Dag 5

Hjemreise

Frokost

Vi spiser frokost og har nesten hele dagen til egen disposisjon. Vi skal ikke vende nesen hjemover før tidlig ettermiddag så man kan få mye ut av den siste dagen. Først til flyplassen der Lufthansa venter med avreise om ettermiddagen. Som på utreisen, må vi en tur innom Frankfurt for mellomlanding og flybytte. Ankomst Oslo Lufthavn er sent om kvelden.

Takk for turen!

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo–Athen t/r med Lufthansa
 • 4 netter på hotell med frokost hver dag
 • Måltider i henhold til program
 • Alle utflukter og entreer iht. programmet.
 • All transport i følge programmet
 • Lokale guider
 • Reiseleder (gresktalende) fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips