Nyttårstur til Tel Aviv

Nyttårstur til Tel Aviv

28. desember 2022 / 7 dager / Pris fra 25.890,-

Utsikt over vannkanten og strendene i Tel Aviv

Israel med Tel Aviv, Jerusalem, Masada og Dødehavet

Midtøstens mest trendy strandby er vertskap for denne nyttårsturen. Gjett om vi gleder oss! Tel Aviv er ung, hip, sammensatt, ualminnelig feststemt og vakker. Det råder en avslappet atmosfære, samtidig som det er en evig tilstedeværelse av intensitet. Den sover aldri. Her leves livet til det fulle. Stranden er midtpunkt, Middelhavet inviterer. Det surfes, vennegjenger samles, det drikkes og gestikuleres på de mange kafeene og uteserveringene. Men byen har mange lag. Israel har enda flere lag. Lite land, men du verden så innholdsrikt.

Der Tel Aviv er ung, trekker Jerusalem i motsatt retning. Historien omslutter oss overalt. Tro, håp og religion. Her møtes de tre verdensreligionene på et lite areal. Jødedommen, kristendommen og islams tredje helligste by etter Mekka og Medina. Jerusalem etterlater ingen upåvirket. En hel verden har øynene på den. Nytt fokus, Dødehavet er et surrealistisk sted. Mer enn 400 meter under havflaten er landskapet som i en science fiction film. Det å være vektløs her i det megasalte vannet, hører med. Det samme med den mineralrike leiren. I nærheten ruver Masadaklippen. Et arkeologisk mesterverk, ja. Masada synger også en annen sang - om mot, heroisme og det å ikke overgi seg. Samme hva.

Høydepunkter

 • Ulike nabolag med ulike uttrykk og arkitektur
 • Jaffa – sjarm, historie og havn
 • Masada der både arkeologi og heroisme råder
 • Dødehavet er ikke dødt, og du flyter vektløs som bare det
 • Jerusalem, byen alle gjør krav på. Der religion gjennomsyrer alt men det er mer
 • Nyttårsfeiring på en av Tel Aviv's beste barer
Skyline of the Old City at the Western Wall and Temple Mount in Jerusalem, Israel.

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 28.12.2022

  Tilgjengelighet: Ledig

  Dager: 7

  Priser fra: 25.890,-

  Reiseleder: Bjørn H. S. Kristiansen

  Velg avgang

  Avreise fra Oslo Lufthavn

+21
+20

Program

6 frokoster, 1 lunsj og 4 middager inkludert

Dag 1

Avreise og ankomst

Middag

Avreise med Lufthansa om morgenen. Flybytte og mellomlanding før vi lander på Ben Gurion flyplass i Tel Aviv om ettermiddagen. I Israel er sikkerhet alltid høyeste prioritet og det merkes selvsagt på flyplassene både ved ankomst og avreise.

Vi får transfer til Jerusalem, en av verdens mest betydningsfulle byer for så mange.

Velkommen til Israel. Nesten ni millioner mennesker på en smal stripe mellom arabiske stormakter. På størrelse med Hedmark fylke. Der folk uten land fikk tildelt land. Men der det allerede bodde folk. Alle som en har vi hørt, vi har ment og vi har trodd. Der politikk alltid ulmer under alt. Der en broket befolkning valgte å følge drømmen sin og der man må finne sin egen vei. Disse dagene skal vi se, vi skal lære og vi skal dukke ned i historie og nåtid. Vi skal spise deilig, lokal, kortreist mat og vi skal lære landet å kjenne. Og vi skal kose oss på tur. Siden vi ankommer slik vi gjør, blir et et lett måltid på bussen.

Til informasjon: I Israel feires jo ikke jul, men i åtte dager feires hanukkah, lysfesten. I år er det fra 18. - 26. desember. De feirer gjeninnvielsen av tempelet i Jerusalem etter at det hadde blitt vanhelliget av hellenistene. Når sporene fra de vantro vel var fjernet og renset, skulle de tenne den syvarmede lysestaken, menoraen. De hadde kun olje til en dag, mens det skulle ta åtte dager å lage ny. Som et mirakel fra Gud brant lysestaken natt og dag i åtte dager.

I Israel ser vi mange unge soldater som bærer automatvåpen. De handler og gjør dagligdagse ting i uniform – med våpen. Verneplikten i landet har endret seg flere ganger, og er nå 32 måneder for menn og 24 for kvinner. Jøder og drusere har verneplikt, andre religioner velger. Mange jøder som ikke er statsborgere melder seg også til tjeneste.

Klippekuppelen (Qubbet el-Sakhra) er en av de største islamske monumentene, den ble bygget av Abd el-Malik, Jerusalem, Israel

Kippedomens gylne kuppel og vakre farger

Dag 2

Jerusalem - det gamle og det nye

Frokost og middag

Vi har en kort natt bak oss, men frokost får oss i gang. Vi må ut å oppleve!

Ingen kan stille seg likegyldig til Jerusalem. Byen har en kolossal tiltrekningskraft og alle vil ha en bit. Turbulent fortid er bare fornavnet. Det er umulig å snakke om Jerusalem uten å fokusere på religion. Gullkuppelen til Klippedomen skinner klart blant de andre murbygningene. Kristne, jøder og muslimer har alle en enorm tilhørighet og eierskap til et lite område. Slikt er unikt og det er bare Jerusalem som har det. Det er neimen ikke lett å bære alt dette på sine skuldre. Smeltedigel, men senter for uvennskap av rang.

Først jødedommen. Tempelplassen der Davids sønn, kong Salomo, bygget det første tempelet, er det aller helligste for jødene. Opprinnelig bygget på det stedet Abraham ofret sin sønn Isak. David hadde fått et løfte fra Gud om at hans etterkommere skulle være konger i Israel i evig tid, noe som er essensen i jødedommen. Dette gjør at få firer en tomme på deling. Det som skulle vært inne i tempelet, som paktens ark, gull og hellige gjenstander har man funnet svært lite om. Klagemuren, eller den vestre muren, er rester av muren rundt tempelet, og det er hit alle kommer for å be. Det er symbolikk i alt jødene gjør og har på seg. De ortodokse følger reglene nøye og for oss føles dette veldig eksotisk og annerledes.

Så kristendommen. Via Dolorosa der Jesus bar korset. Gravkirken hvor mange mener han ble korsfestet, der Golgata var. Derom strides de lærde, men kirken er viktig for kristne. Graven besøkes av så mange. Noe overraskende er det kanskje at gravkirken deles, dog ikke likt, mellom romersk-katolikker, gresk-ortodokse, armenske, etiopiske og koptiske kristne?

Deretter islam. Jerusalem er deres tredje helligste by etter Mekka og Medina. På arabisk heter byen Al Quds, den hellige. Først og fremst den gylne, dekorerte Klippedomen. Estetisk nydelig. Domen er et av de eldste islamske byggverk, oppført på slutten av 600-tallet på det stedet profeten Muhammed skulle ha steget opp til himmelen. Men det er naboen, Al Aqsa-moskeen, som er den helligste moskeen.

Så besøker vi de fire ulike kvarterene i gamlebyen – før Den hellige gravs kirke. Vi rusler i Cardo, det jødiske kvarteret. Og vi må få med oss Den vestre muren. Mot slutten av turen rusler vi kanskje gjennom basarene for litt påfyll av farger og alskens ting og tang. Skal du kjøpe noe, pruter du.

Underveis stopper vi for litt lokal gatemat for lunsj: Falafel i pita er enkelt, men godt og mettende. I tillegg blir det tid for å ta seg en skikkelig arabisk kaffe eller kanskje vi sjekker ut de beste stedene for hummus? Akkurat hvor man får den beste er alltid oppe til diskusjon, alle har sin favorittoppskrift!

Kvelden blir det lokales ånd, noe vi verdsetter stort. Vi skal møte Mazal som bor i nabolaget Ein Karem. Hun forteller historien om familien som opprinnelig kom fra Jemen på 50-tallet og bosatte seg her i Ein Karem sammen med mange andre familier. I dag er hun gift med en tyrkisk mann, og det beviser bare hvor utrolig stort mangfold det er her. For å levendegjøre berettelsen, bruker hun både tradisjonelle klær samt sang og musikk fra Jemen. Vi får være med på en feiring som innebærer henna, noe som brukes i forbindelse med bryllup. Vi får også smake jemenittisk mat og får en innføring i hvordan man lager "zhug" som er en varm saus basert på mange ulike krydder og smaker.

Dag 3

Dødehavet, Negevørkenen og Masada

Frokost og lunsj

Etter en god frokost er det ut på tur sørover, vi sjekker ut fra hotellet.

Det er ikke så store avstander her i Israel, men det er store kontraster til dit vi skal. Masadaklippen. Historie og drama hånd i hånd med arkeologisk mesterverk. På veien stopper vi for å se noe mer moderne – grafittien på de gamle bygningene som viser misnøye og protester mot at Dødehavet tørker.

Dødehavet og landskapet rundt er forunderlig og fascinerende. Ørken er ikke kjedelig, nyansene av farger fenger. Israelerne har virkelig fått ørkenen til å blomstre, til å dyrke frukt, grønnsaker og alt hva man ikke tenkte at en karrig jord kunne gi fra seg. Til ettertanke.

Masada er en bauta i historien og bokstavelig. I dag tar man ganske enkelt kabelbanen opp og ned, men slik var det ikke før i verden. Det var selveste Herodes som stod for utformingen av Masada i sin tid. Vi snakker strategisk beliggenhet med den utsikten. Her hadde man full oversikt over fienden. Herodes sørget for moderne bekvemmeligheter som rituelle bad og flere flotte palass, men også vakre fresker, mosaikker og utsmykninger. Mye er bevart og restaurert som vi kan beundre.

Opprøret mot romerne ble etterhvert et faktum. Et jødisk folk, kalt seloter, hadde tatt klippen som sin siste skanse. Herfra sloss de og kjempet for at romerne ikke skulle komme opp. Med tiden klarte romerne å bygge en rampe for å gjeninnta Masada. Det var da over 900 seloter valgte det som i dag står som et heroisk symbol: De valgte å kaste seg i døden heller enn å overgi seg til fienden.

Vi skifter fokus. Slik er det i Israel. Det skifter fort. Vi går mot velvære, gjørme og bad. Dødehavet byr på både spabehandlinger (eller bare å smøre seg inn med velgjørende leire) og det å flyte flyte vektløs i meget salte omgivelser. Flyte må du, det er en helt merkelig følelse og du tror det egentlig ikke før du ligger der selv…Husk badetøy og håndkle. Og gode sko å gå oppe på Masada.

Lunsjen vår blir også med et helt annet fokus - vi stopper hos beduinene og hører mer om dette spesielle livet der de bor i sine telt i ørkenen. Her i området har kvinnene "drive" til å sette i gang ulike initiativ som vi gjerne hører mer om. En dag med mye innhold krones med at vi er fremme i byen som aldri sover: Tel Aviv.

Reiseleder organiserer middag for den som vil spise felles.

Dag 4

Jaffa og nyttårsaften i Tel Aviv

Frokost og middag

Etter en sen frokost skal vi rusle rundt å lade opp til en fin kveld. Å begynne vårt opphold i Tel Aviv i Jaffa, det er egentlig veldig naturlig.

Omtalt i Det gamle testamentet og en evig påminnelse om alle folkegruppene som har befolket dette området. Tel Avivs tvilling og havn, men ikke enegget tvilling utseendemessig. Jaffa oser historie. Over 4000 år gammel, med masse stemning, sjarm og en arabisk feeling over seg. Havn, marked og gallerier. Koselig og fargerikt med brosteinsbelagte gater og bohemsk vri.

Resten av dagen til egen disposisjon i Tel Aviv. Ta dagen som den kommer, rusle rundt og gjør deg mer kjent. Reiseleder kan også komme med forslag eller organisere noe. Temperaturen vil vise om det er strandliv. I så fall er stranden inndelt. Og det er mur. Men å gå langs den, er jo mulig - og det er alltid et yrende liv langs strandpromenaden.

Om kvelden møtes vi til nyttårsmiddag for senere å fortsette festen (om du vil) på en av klubbene i Tel Aviv. l'chaim - skål og velkommen til 2023!

Dag 5

Tel Aviv på egen hånd

Frokost

I dag har du mesteparten av dagen til egen disposisjon i Tel Aviv. Ta dagen som den kommer, rusle rundt i rolig tempo. Vi besøker Neve Tzedek sammen, de andre stedene er til informasjon, steder du kan rusle de timene vi har til egen rådighet.

Tel Aviv kjennes ung. Slik har det ikke alltid vært, men mye har skjedd de siste tiårene. Nå er det teknologi, IT og økonomi som har overtatt for mer landbruksbasert. Vekst, opp og frem. Den nye tiden synes overalt. Tel Aviv har også flott arkitektur. Med områder for Bauhaus-bevegelsens ide om kunst som går i takt med dagliglivet. De hvite overflatene, rent og minimalistisk med avrundede hjørner og estetiske linjer. Tel Aviv er den byen med mest Bauhaus-bygninger i verden. UNESCO holder hånden over disse.

Ulike nabolag har ulik karakter og trendfaktor. Neve Tzedek var der de første jødiske bosatte seg for rundt 100 år siden. Fra å være slitt og kjedelig, har det fått en ansiktsløftning og masse liv. Litt orientalsk.

Så har vi Nahalat Benjamin, også en eldre del av byen som har masse atmosfære. Og Sheinkin, gata med en ungdommelig stemning, fargerik og masse kafeer.

Spesielt er Rabin Square, stedet der Israels statsminister ble skutt i 1995. Osloavtalen ga forsiktig optimisme, men drapet tok raskt luven fra håpet om fred. Det som var vanskelig ble med ett verre. Og vanskeligere.

Om ettermiddagen har vi en valgfri utflukt til Milk and Honey Distillery.

Måltider organiseres av reiseleder for den som vil.

Ekstra tillegg

Dag 6

Tel Aviv

Frokost og middag

Vi spiser frokost og legger planer for dagen i Tel Aviv. Du har dagen til egen disposisjon, men vi har en valgfri utflukt hvor grafitti og gatekunst er i fokus. Du kan selvfølgelig også ta inn byen i eget tempo og gjøre akkurat som du vil.

Om kvelden møtes vi til felles middag på en lokal restaurant. Det er perfekt å avslutte oppholdet på lokalt vis og i hyggelig selskap.

Ekstra tillegg

Dag 7

Hjemreise

Frokost

Siste dagen i Tel Aviv har kommet og vi spiser frokost. Det er fortsatt noen timer du har til egen disposisjon i Tel Aviv. Vi må etter hvert sjekke ut og får transport til flyplassen. Det må beregnes god tid til sikkerhetskontroller. Lufthansa har avgang om ettermiddagen. Etter mellomlanding og flybytte i München, lander vi på Gardermoen sent om kvelden.

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo-Tel Aviv t/r
 • 6 netter på hotell inkl. frokost
 • Måltider i henhold til program
 • All transport ifølge programt
 • Lokale guider
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer til måltidene
 • Tips