Nord-Makedonia - en vakker hemmelighet

Nord-Makedonia - en vakker hemmelighet

18. august 2022 / 9 dager / Pris fra 16.470,-

By ved havet med strandrestaurant.

Bli med til den ukjente perlen Nord-Makedonia!

Nord-Makedonia (byttet navn fra Makedonia i 2019) har vært på programmet hos oss siden første tur gikk av stabelen i april 2017. Bli med til dette særdeles gjestfrie landet, fortsatt uoppdaget, i hjertet av Sørøst-Europa. Balkan møter Italia, og dramatisk natur er det ingen mangel på. Landet er fjellrikt og vakkert med ruvende topper på opptil 3000 meter.

Reisen begynner i hovedstaden Skopje der vi skal gjøre oss kjent med variasjonene og kontrastene mellom det gamle og det nye. Så går turen ut til vinområdene der vi skal overnatte på en vingård. Turen fortsetter til den historiske byen Ohrid som ligger idyllisk til ved den naturskjønne sjøen av samme navn, omringet av dramatiske fjell og vakker natur. Her møter vi en sjelden kombinasjon av skjønnhet og eventyr, historiske kirker og gamle steinhus som gir atmosfære som bare det. Ohrid er livlig og oser av sjarm hele året rundt, i gamlebyen finnes massevis av små butikker og kafeer. Her er vi lenge, og det er fint å bade her nå om sommeren.

Det er heller ingen mangel på restauranter med velsmakende mat og drikke. Prisnivået er svært hyggelig – i Nord-Makedonia får du veldig mye for pengene! Bli med på en tur med natur, storby, vinsmaking, middelalder, romersk arkitektur, landsbybesøk og lokale forhold. Du kan til og med bli med på valgfri utflukt til Albania og Tirana.

Nord-Makedonia serverer alt dette, vær velkommen med!

Høydepunkter

 • Bli med til et spennende land i Europa – en herlig miks av Italia; Hellas og Balkan
 • Opplev hovedstaden Skopje, storbyliv, historie, kultur og basarer
 • Superkoselige Ohrid, en by det er lett å bli glad i
 • Ohridsjøen er balsam for sjelen
 • Overnatting på vingård i Tikves med vinsmaking og historie
Biler i Ohrids gater

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 18.08.2022

  Tilgjengelighet: Ledig

  Dager: 9

  Priser fra: 16.470,-

  Reiseleder: Marios Georgiou

  Velg avgang

  Avreise fra Oslo Lufthavn

+22
+21

Program

8 frokoster, 5 lunsjer og 4 middager inkludert

Dag 1

Avreise og ankomst Skopje

Middag

Vi flyr med Turkish fra Oslo Lufthavn med avreise om formiddagen. Flybytte og mellomlanding i Istanbul Så lander vi på flyplassen i Nord-Makedonias hovedstad Skopje, finner bussen og kjører til hotellet.

Vi spiser felles (sen) middag og lader opp til neste dags severdigheter og opplevelser. Verdt å nevne er er at makedonsk mat er inspirert av både det tyrkiske og det tradisjonelle balkankjøkkenet. Det blir mange smaker fremover på denne turen.

Makedons hovedstad Skopje. Gammel steinbro

Skopje

Dag 2

Skopje

Frokost og lunsj

I dag skal vi se nærmere på Skopje, her i tilfeldig rekkefølge. Via den stemningsfulle gangbroen krysser vi elven til det historiske kvarteret med basarene, de mange kirkene og moskeene. Elven Vardar skiller det gamle tyrkiske kvarteret fra det nye sentrum. Skopje ble regjert av tyrkerne frem til 1912. I dag er byen preget av at et stort jordskjelv i 1963 la store deler av byen i ruiner. Det er ikke så lenge siden de renoverte og bygget nye bygninger i nyklassisistisk stil langs elven, og i dag huser disse flere store muséer og regjeringsbygninger. Makedonia er i full gang med å gjenoppbygge en nasjonal identitet etter selvstendigheten i 1991. I det nye sentrum finner vi massive statuer av de makedonske nasjonalheltene. Den viktigste av dem alle er naturligvis Aleksander den Store. En ting er sikkert – statuene og monumentene er vanskelig å unngå å se i bybildet!

En annen enormt betydningsfull person som kommer fra dette landet er Mor Teresa. Vi lærer mer om hennes utrettelige arbeid og engasjement når vi besøker huset som er satt opp som et minnesmerke for den lille nonnen med det store hjertet, som mottok Nobels fredspris i 1979. Vi skal også besøke Museum of Macedonia der landets kommunistiske fortid kommer frem i lyset.

Etter felles lunsj er det tid på egen hånd før reiseleder organiserer middag på kvelden for den som vil.

Alexander-statuen i Skopje sentrum

Aleksander-statuen i Skopje sentrum

Dag 3

Overnatting på vingård, vinsmaking, historie og kanskje litt innhøsting

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost skal vi ut på en liten kjøretur på 1,5 times tid til vinområdet Tikves. Her skal vi overnatte på vingården Queen Marija. Oppkalt etter Marija Karadjordjevic, kona til kong Aleksandar av Jugoslavia. Den gang i første halvdel av 1900-tallet da regionen var helt annerledes enn i dag. Gården har, som navnet tilsier, en royal forhistorie og påberoper seg å lage kongelige viner. I hvert fall når det gjelder smak og kvalitet. Og vi er på en av de mest anerkjente vingårdene i landet så bedre får det knapt blitt. Her i området, rundt ravinen Demir Kapija, er der det er mest fruktbart og fordelaktig for vindruer. Det lover bra!

Litt generelt om vin på disse kanter:

Vindistriktet ved Tikves gir som nevnt den beste grobunnen for druene, som til gjengjeld gir utsøkt vin. Vinen herfra eksporteres til flere land og Tikves er med dette Balkans største vinprodusent. Under Jugoslavia-tiden var det kvantitet som telte. Det skulle produseres vin til folket – 50 millioner liter i året. I dag har de med fransk hjelp utviklet noen særdeles gode nisjeviner. Vranec er en av de mest kjente internasjonalt. Ordet betyr svart hingst og symboliserer styrke, kraft og makt, årgangen fra 2011 ble forresten utnevnt til det årets stjernevin.

Som innledning besøker vi vinmuseet i Demir Kapija der vi får vite enda mer.

Tilbake på vingården flettes også historien om de kongelige inn med mer. Og siden vi er her i august når innhøstingen foregår, er det ikke umulig at vi får delta litt her også. Tiden vil vise om det passer inn.

Midt på dagen blir det hjemmelaget lunsj hos vertene Mishko og Marija i landsbyen Ciflik. Og selvsagt rakija.

Om kvelden møtes vi til royal middag og vinsmaking på vingården.

Dag 4

Bohemske Bitola, Villa Dihovo før vi kommer til Ohrid

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost sjekker vi ut fra vingården og skal både oppleve det lokale, kulturelle og det mer urbane Nord-Makedonia. Vi er på vei til Ohrid, men det er mye å se underveis:

Først Bitola, landets nest største by. Med gammelt og nytt i god miks. Med en livlig og meget hyggelig gågate, Shirok Sokak – her er det hyggelig og interessant å være. Med alle innslag av fremmende makter som har satt sitt preg på arkitektur og historie, bærer også byen preg av dette. Her pustes både historie og tradisjon i finstemt takt. Vi besøker først Heraclea som ble grunnlagt av Aleksander den Stores far. På promenaden stopper vi under balkongen der Eleni Karinte, den lokale skjønnheten, traff Kemal Ataturk. Ataturk var grunnlegger av det moderne Tyrkia. Disse to skal ha hatt en romantisk kjærlighetshistorie og dramatikken rundt Elenis kristne bakgrunn trekker sammenligninger til Romeo og Julie.

Så passer det godt med lunsj noen kilometer fra Bitola. Denne skal spises ved foten av Pelister Nasjonalpark på Villa Dihovo. Med knallfin beliggenhet er landsbyen Dihovo pent plassert under Babafjellet. Dette er naturlig nok det mest populære stedet for å reise ut på landet på disse kanter. Her har kjøkkensjefen forberedt «zelnik» som er en tradisjonell makedonsk oppskrift med pasta i lag med sesongens grønnsaker. Den fargerike eieren disker også opp med hjemmelaget vin og rakija som er et fruktbrennevin og ofte relativt sterke saker. I tråd med tradisjoner blir det også folklore i dag.

På veien til Ohrid, stopper vi ved Mr. Jone Eftimovskis hjemmemuseum i landsbyen Podmocani. Her er ulike folklore ting og tang som kan beskues. Med pasjon for tradisjonelle håndlagede klær, har samlingen blitt bra etter hvert. Han er også veldig opptatt av historie og forteller gjerne mer for oss som vil høre.

Vel fremme i Ohrid, sjekker vi inn på hotellet og møtes til middag.

Dag 5

Vakre Ohrid

Frokost og lunsj

Etter frokost skal vi ut å se oss om i vakre Ohrid. Det er mye å se og gjøre her. Et av de viktigste monumentene over Nord-Makedonia er St. Sofiakirken med arkitektur og kunst fra middelalderen. Historien om den makedonske kirkes rolle her i grenselandet mellom islam og kristendommen er spesielt interessant i forhold til landets beliggenhet.

I Ohrid finnes også både greske og romerske ruiner, mange fortsatt under jorden. Et amfiteater som en gang i tiden ble benyttet til gladiatorkamper, ble begravet og forlatt etter Romerrikets fall. I dag er det godt bevart, beliggenheten mellom to topper beskytter mot vinden og gir utsøkt akustikk. Teateret brukes i dag til konserter, selveste Jose Carreras har sunget kraftfulle toner her og Bolshoi-balletten fra Moskva har danset grasiøst og vakkert ved den årlige sommerfestivalen i byen.

Det sies at man nesten er redd for å grave i jorden, da det alltid dukker opp et stort dilemma: Hvor mange av de sjarmerende, historiske husene skal flyttes for å grave frem de spektakulære antikke funnene?

Vi vil også få en presentasjon av hvordan de lager Ohrid-perler, noe som har blitt gjort i 150 år. Selveste dronning Elizabeth har disse perlene i samlingen sin som ble gitt som gave til henne i 2001. Dette er håndverk der det kun er to familier som fortsatt gjør dette på gamlemåten. Perlene herfra er veldig etterspurt rundt om i verden, og de er utrolig vakre. Men det er også grunnet at prosessen i seg selv er helt naturlig.

Etter byturen spiser vi lunsj på en lokal restaurant. Deretter er det litt tid på egen hånd for shopping eller flere kulturelle opplevelser.

Reiseleder organiserer middag for den som vil.

Dag 6

Båttur til St. Naum

Frokost og lunsj

I dag er det båttur til den skjønne Ohridøya fra sørsiden. Vi seiler til St. Naum- klostret, ved grensen til Albania. På turen stopper vi ved «Bay of Bones Museum». Museet er en rekonstruksjon av bosetninger fra 1200 – 700 år f. Kr. og ligger ute i vannet.

St. Naumklosteret ble grunnlagt på 800- tallet, og er et av de aller helligste stedene for makedonerne. Hvert år valfarter mange pilegrimer hit fordi St. Naum var kjent for helbredende mirakler. Muslimer så vel som kristne oppsøkte stedet for å bli kurert mot sykdommer. I klosterkirken er Sankt Naum selv begravet. Legger man øret til kisten, sier legenden at man fremdeles hører hjertet slå… Vakre påfugler vokter over stedet, og de lokale prestene er ikke snauere enn at de kanskje rett og slett serverer lokalt brennevin. Brennevinet her skal visstnok ha helbredende virkning, hvis den drikkes over tid i små mengder. Det hjelper å tro.

Lunsjen inntas her i St. Naum før det blir tid på egen hånd til å rusle rundt i området, eller kanskje ta et bad?

Vel tilbake i Ohrid er det middag på egen hånd, reiseleder organiserer for den som vil være med.

Saint Naum kloster nær Ohrid i Makedonia

St Naum kloster

Dag 7

Dag til egen disposisjon i Ohrid

Frokost

I dag tar du dagen som den kommer i Ohrid, eller blir med på valgfri utflukt til nabolandet Albania (forhåndsbestilles). Ohrid byr på shopping, markeder og det er veldig fint å bade her. Vi satser på at det i august er sol, sol og atter sol!

Reiseleder vil også i dag organisere middag i Ohrid for den som vil være med.

Ekstra tillegg

Dag 8

Dag til egen disposisjon i Ohrid, så til Skopje

Frokost og middag

Reiseleder gir forslag eller organiserer noe felles om du ikke bare vil slappe av ved strand og sjø.

Om ettermiddagen sjekker vi ut fra hotellet og reiser tilbake til Skopje. Vi har tidlig hjemreise neste dag, og reiser i dag for å slippe den lange transporten på rundt 3 timer midt på natten. Vi sjekker inn på samme hotell som før og vi skal avslutte oppholdet vårt med middag på en lokal restaurant. God mat, god drikke og godt selskap er tingen!

Soloppgang over Ohrid-sjøen i Makedonia

Ohrid, Makedonia

Dag 9

Hjemreise fra Skopje

Frokost

Frokost tidlig i dag før vi reiser ut til flyplassen. Turkish flyr oss først til Istanbul og etter mellomlanding og flybytte beregner vi å være på Oslo Lufthavn om ettermiddagen.

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo–Skopje t/r
 • 8 netter på hotell. Frokost inkludert hver dag
 • Måltider iht. program
 • Alle utflukter og entreer iht. programmet.
 • All transport i følge programmet
 • Lokale guider
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips