Soloppgang over Ohridsjøen

Makedonia – en vakker hemmelighet!

Bli med til den ukjente perlen Makedonia!

Makedonia har vært en vinner hos oss siden første tur gikk av stabelen i april 2017. Bli med til dette særdeles gjestfrie landet, fortsatt uoppdaget, i hjertet av Sørøst-Europa. Balkan møter Italia, og dramatisk natur er det ingen mangel på. Makedonia er fjellrikt og vakkert med ruvende topper på opptil 3000 meter.

Reisen begynner i hovedstaden Skopje der vi skal gjøre oss kjent med variasjonene og kontrastene mellom det gamle og det nye. Turen fortsetter til den historiske byen Ohrid som ligger idyllisk til ved den naturskjønne sjøen av samme navn, omringet av dramatiske fjell og vakker natur. Her møter vi en sjelden kombinasjon om skjønnhet og eventyr, historiske kirker og gamle steinhus som gir atmosfære som bare det. Ohrid er livlig og oser av sjarm hele året rundt, i gamlebyen finnes massevis av små butikker og kafeer.

Det er heller ingen mangel på restauranter med velsmakende mat og drikke. Prisnivået er svært hyggelig – i Makedonia får du veldig mye for pengene! Bli med på en uke med natur, storby, vinsmaking, middelalder, romersk arkitektur, landsbybesøk og lokale forhold.

Makedonia serverer alt dette!

Følg med for ny dato: https://www.carpe-diem.no/reiseoversikt/

 

 

Avreiser & Bestilling

Ingen tilgjengelige avreiser

Høydepunkter

 • Bli med til et ukjent land i Europa – en herlig miks av Italia og Balkan
 • Opplev hovedstaden Skopje, storbyliv, historie, kultur og basarer
 • Superkoselige Ohrid, en by det er lett å bli glad i
 • Ohridsjøen er balsam for sjelen
 • Spennende utflukter med lokale innslag gjør deg kjent med landet
 • Fullspekket program med mye variasjon
 • Alle måltider fra frokost dag 2 til lunsj dag 8 er inkludert
 • MYE for pengene i Makedonia
 • Makedonia Skopje
 • Makedonia, Mustafa Pasha moskeen i Skopje
 • Makedonia Skopje
 • Makedonia Skopje
 • Ohrid Makedonia
 • Ohrid Makedonia
 • Ohridsjøen Makedonia
 • Ohridsjøen Makedonia
 • Ohridsjøen Makedonia
 • Ohridsjøen Makedonia
 • Makedonia
 • Ohrid Makedonia
 • Makedonia Ohrid
 • Makedonia Ohridsjøen
 • Ohridsjøen, Makedonia
 • Ohrid Makedonia
 • Ohrid Makedonia
 • Ohrid Makedonia
 • Makedonia
 • Makedonia
Dag 1

27. april - Avreise og ankomst

Vi flyr med Norwegians direktefly som tar oss fra Oslo Lufthavn til Pristina. Avgang er om ettermiddagen, ankomst om kvelden. Det er cirka 90 kilometer og rundt to timers kjøring til Makedonias hovedstad Skopje. Innkvartering på hotell Holiday Inn i hjertet av Skopje. Vi tar kvelden og lader opp til neste dags severdigheter og opplevelser.

(-/-/-)

Gamlebyen i Skopje
Dag 2

28. april - Skopje

I dag skal vi se nærmere på Skopje. Via den stemningsfulle gangbroen krysser vi elven til det historiske kvarteret med basarene, de mange kirkene og moskeene. Elven Vardar skiller det gamle tyrkiske kvarteret fra det nye sentrum. Skopje ble regjert av tyrkerne frem til 1912. I dag er byen preget av at et stort jordskjelv i 1963 la store deler i ruiner. Det er ikke så lenge siden de renoverte og bygget nye bygninger i nyklassisistisk stil langs elven, og i dag huser disse flere store muséer og regjeringsbygninger. Makedonia er i full gang med å gjenoppbygge en nasjonal identitet etter selvstendigheten i 1991. I det nye sentrum finner vi massive statuer av de makedonske nasjonalheltene. Den viktigste av dem alle er naturligvis Aleksander den Store. En ting er sikkert – statuene og monumentene er vanskelig å unngå å se i bybildet!

En annen enormt betydningsfull person som kommer fra dette landet er Mor Teresa. Vi lærer mer om hennes utrettelige arbeid og engasjement når vi besøker huset som er satt opp som et minnesmerke for den lille nonnen med det store hjertet, som mottok Nobels fredspris i 1979.

Etter felles lunsj er det tid på egen hånd før middag på lokal restaurant. Her smaker vi makedonsk mat som er inspirert av både det tyrkiske og det tradisjonelle balkankjøkkenet.

(F/L/M)

Skopje
Dag 3

29. april - Historie i Stobi, vinsmaking i Tikves, Bitola og Ohrid

Om morgenen forlater vi hovedstaden og vender nesen mot den arkeologiske utgravningen av Stobi. Bygget i den hellinistiske
perioden, var Stobi en by å regne med i lang tid, og viktig for det romerske riket. Utgravninger og oppdagelser viser et høyt utviklet samfunn. Funn viser at det var et jødisk samfunn her allerede på 200-tallet, før byggingen av en kristen basilika ble påbegynt over ruinene av synagogen. Etter en kort men interessant innføring fra svunne tider, settes kursen mot det frodige landskapet ved Tikves og noe helt annet – et vineri.

Vindistriktet ved Tikves gir den beste grobunnen for druene, som til gjengjeld gir utsøkt vin. Vinen herfra eksporteres til flere land og Tikves er med dette Balkans største vinprodusent. Utvendig ligner det en fabrikk, men innvendig åpenbarer det seg et vinslott med stemningsfulle kjellere fylt med vin fra stedets lange historie. Under Jugoslavia-tiden var det kvantitet som telte. Det skulle produseres vin til folket – 50 millioner liter i året. I dag har de med fransk hjelp utviklet noen særdeles gode nisjeviner. Vranec er en av de mest kjente internasjonalt. Ordet betyr svart hingst og symboliserer styrke, kraft og makt, årgangen fra 2011 ble forresten utnevnt til det årets stjernevin. Vi spiser lunsj underveis og smaker selvsagt på de edle dråpene av denne spesielle vinen.

Det blir også et stopp på Bitolas livlige og meget hyggelige gågate før vi fortsetter mot Ohrid der vi sjekker inn på hotellet. I kveld blir det felles middag med folkloreshow på hotellet.

(F/L/M)

Gamlebyen i Ohrid
Dag 4

30. april - Vakre Ohrid

Etter frokost skal vi ut å se oss om i vakre Ohrid. Det er mye å se og gjøre her. Et av de viktigste monumentene over Makedonia er St. Sofiakirken med arkitektur og kunst fra middelalderen. Historien om den makedonske kirkes rolle her i grenselandet mellom islam og kristendommen er spesielt interessant i forhold til landets beliggenhet.

I Ohrid finnes også både greske og romerske ruiner, mange fortsatt under jorden. Et amfiteater som en gang i tiden ble benyttet til gladiatorkamper, ble begravet og forlatt etter Romerrikets fall. I dag er det godt bevart, beliggenheten mellom to topper beskytter mot vinden og gir utsøkt akustikk. Teateret brukes i dag til konserter, selveste Jose Carreras har sunget kraftfulle toner her og Bolshoi-balletten fra Moskva har danset grasiøst og vakkert ved den årlige sommerfestivalen i byen.

Det sies at man nesten er redd for å grave i jorden, da det alltid dukker opp et stort dilemma: Hvor mange av de sjarmerende, historiske husene skal flyttes for å grave frem de spektakulære antikke funnene? Etter byturen spiser vi lunsj på en lokal restaurant. Deretter er det litt tid på egen hånd før vi møtes til felles middag – også på lokal restaurant.

(F/L/M)

Saint Panteleimon-klosteret i Ohrid
Dag 5

1. mai - Morsomme landsbyaktiviteter, besøk i Kuratica og museum på vannet

Etter frokost skal vi ut å gjøre noe helt annet! Vi vender nesen mot den lille landsbyen Kuratica der vi først nyter synet av vakre kilder som kommer fra fjellene. Vannet i disse er rett og slett krystallklart! Videre skal vi ut å teste ut eselsafari, ikke mer enn en times ridetur, på ryggen av disse søte, men akk så sta firbente dyrene. Vel fremme i landsbyen skal vi besøke lokale og gamle håndverkssteder for produksjon, blant annet for vin.

Landsbyen ligger i fjellene og her leves livet fremdeles med hvilepuls. Det er frodig, rolig og urørt. Gamle hus og tradisjonell arkitektur lar tankene vandre til landsby-idyll og gamle dagers gjetere med sine flokker av sauer eller geiter. Det moderne livet virker milevis unna. De mange landsbykirkene vitner om en sterk tro.

Lunsjen i dag blir veldig lokal, tuftet på gamle tradisjoner. Etterpå tar vi turen til et museum som ligger på vannet, Bay of the Bones – spennende! I gamle dager hadde Ohrid bosetninger som bokstavelig talt bodde på vannet, nå skal vi se nærmere på hvordan og hvorfor.

Vel tilbake i Ohrid er det litt tid på egen hånd før felles middag på en lokal restaurant. En går ikke sulten lenge av gangen her!

(F/L/M)

Dag 6

2. mai - Vevcani - tradisjonelt og lokalt

Etter frokost tar vi turen til Vevcani, en liten landsby nær Ohrid med rundt 2500 innbyggere. Den ligger ved foten av Jablanica-fjellet på omkring 900 meters høyde. Vevcani er kjent for godt, gammeldags murerhåndverk og vannmøller. Det ses tydelig på husene. De mange kildene som sildrer ned fra fjellene, gjør landsbyen ytterst sjarmerende og idyllisk.

De som ønsker kan vandre opp til klosteret St. Spas (1300 m.o.h.). Turen avsluttes ved fossen. Om du ikke vil vandre, kan du være ved kildene, rusle rundt i landsbyen og følge med på det som rører seg i lokallivet.

Vi følger opp litt av møllene i området, nå skal gamle tradisjoner vises: Kokken skal blant annet lage en pai på maismel, brukt fra mel som har blitt malt i en av møllene vi så tidligere på dagen. Etterpå venter et besøk i St. Nikola-kirken før det blir litt tid på egen hånd i landsbyen. Lunsjen tar vi på en restaurant som har mye annet enn mat, i hvert fall i omgivelsene rundt. Her er både fugler og fisk samt et fint område for grilling.

Om ettermiddagen er det tilbake til Ohrid og litt tid på egen hånd før vi skal kose oss med middag på en lokal restaurant.

(F/L/M)

 

Plaosnik-kirken i Ohrid
Dag 7

3. mai - Båttur til St. Naum

I dag er det båttur til den skjønne Ohridøya fra sørsiden. Vi seiler til St. Naum- klostret, ved grensen til Albania. På veien dit stopper vi ved «Bay of the Bones Museum». Museet er en rekonstruksjon av bosetninger fra 1200 – 700 år f. Kr. og ligger ute i vannet.

St. Naumklosteret ble grunnlagt på 800- tallet, og er et av de aller helligste stedene for makedonerne. Hvert år valfarter mange pilegrimmer hit fordi St. Naum var kjent for helbredende mirakler. Muslimer så vel som kristne oppsøkte stedet for å bli kurert mot sykdommer. I klosterkirken er Sankt Naum selv begravet. Legger man øret til kisten, sier legenden at man fremdeles hører hjertet slå… En flokk påfugler vokter over stedet, og de lokale prestene er ikke snauere enn at de kanskje rett og slett serverer lokalt brennevin. Brennevinet her skal visstnok helbredende virkning, hvis den drikkes over tid i små mengder. Det hjelper å tro.

Lunsjen inntas her i St. Naum før det blir tid på egen hånd til å rusle rundt i området. Vel tilbake i Ohrid er det felles middag på hotellet.

(F/L/M)

En liten strand nært Saint Naum-klosteret i Makedonia
Dag 8

4. mai- hjemreise via Gracanica og Pristina

Siste dagen skal også utnyttes til fulle. Først sjekker vi ut fra hotellet etter frokost mens bussen tar oss i retning Pristina. Underveis stopper vi for å strekke litt på beina før vi midt på dagen ankommer Gracanica som ligger i dagens Kosovo. Det var den serbiske kongen Milutin som fikk bygget klosteret her som stod ferdig på 1320-tallet. Det er noen flotte ikoner å se og komplekset er et ypperlig eksempel på bysantinsk arkitektur på sitt beste. Det er et imponerende skue!

Videre tar vi en sving inn til hovedstaden Pristina for lunsj og litt sightseeing. Kosovo erklærte seg som uavhengig stat i 2008 og dermed er det en ung og lovende hovedstad, dog ikke uten problemer, vi skal se nærmere på. Blikket er rettet fremover og byen har en dynamisk driv der innbyggerne drømmer om en bedre fremtid. Her er det basarer, gamle moskeer og et knippe historiske bygninger som blander seg med et rikt kafeliv. Innbyggerne selv mener de har den beste kaffen i verden – det er ingen grunn til å være beskjeden selv om man er ung!

Nasjonalbiblioteket synes godt i bybildet med sin meget karakteristiske stilretning innenfor brutalistisme og modernistisk arkitektur. Det gamle klokketårnet er mer på den ærverdige siden – det er litt av hvert og en skikkelig blanding av bygninger her. Litt tid på egen hånd blir det til å rusle rundt, før bussen har avreise til flyplassen.

Norwegians direktefly har avgang om kvelden og beregner landing på Oslo Lufthavn litt over midnatt.

(F/L/-)

 

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom (standardrom på hotellet i Ohrid): kr 12 970
Tillegg for enkeltrom (standardrom på hotellet i Ohrid): kr 1 450

Pr. person i delt dobbeltrom (med sjøutsikt på hotellet i Ohrid): kr 13 490
Tillegg for enkeltrom (med sjøutsikt på hotellet i Ohrid): kr 1 450

Standarden på rommene i Ohrid er den samme, det er kun utsikten som skiller.

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo–Pristina tur/retur med Norwegian
Ved avreise fra andre byer, ta kontakt for tilbud
Flyskatter og avgifter pr 3. juli 2018
7 netter på turistklassehoteller. Frokost inkludert hver dag
6 middager, 7 lunsjer.
Alle utflukter og entreer iht. programmet.
All transport i følge programmet
Lokale guider
Reiseleder fra Carpe Diem.

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Måltider utover de som er nevnt over
Drikkevarer
Tips
Reisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F=frokost, L= lunsj, M= middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise – og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå før og under reisens gang. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert
beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert
beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

FORBEHOLD
Prisen er basert på 18 personer. Skulle det bli færre deltagere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 4 uker før avreise.
Vi tar forbehold om skrivefeil, endringer i flytider hotell og program, samt justering av prisen som følge av økning i valutakurs, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll.

Prisen er basert på valutakurs pr. 24. juli 2018 (euro). Vi forbeholder oss retten til å etterfakturere valutatillegg som følge av økt valutakurs. Dersom dette skulle bli nødvendig vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise.

VAKSINER
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege eller www.fhi.no (Folkehelseinstituttet) for nærmere informasjon og andre spørsmål angående helse på reise.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem Singelreiser er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser