Soloppgang over Ohridsjøen

Nord-Makedonia – en vakker hemmelighet!

Bli med til den ukjente perlen Nord-Makedonia!

Nord-Makedonia (byttet navn fra Makedonia i 2019) har vært på programmet hos oss siden første tur gikk av stabelen i april 2017. Bli med til dette særdeles gjestfrie landet, fortsatt uoppdaget, i hjertet av Sørøst-Europa. Balkan møter Italia, og dramatisk natur er det ingen mangel på. Landet er fjellrikt og vakkert med ruvende topper på opptil 3000 meter.

Reisen begynner i hovedstaden Skopje der vi skal gjøre oss kjent med variasjonene og kontrastene mellom det gamle og det nye. Turen fortsetter til den historiske byen Ohrid som ligger idyllisk til ved den naturskjønne sjøen av samme navn, omringet av dramatiske fjell og vakker natur. Her møter vi en sjelden kombinasjon om skjønnhet og eventyr, historiske kirker og gamle steinhus som gir atmosfære som bare det. Ohrid er livlig og oser av sjarm hele året rundt, i gamlebyen finnes massevis av små butikker og kafeer. Landsbybesøk i Jance er som å skru tiden mange år tilbake… Så går turen ut til vinområdene der vi skal overnatte på en vingård i to netter.

Det er heller ingen mangel på restauranter med velsmakende mat og drikke. Prisnivået er svært hyggelig – i Nord-Makedonia får du veldig mye for pengene! Bli med på en uke med natur, storby, vinsmaking, middelalder, romersk arkitektur, landsbybesøk og lokale forhold.

Nord-Makedonia serverer alt dette!

Følg med for ny dato: https://www.carpe-diem.no/reiseoversikt/

 

 

 

Avreiser & Bestilling

Ingen tilgjengelige avreiser

Høydepunkter

 • Bli med til et ukjent land i Europa – en herlig miks av Italia; Hellas og Balkan
 • Opplev hovedstaden Skopje, storbyliv, historie, kultur og basarer
 • Besøk i landsbyen Jance hvor tiden har stått stille
 • Superkoselige Ohrid, en by det er lett å bli glad i
 • Ohridsjøen er balsam for sjelen
 • Spennende utflukter med lokale innslag gjør deg kjent med landet
 • Fullspekket program med mye variasjon
 • Overnatting på vingård i Tikves med vinsmaking og historie
 • De fleste måltidene er inkludert
 • MYE for pengene i Nord-Makedonia
 • Makedonia Skopje
 • Makedonia, Mustafa Pasha moskeen i Skopje
 • Makedonia Skopje
 • Makedonia Skopje
 • Ohrid Makedonia
 • Ohrid Makedonia
 • Ohridsjøen Makedonia
 • Ohridsjøen Makedonia
 • Ohridsjøen Makedonia
 • Ohridsjøen Makedonia
 • Makedonia
 • Ohrid Makedonia
 • Makedonia Ohrid
 • Makedonia Ohridsjøen
 • Ohridsjøen, Makedonia
 • Ohrid Makedonia
 • Nord-Makedonia_Tikves
 • Ohrid Makedonia
 • Ohrid Makedonia
 • Makedonia
 • Makedonia
 • Kosovo_pristina
Dag 1

15. august- Avreise og ankomst

Vi flyr med Norwegians direktefly som tar oss fra Oslo Lufthavn til Pristina i Kosovo. Avgang er om ettermiddagen, ankomst om kvelden. Det er cirka 90 kilometer og rundt to timers kjøring til Nord-Makedonias hovedstad Skopje. Vi får utdelt sandwich om bord på bussen.

Innkvartering på Hotel Holiday Inn i hjertet av byen. Vi tar kvelden og lader opp til neste dags severdigheter og opplevelser.

(-/-/-)

Gamlebyen i Skopje
Dag 2

16. august - Skopje

I dag skal vi se nærmere på Skopje, her i tilfeldig rekkefølge. Via den stemningsfulle gangbroen krysser vi elven til det historiske kvarteret med basarene, de mange kirkene og moskeene. Elven Vardar skiller det gamle tyrkiske kvarteret fra det nye sentrum. Skopje ble regjert av tyrkerne frem til 1912. I dag er byen preget av at et stort jordskjelv i 1963 la store deler i ruiner. Det er ikke så lenge siden de renoverte og bygget nye bygninger i nyklassisistisk stil langs elven, og i dag huser disse flere store muséer og regjeringsbygninger. Makedonia er i full gang med å gjenoppbygge en nasjonal identitet etter selvstendigheten i 1991. I det nye sentrum finner vi massive statuer av de makedonske nasjonalheltene. Den viktigste av dem alle er naturligvis Aleksander den Store. En ting er sikkert – statuene og monumentene er vanskelig å unngå å se i bybildet!

En annen enormt betydningsfull person som kommer fra dette landet er Mor Teresa. Vi lærer mer om hennes utrettelige arbeid og engasjement når vi besøker huset som er satt opp som et minnesmerke for den lille nonnen med det store hjertet, som mottok Nobels fredspris i 1979. Vi skal også besøke Museum of Macedonia der landets kommunistiske fortid kommer frem i lyset.

Etter felles lunsj er det tid på egen hånd før middag på lokal restaurant. Her smaker vi makedonsk mat som er inspirert av både det tyrkiske og det tradisjonelle balkankjøkkenet.

(F/L/M)

Skopje
Dag 3

17. august - Landsbyliv i Jance, til Ohrid

Vi sjekker ut fra hotellet og begir oss mot Ohrid. Før dette venter andre opplevelser. Nå blir det mer på lokalt vis, i den vestre delen av landet. Turen går via den vakre nasjonalparken Mavrovo langs Radika-elven og dalene den har skapt. Landsbyen Jance er målet. Her er de fleste av innbyggerne av det etniske opphavet «torbeshi» og er muslimer. I hjertet av nasjonalparken ligger denne landsbyen. Her skal vi rusle rundt i  koselig atmosfære samt se hvordan de tradisjonelle husene er bygget av leire. Vi møter en av dem som vet mest om dette, landets eneste øko-hus konstruktør. Dermed vil vi få en unik sjanse til å være med på «husbygging» i form av en work shop. Lunsj venter på restaurant Tutto hvor maten er laget med kjærlighet på den gammeldagse måten av lokale koner fra landsbyen.

Ferden fortsetter mot Ohrid der vi sjekker inn på hotellet og spiser middag.

(F/L/M)

Gamlebyen i Ohrid
Dag 4

18. august - Vakre Ohrid

Etter frokost skal vi ut å se oss om i vakre Ohrid. Det er mye å se og gjøre her. Et av de viktigste monumentene over Nord-Makedonia er St. Sofiakirken med arkitektur og kunst fra middelalderen. Historien om den makedonske kirkes rolle her i grenselandet mellom islam og kristendommen er spesielt interessant i forhold til landets beliggenhet.

I Ohrid finnes også både greske og romerske ruiner, mange fortsatt under jorden. Et amfiteater som en gang i tiden ble benyttet til gladiatorkamper, ble begravet og forlatt etter Romerrikets fall. I dag er det godt bevart, beliggenheten mellom to topper beskytter mot vinden og gir utsøkt akustikk. Teateret brukes i dag til konserter, selveste Jose Carreras har sunget kraftfulle toner her og Bolshoi-balletten fra Moskva har danset grasiøst og vakkert ved den årlige sommerfestivalen i byen.

Det sies at man nesten er redd for å grave i jorden, da det alltid dukker opp et stort dilemma: Hvor mange av de sjarmerende, historiske husene skal flyttes for å grave frem de spektakulære antikke funnene?

Vi vil også få en presentasjon av hvordan de lager Ohrid-perler, noe som har blitt gjort i 150 år. Selveste dronning Elizabeth har en i samlingen sin som ble gitt som gave til henne i 2001. Dette er håndverk der det kun er to familier som fortsatt gjør dette på gamlemåten. Perlen herfra er veldig etterspurt rundt i verden, den er selvsagt vakker i seg selv. Men det er også grunnet at prosessen i seg selv er helt naturlig.

Etter byturen spiser vi lunsj på en lokal restaurant. Deretter er det litt tid på egen hånd før vi møtes til felles middag – også på lokal restaurant – nå  med et forrykende folkloreshow

(F/L/M)

Saint Panteleimon-klosteret i Ohrid
Dag 5

19. august - Båttur til St. Naum

I dag er det båttur til den skjønne Ohridøya fra sørsiden. Vi seiler til St. Naum- klostret, ved grensen til Albania. På veien dit stopper vi ved «Bay of Bones Museum». Museet er en rekonstruksjon av bosetninger fra 1200 – 700 år f. Kr. og ligger ute i vannet.

St. Naumklosteret ble grunnlagt på 800- tallet, og er et av de aller helligste stedene for makedonerne. Hvert år valfarter mange pilegrimer hit fordi St. Naum var kjent for helbredende mirakler. Muslimer så vel som kristne oppsøkte stedet for å bli kurert mot sykdommer. I klosterkirken er Sankt Naum selv begravet. Legger man øret til kisten, sier legenden at man fremdeles hører hjertet slå… En flokk påfugler vokter over stedet, og de lokale prestene er ikke snauere enn at de kanskje rett og slett serverer lokalt brennevin. Brennevinet her skal visstnok helbredende virkning, hvis den drikkes over tid i små mengder. Det hjelper å tro.

Lunsjen inntas her i St. Naum før det blir tid på egen hånd til å rusle rundt i området. Vel tilbake i Ohrid er det middag på egen hånd, reiseleder organiserer for den som vil være med.

(F/L/-)

En liten strand nært Saint Naum-klosteret i Makedonia
Dag 6

20. august - Bohemske Bitola, Villa Dihovo, til Tikves og vingård

Etter frokost sjekker vi ut og skal både oppleve det lokale og det mer urbane Nord-Makedonia.

På veien til Bitola, landets nest største by, stopper vi ved Mr. Jone Eftimovskis hjemmemuseum i landsbyen Podmocani. Her er ulike folklore ting og tang som kan beskues. Med pasjon for tradisjonelle håndlagede klær, har samlingen blitt bra etter hvert. Han er også veldig opptatt av historie og forteller gjerne mer for oss som vil høre!

Så Bitola. Med gammelt og nytt i god miks. Med en livlig og meget hyggelig gågate, Shirok Sokak – her er det hyggelig og interessant å være. Med alle innslag av fremmende makter som har satt sitt preg på arkitektur og historie, bærer også byen preg av dette. Her pustes både historie og tradisjon i finstemt takt. Vi besøker først Heraclea som ble grunnlagt av Aleksander den Stores far. På promenaden stopper vi under balkongen der Eleni Karinte, den lokale skjønnheten, traff Kemal Ataturk. Ataturk var grunnlegger av det moderne Tyrkia. Disse to skal ha hatt en romantisk kjærlighetshistorie og dramatikken rundt Elenis kristne bakgrunn trekker sammenligninger til Romeo og Julie.

Så passer det godt med lunsj noen kilometer fra Bitola. Denne skal spises ved foten av Pelister Nasjonalpark på Villa Dihovo. Med knallfin beliggenhet er landsbyen Dihovo pent plassert under Babafjellet. Dette er naturlig nok det mest populære stedet for å reise ut på landet på disse kanter. Her har kjøkkensjefen forberedt «zelnik» som er en tradisjonell makedonsk oppskrift med pasta i lag med sesongens grønnsaker. Den fargerike eieren disker også opp med hjemmelaget vin og rakija som er et fruktbrennevin og ofte sterke saker.

Nå skal vi til Tikves og overnatte på vingården Queen Maria. Oppkalt etter Maria Karadjordjevic, kona til kong Aleksandar av Jugoslavia. Den gang i første halvdel av 1900-tallet da regionen var helt annerledes enn i dag.

På vingården spiser vi middag og går til ro for kvelden. Gården har, som navnet tilsier, en royal forhistorie og påberoper seg å lage kongelige viner. I hvert fall når det gjelder smak og kvalitet. Og vi er på en av de mest anerkjente vingårdene i landet så bedre får det knapt blitt. Her i området, rundt ravinen Demir Kapija, er der det er mest fruktbart og fordelaktig for vindruer. Det lover bra!

(F/L/M)

Frodige omgivelser rundt vingården vår
Dag 7

21. august - Vinsmaking, historie og kanskje litt innhøsting

Litt generelt om vin på disse kanter:

Vindistriktet ved Tikves gir som nevnt den beste grobunnen for druene, som til gjengjeld gir utsøkt vin. Vinen herfra eksporteres til flere land og Tikves er med dette Balkans største vinprodusent. Under Jugoslavia-tiden var det kvantitet som telte. Det skulle produseres vin til folket – 50 millioner liter i året. I dag har de med fransk hjelp utviklet noen særdeles gode nisjeviner. Vranec er en av de mest kjente internasjonalt. Ordet betyr svart hingst og symboliserer styrke, kraft og makt, årgangen fra 2011 ble forresten utnevnt til det årets stjernevin.

Som innledning besøker vi vinmuseet i Demir Kapija der vi får vite mer.

Tilbake på vingården flettes også historien om de kongelige inn med mer. Og siden vi er her i august når innhøstingen foregår, er det ikke umulig at vi får delta litt her også. Tiden vil vise om det passer inn.

Midt på dagen blir det hjemmelaget lunsj hos vertene Mishko og Marija i landsbyen Ciflik. Og selvsagt rakija.
Om kvelden møtes vi til royal middag og vinsmaking på vingården.

(F/L/M)

 

Vinsmaking venter:)
Dag 8

22. august - Hjemreise og Pristina

Siste dagen skal også utnyttes til fulle. Først sjekker vi ut fra vingården etter frokost mens bussen tar oss i retning Pristina. Underveis stopper vi for å strekke litt på beina før vi midt på dagen ankommer Pristina i Kosovo hvor vi spiser lunsj (på egen hånd) og så blir det litt sightseeing. Kosovo erklærte seg som uavhengig stat i 2008 og dermed er det en ung og lovende hovedstad, dog ikke uten problemer, vi skal se nærmere på. Blikket er rettet fremover og byen har en dynamisk driv der innbyggerne drømmer om en bedre fremtid. Her er det basarer, gamle moskeer og et knippe historiske bygninger som blander seg med et rikt kafeliv. Innbyggerne selv mener de har den beste kaffen i verden – det er ingen grunn til å være beskjeden selv om man er ung!

Nasjonalbiblioteket synes godt i bybildet med sin meget karakteristiske stilretning innenfor brutalistisme og modernistisk arkitektur. Det gamle klokketårnet er mer på den ærverdige siden – det er litt av hvert og en skikkelig blanding av bygninger her. Litt tid på egen hånd blir det til å rusle rundt, før bussen har avreise til flyplassen.

Norwegians direktefly har avgang om kvelden og beregner landing på Oslo Lufthavn litt over midnatt.

(F/-/-)

 

Pristina

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom kr 14 980
Tillegg for enkeltrom kr 2 200
Ekstra tillegg for sjøutsikt på enkeltrom i Ohrid (kun fem stk): kr 450

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo–Pristina tur/retur med Norwegian
Ved avreise fra andre byer, ta kontakt for tilbud
7 netter på hotell. Frokost inkludert hver dag
5 middager, 6 lunsjer.
Alle utflukter og entreer iht. programmet.
All transport i følge programmet
Lokale guider
Reiseleder fra Carpe Diem.

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Måltider utover de som er nevnt over
Drikkevarer
Tips
Reisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F=frokost, L= lunsj, M= middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise- og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå før og under reisens gang. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert
beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert
beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

VAKSINER
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege eller ser på www.fhi.no (Folkehelseinstituttet) for nærmere informasjon og andre spørsmål angående helse på reise.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem Singelreiser er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser