Photo by Mads Pihl - Visit Greenland

Uforglemmelig, magisk og mektig sjøreise – med Hurtigruten fra Island til Grønland

Ekspedisjonscruise med Hurtigruten til Arktis.

Dette er bare magisk. Og mektig. Og vakkert. Du vil forstå akkurat hva vi mener den dagen du motvillig må reise hjem igjen, etter det som for veldig mange vil være en av de virkelig store reisene i livet. Kanskje selve livsreisen.

Først til vakre, unike Island. Langt mer kjent enn naboen vi skal besøke litt senere på turen. Mange blir faktisk avhengige etter første møtet med Sagaøya og må dra tilbake gang etter gang etter gang. Deretter går ferden til Grønland – Den gedigne øya, faktisk verdens største, som ikke er så langt unna, men som er mer eksotisk enn den fjerneste Stillehavsøy. Ukjent for de fleste, men de som har tatt turen dit blir evig berørt. Du går i fotspor der ikke mange har gått før deg, tankene går til de store oppdagelsesreisende som har trosset elementene og kjempet seg frem. Forskjellen er at du befinner deg om bord i komfortable omgivelser på MS Fram sammen med andre reiseglade.

Island er en boltreplass for kokende leirgryter, eksploderende geysirer, kalvende isbreer og enorme fossefall. Det dramatiske landskapet er en inspirasjon for kunstneren i sjelen vår. Utenfor Reykjavik er befolkningen spredt og naturen dominerer. Island ligger nærmere enn du tror, men er mer annerledes enn du forventer deg. Den islandske sommeren er overraskende varm og frodig grønn. Vi benytter oss av de lange dagene, en liten vitaminpille proppfull av sunne og energirike naturopplevelser.

Så til Grønland – øya hvor gamle tradisjoner og moderne liv går hånd i hånd. Der naturen er så storslått at du faktisk kommer til å være påvirket resten av livet. For isfjell gjør noe med deg. For ikke å snakke om kombinasjonen isfjell, midtnattsol og hval… Likeså de små, sjarmerende bosetningene hvor livet leves så helt, helt annerledes enn fire timer østover, der vi kommer fra. Og en lokalbefolkning så gjestfri at det er umulig å ikke bli varm i hjerterota.

Vi våger påstanden, at en mer eksotisk, uvirkelig, mektig og vakker reise finner du ikke på denne siden av jordkloden.

Bli med på et ekte og uforglemmelig eventyr med Carpe Diem og Hurtigruten!

Forbehold om endringer i seilingsruten og programmet:
Dette er en ekspedisjon hvor elementene rår, og været, og vind- og is forhold bestemmer hvor vi seiler. Sikkerhet er høyeste prioritet og Kapteinen bestemmer endelig reiserute mens vi seiler. Derfor er denne reiseruten en indikasjon på hva du kan oppleve.

OBS! Vær oppmerksom på strengere betalings- og avbestillingsvilkår på denne turen enn våre generelle vilkår.

Følg med for ny dato: https://www.carpe-diem.no/reiseoversikt/

 

 • Enkeltlugar uten tillegg!
 • Kun 14 lugarer totalt

Avreiser & Bestilling

Ingen tilgjengelige avreiser

Høydepunkter

 • Utforsk noe av verdens mest uberørte og dramatiske natur på Grønland
 • Opplev ekte villmark og Islands yrende fugleliv
 • Opplev den fantastiske Isfjorden i Ilulissat – velfortjent oppført på UNESCOs verdensarvliste
 • Besøk historiske steder fra Vikingtiden
 • En meget gjestfri og hyggelig lokalbefolkning venter på Grønland
 • Opplev Grønlands hjerte – små bosettinger, øyer og dype fjorder
 • Opplev den berømte Diskobukta på Grønnland
 • Spennende og fargerike Nuuk, Grønlands hovedstad
 • Fargene og landskapene i Arktis i midtnattsol – du glemmer dem aldri!
 • En storslagen naturopplevelse av dimensjoner i ett med elementene
 • Følelsen av å være en eventyrer på oppdagelsesferd
 • Et magisk dyreliv med sel og hval dukker ganske sikkert opp på vår vei
 • Helpensjon om bord på MS Fram
 • En reise hvor du kombinerer kvalitet fra Hurtigruten og Carpe Diem med magiske naturopplevelser
 • Godt selskap er alltid inkludert med Carpe Diem!
Dag 1

14. juni - Avreise Oslo, innsjekk på Hurtigruten

Avreise fra Norge om formiddagen direkte til Keflavik og Island og vi tar turen til Reykjavik. Island har jo verdens nordligste hovedstad, se på det!

I Reykjavik tar islendingene varmt imot deg. Europas nordligste hovedstad er et veksthus for designere, musikere og filmskapere. Energien i byen er til å ta og føle på, og spesielt i sommermånedene. I tillegg er den trendy, urban, moderne og kjent som byen som aldri sover – i hvert fall i helgene og om sommeren!

Vi beveger oss etter hvert ned mot havna der MS Fram, vårt hjem de neste dagene, ønsker oss hjertelig velkommen.

(-/-/M)

Hurtigrutens MS Fram - foto: Guerrier/Hurtigruten
Dag 2

15. juni - Island, isbreer og lava, Stykkishólmur

Island ligger i skjæringspunktet mellom to kontinentalplater, midt på en undersjøisk fjellkjede, der jordskorpen er delt i to. I tillegg ligger øya rett over et varmepunkt. Dermed er det duket for mye geologisk aktivitet, både fra vulkaner og geysirer. Islands uberørte villmark er preget av lavaørken, isbreer, fjell og vulkaner – og noen av Europas mest imponerende fossefall.

Når vi ankommer vestkysten vil du skjønne hvorfor Island kalles ”Sagalandet”. Bli med i land og utforsk det varierte landskapet med lava og steinformasjoner, isbreer, vulkaner og varme og kalde kilder. Du kan delta på flere spennende utflukter som kajakkpadling, fotturer og rideturer, noe som både forsterker naturopplevelsen og samtidig gir deg en flott mulighet til å utforske området på forskjellige måter.

(F/L/M)

Island
Dag 3 og 4

16. - 17 juni - Danmarkstredet, til sjøs

Vi seiler fra Island og fortsetter gjennom Danmarkstredet mot Grønland. Danmarkstredet knytter Grønlandshavet og Irmingerhavet sammen. Denne ruten ble brukt av vikingene som emigrerte fra Island til Sør-Grønland. De kalkulerte avstanden til land ved å følge retningen som sjøfuglene fløy. Over tusen år senere, under andre verdenskrig, foregikk det kamphandlinger i Danmarkstredet. Slaget sto mellom den britiske og den tyske marinen, og datoen var 24. mai 1941. Det britiske krigsskipet HMS Prince of Whales kjempet mot det største tyske krigsskipet, Bismarck, som forsøke å nå Nord-Atlanteren og angripe de alliertes handelsflåte. Britene vant slaget da Bismarck sank tre dager senere.

(F/L/M)

Prins Christian Sund
Dag 5

18. juni - Fjell, isbreer og isfjell, Prins Christian Sund

Så! Endelig! Grønland! Verdens største øy og Kalaallit Nunaat – «menneskenes land» med sine 57.000 innbyggere ligger foran oss. Og det er denne øya som skal gi oss minner for livet de kommende dagene. Først møter vi Prins Christians Sund som ligger nesten helt syd på Grønland. Det 100 km lange sundet, noen ganger bare 500 meter bredt, skiller Grønland fra Kapp Farvel-øyene. Når vi seiler gjennom er det bare å nyte synet av den mektige naturen. Let the show begin, for fra dekk har du orkesterplass til de høye fjellene og isbreer som kalver rett i havet. Hvis sundet er blokkert av is må vi seile rund Nunap Isua (Kapp Farvel).

(F/L/M)

Du vil raskt oppdage at lokalbefolkningen er både gjestfri og har glimt i øyet - foto: Natàlia Morell
Dag 6

19. juni - Varme kilder og “kaffemik” , Uunartoq og Qaqortoq

Bli med i land på den ubebodde øya Uunartoq. Denne lille øya har varme kilder med perfekt badetemperatur. De naturlige ”bassengene” ligger spredt rundt på øya, og får vann fra de varme, boblende kildene under jorden. Vanntemperaturen ligger på behagelige 34-38 grader, selv på vinteren. Ta deg et bad i de vakre omgivelsene – kilden vi skal til ligger på en grønn gresslette omkranset av fjelltopper og isfjell. Mange mener at Qaqortoq er Grønlands vakreste by på grunn av de særegne, fargerike husene. Bli med på et spennende besøk til det eneste garveriet på Grønland, en guidet bytur, eller en såkalt ”kaffemik” der du besøker lokalbefolkningen på et tradisjonelt kaffebesøk

(F/L/M).

Varme kilder på Uunartoq - Photo by Mads Pihl - Visit Greenland
Dag 7

20. juni - Det norrøne Grønlands religiøse hjerte, Igaliku og Hvalsey

Igaliku er en av de vakreste bygdene på Grønland. Her blir du møtt av høye fjell med et melisdryss av snø på toppene, frodige blomsterenger, langstrakte gressletter. Da vikingene kom hit for over 1000 år siden hadde de med seg sauer, og sauedrift er fortsatt hovednæringen i Igaliku. Sandsteinhusene i bygda er veldig ulike de trehusene du finner på resten av Grønland. Og utsikten over Igalikufjorden er et kapittel for seg.

Da Grønland ble kristnet for første gang var Igaliku et av de første stedene som fikk bispesete. Det skjedde i 1124, og da bispeboligen Garðar og den største kirken på Grønland ble bygget like etter, ble Igaliku samlingspunkt for menighetene på Grønland. Folk valfartet helt fra Norge og Island for å oppleve Grønlands religiøse hjerte. I dag har ruinene av både kirken og bispegården blitt renovert, og er en spennende attraksjon fra vikingtiden. De 27 innbyggere er veldig stolte av lokalsamfunnet sitt, og tar deg gjerne med på en guidet tur. Når vi kommer til Hvalsey får du se noen av de best bevarte ruinene fra vikingtiden. Slektningene til Eirik Raude bygget en gård her på 900-tallet, og Hvalsey kirke ble antagelig bygget på 1300-tallet. Den siste dokumenterte hendelsen fra vikingtiden på Grønland er et bryllup som ble holdt i denne kirken i 1408. Bli med i land, slik at du kan utforske området på egenhånd.

(F/L/M).

Igaliku - Photo by Mads Pihl - Visit Greenland
Dag 8

21. juni - Vikinghistorie og frodig natur, Qassiarsuk

Grønne enger med hvite sauer som gresser fredelig, frodig natur og de små gårdene i Qassiarsuk er en fargerik kontrast til isfjellene i det mørkeblå havet.

Det var her Eirik Raude bygget gården Brattahlíð i år 982. Etter at han ble lyst fredløst på Island, seilte han vestover og fant det han kalte Grønland. Eirik mente at dette var det mest fruktbare stedet på Grønland. Vi får høre mer om dette, og mye annet, når vi blir med på en guidet tur gjennom bygda. Du får oppleve et sus av fordums tider når du besøker rekonstruksjonene av Eirik Raudes langhus og den lille kirken som kona Tjohildur fikk ham til å bygge. Kirken, som innbyggerne i Qassiarsuk bruker i dag, er heller ikke spesielt stor – men det den ikke har i størrelse, tar den igjen på sjarm. Mens vi er her får du også mulighet til å utforske sjøen fra kajakk, ta en tur i området eller oppdage byen helt på egen hånd.

(F/L/M)

Tjodhildes kirke Qassiarsuk -Photo by Stacy William Head - Visit Greenland
Dag 9

22. juni - Moskus og ruiner fra vikingtiden, Ivittuut

Før i tiden var Ivittuut en gruveby, i dag bor det bare moskus her. Stedet ble bygget over den såkalte Mellombygda (eller Midtbygd), som var den minste av de tre norrøne bosettingene. Bygda bestod av ca. 20 gårder. Det finnes ingen skrevne beretninger om stedet eller menneskene som bodde her, men på en øy utenfor Ivittuut finnes det en gravstein der navnet Ossur Asbjarnarson er risset inn. Arkeologene tror at dette er stedet som ble bosatt sist og forlatt først.

Og apropos moskus, visste du at moskusull er åtte ganger varmere enn saueull? Vi anbefaler at du kjøper med deg litt varme hjem igjen, som for eksempel håndleddvarmere. Du blir sannsynligvis avhengig 🙂

Når vi går i land er det mulig at vi møter jegere som bruker de forlatte husene i bygda som ly.

(F/L/M)

Sjansen for å se hval er stor på Grønland - og ja, du kommer til å lage rare lyder når de dukker opp - det er nemlig umulig å ikke bli revet med i slike øyeblikk :-)
Dag 10

23. juni - Oppdagelsesdag i Nuukfjorden

Nuukfjorden blir ofte oversett og glemt, fordi Isfjorden Ilulissat (som ligger litt lenger nord) er mer berømt. Tenk om igjen – de vet ikke hva de går glipp av! Dette intrikate fjordsystemet er verdens nest største, og har dype forgreininger og massevis av små øyer som er perfekte å utforske både med MS Fram og med kajakk. Her får både øynene og kameraet noe å kose seg med; dramatisk og vakker fjordnatur, store fossefall, knølhval som svømmer rundt i havet og innerst i fjorden glitrer isbreen Narsap Sermia, som også fyller havet med isfjell i alle former og fasonger. Blir du med i land kan du utforske området til fots, og gå tur mellom villblomster og urter som dekker dalsidene med oransje, gule og lilla fargetoner.

(F/L/M)

Her er Wenche fra Carpe Diem på fjordtur i Nuukfjorden - en av verdens største og mest forgrenede fjorder
Dag 11

24. juni - Grønlands hovedstad Nuuk

Nuuk er den eldste byen på Grønland. Byen ligger ved munningen av Nuukfjorden, og er stedet der gamle og nye tradisjoner møtes, noe som også vises i arkitekturen, fra de gamle bygningene i Kolonihagen til Grønlands moderne regjeringshus. Nuuk er også hovedstaden på Grønland, med universitet, lærerhøyskole, kirker og et nasjonalmuseum. Der finner du blant annet mumiene fra Qilakitsoq. Bli med på valgfrie utflukter som byturer, turer i naturen og kanskje til og med en flytur.

En ting er sikkert: Nuuk er en ualminnelig fargerik by. Ikke så veldig stor, men med masse sjarm og sjel. Nuukfjorden er forøvrig en av verdens største og mest forgrenede fjorder, og er du like heldig med været som Carpe Diem-Wenche var på sitt besøk, så er det stor sjanse for at du blir Nuuk-fan du også 🙂

Her kan du se hvordan Nuuk og Nuukfjordan tar seg ut fra «oven» når Carpe Diem gikk inn for landing i Nuuk tidligere i år.

(F/L/M)

Fisking i Nuukfjorden anbefales - Photo by Raven Eye Photography - Visit Greenland
Dag 12

25. juni - Byen på Polarsirkelen, Itilleq

Itilleq betyr «dalsøkk» på grønlandsk, så det er kanskje ikke noen stor overraskelse at denne lille bosetningen er omgitt av majestetiske fjell og isbreer. Her bor det omtrent 130 mennesker som hovedsakelig driver med jakt og fiske. Øya har ikke ferskvann, og derfor har Itilleq et eget anlegg som lager ferskvann av sjøvann. Kirken har en interessant historie: Den ble bygd i Thule (Uummannaq – Nord-Grønland) i 1930 og ble flyttet til Itilleq i 1963. Itilleq kalles for ”Byen på Polarsirkelen”, siden denne går bare 200 meter sør for byen.

(F/L/M)

 

 

Fargerike og sjarmerende Itilleq - foto: Karsten Bidstrup/Hurtigruten  
Dag 13

26. juni - Camp Frieda

Oppkalt etter ekspedisjonsleder Friederike Bronny.

Like ved Saqqaq, på ca. 70°N, 51°W, ligger det et sted som ikke hadde noe offisielt navn før i 2013. Friederike Bronny, en av ekspedisjonslederne våre, bodde i denne dalen i et helt år da hun var geologistudent. Og siden det ikke fantes noen hus her, bodde hun i telt. Senere, da hun ble ekspedisjonsleder på Hurtigruten, har hun ofte tatt med gjester i land på dette stedet. For noen år siden planla MS Fram igjen å gå land, og kapteinen måtte melde fra til myndighetene. Kystverket spurte ”Hvor er det dere vil gå i land?”, og kapteinen svarte ”Stedet har ikke noe offisielt navn, men vi i Hurtigruten kaller det Camp Frieda”. Like etterpå kunngjorde Grønlands myndigheter at stedet hadde fått nytt, offisielt navn; nemlig Camp Frieda.

(F/L/M)

Camp Frieda - foto: Andreas Kalvig Anderson/Hurtigruten  
Dag 14

27. juni - Isbreer, en isfjord og UNESCO, Ilulissat

Midt i det fantastiske landskapet i Ilulissat Isfjord ligger byen Ilulissat. Ved munningen av fjorden, og like utenfor byen, ligger Jakobshavnbreen som er en av de mest produktive isbreene på den nordlige halvkule. Enorme mengder med is kalver fra denne breen, og disse isfjellene går ofte på grunn på sandbanker i Isfjorden. Alle isfjellene har forskjellig form og farge, og når solstrålene fra midnattssolen treffer dem får de fargetoner fra hvitt og blått til oransje og rødt. Isfjorden befinner seg på UNESCOs verdensarvliste, og her er Carpe Diem-Wenches første møte med nevnte fjord…og en av hovedgrunnene til at hun synes Grønland er et av de mest fantastiske steder hun har besøkt. Videoen er en skikkelig amatørvideo, men vi håper litt av magien kommer frem allikevel 🙂

Vi nordmenn er jo nokså vant til is, men vi lover at selv de mest ”isvante” vil bli målløse av dette synet! Isen har også et eget soundtrack. Den knaker og buldrer, og ekkoet slår tilbake fra den ene siden av fjorden til den andre. Bli med i land og delta på utfluktene våre. Du kan gå turer, få med deg en historisk byvandring eller oppleve isen på nært hold i en båttur på Isfjorden.

 

(F/L/M)

Vi garanterer at møtene med isfjellene utenfor Ilulissat vil sette varige spor. Antagelig finnes det ikke noe vakrere eller mer fredfullt enn synet av isfjell. Foto: Guerrier/Hurtigruten
Dag 15

28. juni - Diskobukta, Qeqertarsuaq

På den vulkanske øya Disko ligger det kun én by, og det er Qeqertarsuaq. I følge grønlandske myter havnet øya der den ligger fordi to seljegere som bodde lenger sør var lei av at den lå i veien for dem. De brukte ett eneste hår fra et spebarn, bandt øya fast i kajakkene sine og padlet nordover. Dette skulle de selvfølgelig ikke ha gjort, for det bodde en heks i Ilulissat som ble rasende over å se dette grønne landområdet som nærmet seg. Hun kastet en trolldom over øya, og dermed ble den liggende fast der den er i dag.

Disko er et frodig stykke land som ligger midt i isen og som byr på fantastiske arktiske opplevelser. Bli med på utflukter som en guidet tur i byen, kajakkpadling, iscruise eller båttur. Liker du arkeologi og historie burde du besøke det lokale museet. Du kan også bare rusle rundt i byen på egen hånd.

(F/L/M)

Magiske opplevelser venter på Grønland - foto: Horbach Rosemarie/Hurtigruten
Dag 16

29. juni - Der det finnes revehi”, Sisimiut

Sisimiut ligger 40 km nord for Polarsirkelen, og er Grønlands nest største by. Navnet betyr ”folket som bor der det finnes revehi”. Selv om dette er en moderne by, holder befolkningen fortsatt på de sine gamle tradisjoner. Bli med i land og besøk de lokale kunstnerne som lager håndverk av bein, lær og metall, pirr smaksløkene dine med grønlandske spesialiteter på en lokal restaurant eller bli med på turer, båtturer eller sightseeing i området. Og byen, ja, den er som alle andre byer, landsbyer og bosetninger på Grønland – FARGERIK!

(F/L/M)

Sisimiut - Photo by Mads Pihl - Visit Greenland
Dag 17

30. juni - Bli med til innlandsisen, Kangerlussuaq

Ekspedisjonen avsluttes når MS Fram kommer til Kangerlussuaq. Som en grand finale kan du bli med på utflukten til innlandsisen på Grønland. Denne enorme isbreen strekker seg 2400 km nordover og er over 3200 meter på det høyeste. På veien til isen kjører vi gjennom skiftende natur, fra arktisk ørken og tundra med lave busker, til kupert terreng med fantastisk utsikt. Forøvrig er også flyplassen i Kangerlussuaq noe for seg selv. Dette er hovedflyplassen, og hele samfunnet her lever og ånder for denne. Her kan du ta en liten «svarv» ute og gjøre de siste innkjøp i en av suvenirbutikkene som ligger rett utenfor terminalbygget. Produkter av moskusull anbefales. Da fryser du ikke til vinteren 🙂

Vi flyr charterfly til København om kvelden, lander om morgenen neste dag.

(F/-/-)

Innlandsisen ved Kangerlussuaq imponerer med sin størrelse
Dag 18

1. juli - hjemreise København til Norge

Vi flyr siste biten hjem med SAS. Avgang tidlig ettermiddag og lander på Oslo Lufthavn en times tid senere.

(-/-/-)

Vi har lagt inn bestilling på knakende pent vær på turen...da får du i tilfelle slike opplevelser om bord på Hurtigrutens MS Fram
Praktisk informasjon fra Hurtigruten, les gjennom

Praktisk informasjon for explorer-reiser med MS Fram

Endringer på reiserute og på utfluktene
Vi seiler på steder hvor det er elementene som rår, og vær, sjø og isforhold kan endre reiseruten eller utfluktene. Derfor er hver eneste reise unik, og reiserutene og utfluktene er kun en indikasjon og kan endres. Utflukter er også avhengig av minimum/maksimumsantall påmeldte. Hurtigruten AS forbeholder seg retten til å endre reise – og dagsprogrammet og utfluktene uten forhåndsvarsling.

Alkohol om bord
Vennligst husk at det kun er alkohol som er kjøpt enten i restauranten eller i baren, som kan nytes ombord. Alkohol som blir kjøpt i havnen og fra butikken om bord, vil bli lagret på skipet, og du vil få denne utlevert på den siste seilingsdagen. Det er 18 års-grense for kjøp av øl og vin, og 20-års grense for brennevin.

Funksjonshemmede
MS Fram er tilpasset rullestolbrukere. Sterkt funksjonshemmede, eller personer som av andre årsaker ikke er i stand til å ta vare på seg selv, må ha med ledsager. For å gå på eller av skipet må rullestolbrukeren bruke landgangen. I havner der tidevann, værforhold eller andre uforutsette forhold spiller inn, så vi må bruke en flyttbar landgang, eller for å bli med på en landing/utflukt med Polarcirkelbåt er det dessverre ikke mulig å bruke/ta med rullestolen. Ombordstigning/ilandstigning i Kangerlussuaq/Grønland er med Polarcirkelbåt, og dessverre kan ikke seilaser som starter eller slutter her anbefales for rullestolbrukere.

Miljø og Grønn navigasjon
Kapteinene våre legger sin stolthet i å planlegge rutene våre, slik at vi bruker minimalt med drivstoff og har minst mulig utslipp. Alt søppel blir oppbevart om bord til det kan bli sortert på land. Vi dumper aldri søppel i havet, og vi ber deg om å ikke kaste søppel på land under våre utflukter. I befolkede områder der det er søppelkasser, vennligst bruk de. Og vi ber deg leve etter ordene: « Legg ingenting igjen kun fotspor, og ikke ta med noe annet enn bilder.

Ekspedisjonsteamet
Ekspedisjonsteamet er satt sammen av en ekspedisjonsleder, en ekspedisjonsassistent og flere foredragsholdere. Ekspedisjonslederen vil regelmessig holde deg oppdatert om hva som skjer på reisen, og om de forskjellige stedene vi besøker og naturobservasjoner vi kan oppleve. Informasjon om ekspedisjonsteamet vil du finne på Informasjonstavlen like ved informasjonsdisken. Her kan du også finne mer informasjon om reisen og bestille valgfrie utflukter.

Livredningsutstyr, redningsvester og sikkerhetsutstyr om bord
Skipet oppfyller alle sikkerhetskrav og er klassifisert som polarfartøy for seiling i isdekte vann. Ved ankomst får alle gjester informasjon om sikkerhetsbestemmelsene, om hvordan sikkerhetsutstyret fungerer og hvor det befinner seg. Det er en sikkerhetsplan på innsiden av hver lugardør. Vi understreker viktigheten av å lese skipets sikkerhetsplan. Spesielle sikkerhetsbestemmelser gjelder for utflukter med Polarcirkelbåtene. Vennligst følg instruksjonene fra ekspedisjonslederen/besetningen. Det skal brukes spesielle redningsvester på utfluktene, og disse deles ut før landinger. Vi vil også ha en obligatorisk gjennomgang av våre sikkerhetsrutiner.

Medisinsk nødhjelp og behandling
Det vil til en hver tid være en engelsktalende lege og sykepleier om bord. Skipet har en liten sykestue med nødvendig utstyr og medisiner til å utføre førstehjelp og medisinsk nødhjelp. Ved alvorlige tilfeller vil nærmeste sykehus bli kontaktet. Konsultasjoner og medisiner blir belastet gjestene våre. Husk å ta med deg tilstrekkelig medisin, også til uforutsette forsinkelser. Vi anbefaler også at du oppbevarer medisinene dine i håndbagasjen og påser at disse er merket riktig og med klare instruksjoner for bruk. Hvis du er avhengig av livsviktige legemidler er det fint om du informerer skipets lege om dette. Sykdom om bord kan føre til karantene, og ordre fra skipets lege og kaptein må følges.

Mobiltelefon
Dekning er avhengig av hvilken mobiloperatør du bruker. Sjekk med operatøren din for mer detaljer om dekning/forbindelse. Gjester kan bruke mobiltelefoner om bord til mobiloperatørens fastsatte pris. Vennligst sjekk med din mobiloperatør om abonnementet ditt kan brukes med vårt MCP satellittsystem om bord.

Droner
Vennligst vær oppmerksom på at bruk av droner ikke er tillatt under reisen. Dette av generelle sikkerhetsårsaker, samt beskyttelse av andre passasjerers personlige sikkerhet.

Pass og VISA
Vennligst bruk noen minutter å bli kjent med de nødvendige reisedokumentene du vil bli bedt om ha med deg om bord i skipet. Som gjest er det ditt ansvar å finne informasjon om og innhente alle nødvendige reisedokumenter, og ha dem tilgjengelig når det er nødvendig. Pass er eneste gyldige legitimasjon for alle våre reiser med MS Fram. ID-kort godtas ikke. Passet må være gyldig i mer enn seks måneder etter at du kommer hjem igjen. Ved innsjekking vil alle pass bli samlet inn av mannskapet, slik at de kan ta seg av grensekontrollene underveis. Passene vil bli beholdt gjennom hele reisen og returneres ved reisens slutt. Vennligst ta med deg en kopi av passet ditt. Alt ettersom hvilket land du kommer fra, er det flere land som krever innreisevisum, og som gjest er det ditt ansvar å innhente alle reisedokumenter, og ha dem tilgjengelig til en hver tid. Hurtigruten AS kan dessverre ikke ta noe ansvar eller påta oss noen kostnader hvis du blir nektet adgang til en flygning eller innreise i et land der passet ditt ikke blir godkjent eller du ikke kan fremvise nødvendig visa eller annen dokumentasjon.

Du må sende passkopi til Carpe Diem rett etter bestilling.

Polarcirkelbåt-landinger
Disse solide båtene gjør det mulig for oss å utforske ellers utilgjengelige områder til vanns og på land. Du bør være litt sprek for å komme deg om bord, men det er ellers ingenting å bekymre deg for. Mannskapet viser deg hva du skal gjøre, og så lenge du følger deres anvisninger vil det å entre båtene oppfattes som veldig enkelt i løpet av kort tid. På alle utfluktene med Polarcirkelbåter forventer vi at gjestene våre har på seg godt fottøy. På alle andre steder kan godt skotøy som fjellstøvler eller lignende være lurt. Du kan ta med deg dine egne gummistøvler eller leie dem om bord. Landinger er væravhengig.

Sikkerhetskontroll
MS Fram må, i samsvar med ISPS regelverket (International Ship and Port Security System), sende all bagasje gjennom røntgen/metalldetektor ved ankomst til havn eller skip. Vennligst husk dette når du pakker for reisen. ISPS regelverket krever også at all håndbagasje skal gjennom røntgen/ metalldetektor i alle anløpshavner i løpet av reisen.

Spesielle ønsker
Dersom du har spesielle ønsker i henhold til diett, som vegetarisk, diabetisk eller glutenfri, vennligst informer oss ved booking. Ta også kontakt med hovmester når du har kommet om bord. Vi vil gjøre vårt beste for å imøtekomme dine ønsker, men vi kan ikke garantere dette.

Vaksine
Vennligst sjekk med din lege om anbefalte vaksiner på din reise.
Vaksinasjonen må gjøres minst 10 dager før avreise og vaksinasjonsattest må medbringes på turen.

Antrekk
Kleskoden om bord er uformell. Selv om noen av våre gjester velger å kle seg om til middag er ikke dette forventet. Været kan variere i løpet av reisen, og i løpet av dagen. Vi anbefaler at du derfor kler deg lagvis. For alle seilinger anbefaler vi pustende regn- og vindtette klær. Lue, hansker, skjerf og varme klær sammen med ullundertøy kan være nyttig. På land anbefaler vi solide sko.

Livet om bord
MS Fram er et komfortabelt skip som er konstruert for å seile i kalde farvann. Du kan benytte en rekke av skipets fasiliteter om bord mens du nyter inntrykkene fra landskapet vi seiler i. Det er uformelt antrekk til middag, ikke noe stress. Målet vårt er å seile gjennom den rene luften i et stadig skiftende miljø.

Kunngjøringer
For å høre alle kunngjøringer på lugaren, må TV-en settes på en bestemt kanal. Sjekk informasjonsfolderen som ligger på lugaren din. Viktige kunngjøringer, enten angående programmet vårt eller i nødstilfeller vil bli kunngjort via høyttaleranlegget i lugaren.

Kunst
MS Fram er smykket både med figurative og moderne kunstverk av utvalgte norske og grønlandske kunstnere. Du finner også gjenstander fra Fridtjof Nansens opprinnelige Fram om bord.

Bartjenester
Bartenderen oppfyller de fleste ønsker, med et godt utvalg sprit, vin, øl og brus til moderate priser. Vi har også en salong der du finner kaffe.

Lugarer
MS Fram har et bredt utvalg av komfortable lugarer, alle med egne bad. Av og til kan det hende at du kan sjekke inn i resepsjonen før lugaren din er klar. Dette vil du få beskjed om når du sjekker inn. I noen av lugarene kan du oppleve støy og vibrasjoner. Dette avhenger av hvor på skipet lugaren din er. I tillegg kan noe støy virke veldig forstyrrende på noen, mens andre ikke merker det. Lugarene på dekk 5 har vinduer som vender ut mot dekk, og dermed kan utsikten være begrenset når det oppholder seg folk foran vinduet.

Cruise kort/betaling/kredittkort
Ved ombordstigning deler vi ut et cruisekort som en del av innsjekkingen, i henhold til ISPSkoden.
Alle gjester bes om å bære dette kortet når de forlater skipet i samtlige havner og på utflukter. Kortet fungerer som et kontrollsystem slik at personalet hele tiden vet hvem som er om bord og hvem som går av. Kortet er, i tillegg til å være et nøkkelkort, også betalingskort om bord. Dette kortet er altså det eneste betalingsmiddelet om bord. For å aktivere Cruise Kortkontoen din trenger du et Visa, American Express, Diners eller MasterCard som må være gyldig minimum 3 måneder etter hjemkomst. Vi beklager at vi ikke aksepterer Maestro Card. Når du bruker kredittkort om bord på skipet vil beløpene som blir trukket fra kontoen din være i norske kroner. Valutakurs bestemmes av kredittkortselskapet ditt. Du vil få en regning på alt du har kjøpt om bord på reisen den siste kvelden, og denne regningen får du levert på lugaren din. Vi beklager at vi ikke har minibank eller mulighet for å veksle valuta om bord.

Elektrisitet
Kontaktene om bord er 220V/50hz. Suitene har kontakter med 110V for barbermaskiner. Det brukes vanlige stikkontakter med to stikk om bord. Vennligst ta med egen adapter hvis du trenger det.

Underholdning
Om bord legger vi stor vekt på avslapping og oppdagelse, og ikke så mye på underholdning som ofte er en del av konvensjonelle cruise. Målet vårt er å få deg nærmere de unike miljøene, og gi deg anledning til å dele opplevelsen med medpassasjerene. Av og til kan det likevel være litt musikalsk underholdning på kveldstid.

Trimrom, boblebad og badstu
På dekk 7 finner du spaområdet vårt som er utstyrt med et moderne trimrom, koselig badstue og utendørs boblebad. I både trimrommet og i boblebadet kan du du nyte den supre panoramautsikten.

Tips
Hurtigruten AS har erfart at mange av gjestene våre gjerne vil gi en ekstra takk til servicebesetningen om bord. Du velger selv om du vil takke dem for service i barene, restauranten og lugarene. For å gi noen retningslinjer anbefaler vi 80 NOK per passasjer per dag i gjennomsnittlig tips. Uansett hvor mye du velger å gi, ber vi deg fylle ut blanketten som du finner i lugaren din og gi den til purseren to dager før reisens slutt. Beløpet vil da trekkes fra reisekontoen din.

Informasjon og resepsjon
På dekk 4 vil du finne vår resepsjon og ekspedisjonsdisken, hvor besetningen kan svare på alle dine spørsmål. I dette området vil du også finne Internettkafeen, vår lobby med trådløs internett og foredragsrommene.

Jakke
Når du kommer om bord kan du hente din Explorer jakke.

Språk
Det offisielle språket om bord er engelsk. Annonseringer, foredrag og skriftlig informasjon blir også gitt på tysk.

Vaskeri
Vi tilbyr vaskeritjenester fra skipets vaskeri for en rimelig pris. Rens av klær er dessverre ikke mulig.

Foredrag
Ekspedisjonsteamet om bord holder presentasjoner og foredrag om historien, biologien og geologien til farvannene vi seiler i og stedene vi besøker. Tidspunktene for foredragene finner du i dagsprogrammet om bord. Ikke nøl med å spørre ekspedisjonsteamet dersom du har spørsmål, de svarer med glede på de!

Bibliotek
Skipet har et lite bibliotek med et noe begrenset utvalg av bøker om ulike emner, bøkene er tilgjengelig for deg mens du er om bord.

Panoramasalong
Qilak betyr «himmelen» på grønlandsk, og du skjønner raskt hvorfor vi valgte dette navnet. De store vinduene åpner rommet i alle himmelretninger, og det er komfortable sitteområder. Her finner du kikkerter slik at du kan studere dyrelivet og de mange detaljene i det stadig skiftende landskapet.

Ute på dekk
MS Fram har store uteområder. Nyt utsikten helt i front av skipet, eller fra det store området bakerst på dekk 7. Begge er fine steder for å slappe av og se på verden som passerer.

Post
Du kan levere brev i resepsjonen mot en begrenset avgift for service og frimerke. Vi videreformidler post i hver havn vi besøker, der dette er mulig. Det kan ta relativt lang tid fra kortet er sendt til mottaker får det. Hurtigruten har ikke ansvar for post som blir borte underveis.

Fotograf om bord
Hurtigrutens fotograf vil invitere deg til å delta på kurs og praktiske tips på dekk, slik at bildene du tar underveis blir best mulige.

Restaurant 
Reisen din inkluderer frokost, lunsj og middag. Restauranten heter Imaq, som betyr «hav» på grønlandsk. Her har du en praktfull utsikt uansett hvor du sitter. I enden av rommet er det en balkong som er perfekt for fotografering. De valgfrie sitteplassene til frokost og lunsj skaper en avslappet atmosfære. Middagen varierer mellom buffet, 3-retters menyer og grillmat. Hva du får til middag blir annonsert på dagsprogrammet. Hovmesteren vil fordele bord og tidspunkt for måltider før ankomst, dette vil du få informasjon om på lugaren din. Vennligst informer om spesielle ønsker angående bordplassering ved bestilling av reise. På noen av seilingene kan vi servere middag delt inn i båtgruppene. Der det er mulig vil vi ha meny basert på sesongens ingredienser, vi drar nytte av lokale råvarer for å få den beste retten. Vanlig kaffe/te er gratis. Andre drikkevarer og forfriskninger kan kjøpes i løpet av hele dagen.

Romservice
Lugarene blir rengjort daglig. Vi serverer dessverre ikke måltider eller drikke i lugarene.

Leie av gummistøvler
Om bord kan man leie et par gode gummisko til en lav pris, for å bruke på landingene og turene. Disse støvlene oppbevares på tendringsdekket, og du vil ha ditt privat par på gele seilingen. Vi tilbyr også kikkert, gåstav og et lite utvalg av varme termodresser til leie.

Sjøsyke
Sjøsykepiller er tilgjengelige i resepsjonen. Hvis du har lett for å bli sjøsyk kan det være lurt å ha med egne piller. Det er også mulig å kjøpe håndledds bånd mot sjøsyke om bord.

Butikken
I vår butikk om bord kan du kjøpe klær er som passer på et explorerseilas. Ekspedisjonsteamet hjelper deg gjerne med å finne riktige klær for polare områder. Vi tilbyr et stort utvalg av både varme og praktiske klær, og vi fokuserer på klær med naturlige fiber. Vi tilbyr også suvenirer, håndarbeid, og postkort til gode priser. I tillegg har vi et lite utvalg av såpe, tannkrem og andre personlige effekter.

Utflukter
Et utvalgt av våre utflukter kan bestilles på forhånd. Der det er mulig vil vi gi deg informasjon om utflukten på forhånd, men på de utfluktene som kan kun bestilles ombord vil full informasjon og pris bli gitt om bord. Utflukter er avhengig av maksimum/minimumsantall og vær.

Røyking
Røyking er tillatt ute på anviste steder på dekk. Vennligst ikke røyk inne i lugarene. Vis respekt for miljøet ved å bruke askebegrene. Det er ikke tillatt å kaste sigarettstumper i havet. Røykes det på lugaren må du betale et rengjøringstillegg på NOK 1 500 for å dekke kostnadene for ekstra rengjøring av sengetøy, rens av gardiner og annet for at lugaren skal holde ikke røyk standard.

Telefon/Internett
Alle lugarer har egen telefon. For å ringe ut fra skipet må du kjøpe et telefonkort i resepsjonen. Det er en internettkafé om bord, og tilgang kan kjøpes i resepsjonen. Trådløs tilgang til internett finnes på dekk 4, i resepsjonsområdet, og i baren på dekk 7. Forbindelsen går via en 512 MB linje, og både internett og telefon kan fra tid til annen være ute av signal avhengig av hvor skipet er. På grunn av begrenset kapasitet ber vi at internett ikke blir brukt til live casting eller live streaming.

Vann
Det er mulig å drikke vannet om bord, men vi anbefaler at du kjøper flaskevann eller vårt eget produserte vann i karaffel for bedre kvalitet og friskhet.

Å gå rundt på skipet
Vi ber deg være veldig forsiktig når du går rundt på skipet mens vi er til havs, spesielt ute på dekk. Følg med på skilting om vått eller glatt dekk. Dørene ut til dekk 5, 7 og 8 kan være farlige når det er mye vind. Vennligst følg våre anbefalinger når vi enten setter opp skilt eller kommer med kunngjøringer om at det er farlig å oppholde seg på dekk. Når du går rundt inne på skipet anbefaler vi at du holder deg fast i rekkverkene, og ikke dørkarmer slik at du unngår skade.

Velkomstmøte / Informasjonsmøte
Ved ombordstigning er det en obligatorisk sikkerhetsgjennomgang før avreise. Det vil også være et velkomstmøte hvor du vil både få sikkerhetsinformasjon og praktisk informasjon om cruise, her vil du også få møte noen i crewet, og bli introdusert til nøkkelpersoner i mannskapet.

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i lugar til bruk alene:
(vi har kun 14 lugarer for salg totalt)

Kategori N Polar utvendig lugar – standard kr 69 950 (lugarene ligger på dekk tre):
Kategori U Arctic superior lugar – øvre dekk 75 940 (lugarene ligger på dekk fem og/eller seks):
Kategori F Arctic superior lugar, større lugarer – øvre dekk 86 440 (lugarene ligger på dekk fem):

For mer informasjon om lugarene, vennligst se dekksplan:

https://www.hurtigruten.no/skip/ms-fram/ 

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo–Keflavik//Grønland-København – Oslo t/r med SAS og charterfly satt opp av Hurtigruten
Ved avreise fra andre byer i Norge, ta kontakt for tilbud
Flyskatt og avgifter pr 13. november 2017
16 netter ombord på Hurtigruten MS Fram i valgt lugarkategori
Helpensjon om bord på MS Fram, te og kaffe
Utvalgte ilandstigninger med Polarcirkel båter, foredrag ombord
All transport i følge program
Lokale guider samt ekspedisjonsteam ombord
Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Måltider utover de som er nevnt over
Utflukter som ikke er en del av reiseprogrammet (mer informasjon om pris og innhold fås om bord da ekstrautflukter er meget væravhengig og vanskelig å fastsette på forhånd)
Drikkevarer
Tips
Avreisedokumenter sendt i ordinær post (tillegg kr 150)

BESTILLING OG BETALING – VÆR OPPMERKSOM PÅ BETALINGSFRIST
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 190 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise – og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå før og under reisens gang. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER – OBS: STRENGERE ENN VÅRE GENERELLE BETINGELSER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 190 dager før avreise: kr 2500 pr. person
Fra 189 til 70 dager før avreise: 50% av reisens pris
Fra 69 til 0 dager før avreise, eller no-show: ingen refusjon

PASS OG VISUM
Norske statsborgere trenger ikke visum for denne turen. Passet må være gyldig minst seks måneder etter utreise. Carpe Diem trenger en kopi av førstesiden i passet ditt tilsendt etter bestilling for videreformidling til Hurtigruten. Du kan sende det på e-post til post@carpe-diem.no, eller i vanlig post. Mer informasjon fås ved bestilling. Det er den reisendes ansvar å sørge for at passet er gyldig på reisen. Carpe Diem er ikke erstatningspliktig for passasjerer som ikke har dette i orden.

VAKSINER
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege eller www.fhi.no (Folkehelseinstituttet) for nærmere informasjon og andre spørsmål angående helse på reise.

FORBEHOLD
Prisen er basert på 14 personer. Skulle det bli færre deltagere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen. Beskjed om dette vil bli gitt innen 190 dager før avreise. Vi tar forbehold om skrivefeil, endringer i flytider, hotell og program, samt justering av prisen som følge av økning i valutakurs, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Prisen er basert på valutakurs pr. 9. november 2017.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem Singelreiser er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

 

Se våre generelle reisebetingelser