Pafos by night - foto: Geoff Burgess

Langtidsferie Kypros – solrik og snøfritt

Langtidsferie – vinteren er bedre på Kypros.

Kypros er så populært vår, vinter og høst at det virker som vi aldri får nok plasser. Det blir flere turer hvert år og det er spesielt mange som ser frem til å være her i ukesvis. Langtidsferiene våre er veldig populære og derfor kommer det en i mars også. Tempoet er noe helt annet enn i sommermånedene – det kan vi virkelig like! Med supert hotell, noen utflukter og masse tid til egne sysler, er det et deilig sted å tilbringe snøfrie uker med behagelig temperatur. Reiseleder Lene sørger aktiviteter og forslag til egne eller felles sysler.

Om våren er kommet til Norge i mars, er usikkert. Det som er sikkert er at den i høyeste grad har kommet til Kypros. Det er ikke unormalt med 20 grader på dagtid.

På sydvestsiden av Kypros ligger Pafos. Akkurat her valgte den skjønne gudinnen Afrodite å stige i land, det forteller i hvert fall myten. Realiteten forteller oss at Pafos var øyas hovedstad i gresk-romersk tid og at det derfor er historie i flere kriker og kroker. I dag har stedet de fleste moderne bekvemmeligheter du ønsker deg på ferie. Tre uker her i langsom takt og med mye dagslys er tingen!

 

 

 • Enkeltrom uten tillegg i pris!

Avreiser & Bestilling

 • Avreise 27.02.2021
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 22 dager
 • Priser fra 27 890,-
 • Bestill nå

Høydepunkter

 • 21 netter på strandhotellet Athena Beach
 • Vandring i vakre landskap
 • Byrundtur Pafos
 • Troodosfjellene med Omodhos
 • En dag ute på landet med Limassol
 • Vinsmaking
 • Smigies
 • Flotte strender og bassengområde
 • Halvpensjon hver dag – mye inkludert
 • Lokalguide Marios med sin enorme lokalkunnskap og sprudlende humør er med på utfluktene
 • Enkeltrom uten tillegg i pris!

 

Lokalguide Marios

Reiseleder har med seg en kjentmann på alle utfluktene – Marios er vår lokalguide når vi er på tur!

 • Athena Beach Pafos Kypros
 • fra Lysos mot Pafos_skogen blomster foto_Geoff_Burgess
 • Pafos Kypros foto_Geoff_Burgess
 • marios reiseleder kypros pafos
 • Kypros
 • Omodos Kypros
 • Kypros foto_Geoff_Burgess
 • Troodos kloster Kypros
 • Kypros blomst
 • Kypros blomst
 • Kypros_appelsin_mat
 • Kypros_Afrodite_strand_stein
 • Kypros
 • Kypros vandring afrodite
 • Nikosia, Nord-Kypros, foto:Geoff Burgess
 • Nikosia, Nord-Kypros, foto:Geoff Burgess
 • Kypros
 • Kypros
 • Kypros_Akamas_Vandring_piknik
Dag 1

27. februar - Avreise Norge og ankomst Kypros

Vi forlater Oslo Lufthavn tidlig med Lufthansa. Flybytte og mellomlanding Frankfurt og ankomst Kypros er ettermiddag. Med buss tar vi turen fra Larnaca til Pafos. Vi sjekker inn på hotellet, og spiser feriens første middag der.

(-/-/M)

Hotellet vårt Athena Beach

Hotellet vårt, Athena Beach Hotel, 4* har god standard og super beliggenhet ved stranden. Det har en velstelt hage, et stort og flott bassengområde og oppvarmet innendørsbasseng i tillegg til egen spa-avdeling. Hotellet byr også på et godt utvalg av aktiviteter som vanngymnastikk, bordtennis, minigolf, boule, stretching, kokkedemonstrasjon, cocktaildemonstrasjon, danseundervisning, quiz og bingo. Aktivitetene er gratis for hotellets gjester. Her finnes noe for enhver. Rett utenfor hotellet går en lang strandpromenade som innbyr til vandretur eller for de som foretrekker – en joggetur. Om du ønsker å spasere langs strandpromenaden inn til byen, tar dette ca 30 min.

Rommene er lyse og romslige med TV, kjøleskap, badekåpe, tøfler, hårføner, strykejern og brett, vannkoker, pulverkaffe og te. Det er sentraloppvarming i vintermånedene og aircondition i sommermånedene. Du kan velge om man ønsker sjøutsikt eller landutsikt ved bestilling.

*Merk at du dessverre ikke kan ha overnattingsbesøk på rommet av familie/venner mens du er på Carpe Diem-tur*

Les mer om Hotel Athena Beach

Athena Beach hotel, Pafos
Kypros og Pafos

Kypros
Med sin beliggenhet øst i Middelhavet er Kypros den tredje største øya i etter Sicilia og Sardinia med et areal på 9.251 kvadratkilometer. Her finnes flotte strender, sjarmerende landsbyer, et godt utvalg av hoteller, utallige gode lokale restauranter, hyggelige kafeer og varierende natur. Øya domineres av to fjellkjeder, Troodos-fjellene og Kyrenia-fjellene. Øya er delt i en gresk-kypriotisk del (Kypros) og en tyrkisk-kypriotisk del (Nord-Kypros). Sistnevnte er bare anerkjent i Tyrkia.

Infrastrukturen på øya holder god standard, en firefelts motorvei går langs hele sørkysten og binder alle de store byene på Sør-Kypros sammen. Gresk er morsmålet, men engelsk er godt utbredt og snakkes av de fleste.

Pafos
Fram til begynnelsen på 80-tallet var Pafos en liten og rolig fiskelandsby med et par tavernaer og hoteller. I dag er Pafos betydelig utbygget men byen har klart å bevare den genuine kypriotiske sjarmen. Her kan man gå turer, nyte god mat og drikke på hyggelige lokale restauranter, shoppe eller bare rusle rundt blant kulturskatter fra antikken.

Klima
Kypros kan skryte av nesten 340 soldager i løpet av året og behagelige temperaturer vår, høst og vinter. Det kan komme noen regnskurer så det lurt å pakke med en vann- og vindtett jakke og en god fleece i bagasjen.

Mat og drikke
Et sunt og smakfullt middelhavskosthold finner vi på Kypros. Nasjonalretten meze er Kypros svar på spanske tapas, et stort antall småretter bestående av grønnsaker, ost, kjøtt og fisk. Det blir ofte servert opp til en 12 -15 forskjellige småretter, så det her gjelder det å ikke spise for mye ved første servering! Kypros produserer også deilig oster, og både kypriotisk yoghurt og poteter kjenner vi jo fra før. Andre kypriotiske godbiter er kleftiko- ovnstekt eller grillet lammekjøtt, tavas- gryterett med kalvekjøtt, souflakia- grillede stykker lammekjøtt eller svinekjøtt servert i pitabrød, og moussaka som er hakket lamme- eller storfekjøtt dekket av poteter og auberginer eller squash smakstilsatt med deilige krydderurter. God solmoden frukt og grønnsaker er selvfølgelig med i det kypriotiske kostholdet.Du vil fine gode lokale viner på Kypros, både røde som hvite. Keo og Leon er lokale ølmerker, Carlsberg har også et stort bryggeri på øya. Prøv også den kypriotiske kaffen som er en liten kruttsterk sinnatagg, ofte tilsatt sukker.

Utflukter og aktiviteter

Aktiviteter/utflukter

Vår langtidsferie strekker seg over tre uker, og reiseleder kommer til å være tilgjengelig for gruppen underveis.

Reiseleder vil daglig komme med forslag til aktiviteter du kan være med på. En langtidsferie blir litt til underveis mens vi er der. I tillegg har vi fem fellesutflukter inkludert i reisen som spres utover disse ukene. Vi skal blant annet bli kjent med Pafos by, samt oppleve de mektige Troodos-fjellene. Vi er også ute på landet en dag, kombinert med Limassol.

Byrundtur i Pafos
Pafos var europeisk kulturhovedstad 2017 og vi skal ta en nærmere titt på hvorfor. Det er en koselig by med en flott gammel bydel men det er også mye historie rundt i området. Noen av de best bevarte og flotteste mosaikker i det østre Middelhavet, finnes i Pafos, nærmere bestemt House of Dionysos og House of Aeon. Det førstnevnte kalles så grunnet alle mosaikker av vinguden Dionysos og dateres helt tilbake til det andre århundre.

Som en liten motvekt til historie og kultur, besøker vi «The Place» i Pafos. Dette er stedet for lokale produkter og håndverk i forhold til både tradisjoner og fine produkter – et perfekt sted å se, lukte, smake og lære.

Vi avslutter turen i gamle Pafos havn der vi setter oss ned og nyter utsikten. På veien tilbake er det mulig å ta beina fatt til hotellet, en tur på ca 30-40 minutter eller hvorfor ikke hoppe på lokalbussen?

Et par kilometer utenfor Pafos ligger også Kongenes grav, en nekropolis eller gravplass fra oldtiden. Stedet er UNESCO-vernet og er gravd ut i solid stein. UNESCO har også sin beskyttende hånd over St. Pauls Pillar like ved. Her skal Paulus ha blitt bundet og pisket av romerne for å ha forkynnet kristendommen. I nærheten er også et bysantinsk kloster fra det 13. århundre. Vi tar ikke turen i dag, men det er nok av tid til å gjøre det senere- om du vil.

En dag ute på tur – med besøk i Limassol!
Vi kjører langs saltsjøen Akrotiri der vi benytter sjansen til å rusle litt rundt. Sjøen, som ligger sør for Limassol, er kjent for det enorme antallet trekkfugler som enten overvintrer eller tar en pust i bakken på vei mot sør eller nord igjen. Til og med flamingoer dukker opp her til tider. Deretter går turen til Kostas der det er fullt av appelsintrær og granatepletrær. I dag plukker vi vår egen frukt rett fra trærne og presser egen, velsmakende juice etterpå. En vitamininnsprøytning for både kropp og sjel!

Vi nevnte Limassol, i dag passer vi på å komme på besøk. Limassol er Kypros nest største by, og med beliggenhet i Akrotiriabukta har byen blitt den viktigste turistbyen på øya. Men bak Limassols fasade ligger den gamle bydelen med verksteder og markeder. Vi kan ta en vandretur i gamlebyen. Her kan vi se fortet som ifølge legenden var stedet som Richard Løvehjerte giftet seg med Berengaria av Navarra og kronet henne til dronning av England.

Tradisjonelle Kypros med vinsmaking og landsbyliv
Denne turen tar oss til en liten landsby ikke så langt fra Pafos. Vi passerer en av mest kjente golfbanene, veldig populært også her. Landsbyen heter Letymvou (skrives på ulike måter) og har fokus på de nære, lokale ting i tillegg til historien. Navnet sies å stamme fra det greske ordet for grav, siden det ble funnet graver i nærheten som stammet helt tilbake til 800-tallet. En av kirkene i landsbyen skal være en av de aller eldste på Kypros og da snakker vi 1100-tallet. Antall innbyggere er omtrent 500.

Det er ingen tvil om at agroturisme og gode råvarer er i tiden. Her er det også kjent for utsøkte kvalititetsviner i tillegg til oliven og sitrus. Vinene blir vi nærmere kjent med på Makarounas, et lite såkalt boutique-vineri som høster mye ros. Vi besøker også et eldre, lite hus som er omgjort til museum. Her prøvesmaker vi stedets oliven og deilig halloumiost. Vi må også teste den kypriotiske kaffen mens vi er her. Det skal ikke mer til for et lite, men velsmakende måltid.

En kort kjøretur over Pafos Hills og så er vi i den koselige landsbyen Kathikas. Mye sjarm her blant steinhusene! I gamle dager var det skysstasjon og stedet der de omreisende med sine husdyr tok en hvil. Her spiser vi lunsj og på menyen står det noe lokalt og godt.

Lett vandring Smigies langs Adonis-trail på Akamashalvøya (med piknik)
Akamas-området er Sør-Kypros` siste og minst utbygde grenseland og har en spektakulær natur. Her finnes sandfulle bukter hvor skilpadder legger egg, klipper rett ned til et krystallklart vann og små hyggelige landsbyer. Både dyr og fugler trives godt her, mange trekkfugler har Akamas som stoppested på ruten videre sørover om høsten.

I løpet av turen får vi utsikt mot Polis Chrysochous-bukta, Latsi, Pachyammos og Pafos-skogen. På vestsiden har vi Lara Bay, Tzioni, Karavopetres. Noen gamle gruver, forlatte ovner og tegn på hva som har vært en gang er også en del av ruten. Mest av alt en dag i et vakkert landskap der vi koser oss underveis uten å stresse. Og vil du ikke gå, organiserer vi at du møter de andre der vi har piknik.

Akkurat hvilken rute vi følger og hvor langt vi går, kommer litt an på dere som er med. Turen kan gjøres lengre enn det som er oppgitt under.

I utgangspunktet vandrer vi cirka 4,5 kilometer – dette tar rundt 1,5 time. Høydeforskjell +100/-100 meter

Troodosfjellene med Omodhos og landsbybesøk i Kakopetria
De naturskjønne fjellene danner en flott ramme rundt turen vår oppover i dag. Troodosfjellene er Kypros`flotte turområde – og massevis av trivelige landsbyer viser seg. Landsbyen Omodhos ligger på en høyde, og har masse atmosfære. Vi tar turen til Platanistassa, underveis i dag besøker  vi en av de vakre, bysantinske kirkene. Det er mange av dem, men vi velger oss en – hvilken det blir avgjør vår eminente lokalguide

Kakopetria har en historie som tidligere helseresort. Gamlebyen er Unesco-vernet så her er det både historie og helse på liten plass.
Vi fortsetter gjennom den vakre dalen Solea før vi ankommer Galata.

Kokkekurs på hotellet
Mat er alltid spennende å lære mer om – og det står på agendaen i dag. Deilig Middelhavsmat med kypriotiske spesialiteter og tips til ingredienser og hvordan man lager ulike retter. Dette er sosialt og lærerikt – latter og moro også!

Kypros på egenhånd
Det finnes mange fine turmuligheter der man kan spasere eller sykle i eget tempo. Hva med å leie bil å dra på oppdagelsesferd på øya? Det er lett å ta seg fram og mye å oppleve på Kypros. Vår reiseleder er behjelpelig med mer informasjon. Hva med en tur til hovedstaden Nikosia?

 

Stekt halloumiost smaker nydelig
Dag 22

20. mars - Avreise Kypros og ankomst Norge

Vi forlater hotellet og setter kursen mot flyplassen i Larnaca. Lufthansa har avgang om ettermiddagen, først til München. Etter mellomlanding og flybytte beregnes ankomst Oslo Lufthavn sent samme kveld.

(F/-/-)

Bird walk på havnen i Pafos

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i enkeltrom: kr 27 890
Tillegg for havutsikt: kr 2 630

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo–Larnaca t/r med Lufthansa
Ved avreise fra andre byer, ta kontakt for tilbud
21 netter på Athena Beach. Frokost inkludert
Middag hver dag (hvorav 2 på lokale restauranter)
3 lunsjer
Tips (til hotellpersonalet, sjåfører samt til serveringspersonalet når vi er ute og spiser de inkluderte middagene)
Alle utflukter og entreer iht. programmet
All transport ifølge programmet
Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Drikkevarer
Tips utenom det som er spesifisert over
Utflukter som ikke er inkl. i programmet
Avreisedokumenter sendt med ordinær post (kr 150)

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2 500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise- og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå før og under reisens gang. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise¬ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

PASS OG VISUM
Nordmenn trenger gyldig pass for innreise til Kypros. Vi anbefaler uansett at passet er gyldig i 6 mnd etter utreise. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass er gyldig ved avreise, Carpe Diem er ikke erstatningsansvarlig for passasjerer som ikke har dette i orden.

VAKSINER
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege eller ser på nettsiden til www.fhi.no (Folkehelseinstituttet) for nærmere informasjon og andre spørsmål angående helse på reise.

REISEVILKÅR
Reisevilkårene er grunnlag for både dine rettigheter som reisende og våre som arrangør. Alminnelige vilkår for pakkereiser og Carpe Diem reisebetingelser får du ved å kontakte oss eller ved å gå inn på www.carpe-diem.no.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser