Langhelg i Kragerø - perlen blant kystbyene

Langhelg i Kragerø - perlen blant kystbyene

Himmel, kyst, sjø og vegetasjon sett ovenfra

Med båttur til Jomfruland, byvandring, matkurs og måltider hos en ekte matentusiast

Kragerø - perlen blant kystbyene, ifølge den godeste Edvard Munch. Det er vi enige i. Kragerø blir dermed det perfekte vertskap for en opplevelsesrik langhelg. Vi bor midt i byen med kort vei til alt. På denne tiden kan det fortsatt være god temperatur i lufta. Uansett bys det på god stemning og variert innhold som holder temperaturene oppe. På lokalt vis skal vi bli kjent med Kragerø - reiseleder Monica Sundbø bor der selv. Bedre kvalitetsstempel får vi ikke. Vi skal gjøre mye på kort tid. Mye handler om mat og drikke, og til det har vi teamet opp med en lokal kjenner: Stig, kokk og eier av Nordraak matverksted. Hans filosofi er så enkel, men så sann: "Ekte matglede handler om kjærlighet, kjærlighet til menneskene og råvarene". Vi lærer av den beste når vi en av dagene er med på både pasta- og kaffekurs.

Natur og frisk luft må til og da tar vi turen til Jomfruland. Med vår egen båt, vel og merke. Rullesteinsøya med det vakre navnet ligger ytterst i Kragerøskjærgården. Jomfruland, som er nasjonalpark, leder an med flest soldager i Norge. Her er rundt 60 fastboende og ingen biltrafikk. Et herlig sted å rusle rundt på tur. Selvskrevent valg av lunsj blir jo medbrakt piknik. Vårturen byr på et teppe av hvitveis og en smak av ramsløk.

Nært, personlig og ekte. Det er beskrivelser som gleder et reisehjerte. Stikkord vi vet passer på noen fine dager i Kragerø.

Høydepunkter

 • Båttur til Jomfruland med egen båt og medbrakt piknik. Vårturen byr på masse hvitveis!
 • Kvalitetsmat på hele turen = Nordraaks matverksted der Stig Lieberg sørger for at vi spiser godt og lokalt.
 • Pasta- og kaffekurs hos samme mann
 • Byvandring på lokalt vis i koselige omgivelser
 • Reiseleder Monica som bor i Kragerø
Utsikt gjennom trær frem til stranden og sjøen
+40
+39

Program

3 frokoster, 1 lunsj og 3 middager inkludert

Dag 1

Ankomst Kragerø, velkomstmiddag på Nordraak matverksted

Middag

Du tar deg til Kragerø på egenhånd, enten med buss eller egen bil. Visit Kragerø har listet opp ankomstinformasjon som kan være til hjelp - se mer her.

(Buss fra Oslo går til Tangen, så er det lokalbuss fra Tangen og ned til sentrum. Alle bussene stopper på samme parkeringsplassen, så det er lett å finne buss videre).

Hotell Kragerø har ikke bemannet resepsjon, så vi estimerer en ankomsttid som er cirka kl. 15. Men fra kl. 13 forsøker hotellet å ha noen rom klare. Du kan uansett komme før, sette fra deg bagasjen og rusle rundt. Vi bor midt i byen.

Fra cirka kl. 15 vil reiseleder være på hotellet å møte deg. Siden vi skal ut å spise felles middag (den vil du ikke gå glipp av), bør du være fremme på hotellet til kl. 18. Litt senere rusler vi noen minutter unna til Nordraak matverksted der vi skal spise nydelig mat. Måltidene på turen vår tilberedes av eieren Stig, som selvsagt også er kokk. Derfor er Nordraak det perfekte sted å ønske velkommen til Kragerø!

Stig sier: "Mat og drikke er bare rammen - det viktigste er å gjøre noe sammen". Det stiller vi oss bak! Med sin kunnskap, dyktighet og med de beste råvarer er han en trollmann på kjøkkenet. Stig har tidligere jobbet på Grand Hotel, Bristol og var med på å etablere Tollboden i Kragerø i 1999, før han startet matverkstedet. Les gjerne mer om Nordraak matverksted og filosofien bak på nettsidene deres her.


Hotell Kragerø
: De har ulike romtyper og derfor har vi ulike priser. Forklaring følger:

Vi disponerer to twin-rom som deles med en annen reisende i gruppen vår. Disse to er egentlig leiligheter/suiter. De ligger i første etasje, men ikke på bakkeplan og har utsikt mot sjøen (størrelse cirka 35 m2). Når det gjelder enkeltrom har vi tre ulike kategorier og priser: Standard enkeltrom (cirka størrelse er 11 m2), enkeltrom superior (cirka størrelse er fra 13 - 17 m2), enkeltrom med sjøutsikt (cirka størrelse er 14 - 18 m2).

Les mer på Hotell Kragerøs egen nettside her

Parkering: Det er ingen egen parkeringsplass tilhørende hotellet. Men det er to parkeringsplasser med langtidsparkering som ligger 100-200m fra hotellet.

Byfjellet parkering - 200m til hotellet, ligger i bunnen av Løkkebakken. Byfjellet parkering kan søkes opp på Google maps

Kragerø Parkering – 100m til hotellet, ligger på Theilertomta i sentrum. Kragerø Parkering kan også søkes opp på Google maps.

Hotellets adresse er P.A. Heuchsgate 16.

Se gjerne mer vedr parkering her

Om du vil se video fra Nordraak, har vi lagt til en fra TV2 under:)

Dag 2

Båttur til Jomfruland - hvitveisteppe, piknik og ramsløk på Skåtøy

Frokost, lunsj og middag

Ut på tur! Vi får med oss frokost fra Nordraak som vi spiser på båten. Vi får også med oss pikniklunsj, så vi skal ikke gå sultne der ute. Båten over er "vår egen" og den tar cirka en time. Den tøffer saktere av gårde enn rutebåtene og det passer godt med å se på omgivelsene på vei over. Planlagt rute når vi ankommer er fra Øytangen til Tårnbrygga, en finfin måte å se seg om på.

Jomfruland nasjonalpark ble opprettet i 2016 og er et yndet reisemål året rundt der ytterst i Kragerøskjærgården. Terrenget er flatt så det er lett å gå enten i eikeskogen, på rullesteinene eller langs veien. Det er mange stier å velge mellom. Nå i slutten av april skal vi møtes av et teppe av hvitveis. Det er i så fall et uforglemmelig syn når disse vårblomstene bare tar over bakken!

Nevnte rullestein og svaberg finner vi på utsiden, mens det er strender og dyrket mark på innsiden. Det finnes et par gårder på øya som driver med kyr. Kuene går fritt på øya, så de møter vi gjerne både langs veien og ute på rullesteinene. Øya er en av plassene i Norge med flest soldager, og huser ca. 60 fastboende. Som besøkende på øya er det enten til fots eller på to hjul, da bilkjøring ikke er tillatt.

Det er også fuglestasjon her, og det kan være vi ser fugler i nettene. Nytt fugletårn er under oppføring, og vi møter sikkert folk på fuglestasjonen, som gjerne deler sin kunnskap. Ved fyrene finner vi det kjente tårntjernet. Det var her Theodor Kittilsen tegnet "Nøkken". Kanskje dukker nøkken opp? Litt trolsk stemning er aldri å forakte!

Den gamle skolestua, som også i nyere tid har fungert som vinterskole, finner vi ved fyrtårnene. Skolestua blir brukt til utstillinger i disse dager, og man kan kjøpe det som stilles ut. Ellers finnes to kafeer, en kiosk og en gavebutikk på øya. I fyrmesterboligen er det utstilling om sommeren,
Øya har en stor campingplass og på Øytangen kan du overnatte i Turistforeningens boliger om du vil tilbake hit. Dagen i dag har vist oss den fineste ruta på Jomfruland, og når Monica sier det, så vet vi at det er sant:)

Men det er mer som venter: På turen tilbake til byen stopper vi ved Skåtøy. Øya er vakker i seg selv, men skjuler noe er matglad gourmet setter stor pris på. Ramsløk. Av noen påstått å være Nordens hvitløk, selv om den ikke er så sterk på smak. Vi går i land og Stig viser oss sitt "hemmelige" ramsløksted der vi plukker med oss litt av denne populære nytteveksten.

Vel tilbake, kan du velge om du vil bli med Stig opp til Nordraak og foredre ramsløken som er plukket. Eller ta en rusletur i byen med Monica eventuelt slappe av før middag.

Om kvelden venter både treretters middag og vinsmaking. En skikkelig helaften.

Dag 3

Byvandring i Kragerø, matkurs og avskjedsmiddag om kvelden

Frokost og middag

Frokosten tar vi på Nordraak matverksted. Så rusler vi ut på en liten byvandring sammen med Monica, som velger ut det meste av det beste å se før det blir tid til egne sysler.

Kragerø er jo perlen blant kystbyene, ifølge Edvard Munch. Hans kunstnerblikk - og sjel tok ikke feil. Her fant han selv roen etter år i Kristiania og på kontinentet i Paris og Berlin. Med base i Kragerø malte han enorme bilder fylt av lys og liv. Den er lett å like. Lille Kragerø med de trange smauene, små, trivelige trehus, gjestfrie mennesker, flotte utsiktspunkt og skjærgården med sine 490 øyer. Joda, byen vet å imponere sine besøkende. Her finner vi også Munch-solen, monumentet av den lokale kunstneren Per Elsdorf, til ære for Munchs store verk - Solen.

Alle byer med respekt for seg selv har egen sang fylt med vakre ord: "Der du smilende ligger med solen i sjø" synges det i Kragerøsangen, og akkurat sånn er det.
Det er ikke det minste rart at byens cirka 11 000 innbyggere mer enn firedobles om sommeren. Videre sier sangen:" Den er min, den er din både Øya med Veten og brygga er min". Kragerøs befolkning er gjestfrie og stolte av byen sin, så det er nok ikke uten grunn at Sverre Krogsrud skrev følgende i Kragerøavisa:" Jeg har hørt om Chicago, og Risør og Rom. Det er ingenting som kan måle seg med dom. Mussolini han sa se Neapel og dø, han kan umulig ha sett Kragerø".

Byen har også mange små hyggelige butikker, strender, utsiktspunkter, gallerier og ikke minst god matopplevelser, som hos Nordraak matverksted. Det med at mat og drikke er rammen til å gjøre noe sammen, følges opp i dag. Det passer godt at vi i dag skal på kaffe- og pastakurs! Her deler vi oss i to. Den ene gruppa vil lage hjemmelaget pasta og sauser, den andre vil lære om kaffedrikker og kaffebrenning. Vi bytter selvsagt på, slik at begge grupper får med seg begge kurs. Kaffekurset foregår på Kragerø Kaffebrenneri, rett nedi gata for Nordraak.

Om kvelden ordner Stig med middag til oss, omhyggelig tuftet på knallgode og lokale råvarer i vant stil. Denne kvelden møtes vi i et eget lokale i byen, spesielt valgt til oss. Kanskje nynner vi Kragerøsangen (vi kan jo den nå?) og planlegger å komme tilbake snart. Vakre kystperler har den effekten.

Dag 4

Nydelig frokost, så hjemreise og hvert til vårt

Frokost

Stig og hans matverksted serverer oss nok en deilig frokost. Utsjekking fra hotellet senest klokken 12. Monica takker for seg og sier "vel hjem" til alle dit vi skal!

Maleri med sterke farger av bygninger, oransjefarget himmel og hav

Fargerik kunst av Monica Fürst

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • 3 netter på Kragerø Hotell
 • Måltider i henhold til program
 • Alle utflukter i henhold til programmet
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Transport til og fra Kragerø (Du reiser individuelt med fly, tog, egen bil eller buss. Vi møtes til avtalt tid)
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips