Langhelg i Kragerø - perlen blant kystbyene
Langhelg i Kragerø - perlen blant kystbyene
2. september 2021 / 4 dager / Pris fra 8.790,-

Med båttur til Jomfruland, byvandring, matkurs og måltider hos en ekte matentusiast
Kragerø - perlen blant kystbyene, ifølge den godeste Edvard Munch. Det er vi enige i. Kragerø blir dermed det perfekte vertskap for en opplevelsesrik langhelg. Vi bor midt i byen med kort vei til alt. På denne tiden kan det fortsatt være god temperatur i lufta. Uansett bys det på god stemning og variert innhold som holder temperaturene oppe. På lokalt vis skal vi bli kjent med Kragerø - reiseleder Monica Sundbø bor der selv. Bedre kvalitetsstempel får vi ikke. Vi skal gjøre mye på kort tid. Mye handler om mat og drikke, og til det har vi teamet opp med en lokal kjenner: Stig, kokk og eier av Nordraak matverksted. Hans filosofi er så enkel, men så sann: "Ekte matglede handler om kjærlighet, kjærlighet til menneskene og råvarene". Vi lærer av den beste når vi en av dagene er med på både pasta- og kaffekurs.
Natur og frisk luft må til og da tar vi turen til Jomfruland. Med vår egen båt, vel og merke. Rullesteinsøya med det vakre navnet ligger ytterst i Kragerøskjærgården. Jomfruland, som er nasjonalpark, leder an med flest soldager i Norge. Her er rundt 60 fastboende og ingen biltrafikk. Et herlig sted å rusle rundt på tur. Selvskrevent valg av lunsj blir jo medbrakt piknik.
Nært, personlig og ekte. Det er beskrivelser som gleder et reisehjerte. Stikkord vi vet passer på noen fine sensommerdager i Kragerø.
Høydepunkter
- Båttur til Jomfruland med egen båt og medbrakt piknik
- Kvalitetsmat på hele turen = Nordraaks matverksted der Stig Lieberg sørger for at vi spiser godt og lokalt.
- Pasta- og kaffekurs hos samme mann
- Byvandring på lokalt vis i koselige omgivelser
- Reiseleder Monica som bor i Kragerø

Avganger
Avganger og priser
Program
3 frokoster, 2 lunsjer og 3 middager inkludert
Dag 1
Ankomst Kragerø, velkomstmiddag på Nordraak matverksted
Middag
Du tar deg til Kragerø på egenhånd, enten med buss eller egen bil. Visit Kragerø har listet opp ankomstinformasjon som kan være til hjelp - se mer her.
(Buss fra Oslo går til Tangen, så er det lokalbuss fra Tangen og ned til sentrum. Alle bussene stopper på samme parkeringsplassen, så det er lett å finne buss videre).
Hotell Kragerø har ikke bemannet resepsjon, så vi estimerer en ankomsttid som er cirka kl. 15. Men fra kl. 13 forsøker hotellet å ha noen rom klare. Du kan uansett komme før, sette fra deg bagasjen å rusle rundt. Vi bor midt i byen.
Fra cirka kl. 15 vil reiseleder være på hotellet å møte deg. Siden vi skal ut å spise felles middag (den vil du ikke gå glipp av), bør du være fremme på hotellet til kl. 18. Litt senere rusler vi noen minutter unna til Nordraak matverksted der vi skal spise nydelig mat. Måltidene på turen vår tilberedes av eieren Stig, som selvsagt også er kokk. Derfor er Nordraak det perfekte sted å ønske velkommen til Kragerø!
Stig sier: "Mat og drikke er bare rammen - det viktigste er å gjøre noe sammen". Det stiller vi oss bak! Med sin kunnskap, dyktighet og med de beste råvarer er han en trollmann på kjøkkenet. Stig har tidligere jobbet på Grand Hotel, Bristol og var med på å etablere Tollboden i Kragerø i 1999, før han startet matverkstedet. Les gjerne mer om Nordraak matverksted og filosofien bak på nettsidene deres her.
Hotell Kragerø: De har ulike romtyper og derfor har vi ulike priser. Forklaring følger:
Vi disponerer to twin-rom som deles med en annen reisende i gruppen vår. Disse to er egentlig leiligheter/suiter. De ligger i første etasje, men ikke på bakkeplan og har utsikt mot sjøen (størrelse cirka 35 m2). Når det gjelder enkeltrom har vi tre ulike kategorier og priser: Standard enkeltrom (cirka størrelse er 11 m2), enkeltrom superior (cirka størrelse er fra 13 - 17 m2), enkeltrom med sjøutsikt (cirka størrelse er 14 - 18 m2).
Les mer på Hotell Kragerøs egen nettside her
Parkering: Det er ingen egen parkeringsplass tilhørende hotellet. Men det er to parkeringsplasser med langtidsparkering som ligger 100-200m fra hotellet.
Byfjellet parkering - 200m til hotellet, ligger i bunnen av Løkkebakken. Byfjellet parkering kan søkes opp på Google maps
Kragerø Parkering – 100m til hotellet, ligger på Theilertomta i sentrum. Kragerø Parkering kan også søkes opp på Google maps.
Hotellets adresse er P.A. Heuchsgate 16.
Dag 2
Båttur til Jomfruland med piknik, vinsmaking og treretters middag om kvelden
Frokost, lunsj og middag
Ut på tur! Vi får med oss frokost fra Nordraak som vi spiser på båten. Vi får også med oss pikniklunsj, så vi skal ikke gå sultne der ute. Båten over er "vår egen" og den tar cirka en time hver vei. Den tøffer saktere av gårde enn rutebåtene og det passer godt med å se på omgivelsene på vei over. Planlagt rute når vi ankommer er fra Øytangen til Tårnbrygga, en finfin måte å se seg om på.
Jomfruland nasjonalpark ble opprettet i 2016 og er et yndet reisemål året rundt der ytterst i Kragerøskjærgården. Terrenget er flatt så det er lett å gå enten i eikeskogen, på rullesteinene eller langs veien. Det er mange stier å velge mellom. Og er det fremdeles bjørnebær igjen, tro?
Nevnte rullestein og svaberg finner vi på utsiden, mens det er strender og dyrket mark på innsiden. Det finnes et par gårder på øya som driver med kyr. Kuene går fritt på øya, så de møter vi gjerne både langs veien og ute på rullesteinene. Øya er en av plassene i Norge med flest soldager, og huser ca. 60 fastboende. Som besøkende på øya er det enten til fots eller på to hjul, da bilkjøring ikke er tillatt.
Det er også fuglestasjon her, og det kan være vi ser fugler i nettene. Nytt fugletårn er under oppføring, og vi møter sikkert folk på fuglestasjonen, som gjerne deler sin kunnskap. Ved fyrene finner vi det kjente tårntjernet. Det var her Theodor Kittilsen tegnet "Nøkken". Kanskje dukker nøkken opp? Litt trolsk stemning er aldri å forakte!
Den gamle skolestua, som også i nyere tid har fungert som vinterskole, finner vi ved fyrtårnene. Skolestua blir brukt til utstillinger i disse dager, og man kan kjøpe det som stilles ut. Ellers finnes to kafeer, en kiosk og en gavebutikk på øya. I fyrmesterboligen er det utstilling om sommeren,
Øya har en stor campingplass og på Øytangen kan du overnatte i Turistforeningens boliger om du vil tilbake hit. Dagen i dag har vist oss den fineste ruta på Jomfruland, og når Monica sier det, så vet vi at det er sant:) En retur er ganske sannsynlig!
Vel tilbake fra fin tur med mye frisk luft skal vi ta turen tilbake til Nordraak. Nå venter både treretters middag og vinsmaking. En skikkelig helaften.
Dag 3
Byvandring i Kragerø, matkurs og avskjedsmiddag om kvelden
Frokost, lunsj og middag
Frokosten tar vi på Nordraak matverksted. Så rusler vi ut på en liten byvandring sammen med Monica, som velger ut det meste av det beste å se før det blir tid til egne sysler.
Kragerø er jo perlen blant kystbyene, ifølge Edvard Munch. Hans kunstnerblikk - og sjel tok ikke feil. Her fant han selv roen etter år i Kristiania og på kontinentet i Paris og Berlin. Med base i Kragerø malte han enorme bilder fylt av lys og liv. Den er lett å like. Lille Kragerø med de trange smauene, små, trivelige trehus, gjestfrie mennesker, flotte utsiktspunkt og skjærgården med sine 490 øyer. Joda, byen vet å imponere sine besøkende. Her finner vi også Munch-solen, monumentet av den lokale kunstneren Per Elsdorf, til ære for Munchs store verk - Solen.
Alle byer med respekt for seg selv har egen sang fylt med vakre ord: "Der du smilende ligger med solen i sjø" synges det i Kragerøsangen, og akkurat sånn er det.
Det er ikke det minste rart at byens cirka 11 000 innbyggere mer enn firedobles om sommeren. Videre sier sangen:" Den er min, den er din både Øya med Veten og brygga er min". Kragerøs befolkning er gjestfrie og stolte av byen sin, så det er nok ikke uten grunn at Sverre Krogsrud skrev følgende i Kragerøavisa:" Jeg har hørt om Chicago, og Risør og Rom. Det er ingenting som kan måle seg med dom. Mussolini han sa se Neapel og dø, han kan umulig ha sett Kragerø".
Byen har også mange små hyggelige butikker, strender, utsiktspunkter, gallerier og ikke minst god matopplevelser, som hos Nordraak matverksted. Det med at mat og drikke er rammen til å gjøre noe sammen, følges opp i dag. Det passer godt at vi i dag skal på kaffe- og pastakurs! Her deler vi oss i to. Den ene gruppa vil lage hjemmelaget pasta og sauser, den andre vil lære om kaffedrikker og kaffebrenning. Vi bytter selvsagt på, slik at begge grupper får med seg begge kurs. Kaffekurset foregår på Kragerø Kaffebrenneri, rett nedi gata for Nordraak.
Om kvelden ordner Stig med middag til oss, omhyggelig tuftet på knallgode og lokale råvarer i vant stil. Denne kvelden møtes vi i et eget lokale i byen, spesielt valgt til oss. Kanskje nynner vi Kragerøsangen (vi kan jo den nå?) og planlegger å komme tilbake snart. Vakre kystperler har den effekten.
Dag 4
Nydelig frokost, så hjemreise og hvert til vårt
Frokost
Stig og hans matverksted serverer oss nok en deilig frokost. Utsjekking fra hotellet senest klokken 12. Monica takker for seg og sier "vel hjem" til alle dit vi skal!
Praktisk informasjon
og reisevilkår
HVA ER INKLUDERT
- 3 netter på Kragerø Hotell
- Alle måltider fra lunsj dag 1 til frokost dag 4
- Alle utflukter i henhold til programmet
- Reiseleder fra Carpe Diem
HVA ER IKKE INKLUDERT
- Transport til og fra Kragerø (Du reiser individuelt med fly, tog, egen bil eller buss. Vi møtes til avtalt tid 2. september)
- Reise- og avbestillingsforsikring
- Drikkevarer
- Tips
Bestilling og betaling
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Er det under 65 dager til avreise ved bestilling, sendes faktura på hele beløpet med kort betalingsfrist. Reisedokumentene sendes ca to uker før avreise på e-post. Du vil samtidig finne disse på Min Side.
Seteplassering og spesialmat på fly (gjelder turer med fly)
Det er som oftest flyselskapene som er ansvarlig for seating om bord. I noen tilfeller kan vi påvirke, har du noen ønsker, ta kontakt med oss så fort som mulig etter bestilling. Spesialmat kan ofte bestilles, si fra i god tid. Vi videreformidler dette til flyselskapet. Ta med noe back up i tilfelle svikt. Det hender dessverre noen ganger at feil oppstår.
Reiseforsikring / avbestillingsbekreftelse
Ettersom folketrygden ikke dekker alle typer behandling, som for eksempel hjemtransport, er det viktig at reiseforsikring er i orden. Det beste er å kjøpe en heldekkende reiseforsikring fra Europeiske eller et tilsvarende forsikringsselskap. Har du helårs reiseforsikring, forsikring gjennom kreditt/bankkort eller reiseforsikring gjennom jobben, er dette vanligvis tilstrekkelig. Vi anbefaler at du sjekker at den dekker skadet og/eller mistet bagasje samt avbestillinger. For reiser i Europa, husk Europeisk helsetrygdkort.
Overnatting Oslo Lufthavn
Trenger du overnatting der, er det mange muligheter. Du velger selv etter behov, i forhold til beliggenhet og pris, bestiller og betaler direkte til hotellet. Et tips er å se på bookingsider som f.eks Hotels eller Booking. Det er to hotell som er i gangavstand fra terminalen - dette er Hotel Park Inn og Hotel Radisson Blu. Øvrige har shuttlebuss som kanskje ikke går hele døgnet - verdt å ta med i betraktning når du velger.
Vær og klima
Om du vil følge med litt på forventet vær på turen din, sjekk f. eks Yr
Vaksine på reise
Vi henviser her alltid til autorisert helsepersonell, som vaksineklinikk og henvisning fra fastlege. De er oppdatert på hva som gjelder verden over, det har ikke vi som turoperatør mulighet til å være. Det er også gode nettsider som f.eks folkehelseinstituttet. Sistnevnte anbefaler en grunnvaksinasjon for samtlige reiser. Vaksine på reise kan deles inn i både må ha, bør ha og kan ha. Så det blir ofte en vurdering av deg selv og av helsepersonell. Begynn forberedelser minst seks uker før avreise.
Lurt å ha med et lite lommeapotek
Antibac, Paracet, plaster, nesespray, imodium etc.
Tips
På reise kommer du i kontakt med hverdagsliv og kulturer i andre land. Mange av disse har en tipskultur som skiller seg fra Norge. I mange land forventes det at for eksempel lokalguider, sjåfører og besetning på f. eks et elvecruiseskip, får tips i tillegg til det å spise ute på restaurant. Vi inkluderer vanligvis ikke tips i reisens pris, siden det er både individuelt og avhengig av land. Å vite hva som er normen er ikke lett, din reiseleder vil ta opp dette underveis på turen. Tips vil alltid være frivillig, men vi anbefaler å følge og respektere skikken i landet du er i.
Forbehold om endringer i oppsatt dagsprogram
Noen ganger hender det at våre samarbeidspartnere må endre noe i programmet, enten like før avreise eller underveis. Det kan f.eks være at rekkefølgen på dagene blir byttet om, eller at det tilbys en alternativ rute/utflukt enn beskrevet.
Endring av bestilt reise
Ta kontakt med oss, så ser vi an hvert enkelt tilfelle for løsning. Generelt gjelder: Dersom du har bestilt en reise og på et senere tidspunkt ønsker å endre til en annen innen rimelig tid (tre mnd før avreise) - tilkommer et endringsgebyr som i de fleste tilfellene er kr 750. Et lite forbehold om at ikke alle reiser kan endres, samt at endring nærmere enn tre måneder før avreise kommer under ordinære avbestillingsvilkår.
Avreisedokumenter i post
Ønsker du å motta avreisedokumentene i ordinær post, tilkommer en avgift på kr 150.
Venteliste på turer
Ikke gi helt opp dersom en tur er full eller om det ikke er flere enkeltrom igjen! Vi har venteliste på samtlige turer og setter deg gjerne opp om du tar kontakt. Får vi ledig plass, hører du fra oss. Det er uforpliktende å stå på liste, men vi ber deg gi et hint dersom det er uaktuelt og planer endres. Slik holder vi listene oppdaterte og aktuelle.
Reisegarantifondet - din trygghet
Carpe Diem er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.