Kroatia og Brac, havnen i Pučišća

Kroatia og Brac – for aktive livsnytere

Olivenplukking, litt vandring, lokale forhold og overnatting i Split – med lokalkjent reiseleder.

Bli med vår fantastiske reiseleder Karina på tur i sitt eget hjemland! Nå har vi satt sammen en ny godbit av en reise til deg som vi vet du kommer til å sette pris på. Med lokalkunnskap kommer de lokale opplevelsene en etter en. Det er ikke hverdagskost for en nordmann å plukke oliven. Det gjør vi nå, siden vi er midt i sesongen. Nå i oktober er også pulsen på øya og der vi ferdes en helt annen. Det er flere fastboende enn solhungrige turister og det er både temperatur og plass til opplevelser vi verdsetter. Basen vår er i Supetar på øya Brac, en trivelig by med havn, promenade og sjarmerende gater. Ingen store forhold.

Her venter atmosfære i stemningsfulle byer, samt et par dager med litt lett aktivitet. Vandringene er akkurat passe til å nyte av en ualminnelig vakker natur og glede seg over å være ute i frisk luft – det skjerper appetitten. For her er det ingen mangel på deilig mat og drikke…Carpe Diem har hatt Kroatia på reiseradaren i mange år, og det er ingen hemmelighet at nordmenn flokker i hopetall nedover for å koble av i disse nydelige omgivelsene. Men i oktober er det mye mindre turister og dermed mye mer plass å nyte av for oss. Det liker vi!

Vi blir godt kjent med øya Brac og besøker også byen Bol. Det er Bol som er dronningen av alle strender som pryder utallige postkost – Zlatny Rat. Her på Brac utvinnes også en verdenskjent kritthvit kalkstein som til og med pryder Det hvite hus, i følge noen…

Adriaterhavet har et stort knippe øyer som virkelig er både lekre og hyggelige. Vi skal skal kose oss med god mat, besøke små sjarmerende landsbyer, nyte herlig, lokal vin og senke skuldrene i godt selskap. Siste dagen tilbringes i storbyen Split. Her ser vi resultatet av den hvite steinen fra Brac. Det meget så imponerende, hvite og dominerende palasset ble bygget til ære for den romerske keiseren Diokletian.

For vandringene må du være vant til å gå i terreng å ha normal kondisjon. 

 

 

Avreiser & Bestilling

Ingen tilgjengelige avreiser

Høydepunkter

 

 • Lokalkjent reiseleder med glimt i øyet og uvurdelig kunnskap om Kroatia
 • Base i Supetar, et trivelig bekjentskap
 • Fotturer gjør at vi kommer helt inn på landsbyene og det lokale livet
 • Olivenplukking og besøk på gården der vi lærer om prosessen
 • God, solid mat med lokalt preg – «peka» er et eksempel
 • Varierte dager og en hel fridag til egne sysler
 • Storbyen Split med overnatting siste natten
 • Godt selskap er alltid inkludert med Carpe Diem

 

 • Split, Kroatia, Dalmatia
 • Hvar, Kroatia
 • Split, Kroatia, Dalmatia
Dag 1

17. oktober – avreise og ankomst Split, til Brac

Vi reiser fra Oslo Lufthavn tidlig om morgenen med Norwegians direktefly. Ankomst Kroatia og Split er om formiddagen. Vi møtes av reiseleder Karina, som bor i Kroatia, og busser ned til havnen. Neste etappe er fergen over til Brac og «byen» Supetar som tar omtrent en time. Vi får utdelt lunsjpakker underveis og vel fremme sjekker vi inn på hotellet der vi skal være seks netter.

Karina vil fortelle litt om ukas program før vi møtes til felles velkomstmiddag på hotellet.

Vi er på Brac. Dette er en av de største øyene på disse kanter. De største stedene er Supetar og Bol.Vi skal bli kjent med både byer og ikke minst det mer lokale.

(-/lunsjpakke/M)

Havnen i koselige Supetar
Dag 2

18. oktober - Vandring Supetar - Mirca - Lozisca

Etter frokost er det på med vandreskoene og ryggsekk, vi skal ut på tur! Vi går til nabobyen Mirca og her er det tett i tett med de sølvgrønne, krokete oliventrærne. Underveis gjør vi oss kjent med andre vekster og urter på vår vei. Og oliven siden de har lange tradisjoner for deilig olivenolje og alt annet som kommer ut av denne steinfrukten (for det defineres som frukt:)

Underveis spiser vi vår medbrakte lunsjpakke ute.

Vår tur fortsetter videre i terrenget som har stein som underlag. Forbi gamle steingjerder som har blitt historiske minnesmerker. På veien mot dagens «endestasjon» passerer vi over Franz Josefs bro, nå over en uttørket elv. Broen ble bygget på 1800-tallet den gangen landet var under Østerrike. Lozisca er en liten og koselig by som består av smale gater, vakre bygninger og en kirke som ruver litt mer i terrenget. Her tar vi en liten rundtur til fots og kanskje noe å leske oss på i en av de mange små barene. Etter litt tid her, får vi transport tilbake til hotellet. Middagen i kveld blir ute på restaurant i Supetar.

Dagens vandring: cirka 9 kilometer 

(F/lunsjpakke/M)

Dag 3

19. oktober - Olivenplukking i Skrip

Etter frokost får vi transport til Skrip.

Her finner vi den eldste bosetningen i landet, så det bor mye historie i veggene her. I tillegg er det en av de byene som ligger høyest på øya. Det ble ikke vindruer som ble plantet her siden de ikke hadde så gode forhold, det ble oliven.

Produksjon av gyllen olivenolje har lange tradisjoner her, vi besøker en familie som har restaurert en 155 år gammel olivenpresse og selve bygningen er gjort om til museum. Vi hjelper til med innhøstingen av oliven og hvordan gjøres det egentlig? Jo, det er veldig manuelt og gjøres på «gamlemåten» for hånd. Dagens trim og i godt selskap og for et godt formål. Som takk for innsatsen inviterer familien oss på lunsj, og viser oss hvordan de presser oljen. Dette er små forhold, kvalitetsprodukt og ingen masseproduksjon.

Etter dagen ute i olivenlundene, reiser vi tilbake til hotellet. Middag på egen hånd i dag, men reiseleder organiserer for den som vil.

(F/L/-)

Olivenolje fra Brac er kjent for kvalitet
Dag 4

20. oktober - Bol - klosteret i Blaca - Vidova Gora

Bol har to av de mest kjente landemerkene på Brac: Fjellet Vidova Gora på over 700 moh samt den største stjerna av alle: Zlatni Rat-stranden. Sistnevnte pryder utallige postkort fra landet og med rette. Det ER vakkert! Dette er en helt spesielt utseende strand, sanden er fin og hvit og formen på stranden er som en V. Formen endrer seg etter tidevann, strøm og vind, så dette er et ganske så spesielt fenomen. Bol er en tidligere søvnig fiskelandsby som nå yrer av liv, spesielt i sommermånedene. I tillegg er Brac kjent for sin kritthvite stein som er benyttet et mangt et byggverk.

I havnen i Bol blir det båt langs kysten til vi kommer til Blaca. Herfra rusler vi opp til klosteret som ble bygget på 1500-tallet av prester og munker som flyktet fra den tyrkiske invasjonen på fastlandet. Her bosatte de seg godt beskyttet av ravinen. Det gjaldt å være driftige: de dyrket jorden, bygde en skole og bedrev astronomiske forskninger og utregninger. I dag er det et museum og klosteret ble drevet helt frem til 1960-tallet.

Underveis tar vi en rast i bakken for lunsjpakken vår.

Så går vi gjennom ravinen til nærmeste by som er Dragovode og får transport til Bracs aller høyeste punkt: Vidova Gora. Turen går så tilbake til Supetar og reiseleder organiserer middag for den som vil.

(F/lunsjpakke/-)

Utsikt fra Vidova Gora her over postkortstranden
Dag 5

21. oktober - Dag til egen disposisjon

I dag gjør du som du vil – aktiv eller mer avslapping er opp til deg. Leie sykkel? Sol & bad om været er bra? Reiseleder organiserer og hjelper til å fylle dagen med det du vil.

(F/-/-)

Frukt og grønnsaker smaker alltid bedre lengre sør
Dag 6

22. oktober - Vandring Pučišća - mat i Dol

Frokost og en rolig morgen. Så ut på tur igjen.

Godt skjermet i en vakker bukt på nordsiden av øya, finner vi middelalderbyen Pučišća. Den vakre hvite steinen er kjennemerket for byen og utallige kunstnere har slått seg ned i dette området. Her finner vi også ett av Europas få steinhoggeri-verksted. Stein fra nettopp dette området er brukt i Det hvite hus i selveste Washington DC – sier noen.

Her har de også en skole for opplæring av håndverket som tar vare på øyas tradisjoner.

Lunsj på egen hånd, det er flere steder å sette seg ned i Pučišća. Etterpå kjøres vi til Dol. Vi drar på besøk til en lokal familie som driver en kro. Det perfekte stedet å lære mer om mattradisjoner og se hvordan «peka» lages. Dette er ulike typer kjøtt som stekes i en helt spesiell klokke over ilden. Som ofte med god tillaget mat tar det tid – et par timer i hvert fall. Vi benytter sjansen til å se mer av landsbyen.

Etter at vi har blitt kjent med peka og lokale tradisjoner, går turen tilbake til hotellet.

(F/-/M)

Dagens vandring: cirka 7 kilometer

Det er noe med brosteinsbelagte gater...
Dag 7

23. oktober - Brac - Split

Etter frokost blir det ferge over til Split. Bagasjen fraktes og oppbevares for oss.

Split er Kroatias nest største by og hovedstaden i Dalmatia-regionen. Byen har vært heldig med beliggenheten – de dramatiske fjellene i bakgrunnen og det vakre Adriaterhavet i forgrunnen gjør absolutt sitt.

Vi må ut å bli bedre kjent. Havneområdet er riktig så vakkert, den brede promenaden er beplantet med lekre palmer. Et karakteristisk skue i byen er det hvite Diokletians-palasset – bygget med skinnende marmor fra Brac (som vi nå er kjent med) og på UNESCOs verdensarvliste. Vi gjør oss kjent med flere landemerker i byen og det blir felles lunsj. Det er mange butikker og kafeer og fint å rusle rundt her så det er bare å glede seg til å bli kjent med denne storbyen. Vil du gå mer, er det en vandresti til fjellet Marjan som er fin å gå. Karina foreslår.

Om ettermiddagen kjøres vi til hotellet som ligger litt i utkanten av byen og her spiser vi vår avskjedsmiddag. En uke i Kroatia er snart over.

(F/L/M)

Split
Dag 8

24. oktober - Hjemreise

Siste frokosten (tidlig) før vi må reise mot flyplassen i Split. Vi flyr Norwegians direktefly tilbake også, avreise sen formiddag og beregnet ankomst Oslo Lufthavn om ettermiddagen.

(F/-/-)

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 14 890
Enkeltromstillegg: kr 2 090

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo–Split t/r med Norwegian
Ved avreise fra andre byer ta kontakt for tilbud
7 netter på mellomklassehotell
5 lunsjer, 4 middager
Alle utflukter og entreer iht. programmet.
All transport i følge programmet.
Lokale guider
Reiseleder fra Carpe Diem som møter på flyplassen i Split

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Drikkevarer
Tips
Avreisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F=frokost, L= lunsj, M= middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reiseforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå på reisen. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

PASS OG VISUM
Selv om Kroatia (som Norge) er en del av Schengen-området, må pass likevel medbringes, da dette er eneste godkjente form for identifikasjonsdokument. Vi anbefaler at passet er gyldig 6 mnd etter utreise. Det er den reisendes ansvar å sørge for at passet er gyldig ved avreise, Carpe Diem er ikke erstatningsansvarlig for passasjerer som ikke har dette i orden.

REISEVILKÅR
Reisevilkårene er grunnlag for både dine rettigheter som reisende og våre som arrangør. Alminnelige vilkår for pakkereiser og Carpe Diem reisebetingelser får du ved å kontakte oss eller ved å gå inn på www.carpe-diem.no.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem Singelreiser er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti

Se våre generelle reisebetingelser