Kreta – mat, vin og landsbyliv

Møt våren på vakre Kreta!

Det er noe eget ved Kreta. Utvilsomt gresk, men med en meget sterk egen identitet. Gresk mytologi og fargerike fortellinger – manges opprinnelse kommer nettopp herfra. Guden over alle guder, Zevs, ble født på Kreta, og det var her den fryktede minotauren voktet labyrinten. Det var her hele den europeiske sivilisasjonen etter hvert begynte.
Våren her byr vanligvis på mildt og behagelig klima, perfekt for små og store oppdagelser underveis.

Som Middelhavets femte største øy, har Kreta flere variasjoner som vi besøkende setter stor pris på. I april våres det og det er grønt og frodig. Vi bor komfortabelt og sentralt langs den nesten uendelige strandpromenaden som fører inn til Rethymnons gamleby. 30 minutter til fots får deg inn i mylderet av trange, smale gater. Her inne oser det av sjarm og historie. Restaurantene og kafeene ligger tett, og det venetianske fortet ytterst på tuppen, danner en perfekt ramme rundt byen.

I løpet av en uke skal vi lære deler av Kretas stolte og spennende historie å kjenne. Vi skal i stor grad bli kjent med lokal mat og spesialiteter, der råvarene alltid er ferske og kortreiste. Kreta er en del av den greske herligheten, men med en egen, stolt vri på mat og drikke. En riktig feel good-tur!

 

 

 

Avreiser & Bestilling

Ingen tilgjengelige avreiser

Høydepunkter

 • 7 netter på det flotte hotellet Sentido Pearl Beach, som ligger rett på strandpromenaden i trivelige Rethymnon
 • Balanse mellom utflukter og egentid
 • Rethymnons stemningsfulle gamleby
 • Kokkekurs i landsbyen Arolithos med lokal, kortreist mat og drikke
 • Lett vandring i fjellet med stopp hos gjeterne for lokal lunsj. Forstå øyas historie i forhold til mat og det alltid tilstedeværende brennevinet raki!
 • Besøk i velduftende urtehage der vi etterpå lager te av selvsankede urter
 • Olivenoljesmaking – Kretas gule gull er både sunn og veldig velsmakende
 • Byrundtur i stemningsfulle Chania

 

 • Heraklion Hellas Kreta
 • Rethymnon restaurant kreta hellas
 • Hellas dør
 • Kreta, Hellas
 • Anogia landsby Kreta Hellas
 • Arkadi_kloster_hellas_kreta
 • Chania_Kreta_Hellas
Kreta og Rethymnon

Kreta
Det var minoerne på Kreta som begynte det vi kaller for Europas sivilisasjon. Her bodde de i komfortable omgivelser i et organisert samfunn allerede for over 4000 år siden. Med innlagt vann, fungerende kloakksystem og vannklosett, var minoerne arkitektene bak samfunnet som var i sterk kontrast til hvordan resten av Europa levde. Hva skjedde med denne fremstående kulturen i området – ble den knust av en tsunami eller en annen katastrofe?

I mer moderne tid, kom de til Kreta alle sammen: romere, bysantinere, venetianerne og tyrkerne. Summen av dette er et sammensurium av interessante bygninger og ruiner på dagens Kreta. Øya ble heller ikke spart under den andre verdenskrig, motstandskampen og viljen var ekstrem stor. Og for ikke å glemme øya Spinalonga, der de skipet de spedalske og hvor de levde avskåret og dannet sitt eget samfunn.

Kreta er nesten som et eget land. Det er stor variasjon i natur og vegetasjon, og det er flere store fjellkjeder som dominerer landskapet. Landskapet er både karrig, frodig og rikt. Silkemyke strender blandes med mer grov sand – Middelhavet trekker uansett horder av livsnytere samtidig som de lærer mer om en historie de kanskje ikke kjente fra før.

Storbyene er moderne og har alle tilbud en kan tenke seg. Ute på landsbygda leves livet i et sakte tempo som det alltid har blitt gjort. Det er en meget levende og rik matkultur. Uendelige olivenlunder vitner om stor produksjon av olivenolje og det som ikke brukes til olje, brukes til kruttsterkt brennevin, raki. Ost, brød og vin – det meste lages lokalt med bravur. Kreterne er blant de som lever lengst i verden, mange regner dietten som årsaken. De er med rette stolte av sine produkter.

En av Kretas mest berømte menn er kunstneren El Greco. Født ikke så langt fra dagens hovedstad, Heraklion, men reiste over havet for å bli lærling hos de italienske mesterne. Hans verk, signert på gresk selv om han forlot hjemlandet, henger i de fleste store museer og gallerier i Europa.

Rethymnon
Den tredje største byen på Kreta er en levende og moderne universitetsby. Til tross for størrelsen, har den en herlig småbystemning. Historiens gang følges i de mange små og store vitnesbyrd og minner fra fortiden. Det mest synlige er Fortezza, det venetianske fortet som vokter havnen. Havnen i dag er både sjarmerende og stemningsfull. Fargerike fiskebåter ligger side om side og restaurantene byr på fersk sjømat. Inne i gamlebyen ligger den vakre Rimondifontenen, opprinnelig fra 1500-tallet. Langs strandpromenaden ligger tavernaer og kafeer, men det virkelige livet leves i den labyrintiske og koselige gamlebyen.

Den venetianske havnen i Rethymnon, Kreta
Dag 1

9. april – Avreise og ankomst, Chania

Vårt direktefly med Norwegian har avgang fra Oslo Lufthavn om morgenen og lander på Chania flyplass midt på dagen. Siden vi lander tidlig, utnytter vi dagen her før vi tar turen til Rethymnon.

Chania ble bygget på ruinene av det som ble kalt Kydonia. Som Rethymnon, er byen delt inn i den gamle og den nye delen. Den eldre delen har et tydelig tyrkisk preg over seg, med moskeer og minareter. Havnen er et viktig sted for byen og verdt et besøk, det samme er frukt- og fiskemarkedet. Det er kun en times kjøring langs nordkysten mellom byene. Vi får en byrundtur og det blir litt tid på egen hånd før vi setter kursen videre.

Etter innsjekk på hotellet og litt tid til å summe oss, spiser vi middag ute første kvelden. Velkommen til Kreta!

(-/-/M)

Les om Hotel Sentido Pearl Beach

Rethymnon
Dag 2

10. april - Vinsmaking på vingård, halvdagstur

I dag skal vi ut på tur og det er bare å glede seg til en halvdagstur til et velrenommert vineri.

Nå er det straks tid for å lære mer og få smake lokal vin hos et familiedrevet vineri i utkanten Chania, i landsbyen Vatolakkos. Navnet er Manousakis og de produserer under navnet Nostos. Vi ønskes velkommen med gjestfrihet og varme. Her lages det edle, organiske dråper som vi etterhvert skal smake på. Vinene er også prisbelønte, så vi snakker kvalitet – og det er viktig. Her fremstilles de med kunnskap, kjærlighet og omtanke – og vi får teste noen ulike typer. Kreta er sikkert ikke det stedet du forbinder med vin aller først, så dette blir et spennende bekjentskap.

Måltider som ikke er inkludert, organiserer reiseleder. Den som vil, blir med. Slik gjør vi alle dager på tur.

(F/-/-)

Dourakis vingård Kreta
Dag 3

11. april - Dag til egen disposisjon

I dag kan du gjøre hva du føler for. Les en bok ved bassenget, rusle inn til gamlebyen eller la reiseleder foreslå noe du eller flere fra gruppen kan gjøre.

Det er flere utflukter du kan ta underveis de dagene det ikke er fastsatt program, disse organiseres og betales på plass. Noen eksempler er:

 • Vandring i Imbrosravinen med lunsj i Fragokastelo (cirka 2,5 timers vandring)
 • Vandring i Myloiravinen med lunsj i en tradisjonell landsby (cirka 2 timers vandring)
 • Heraklion by med minoenes Knossos og Det arkeologiske museet
 • Utflukt til Spinalonga med båttur over til øya

(F/-/-)

Dag 4

12. april - Landsbybesøk, urter og olje

Etter frokost tar vi turen litt oppover i fjellene, et område som har mange, små landsbyer med særpreg. I tillegg skal vi i dag ha fokus på urter. Urter kan være så mangt – mange dufter helt herlig og smaksetter maten på fortreffelig vis, andre har medisinsk betydning og kan lindre plager og ubehag.

I landsbyen Axos rusler vi rundt i en anlagt urtehage samt områdene rundt. Vi regner en cirka to timers vandring i sakte tempo. Her skal vi se, lukte og observere og det er ingen treningstur. Vi plukker med oss noen av urtene vi finner i hagen, disse skal vi benytte oss til å lage aromatisk og duftende te. Vi kommer også til å prøvesmake olivenolje, Kretas kanskje mest kjente «vidundermiddel». For folk har generelt god helse og er spreke på disse kanter, mange mener det er olivenoljens fortjeneste. Uansett er oljen laget på disse kanter milevis fra det noen av oss kjøper i lavprisbutikker hjemme. Du merker forskjellen – garantert.

Etter dette avsluttes dagen med et besøk i Anogia der vi skal spise en skikkelig lokal lunsj. På menyen står lam tilberedt på den tradisjonelle måten «antikristo». Gjennom tidene har lammet (eller geit) blitt tilberedt og grillet i fjellene av gjeterne, men i dag får man det også på restauranter og tavernaer. Lammet deles opp i fire biter (goulida) og hver bit plasseres på et trespyd eller et av metall. Så plasseres steiner oppå hverandre i sirkel over ilden, og spydene legges over disse.

Innbyggerne i Anogia stod sentralt i Kretas motstandskamp under tyrkerne og også den andre verdenskrig. Etter å ha kidnappet en tysk general for så å gjemme han i Anogia, tok tyskerne en grusom hevn. Hele landsbyen, med unntak av kirken, ble brent ned. Alle menn ble drept. En av årsakene til at Anogia har et rikt kulturliv og tradisjon, er at enkene begynte med håndarbeid i form av veving for å overleve på egen hånd. Landsbyen ble i typisk kretisk ånd bygget opp igjen etter tragedien.  

(F/L/-)

Dag 5

13. april - Kokkekurs i landsbyen Arolithos

Formiddagen er til egen disposisjon. Om ettermiddagen møtes vi og da er det tid for mat!

Den skal vi lage selv, samtidig som vi også lærer mer om Kretas mange gode matvarer. Selvlaget er som kjent vellaget, noe kyndig veiledning sørger for at blir sant. Ikke mye som slår lokal, velsmakende mat med gode råvarer. Mange er sikkert godt kjent med det greske/kretiske kjøkkenet allerede, på menyen kommer det til å stå blant annet fylte grønnsaker, «gemista». Dette er fylte tomater eller paprika med ris og mye smak. I tillegg blir det ntakos som inkluderer ovnstekt, godt brød med masse tomat og fetaost – en uslåelig kombinasjon, og olivenolje som kronen på verket. Og selvsagt lages smaksetteren nummer en, den friske tzatzikien, den passer til det meste! Nam!

Landsbyen vi besøker er ikke valgt kun for kokkekurset – her er det vakre omgivelser å vandre rundt i, og flere håndverksbutikker som selger lokale varer.

Her spiser vi egen kokkekunst til middag, før går turen tilbake igjen til Rethymnon.

(F/-/M)

Arolithos Kreta
Dag 6

14. april - Dag til egen disposisjon

Det kan være godt med en dag uten de store planene. Sove lenge, ta en tur langs strandpromenaden eller la reiseleder legge opp en aktivitet.

(F/-/-)

Dag 7

15. april - Lokale tradisjoner med gjetere og fremstilling av raki

Med Kretas mektige natur og høye fjell, har gjeterne gjennom tiden hatt en sentral rolle. Det er fortsatt mange som holder husdyr, produserer egen mat og som lever på «gamlemåten» her på øya. I dag skal vi oppleve litt av hvordan gjeteren har det, hvordan livet arter seg her utenfor byen og selvsagt litt om raki som vi er usikre på om noen virkelig liker? Uansett, dette er også en tradisjon og kultur som er viktig for kreterne. Vi ser, lærer og smaker.

Dagen begynner med transport fra hotellet, cirka en times tid unna. Så tar vi beina fatt, omtrent en times rusletur er det før vi kommer frem til gjeterens hus. Her vil vi etterhvert få se litt mer av hva en typisk dag bringer for en gjeter, før vi skal bivåne «kazani», hvordan brennevinet raki destilleres. Druemusten forvandles til ildvann, det blir sterke saker…

Lunsjen i dag blir garantert kortreist, den forberedes av ferske ingredienser fra gjeterens hage samt kjøtt og ost fra gården.

Etter en begivenhetsrik dag blir det middag i gamlebyen, en verdig avslutning på en innholdsrik uke.

(F/L/M)

 

Sauegjeternes hytte Kreta
Dag 8

16. april – Avreise og ankomst Oslo Lufthavn

Morgenen er til egen disposisjon frem avreise, så går turen ut til flyplassen i Chania.

Vårt direktefly med Norwegian har avgang tidlig ettermiddag. Vi beregner å lande på Oslo Lufthavn senere samme ettermiddag.

(F/-/-)

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 11 270
Enkeltromstillegg: kr 1 220

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo–Chania tur/retur med Norwegian
Ved avreise fra andre byer, ta kontakt for tilbud
Flyskatter og avgifter pr 3. juli 2018
7 netter på mellomklassehotell. Frokost inkludert hver dag
2 middager, 3 lunsjer.
Alle utflukter og entreer iht. programmet.
All transport i følge programmet
Lokale guider
Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Utflukter som ikke er en del av programmet
Måltider utover de som er nevnt over
Drikkevarer
Tips
Avreisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F=frokost, L= lunsj, M= middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes cirka 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise – og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå før og under reisens gang. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

FORBEHOLD
Prisen er basert på 17 personer. Skulle det bli færre deltagere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen. Beskjed om dette vil bli gitt innen 4 uker før avreise. Vi tar forbehold om skrivefeil, endringer i flytider hotell og program, samt justering av prisen som følge av økning i valutakurs, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll.

Prisen er basert på valutakurs pr. 2. august 2018 (euro). Vi forbeholder oss retten til å etterfakturere valutatillegg som følge av økt valutakurs. Dersom dette skulle bli nødvendig vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise.

VAKSINER
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege eller www.fhi.no (Folkehelseinstituttet) for nærmere informasjon og andre spørsmål angående helse på reise.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem Singelreiser er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser