Kajakk på nordlige Helgeland - Støtt Brygge

Kajakk på nordlige Helgeland - Støtt Brygge

Kajakkpadlere ved kysten.

Bedre enn sydlige breddegrader?

Helgelandskysten har alt vi ønsker oss i sommer: et helt eventyrlig landskap som innbyr til aktiviteter både til lands og til vanns. Denne turen betyr Støtt Brygge. Her sjekkes det av for et gjestfritt vertskap. For utsikten. For nærheten til naturen og vannet. For omgivelser der du, kajakken og naturen blir ett. Og ikke minst, for matopplevelser med rene, nære smaker. Det å blande raushet og kulinariske fristelser blir det helt nydelig mat av. Og når den serveres i Gammelbutikken fra 1878 så skjønner vi at her er det skikkelige saker. Det er bare å glede seg!

Vi padler rundt store og små øyer i dette havet som ser ut som det ligger på sydligere breddegrader. Rene eventyret. Ingen sak å være padler her. Det er områder som er godt skjermet og som egner seg for nybegynnere, eller vi kan padle i områder som krever både kunnskap og erfaring. På denne turen er vi i hendene på kyndige og meget erfarne kajakkinstruktører som sørger for at vi padler der været bestemmer. En selvfølge i vårt værutsatte land.

Du vil garantert forelske deg i naturen, fuglelivet, det ekstremt klare vannet og de finkornede sandstrendene. Det eneste vi ikke kan garantere er temperaturen..

Støtt er et tidligere travelt handelssted der over tusen fiskere holdt til i havna. Her var det lunt og trygt å legge til i påvente av bedre vær på Lofotfiske. I dag hilser de velkommen med både stillhet, ren sjøluft og en gjestfrihet godt utenfor det forventede.

OBS: Vær klar over at kajakkpadling er meget vær- og vindavhengig. Programmet er med andre ord fleksibelt. Det understrekes at det er en fordel å ha padlet litt før for denne turen, og at mer erfarne padlere må rette seg etter nivået på de som er ferskere. Du må kunne svømme, være i normal fysisk form og like å være i aktivitet. Padling krever at du er vant til å bevege deg.

Høydepunkter

 • Det å padle her er en fryd for både øyet og sjelen
 • Grunnkurs hav - grunnleggende padlekurs som gir våttkort for deg som ikke har
 • Aktiv ferie i eget land og natur - kan det bli bedre?
 • Støtt Brygge der både historie, maten og vertskapet vil begeistre
 • Rene, kortreiste smaker
 • Mange måltider inkludert
 • Godt selskap og reisefølge
Handelssted på Helgeland
+13
+12

Program

5 frokoster, 5 lunsjer og 5 middager inkludert

Dag 1

Avreise og ankomst

Lunsj og middag

Avgang fra Oslo med SAS på formiddagen. Vi lander i Bodø og får felles transport ned til sentrum. Vi passer på å spise litt før vi tar hurtigbåt til Støtt. Turen tar en drøy time. Vel framme på Støtt ønskes vi velkommen av vertskapet. Støtt brygge er tuftet på tradisjoner som går langt, langt tilbake. I dagene som kommer skal vi se og lære mer om det. Samtidig som vi fokuserer på å ta vare på dagen i dag. Det er slike steder som dette, med skikkelig sjel, som man aldri glemmer. Et vanlig hotell har lite å stille opp med i dette selskapet.

På kvelden er det på tide med en deilig velkomstmiddag i restaurant Gammelbutikken fra 1878. Her er vi virkelig på kysthistorisk grunn! To retter blir det og det blir garantert velsmakende.

Litt informasjon om rommene på Støtt Brygge siden det er ulike typer. Disse fordeles tilfeldig, så det er ingen garanti akkurat hvor du havner. Vi bor i Bakeriet, Rorbua sør og Rorbua nord. I flere tilfeller deler du bad med ett rom til (fra vår gruppe). Standard twin-rom ligger i Rorbua og de som er twin superior til en litt høyere pris, ligger i Bakeriet.

Se gjerne mer på Støtt Brygges egne nettsider her

I morgen skal vi padle! På denne reisen deles gruppen i to. Har du våttkort (grunnkurs hav) fra før blir du med på guidede padleturer. Har du ikke våttkort er dette en gyllen mulighet til å ta det! Grunnkurs hav er et krav mange steder, inkludert her på Støtt, for å padle i singelkajakk. De dagene vi padler, tar vi det litt som det kommer men vi regner noen timer ute på vannet. Akkurat hvor vi padler kommer an på vær og vind, men dette finner våre eminente kajakkguider ut av. Skal du på kurs blir det hele dagen - det er bare å glede seg.

Dag 2

Første dag med padling eller kurs

Frokost, lunsj og middag

Vi starter dagen med en god frokost før vi skal sette fokus på kajakken. Gruppen deles i to de to første dagene. For deg som har våttkort fra før blir det padletur med guide i fantastiske omgivelser her på Helgelandskysten.

For deg som ikke har våttkort brukes de to første dagene på å gjennomføre kurset som er et krav til leie av kajakk stort sett over alt, og veldig gunstig å ha. Og hvilket område å ta kurset i! Den indre havna på Støtt er særlig godt egnet for den som ønsker å lære å padle kajakk. Her er du godt beskyttet for vær og vind og kan bevege deg i områder med grunt vann. Du vil få en god start på veien til å bli en god kajakkpadler og det i helt nydelige omgivelser.

Vi begynner kurset med å snakke om hvordan man på en sikker og god måte håndterer kajakken. Deretter sjøsetter vi alle kajakkene og instruktøren vil introdusere ulike padleteknikker. I løpet av dagen må du garantert ut i vannet! Men du skal slippe å bli iskald, for alle har tørrdrakt. Å ligge i vannet og bli fortrolig med det, er en viktig del av opplevelsen og læringen. Vi vil vi også trene på ulike redningsteknikker og grunnleggende sjøvett. Kameratredning er en viktig del av dette. Les mer om hva grunnkurs hav innebærer her.

Hvis været tillater det vil vi padle til et nydelig strandområde ikke langt unna, som er kjent for sine kritthvite strender og yrende fugleliv. Å nyte matpakken på en liten holme eller i gapahuken er både sosialt og trivelig.

På kvelden samles vi på restaurant Gammelbutikken til en toretters middag. Maten smaker enda bedre etter å ha vært ute i aktivitet hele dagen!

Kajakkinstruktør

Vi gjør oss klare til padletur.

Dag 3

Padletur eller andre dag med kurs

Frokost, lunsj og middag

Etter frokosten fortsetter grunnkurs hav. Vi vil også benytte dagen til å komme oss litt lengre ut fra havna. Området utenfor moloen er velegnet for kajakkpadling og instruktørene vil passe på at alle har riktig padleteknikk og kan ta seg frem i vannet på en god måte.

For de som ikke deltar på kurs blir det ny padletur med guide - de kjenner området best og kan vise oss de vakreste perlene her ute i havgapet. Også i dag har vi med matpakke og tar en velfortjent pause på et egnet sted. En nydelig strand eller kanskje på en egnet holme ute i havet.

På kvelden blir det feststemning og markering av bestått kurs. Våttkort utdeles mens vi nyter en toretters middag og hyggelig sosialt samvær.

Dag 4

Dag til egen disposisjon - valgfri RIB-tur med lunsj

Frokost og middag

Når vi er på Helgelandskysten er det et «must» med øyhopping. Hva er vel mer eksotisk enn å besøke Valvær og magiske Myken ute i havgapet? For det er unektelig litt magi over disse stedene. Om du ikke vil ta livet med ro på Støtt, forhåndsbestiller du denne senest en måned før avreise (pris 2 380).

RIB er en effektiv og fartsfylt måte å øyhoppe på. I dag settes kursen rett vest mot storhavet og første stopp blir Valvær. Valvær var et aktivt fiskevær før i tiden med salting av sild og henging av fisk. I dag bor det ikke lengre fastboende her, kun fyret står igjen nå. Pluss ei hytte for de som måtte komme havsnød. Store flokker med skarv, stormfugler og ender er nå øyas eneste «fastboende».

Så Myken. Her får vi høre historien om et nærmest utdødd og fraflyttet fiskevær som har klart en snuoperasjon av de sjeldne. Et hjerteskjærende og tragisk forlis i 1981 rammet Myken. "Western" var på vei fra Lovund, men kom aldri hjem igjen. Sju fiskere omkom. Årsaken til forliset var lenge omstridt, noe som endte med at båten ble hevet etter 27 år.

Myken kaller seg samfunnet som går mot strømmen og det er virkelig sant. Her nord for polarsirkelen, så langt ut i havgapet med langt til nærmeste naboøy - hadde de ikke akkurat gode odds. Ildsjeler har vi mange av i landet vårt og beviselig kan man klare det meste!

På Myken står vertskapet i sentrum. Her ble det åpnet restaurant og whiskydestilleri. Til tross for ytterst få innbyggere, er det flere tilbud til oss besøkende. Her vil vi få en omvisning i destilleriet, som var (til ganske nylig) verdens første arktiske whiskydestilleri og Norges største produsent. Det produseres på den skotske måten, herunder strenge regler for "single malt". Smaksprøver og historier hører med.

Vi spiser lunsj på "Seng og Suppe", en gammel skole som er forvandlet til et meget så eksotisk overnattingssted og restaurant.

Turen går så tilbake til Støtt og her venter nok en toretters middag med sjømat på Gammelbutikken restaurant.

Flere personer i verneutstyr gjør seg klare til å sette av gårde i en RIB-båt på vannet

RIB-tur

Dag 5

På padletur

Frokost, lunsj og middag

I dag drar vi alle på padletur sammen og koser oss på tur mellom holmer og skjær. Vi vil utforske øyriket rundt Støtt - her er det mange anbefalte kajakkruter, både rundt Svenningen og Helløya. Vi er midt i naturreservatet og her er mulighetene store for å se både oter, sel, havørn og andre sjøfugler. Guiden legger opp turen etter vær og deltakernes ønsker.

Også i dag er det nistepakker og vi går på land underveis for å finne en egnet rasteplass.

Til kvelden samles vi igjen i restauranten til en toretters middag, den siste for denne gang.

Støtt Brygge med kyst og båthus

Panoramabilde over Støtt Brygge og havgapet på Helgelandskysten

Dag 6

Hjemreise

Frokost og lunsj

Vi har først felles frokost, så gjør du litt som du vil denne dagen. Kanskje har dagene gitt deg skikkelig mersmak på å prøve enda mer aktiviteter.

Kanskje leie sykkel eller vandre litt rundt på egen hånd? Støtt er ikke stor i omfang, men har utrolig mye flott natur å by på. Reiseleder gir også forslag for å utnytte timene her på Støtt Brygge så mye som mulig. Vi spiser en sen lunsj.

Avreise ettermiddag med hurtigbåten til Bodø, der reiseleder organiserer et lett måltid for den som vil. Så transport til flyplassen der SAS har avgang om kvelden. Ankomst Oslo Lufthavn sent om kvelden.

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo - Bodø t/r med SAS
 • Båt Bodø - Støtt t/r
 • 5 netter på Støtt Brygge
 • Måltider iht. program
 • Alle utflukter og entreer iht. programmet
 • All transport i følge programmet
 • Kajakkleie inkl årer, bekledning og redningsvest
 • Lokale kajakkguider
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips

* OBS: Programmet kan endres grunnet vær og vind