Juletur til Tatrafjellene med Budapest og Krakow

Juletur til Tatrafjellene med Budapest og Krakow

Slovakia og Polen landsbygda, Tatras

Stemningsfull juletur til fjells med tre land - Slovakia, Ungarn og Polen

Juletur med Slovakia og Tatrafjellene, vakre Budapest, Zakopane og flotte Krakow! Tre land på en gang - det blir bra. Her er korte avstander mellom litt by, litt land og litt fjell. Vi innleder i selveste Budapest, etter vår mening en av Europas vakreste. Så går turen oppover Tatrafjellene mellom Slovakia og Polen - et supert sted for aktivitet og vakre landskap. I disse høyalpine fjellene er det ingen mangel på vandrestier og mektig natur. Vi skal på vintervandring en av dagene, og vil du ikke med, slapper du av på hotellet. Julestemningen lar ikke vente på seg i slike omgivelser, om det er snø eller ei, får tiden vise. Hotellet vi skal bo på er både moderne og komfortabelt. Her er spa og velværeavdeling som er deilig om været ute biter litt.

Tatrafjellene er en del av Karpatene og har topper opp mot 2 600 meter. Flankert av dype daler og klare, nå kanskje islagte innsjøer, er det ingen mangel på naturopplevelser i særklasse. Uten mat å drikke, duger helten ikke. Dermed må maten være velsmakende og sunn, og det flytende passe til. Karpatene er vinregion, så her mener vi at alt er på plass. Vi passer på å ta en vintervandring, og da hjelper kabelbanen til å få oss opp og ned. Samtidig setter vi alle pris på det gode liv. Hotellet er kjent for god mat, og julemiddag i Tatrafjellene klinger unektelig like godt som det skal smake.

Ikke nok med at vi blir kjent med Budapest og deler av Slovakia - vi tar også turen innom en av Europas mest atmosfæriske og myteomspunne byer, Krakow. Her lever historie, legender og sagn side om side med det moderne. Det er god tid til å oppleve byen på egen hånd etter en byvandring. Dette blir en topp juletur!

Høydepunkter

 • Bli dus med Slovakia og Tatrafjellene, for mange et nytt bekjentskap
 • Tre land på samme tur!
 • Budapest er alltid en fryd å både se og besøke
 • Horizont Resort, vår base i julen med stort spa- og velværeavdeling
 • Besøk i Polens vintersportby, Zakopane
Julesnø i Krakow Polen
+12
+11

Program

5 frokoster, 3 lunsjer og 5 middager inkludert

Dag 1

Avreise Norge, ankomst Budapest

Middag

Avreise med Norwegians direktefly om formiddagen og ankomst tidlig ettermiddag. Her blir vi møtt på flyplassen og vi skal med en gang ut å se oss om. En oversiktstur med buss og litt til fots (vi har ikke lagt inn inngang noen steder siden vi har begrenset tid) venter før vi reiser til hotellet og sjekker inn. Litt info om byen kommer uansett:

Vakre Budapest: Før 1872 var denne byen delt av Donau i to bydeler, Buda og Pest. Seks broer binder bydelene sammen. Buda er den delen av byen hvor vi finner byens store, flotte kongelige slott. Her finnes smale, bratte, snirklete brosteinsbelagte gater. Det store kalksteinsplatået, som huser slottet, ruver nesten 200 meter over Donau og området er på UNESCOs verdenarvsliste.

Budapest har flere flotte utendørs- og innendørs spa-anlegg med svømmebasseng der vannet holder varme og deilige grader. Kjente eksempler på dette er Széchenyi (både innendørs og utendørs – et enormt anlegg) og Gellért (innendørs).

I Pest finner vi en blanding av historie og moderne liv. Vi finner museene, St. Stefanskatedralen, Parlamentet med 690 rom og stasjonsbygningen for tog – Nyugati, som er oppført i jern og glass av Eiffel-companiet. Utallige spisesteder og kafeer, parker og nydelige omgivelser, gjør Budapest til en by som mange har som favoritt.

Budapests tradisjonelle og flotte julemarked, ligger på Vörösmarty-plassen. Mer enn hundre treboder og to utendørsscener tar over et av Budapests mest populære torg i ukene fram mot jul. Her blander duften av nybakte, tradisjonelle honningkaker seg med aromaen fra varm, krydret vin. Ved plassen ligger det kjente bakeriet Gerbeaud hvor vinduene på fasaden i adventstiden er omgjort til en gigantisk adventskalender som teller ned dagene til julaften.

Vel innlosjert på hotellet, skal vi ut å spise middag i gangavstand til hotellet. I morgen skal vi til fjells!

Panoramisk bybilde over Budapest med landemerker som Chain Bridge, Parliament og Matthias- kirken. Panoramisk kompositt med 4 bilder.

Budapest by night

Dag 2

Fra Budapest til Slovakia - Banska Stiavnica og Stará Lesná

Frokost, lunsj og middag

Etter tidlig frokost sjekker vi ut, nå skal vi til nytt land og med nye muligheter. Etter et par, tre timer i buss kommer vi til Banska Stiavnica. I denne vakre og Unescovernede gruvebyen rusler vi rundt et par timers tid. Lunsjen blir treretters og helt sikkert velsmakende.

Herfra busser vi videre til Stará Lesná

Hotellet vi skal bo på her oppe i fjellene, Horizont Resort, er et renovert og dermed moderne, godt spahotell der det fokuseres på velvære i tillegg til god mat og fjelluft. I mange av landsbyene her i Tatrafjellene, setter de sin ære i å bevare kurtradisjonene. Et deilig sted å slappe av med utsikt og frisk luft året rundt. På disse kanter var det tidligere adelen og de med midler som kom for å slappe av og for å samle krefter. Nå er det vår tur.

Middagene spiser vi her på hotellet disse dagene.

Les mer om hotellet på deres egen nettside her

+4
+3

Dag 3

Stará Lesná- Hrebienok - Great Cold Valley

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost er det bare å glede seg til en dag i fine omgivelser og med flott utsikt. Først kommer vi et stykke på vei med tog til Stary Smokovec der vi skal ta kabelbane opp til Hrebienok. Vi skal på vintervandring og hvor langt vi går, kommer an på gruppen og føret. Merk at denne beskrivelsen da kan endres med ruten som velges. Fottøy bør ha god gripesåle i forhold til at føret kan være glatt og terrenget litt ulendt. Men turen skal tilpasses alle som er i vanlig form om føret er bra.

Vi innleder med å vandre til vi krysser der "The cold creek waterfalls" ligger. Denne delen av fjellkjeden har det største antallet fjellsjøer, så her er det variasjon. Når vi er ute av skogområdet, vil vi snart ha en lekker utsikt og noe å hvile øyene på: "Den store kalde dalen" regnes som et av høydepunktene og noe av det fineste man ser på disse kanter. Det er noe med når alt stemmer og passer sammen. Taggete fjelltopper med røff silhuett, dype daler og speilblankt vann. På den ene siden finner vi Prostredny Hrot med sine nesten 2 500 moh, og på den andre siden ligger den ujevne rekken som tilhører Slavkovsky Peak. Vi stopper ved Rainer Chalet og fortsetter tilbake til Hrebienok . Lunch spiser vi i Stary Smokovec før vi tar toget tilbake til Stara Lesna.

Om ettermiddagen er det tid til egne sysler. Tipper mange tenker spa, eller det bør du gjøre. Siden hotellets spa-avdeling er ganske så deilig, anbefaler vi å tilbringe litt tid med velvære og total avslapping. Kan det bli bedre enn som så for å lade batteriene til kvelden?

I kveld er det julaften og vi skal spise festmiddag på hotellet. Merk at hotellet har kleskode i julen, slik at vi pynter oss litt. De kaller det "smart casual dress", så det er ingen smoking og lange aftenkjoler.

(F/L/M)

Vandringen kan ta fire timer eller kortere om dette velges.

Dag 4

Tatrafjellene, snartur til Polen - Zakopane

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost skal vi bli enda bedre kjent i Tatra. Bare 1,5 timers busstur får oss til Zakopane, da er vi i Polens vinterhovedstad.

Navnet er kanskje mest kjent for den som er interessert i vintersport da det arrangeres blant annet hopprenn her. Byen ligger cirka 100 kilometer syd for Krakow oppe i Tatrafjellene. Her blir det tid til å rusle rundt på egen hånd, etter felles lunsj. Siden det er første juledag, vil mye være stengt, så vi tar det litt som det kommer.

Vel tilbake på hotellet, er det tid på egen hånd før middag. Vær obs på samme kleskode i kveld også som julaften.

Dag 5

Til Polen og Krakow

Frokost og middag

Tidlig frokost på hotellet og så sjekker vi ut. Etter cirka tre timer, kommer vi frem til Krakow der vi overnatter en natt. Vi avleverer først bagasjen på hotellet, og drar rett på bytur.

Nå blir det mer urbant, slutt på fjell og mindre steder. Men ingen mangel på sjarm for det. Krakow er stilig og flott. Vi skal ut på byrundtur med guide og det vil også organiseres lunsj for den som vil (ikke inkl. i dag). Vi går ikke inn noen av stedene, men får en oversikt. Det blir også tid på egen hånd til å rusle rundt senere. For det er det beste med å være i byer. Snuse litt her og der, så dukker det opp noe spennende og vakkert. Det bilfrie, avslappede, historiske sentrum lokker med hyggelige fortauskaféer og rustikke middelalderkjellere.

Ifølge legenden ble Krakow grunnlagt etter at en drage ble beseiret. Det hviler nesten en mytisk glød fra svunne tider mange steder, så det er kanskje ikke helt utenkelig?

Veldig synlig er Wawel Slott og katedral, der hvor Polens kongelige hadde sin residens fra 1000-tallet. Her ble de både kronet og begravet. I katedralen har også flere av landets nasjonalhelter sitt gravsted. Renessanseslottsplassen på Wawelhøyden minner også mye om Middelhavets arkitektur

Byen var sentrum for det engang så mektige polske rike. På 1800-tallet var Krakow blomstrende by i det habsburgske rike. Den ene sjarmerende bygning avløser den andre. Kronen på verket er den imponerende markedsplassen - en av Europas aller største middelalderplasser. Det livlige jødiske kvarter, Kazimirz, er også et trekkplaster. Krakow er en studentby og det skjer alltid noe her.

Om kvelden skal en fin juletur til tre land avsluttes med middag ute på restaurant i Krakow.

Dag 6

Hjemreise fra Krakow

Frokost

Vi spiser frokost i ro og mak, det er fortsatt tid til egne sysler før vi skal ut til flyplassen.

Norwegians direktefly har avgang om ettermiddagen og lander på Oslo Lufthavn sen ettermiddag.

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo – Budapest // Krakow - Oslo
 • 5 netter på hotell
 • Måltider i henhold til program
 • Alle utflukter og entreer iht. programmet
 • All transport i følge programmet
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Utflukter som ikke er en del av programmet
 • Drikkevarer
 • Tips