Juletur med Hurtigruten fra Kirkenes til Bergen

Juletur med Hurtigruten fra Kirkenes til Bergen

Norge hurtigruten lofoten svolvaer vinter foto heincke

Med skikkelig julestemning om bord

Carpe Diem + Hurtigruten= sant! I julen er det ekstra stemningsfullt. Mørkt ute, lyst og trivelig inne. Uansett hvilken tid på året du velger å være med på dette eventyret, blir det en stor og mektig opplevelse. Hurtigruten fra Kirkenes til Bergen er selve klassikeren, og en tur man kan ta igjen og igjen. Det beste er å velge ulike årstider, for som vi nordmenn vet, enhver årstid har sin sjarm og sitt særpreg! Om vinteren er det friskt og oppkvikkende å puste inn den rene sjøluften fra dekket. Fjell pyntet i sin fineste vinterkappe flankerer duse og klare fargenyanser og sjatteringer fra både himmel og hav. Selv om dagen er kort og dagslyset glimrer med sitt fravær nordpå, er det topp stemning underveis her i våre hjemlige strøk. Om bord i komfortable omgivelser på MS Nordkapp preparert og laget på lokale råvarer fra hele Norge. Vi kaller det Norway’s Coastal Kitchen.

Bli med på vinterens vakreste eventyr med Carpe Diem og Hurtigruten!

Høydepunkter

 • Enkeltlugar uten tillegg – det er ikke vanlig kost på skip
 • Helpensjon fra middag første dag til frokost siste dag
 • Koselig julaften om bord, julepyntet skip og deilig mat
 • Om vinteren venter skiftende, vakre landskap og stemningsfulle stopp
 • Vi krysser Polarsirkelen
Vinternorsk landskap med hav og fjell under soloppgang
+16
+15

Program

5 frokoster, 4 lunsjer og 5 middager inkludert

Dag 1

Avreise Oslo ankomst Kirkenes og turen begynner

Middag

Avreise fra Oslo om morgenen med SAS direkte til Kirkenes. Etter landing får vi transfer ned til kaia der MS Nordkapp ønsker oss velkommen om bord. Vi sjekker inn på lugarene og møtes til middag og hygge utover kvelden for å få vite mer om hva som venter.

Om du ønsker å være med på noen av skipets utflukter underveis, bestilles og betales de direkte om bord. Det er sikkert noen som ønsker litt av hvert, andre foretrekker å gå i land og ta det litt som det kommer. Turen blir litt til mens vi er på vei.

Om ettermiddagen ankommer Hurtigruten Vardø – Norges østligste by. Dersom været tillater det, blir du invitert til et isbad i det mildt sagt forfriskende havet. Vi seiler langs Varangerhalvøya til Båtsfjord, før vi kommer frem til Berlevåg om kvelden. Her holder Norges mest kjente mannskor til, hovedsakelig bestående av fiskere.

Kirkenes-Tromsø.Rekord mange velger å oppleve nordnorge på vinterstid. Hurtigruten melder om 60 % vekst fra i fjor. Mennesker vil se norlyse, oppleve naturen fra en hundeslede, sove i is-hotell, spise mat i en gamme, fange sin egen kongekrabbe, oppleve vær vind og skifte i dette fra time til time. Nordlys fantaster faller i gråt når de endelig får et glimt av det grønne mytiske lyset mellom snøbygene.BILDET: Muriel Hadley-Brown har i mange år drømt om nordlys. Utenfor Berlevåg ble alle drømmene innfridd. Fra solstolen nøt hun et spektakulært lysshow.

Krysser fingrene for nordlys på ferden

Dag 2

Mehamn - Tromsø

Frokost, lunsj og middag

Midt på natten ankommer vi Mehamn. Deretter Honningsvåg.

Før vi ankommer Hammerfest, kan du nyte en «energikaffe» mens du får høre mer om Melkøya – verdens nordligste naturgassanlegg. Hammerfest ble grunnlagt i 1789, og ble etter hvert Norges polarhovedstad. Byen var også base for jaktekspedisjoner i arktiske strøk. Her kan du se den UNESCO-listede «Bredegardsstøtten», reist i 1854 til minne om den første presise geografiske oppmålingen av jordkloden.

Deretter fortsetter vi sørover mot Øksfjord. Nå om vinteren vil mannskapet lære deg hvordan du lager forskjellige knoper. Etter å ha krysset åpent hav, gjør vi et kort stopp på det gamle handelsstedet Skjervøy, der Hurtigrutens grunnlegger, Richard With, ble født. Her kan det være vi får besøk av en lokal fisker, som gladelig deler sine nyfangede reker med oss. Så legger vi til kai i Tromsø. Julaften blir det festmiddag og hyggelig stemning om bord for alle Hurtigrutens passasjerer.

Norge hurtigruten tromso vinter foto a

Ishavskatedralen i Tromsø

Dag 3

Tromsø - Stamsund

Frokost, lunsj og middag

Vi ankommer Harstad om morgenen. Kanskje blir du med på en av Hurtigrutens klassiske utflukter: «En smak av Vesterålen». Opplev historien, vakkert landskap og besøk Trondenes kirke, kanskje Norges fremste kulturarv fra sen middelalder. De som velger å bli om bord kan nyte synet av denne gamle, vakre kirken når vi seiler forbi den på vei til Risøyrenna. Sistnevnte er en 7 meter dyp kanal laget spesielt for Hurtigruten i 1920-årene, for å sørge for en innaskjærs led mellom Harstad og Sortland! Gjennom det klare vannet kan du se sandbankene langs Risøyrenna.

Øygruppen Lofoten og Vesterålen har nok det mest fantastiske landskapet du vil oppleve på reisen langs kysten. Lofoten er berømt for sin ville natur, med bratte fjellsider og små, vakre fiskevær. Seilingen gjennom Lofoten er et høydepunkt uansett årstid.

Risøyhamn er en liten havn med bare 200 innbyggere. Det blir et kort stopp for å sette av passasjerer og losse matvarer og post. Som en vårlig hyllest til regionens fiskehistorie, tar sjefskokken for seg dagens fangst og viser hvordan man fileterer fisk. Vi fortsetter sørover til Sortland og videre til Stokmarknes, der Hurtigruten ble grunnlagt for over 120 år siden. Gå gjerne i land og besøk Hurtigrutemuseet.

Når vi fortsetter sørover, ser det ut som om vi seiler rett inn i en fjellvegg. Men slapp av – vi skal bare inn gjennom den trange åpningen som fører oss til Raftsundet. Denne 20 km lange passasjen mellom Lofoten og Vesterålen har 1000 meter høye fjellsider som stuper rett ned i havet. En mektig og uforglemmelig opplevelse.

Nydelig form på nordlys (Aurora borealis) over tradisjonelle norske fiskehytter (rorbuer) og snøhvit fjell.

Nordlys - Aurora borealis over Reine, Lofoten

Dag 4

Bodø - Rørvik

Frokost, lunsj og middag

Yes! I dag krysser vi den! Det å krysse polarsirkelen på 66°33’N fortjener en litt høytidelig seremoni som Hurtigruten alltid markerer. Vi går ut på dekk og feirer anledningen i god arktisk tradisjon: Du får en spiseskje tran… Og det skal man ikke kimse av. Skjeen får du beholde som et bevis og et minne fra turen.

Langs Helgelandskysten seiler vi blant hundrevis av holmer og skjær, frodige jordbruksområder og bratte fjellvegger av granitt. Fra dekk ser vi det merkelige fjellet Torghatten, som reiser seg 258 meter over havet. Midt i fjellet er det et gjennomgående hull, 160 meter langt, 35 meter høyt og 20 meter bredt! Hullet ble til under istiden, men sagnet sier noe annet…

Et annet høydepunkt er seilasen langs fjellformasjonen, De syv søstre. De syv fjellene er mellom 900 og 1100 meter høye, og det er lett å forstå at disse «damene» har gitt grobunn for en eldgammel myte. Historien går ut på at det var syv trollsøstre, døtre av Suliskongen, som ble holdt under streng kontroll. En kveld kongen falt i dyp søvn, snek de sju jomfruene seg ut. Vågakallen, som var på utkikk etter en hustru, lå og ventet. Han fulgte etter søstrene, som rømte sørover langs kysten. En rekke andre troll ble med på forfølgelsen, enten for å fange eller redde dem. Da morgenen kom, ble søstrene og deres forfølgere forsteinet og ble til fjell, som er konsekvensen når troll utsettes for sollys. Småtrollene utgjør resten av den steinete Helgelandskysten – en av verdens vakreste kystlinjer.

Vi stopper i Nesna, og besøker et idyllisk gammelt handelssted, før vi fortsetter til Sandnessjøen. De UNESCO-vernede Vega-øyene ligger like ved Sandnessjøen og er et yndet sted å besøke, spesielt sommerstid. Dette unike kulturlandskapet består av flere dusin øyer. Her dyrkes fortsatt en flere hundre år gammel relasjon til ærfuglene, og hvordan dette fremdeles holder liv i høstingen av ederdun og produksjon av dundyner. Produksjon av dundyner kan du få lære mer om på ett av seminarene om bord

Kanskje et besøk på museet på Alstahaug? Museet formidler kulturarven etter dikterpresten Petter Dass (1647-1707), den fremste norske dikteren i sin generasjon. Museet består av en rekke bygninger, der det eldste er en prestegård fra midten av 1700-tallet. Det er stadig nye utstillinger, og interiøret fra 1600- og 1700-tallet er svært interessant. Museet, kirken og kirkegården er bevart og beskyttet av Norsk Kulturarv

Dag 5

Trondheim - Ålesund

Frokost, lunsj og middag

I dag har du mulighet til å utforske Trondheim, Norges første hovedstad. De gamle, stemningsfulle trehusene langs Nidelven er bygget på trepilarer og representerer en nydelig del av byen. Her i Trondheim flommer det rent over av kultur, arkitektur og historie. Den storslagne Nidarosdomen, Erkebispegården, Stiftsgården, bryggene, den gamle Bybrua, den gamle trebebyggelsen på Bakklandet… ja, her er det mye å ta inn. Dersom du er interessert i musikk anbefaler vi at du tar turen innom Rockheim som ligger bare ti minutters gange fra Hurtigruten.

Deretter seiler vi ut mot den mektige Trondheimsfjorden, som er 170 km lang og opptil 25 km bred. Som alle norske fjorder er dette en dyp fjord – på det dypeste hele 577 meter.

Når du seiler langs kysten, innser du hvor viktig fiskerinæringen er for kystkommunene. Kristiansunds beliggenhet har til alle tider gitt byen mange muligheter, både når det gjelder fiske, skipsbygging og oljeindustri. Kristiansund er i dag regnet som Norges tørrfiskhovedstad, på grunn av den lange historikken med eksport av saltet tørrfisk. Fra Kristiansund tilbyr Hurtigruten en utflukt langs Atlanterhavsveien til Molde.

De som velger å bli om bord, vil oppleve kryssing av åpent hav på vei til Molde, kjent som «Rosenes by». Under overfarten vil du også kunne se de stupbratte, spisse fjellene som utgjør Romsdalsalpene. Det må da være noe av det flotteste vi har?

Norge hurtigruten trondheim nidarosdomen vinter foto j hutchinson

Den vakre Nidarosdomen

Dag 6

Bergen og hjemreise

Frokost

I løpet av natten anløper vi Ålesund, Torvik og Måløy, i det verdens vakreste sjøreise går mot slutten. Før vi ankommer Bergen, har vi noen sjømil med fascinerende landskap fremfor oss. Se blant annet flotte Nordfjord under den enorme Jostedalsbreen. Her åpner fjorden seg i øst og byr på 90 km innland til Loen og Olden.

Havets røffe kystlandskap står i sterk kontrast til fjordene, der vinden er svakere og det regner mindre. Isbretunger strekker seg ned mot blinkende fjorder og kraftfulle stryk. Dette landskapet har en helt spesiell sjarm. Om morgenen anløper vi Florø, den eldste byen i Norges vestligste fylke, Sogn og Fjordane. Til tross for store forandringer, har Florø beholdt sine særtrekk. Småbyatmosfæren lever i beste velgående, med den hyggelige hovedgaten og et godt utvalg butikker.

Noen få nautiske mil sør for Florø, seiler vi gjennom munningen av den mektige Sognefjorden. I Bergen er det på tide å gå i land. Bergen trenger ingen nærmere introduksjon – dette er byen som oser av sjarm, tradisjoner og stil rammet inn av fantastisk natur. De fargerike husene danner en koselig ramme rundt det mer moderne og de besøkende elsker Bryggen og sjømaten herfra. Takk for turen, Hurtigruten!

Vi får transport til flyplassen der SAS tar oss til Oslo Lufthavn. Ankomst tidlig kveld.

Bryggen med skip om vinteren, Bergen. Norge

Bryggen i Bergen

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo–Kirkenes//Bergen-Oslo med SAS
 • Fem netter ombord på Hurtigrutens MS Nordkapp i valgt lugarkategori
 • Helpensjon om bord fra middag dag 1 til frokost siste dag
 • All transport i følge program
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Utflukter via Hurtigruten som ikke er en del av reiseprogrammet (mer informasjon om pris og innhold fås om bord eller på Hurtigrutens nettsider)
 • Drikkevarer
 • Evt. tips