Jul i skjønne Sorrento

Ekte, italiensk jul i Sorrento med besøk i Amalfi, Ravello, Pompeii og Napoli.

Opplev den spektakulære Amalfikysten, en av Europas absolutt vakreste, og besøk Pompeii – uten tvil et av verdenshistoriens beste eksempel på et frosset øyeblikk. Uforglemmelig!  Julen tilbringes langt fra norsk kulde og tradisjoner, men med en stor dose italiensk julestemning, kulinariske fristelser og passione. Sorrento omhylles av lys og vakre juledekorasjoner, det pyntes og dekoreres med medfødt estetisk sans, iblandet noen deler lokale tradisjoner.

Den shabby sjarmøren Napoli besøkes en av dagene – kanskje faller du for byen, du også? La skuldrene senke seg og stresset prelle av – selveste julaften legges det opp til piknik på stranden! Dog med et lite værforbehold. Men denne vakre delen av Italia har mye å by på uansett årstid, juleturen er full av varierte, gode opplevelser, godt selskap og god mat! Julen i Sorrento er rett og slett en ordentlig trivelig opplevelse. Blir du med?

 

 

 

Avreiser & Bestilling

 • Avreise 20.12.2019
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 15 970,-

Høydepunkter

 • Sjarmerende, julepyntede Sorrento og vårt sentralt beliggende hotell, Hotel Central
 • Pompeii, et av verdenshistoriens beste eksempel på et frosset øyeblikk
 • «vulkansk» vinsmaking ved foten av Vesuv
 • Den spektakulære og vakre Amalfikysten
 • Pizzabakekurs på italiensk vis – morsomt og lærerikt
 • Napoli, en sjarmør med slitte kanter og fantastisk pizza
 • Piknik på stranden på julaften lar seg høre
 • En skikkelig trivelig julefeiring – rett og slett!

 

 • Napoli Campania Italia
Dag 1

20. desember- avreise og ankomst Napoli og Sorrento

Vi reiser fra Oslo Lufthavn om formiddagen med Lufthansa til München. Der blir det mellomlanding og flybytte før vi flyr videre til Napoli der vi lander om ettermiddagen.  Transfer til hotellet vårt i Sorrento – Hotel Central, som blir vår koselige base i Sorrento. De sjarmerende gatene, kirkene og piazzaene (torgene) i Sorrento er «rett rundt hjørnet» fra hotellet og herlige, sosiale utflukter står på programmet, så det er mye å glede seg til i dagene som kommer.

(-/-/M)

Sorrento
Dag 2

21. desember - Sorrento og pizzabaking

Dagen innledes med en liten rusletur i meget hyggelige Sorrento.  Selve gamlebyen i Sorrento er sjarmøren med stor S. Her er smale, brosteinsbelagte gater og smug som supplerer de mange kafeene, kirkene og spisestedene. Nå i desember er det en helt annen stemning og tempo her enn det du opplever vår, sommer og høst. Turistene har forlengst lagt sin elsk på dette området av Italia, men nå i desember er gatebildet først og fremst dominert av byboerne selv. Og ja, det finnes fortsatt steder som er genuine og ekte her. På disse trakter er det også umulig å komme utenom den spektakulære naturen – byene som er kastet inn i klippene eller på kanten av stupet. Og Sorrento er en av disse byene på klippekanten. Vi kan rett og slett garantere en stor dose utsikt, type vakker de kommende dagene, både i Sorrento og under utfluktene.

Etter å ha blitt litt kjent med Sorrento setter vi oss i bussen og tar turen litt utenfor byen, for nå venter manges favoritt – pizza! Vi skal få en innføring i hvordan ekte italiensk pizza lages, og det blir både morsomt og lærerikt…og ikke minst smaksrikt. Om ettermiddagen går turen tilbake til hotellet. Felles middag på hotellet om kvelden.

(F/pizza/M)

Napolitansk pizza - bedre finnes ei!
Dag 3

22. desember – Amalfi og Ravello, Campania Felix – den lykkelige kyststripen

Det var navnet romerne ga Amalfikysten. I dag skal vi oppleve herligheten. Vi reiser med buss langs den sjarmerende Amalfikysten og stopper i selve byen Amalfi. Byen er vakker der den ligger slengt inn i en skråning med sin ytterst trivelige arkitektur. Og det å oppleve Amalfi uten tusenvis av turister, det er en opplevelse i seg selv. Den vakre katedralen med sin storslåtte trappeingang er selve landemerket i byen der den troner høyt over byens hovedpiazza. Rusler du noen få minutter videre langs kysten mot Atrani, finner du Hotel Luna Convento «limt» inn i fjellveggen. Det var her Ibsen skrev Et dukkehjem.

En knapp halvtimes busstur retning oppover fra Amalfi finner vi Ravello. Vårt neste stopp. Den lille byen er akk så koselig, men det er Villa Rufolo som kommer til å ta pusten fra deg…i alle fall om vi unngår tåke…Atmosfæren her, nesten litt mystisk, kommer fra maurerne og den arabiske byggestilen som påvirket mye av Sør- Europa i en lang periode. En av bygningene, nesten 30 meter høy, ble tidligere brukt som vakttårn, og selve villaen har huset mange adelsslekter opp gjennom årene. Som mange andre nydelige steder på denne kysten, har flere kunstnere latt seg imponere og inspirere av området. Villa Rufolos hage sies å ha gitt Richard Wagner ideen til hvordan kulissene til operaen «Parsifal» skulle se ut. For det er virkelig en nesten ufattelig vakker hage og spektakulære utsikt (ja, vi har bestilt finvær denne dagen…) Villa Rufolo kan by på. Et eldorado for den som liker å ta bilder.

Turen går tilbake til hotellet på ettermiddagen, og om kvelden samles vi igjen til felles middag i hotellets restaurant.

(F/-/M)

Ravello, Amalfikysten - Fantastisk utsikt fra Villa Rufolo :-)
Dag 4

23. desember– Napoli, den shabby sjarmøren

Etter frokost begir vi oss ut til Italias tredje største by, Napoli. Mye er sagt og skrevet om denne byen: «Se Napoli og dø,» het det blant briter på dannelsestur i Europa på 1700- og 1800-tallet. Dette er jo kanskje vel dramatisk, og i senere tid mener man at dette utsagnet er helt feiltolket i forbindelse med en oversettelse… Byens histsoriske sentrum er på den prestisjefylte verdensarvlisten til UNESCO, og beliggenheten er upåklagelig i nærheten av Vesuv med utsikt utover Napolibukta.

Først må vi skaffe oss oversikt! Og det gjør vi fra Sant Elmo-slottet som troner over byen. Her har du full oversikt over alle himmelretninger. Napolibukten, Spaccanapoli, som fra Sant’Elmo-slottet ser som en snorrett linje hugget gjennom byen og som er en av to hovedgater i gamlebyen. Du ser til Ischia, Capri, Sorrento…ja, for vi satser på klarvær i dag også – selvfølgelig!

Visste du at metroen i Napoli også er et undergrunns-kunstmuseum? Ganske så stilig. Det arkeologiske museet med sine skatter fra blant annet utgravingene i Pompeii og Herculaneum er en av de største severdighetene.

Vi forflytter oss til det historiske sentrum med sine smale gater som er fulle av liv og humør.  Og her blir vi med på en vandretur i Centro Storicos kriker og kroker. Spennende!

Kirkene og kapellene er et kapittel for seg selv – Capella Sansevero og Chiesa Gesù Nuovo er flotte eksempler som anbefales å få med seg om du får tid på egen hånd senere i dag. Vi velger oss Via San Gregorio Armeno-kirken som ligger i gaten med samme navn. Kirken er av de de ypperste eksempler på barokk arkitektur i Napoli. Nydelig dekorert innvendig med mange symbolske detaljer, denne 1500-talls kirken er vel verdt et besøk. Og i akkurat denne gaten, det er her det foregår nå i disse juletider, for dette er selveste julekrybbegata. Denne merkelige gaten hvor hele gaten er full av julekrybber! Ja, julekrybber er viktig i Napoli – og her varer julen hele året. Og vi snakker ikke bare Jesus, Josef, Maria og sauer…her finner du julekrybbefigurer, store figurer, av Putin, paver, Maradona, Merkel, Obama – i det hele tatt en brokete forsamling. Rett og slett en morsom gate å rusle gjennom – og spesielt nå i selveste julen som hele gaten har ventet på siden forrige jul…

Som i storbyer flest er det slik at hver bydel har sin «stil» og sine kjennetegn – og ja, det er noen bydeler du ikke skal besøke (her som i andre storbyer). Vomero den mer fasjonable bydelen som troner over Napoli med sine stilige, striglede hus og rolige gater. Men mange, i alle fall vi i Carpe Diem, trekkes mot smale gater med bygninger som er på halv åtte, hvor murpussen har flakket av, der klesvasken henger fargerik på balkongene. Der limoncello selges i plastglass til 1 euro og lokalbefolkningen stimler sammen utenfor baren om ettermiddagen for å diskutere udugelige politikere, fotball og livet generelt. Bokhandelen med like mange bøker ute på gaten som inne i butikken, og i døren står eieren med nesen i en bok og enser ikke verden utenfor.  Her i Centro Storico og i Quartieri Spagnoli finner du denne herlige atmosfæren, så når vår guidede vandring er over og napolitansk nyyydelig pizza er fortært til lunsj, da har du litt tid til å utforske godbitene på egen hånd. Og du, kanskje har du ikke spesielt sans for storbyer og kanskje har du ymse fordommer mot denne byen (helt vanlig)…som mafia, søppel, forfall, you name it, men et tips til deg fra oss: åpne sansene og opplev denne shabby sjarmøren som absolutt ikke er sparklet klar for turister, men for byens innbyggere – kanskje kommer du også (i likhet med hun som skriver denne teksten) til å falle pladask for byen som er noe helt for seg selv, på godt og vondt.

Tips: Les Elena Ferrantes fire bøker om venninnene Lenù og Lina og deres liv i Napoli før du reiser. Eller strøm TV-serien på HBO Nordic.

Tilbake i Sorrento om kvelden, etter en lang og innholdsrik dag i Napoli. Felles middag.

(F/pizza/M)

Napoli
Dag 5

24. desember - Tapaslunsj på stranden Meta di Sorrento

Julaften med en litt annen vri, med et lite værforbehold… Ved 11-tiden drar vi på stranden. På agendaen står lite annet enn kos, god mat og hyggelig selskap. En stressfri dag, rett og slett. Kanskje det til og med blir et bad eller to? Vi får se! Vi har vært heldige med været de siste årene, så vi satser på det samme i år…

På sen ettermiddag returnerer vi til Sorrento og hotellet, forhåpentligvis med nyladete batterier. Det er på tide å gjøre seg klar for kveldens stemningsfulle julemiddag. Det blir god mat, levende lys….og levende musikk – for ikke å glemme god stemning med nye Carpe Diem-venner.

(F/L/M)

Dag 6

25. desember – Dag til egen disposisjon

Slapp av på hotellet eller gjør hva du ønsker for dagen. Det er alltid koselig å spasere rundt i Sorrentos gater og oppdage nye ting. En vakker dør, et koselig torg, eller kanskje du vil ta turen opp i høyden ovenfor byen og nyte utsikten? Juledagen er stille og rolig, i Italia som i Norge, bruk den til å senke skuldrene sammen med nye venner og opplev Sorrento og omegn i sakte tempo. Vanligvis er det kirkekonserter denne dagen, men disse er ikke annonsert i skrivende stund. Har du spesielle ønsker så hjelper reiseleder deg med forslag.  Lunsjen tar vi felles på hotellet i dag, da det meste i byen er stengt 1. juledag.

Når kvelden faller på, blir det middag på egen hånd. Reiseleder hjelper til med å organisere for den som vil være med. Restauranter vil åpne igjen etter å ha vært stengt på dagtid.

(F/L/-)

 

Koselige Sorrento
Dag 7

26. desember– Pompeii og vingårdsbesøk

Etter frokost venter en halvdagstur til et av Sør-Italias høydepunkt: Pompeii. Byen ble begravd da vulkanen Vesuv hadde utbrudd den 24. august, år 79 e.Kr. Pompeii ble ikke flommet over av lava, men ble begravd under seks meter med aske og pimpstein fra utbruddet. Derfor ble byen ikke ødelagt, men frosset i tid. Innbyggerne ble forstenet i aske som dannet en sementkapsel rundt dem. Likene smuldret etter hvert bort og det dannet seg et hulrom i askelaget. Under utgravningene fylte arkeologene disse hulrommene med gips og fikk frem mennesker og dyr akkurat slik de var da de ble overrasket av den varme askestrømmen som kom i flere hundre kilometer i timen.

Pompeii er et enestående vitnesbyrd om livet i Romerriket og det er en ganske spesiell følelse å rusle rundt i gatene og høre historien bli fortalt om hva som skjedde akkurat her for 1937 år siden. Det må dog sies at turistfaktoren er forholdsvis høy her, men det er desember og turisthordene er fraværende – og uansett, dette er noe man bare må få med seg uansett årstid.

Etter dette trenger vi absolutt noe å styrke oss på, og turen går i retning Vesuv. Helt i foten av vulkanen ligger en vingård som vi synes er vel verdt et besøk. Vini Forno heter den, og her er vekstforholdene for vinstokk, frukt og grønnsaker ualminnelig gode på grunn av jordsmonnet i den mineralholdige lavajorden. Og det er en familie som er stolt av sine tradisjoner vi skal besøke i dag. Det blir selvfølgelig vinsmaking som seg hør og bør, og vi inntar en lett lunsj på gården.

Etter en opplevelsesrik dag setter vi kursen tilbake til hotellet.

(F/lett L/M)

Pompeii
Dag 8

27. desember – Hjemreise

Frokost og litt tid på egen hånd. Så er det på tide å vende nesen nordover. Etter frokost blir det transport til flyplassen i Napoli. Lufthansa har avgang om kvelden, og det blir mellomlanding og flybytte i München. Beregnet ankomst Oslo Lufthavn er sent om kvelden.

(F/-/-)

Limoncello og sitroner

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 15 970
Enkeltromstillegg: kr 2 350

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo–Napoli  t/r med Lufthansa
Ved avreise fra andre byer ta kontakt for tilbud
Flyskatt og avgifter pr. 29. mars 2019
7 netter på mellomklassehotell
5 lunsjer, 6 middager.
Alle utflukter og entreer iht. program
All transport i følge program
Lokale engelsktalende guider
Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Måltider utover det som er nevnt over
Drikkevarer
Tips
Avreisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F=frokost, L= lunsj, M= middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reiseforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå på reisen. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

PASS OG VISUM
Selv om Italia (som Norge) er en del av Schengen-området, må pass likevel medbringes, da dette er eneste godkjente form for identifikasjonsdokument. Det er den reisendes ansvar å sørge for at passet er gyldig ved avreise, Carpe Diem er ikke erstatningsansvarlig for passasjerer som ikke har dette i orden.

REISEVILKÅR
Reisevilkårene er grunnlag for både dine rettigheter som reisende og våre som arrangør. Alminnelige vilkår for pakkereiser og Carpe Diem reisebetingelser får du ved å kontakte oss eller ved å gå inn på www.carpe-diem.no.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti

Se våre generelle reisebetingelser