Italia - Puglia - annerledes og helt fantastisk!

Puglia - annerledes og helt fantastisk!

21. september 2022 / 8 dager / Pris fra 18.590,-

Puglia, Italia. Solnedgangslandskap i Polignano a Mare, by i provinsen Bari, Apulia, sørlige Italia ved Adriaterhavet

Puglia er et ukjent Italia for de fleste – men garantert en ny favoritt

Bli med til Puglia og hælen i støvellandet Italia. Opplev et ganske annerledes Italia enn det du kjenner fra før. Sjarmerende, gamle byer er det selvfølgelig også her, men mange av dem minner mer om Hellas enn om Italia – hvite som de er. Her er det nemlig mange erobrere som har satt sine avtrykk både i arkitektur og kultur, og vi skal heller ikke glemme maten. Den smaker minst like utsøkt her som i resten av Italia. Desto lenger sør man kommer i Italia, jo mer åpne og gjestfrie er italienerne – så her er det moro å være på besøk, spesielt om du har lært deg noen italienske gloser før du drar.

Det blir i kjent Carpe Diem-stil mange gode matopplevelser, med både kokkekurs og vinsmaking. En liten vandretur i vakre omgivelser står også på programmet. Vi glemmer ikke Puglias stolthet som er under jorden – grottene i Castellena. Her briljerer naturen og fargeskalaen er rik.

Vi skal bli kjent med en knippe meget sjarmerende byer, som Alberobello – smurfebyen med trulli-husene, vakre Locorotondo, den hvite byen Ostuni – hvor vi skal bo, Polignano a Mare – og klippebyen, Lecce – også kjent som «Florence of the south».

Høydepunkter

 • Den hvite byen Ostuni – ganske sikkert en by du vil falle pladask for
 • Kokkekurs samt vinsmaking hører med
 • Alberobello, den kjente «smurfebyen» med sine karakteristiske trullihus
 • Sjarmerende Locorotondo
 • Grottene i Castellana – en studie i formasjoner og farger
Alberobello, UNESCOs arveby i Italia, Puglia. Trulli eller Trullo hus med koniske tak, tradisjonell apulisk tørrsteinshytte.

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 21.09.2022

  Tilgjengelighet: Ledig

  Dager: 8

  Priser fra: 18.590,-

  Reiseleder: Irene Elisabeth Tønnessen

  Velg avgang

  Avreise fra Oslo Lufthavn

+25
+24

Program

7 frokoster, 5 lunsjer og 2 middager inkludert

Dag 1

Ankomst Bari og Ostuni

Middag

Avreise går fra Oslo Lufthavn om formiddagen og det er fly først til München med Lufthansa. Etter mellomlanding og flybytte der, beregnes det landing på flyplassen i Bari tidlig kveld. Herfra busser vi til La Terra Hotel som skal bli vår base den neste uken. Det ligger i koselige Ostuni som er en perfekt base for våre opplevelser de neste dagene. Hotellet ligger i hjertet av det historiske sentrum og her er det skikkelig koselig å være. I morgen skal vi både se og oppleve mer av den.

Vi møtes til litt sen middag på hotellet etter å ha summet oss litt, for å planlegge uken og hva som venter oss. Puglia er en liten skatt som vi er helt sikre på at du vil falle for!

Panorama av gamlebyen i Ostuni, Puglia, Italia

Utsikt over Ostuni, Italia

Dag 2

Ostuni med byrundtur, så kokkekurs

Frokost og lunsj

Etter frokost tar vi en guidet rundtur i Ostuni. Navnet perlehvit henspeiler såklart på bygningene, men det er også et av de mest fascinerende stedene i regionen. Besøkende trekkes hit for alt fra arkitektur til stemning og farger. Gamlebyen ligger godt beskyttet bak høye murer og de smale, trange gatene gjør det perfekt for små eskapader slik at man går seg bort litt. Det er alltid noe som dukker opp rundt neste hjørne – og ikke glem å se opp. Mange av husene har ytterst flotte balkonger der blomstene bugner over kanten og står i kontrast til det hvite. Sylinderformede tårn strammer opp bybildet – og denne blandingen er det som gjør Ostuni så lekker. Kronen på verket er den gotiske katedralen med det vakre rosevinduet. Katedralens form står i kontrast til resten av byen, med sine snirklete former. Kapellene ved siden av er i barokk stil.

Så over til noe annet: Det er noe med å bruke hendene. Man kommer så mye nærmere det man holder på med, det er lærerikt, sosialt og ikke minst morsomt! Selvgjort er alltid velgjort. En masseria er en gammel farm som tryller frem de lekreste, kortreiste og velsmakende varer. Vi besøker Masseria la Salinola.

Italia er kanskje det landet som nordmenn flest tenker på når det gjelder kvalitetsmat, råvarer og det vi liker aller best. I hvert fall ligger det italienske kjøkken ofte høyt på rankingen. Puglia er en region med egne tradisjoner der også, i likhet med Italias andre regioner. Det som kjennetegner Puglia er ekte smaker, gjerne toppet med noe helt ekstraordinært som en spiss på det hele. Alle har sine egne oppskrifter og mat lages med stor kjærlighet og generøsitet. Finnes det noe viktigere?

På menyen står kanskje focaccia, orecchiette alle cime di rapa. Mer om lokale oppskrifter og retter vil du få i løpet av kurset – og vi spiser etterpå.

Etterpå tilbake til hotellet og kvelden er til egen disposisjon. Reiseleder organiserer middag for den som vil.

Dag 3

Locorotondo, Valle d`Itria og vinsmaking, trulli i Alberobello

Frokost og lunsj

Locorotondo regnes som en av Italias vakreste byer – en ting er sikkert: Italia har mange av dem. Sjarmen er i hvert fall rikelig til stede, med et centro storico som er nærmest kritthvitt. I kontrast til fargerike blomster er det rett og slett et postkort verdig. Selvsagt er byen velsignet med medlemskap i det gode selskap: Borgo più bella d’Italia Her skal vi smake på lokale herligheter, det blir både litt mat og drikke på oss.

Turen går så til Alberobello som har noe som er helt unikt for Puglia – nemlig «trulli». Hørte vi eventyrhus? Disse små, hvite, kalksteinshusene med spisse, kremmerhus-tak tak kan nesten minne om hobbit-boliger, men de er ikke bare dekorative og et supert bildemotiv. En trullo er bygget av lokal kalkstein og ble opprinnelig benyttet som et slags skur innimellom olivenlundene. Historien forteller at trulliene opprinnelig ble satt opp her for å lure myndighetene og unndra skatter. Tidligere var det de eneste «boligene» her i byen – og landeierne sørget for at arbeiderne ble innlosjert her uten å måtte betale skatter. I dag er det ikke lov å oppføre nye trullier, men mange utlendinger har kjøpt seg inn og innreder dette spesielle bostedet som feriebolig. Spirene på de spisse takene var statussymboler en gang i tiden, jo mer fancy, jo flottere var det tegn på at man var. Det er godt over 1000 ulike her rundt og i landsbyen og jammen er det ikke litt av et skue!

Vel tilbake på hotellet organiserer reiseleder middag for den som vil være med.

Dag 4

Mozzarella på masseria, så til grottene i Castellana

Frokost og lunsj

Etter frokost er det bare å glede seg til å dra ut på tur. Nå er det landlige tradisjoner, mat og råvarer som skal læres mer om. Og ingen læring uten smaking – det er viktig. Vi sier bare: mmmm mozzarella. Så fortsetter vi i et litt annet modus.

En av Puglias største kjendiser befinner seg under jorden – grottene i Castellana viser at naturen er best bestandig. Det er mange millioner år siden det begynte her, og resultatet i dag er et fargespekter og noen formasjoner som imponerer. Det er stalagmitter og stalagtitter, fossiler og canyons som har detaljer som må studeres. Naturens egen imax-kino i beste kvalitet. Det er gult, hvitt, gyllent, rødtoner, grønnskjær og fargeskalaer som går inn i hverandre og skaper spenning og dramatikk.

På veien tilbake stopper vi i Monopoli som er en koselig, liten by med havn, strand og en sjarmerende katedral. Hva med en gelato? Vi spiser lunsjen vår her i Monopoli dag, så en is kan passe etterpå…

Vel tilbake i Ostuni, organiserer reiseleder middag for den som vil være med.

Dag 5

Dag til egen disposisjon

Frokost

Gjør det du føler for i dag – gå på oppdagelsesferd i Ostuni eller ta livet med ro. Reiseleder vil gi forslag til aktiviteter og organisere noe som kanskje flere blir med på. Men det er opp til deg i dag.

Dag 6

Lecce

Frokost og lunsj

Ah, i dag skal vi på besøk til Lecce som har det noe forpliktende kallenavnet «Sør-Italias Firenze og Sør-Italias Roma». Et sånt navn øker forventningene, og Lecce leverer varene. Men la det ikke være noen tvil – byen står steinstøtt på egne bein og skal ikke sammenlignes med noe annet. Reiseguruene i Lonely Planet sier det slik: » Hvis Puglia var en film, ville Lecce ha hovedrollen». Byen har definitivt stjernekvalitet.

Med sin staselige, barokke arkitektur er det lett å la seg blende og fortrylle. I byen er det også en helhet og en oversikt som binder alt sammen. De to romerske amfiteatrene minner om svunne tider av det store slaget. En stødig obelisk rager stolt oppover i bybildet og Piazza Duomo innleder det hele. Basilica di Santa Croce er et mesterverk av eleganse og litt ekstravaganse. Ingen minimalisme i denne perioden, nei.

Det majestetiske slottet Charles V eller Castello di Lecce, ligger nær St. Oranzo-torget og er et bygg som i dag ivaretar kultur-eventer og og utstillinger. Det såkalte Bishop`s Palace er et renessansebygg med en flott loggia. Ja, Lecce er en stilig by! Her spiser vi også lunsjen vår i dag.

Etter en dag blant eleganse og storhet, går turen tilbake til hotellet der reiseleder organiserer middag for deg som vil.

Dag 7

Vandring langs kysten

Frokost, lunsj og middag

I dag skal vi ut på vandring for å se og føle mer av vakre Puglia. Turen går fra Monopoli og målet er Polignano a Mare. Stien vi følger går gjennom upåklagelige omgivelser langs kysten – alltid kjekt å være på tur! Vi skal ikke rushe avgårde, men det tar omtrent tre timer å gå. Vi vil også spise lunsj.

Noe som er nesten mer kjent enn den italienske maten, er isen. Gelato – alle er på italiensk fornavn med denne velsmakende saken. Den kommer i alle farger og alle smaker, her er det bare fantasien som setter grenser. Og de som er innovative er forlengst over vanilje, jordbær og pistasj… Vi tar en iskrempause.

Utsikten ivaretas fra Polignano a Mare, en 24 meters høy klippe som byr på panorama over et intens, blått hav og de skinnende, hvite husene i gamlebyen. Picture perfect. Vi tar gjerne et perspektiv av Polignano fra sjøsiden også. På disse kanter er man aldri langt fra historiens sus og da tenker vi spesielt på Traiana- veien som gikk mellom Roma og Brindisi allerede i år 108.

Vel tilbake på hotellet skal vårt eventyr her i Puglia avrundes med en koselig middag ute på restaurant. Grazie og arrivederci:)

Dag 8

Avreise Bari, ankomst Oslo

Frokost

Frokost på hotellet. Avreise med Lufthansa midt på dagen, først til München. Etter mellomlanding og flybytte beregnes landing Oslo Lufthavn tidlig kveld.

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo – Bari – Oslo med Lufthansa og Air Dolomiti
 • 7 netter på mellomklassehotell
 • Måltider i henhold til program
 • Alle utflukter og entreer iht. programmet
 • All transport i følge programmet
 • Lokale guider
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips