Israel – Tel Aviv, Jerusalem og Haifa

Interessante Israel med Jerusalem, Masada, Dødehavet, Haifa og Jaffa.

Israel har ualminnelig mange lag. Lite land, men du verden så innholdsrikt.

Der Tel Aviv er ung, trekker Jerusalem i motsatt retning. Historien omslutter oss overalt. Tro, håp og religion. Her møtes de tre verdensreligionene på et lite areal. Jødedommen, kristendommen og islams tredje helligste by etter Mekka og Medina. Jerusalem etterlater ingen upåvirket. En hel verden har øynene på den. Nytt fokus, Dødehavet er et surrealistisk sted. Mer enn 400 meter under havflaten er landskapet som i en science fiction film. Det å være vektløs her i det megasalte vannet, hører med. Det samme med den mineralrike leiren. I nærheten ruver Masadaklippen. Her tar vi kabelbanen opp for å se og høre. Et arkeologisk mesterverk, ja. Masada synger også en annen sang – om mot, heroisme og det å ikke overgi seg. Samme hva.

Nordover til Haifa ser vi mer bevis på alle lagene. Byen er en lett blanding av mange stilarter og har en fantastisk park. Denne er tilegnet Bahai-religionen. Hagen er siste hvilested for profeten Bab, grunnleggeren.

Midtøstens mest trendy strandby, Tel Aviv, er i vinden og vi skal på besøk. Gjett om vi gleder oss! Tel Aviv er ung, hip, sammensatt, ualminnelig feststemt og vakker. Det råder en avslappet atmosfære, samtidig som det er en evig tilstedeværelse av intensitet. Den sover aldri. Her leves livet til det fulle. Stranden er midtpunkt, Middelhavet inviterer. Det surfes, vennegjenger samles, det drikkes og gestikuleres på de mange kafeene og uteserveringene. For Israel er, vil og kan så mye. Sånn er det her: historie, religion, mat, tradisjon og nåtid henger tett sammen. Snakk om å få med seg mye på tur.

 

 

 

Avreiser & Bestilling

 • Avreise 03.09.2020
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 7 dager
 • Priser fra 21 970,-
 • Bestill nå

Høydepunkter

 

 • Ulike nabolag med ulike uttrykk og arkitektur
 • Jaffa – sjarm, historie og havn
 • Masada der både arkeologi og heroisme råder
 • Dødehavet er ikke dødt, og du flyter vektløs som bare det
 • Jerusalem, byen alle gjør krav på. Der religion gjennomsyrer alt men det er mer
 • Haifa – havnebyen som er hellig for de som bekjenner seg til bahai
 • Tel Aviv – hip og moderne, ung og hektisk
 • Drusisk gjestfrihet og lunsj
 • Overnatting på kibbutz
 • Middag hjemme hos familie i Tel Aviv (Eatwith)
 • Godt selskap er alltid inkludert på Carpe Diem-tur
Dag 1

3. september - Avreise og ankomst

Det er avreise grytidlig om morgenen med Austrians flyvning til Wien. Flybytte og mellomlanding før vi lander på Ben Gurion flyplass i Tel Aviv om ettermiddagen. I Israel er sikkerhet alltid høyeste prioritet og det merkes selvsagt på flyplassene både ved ankomst og avreise.

Vi får transfer til Jerusalem der vi skal bo to netter. Jerusalem er en av verdens mest betydningsfulle byer for så mange, noe vi skal oppleve mer av.

Velkommen til Israel. Nesten ni millioner mennesker på en smal stripe mellom arabiske stormakter. På størrelse med Hedmark fylke. Der folk uten land fikk tildelt land. Men der det allerede bodde folk. Alle som en har vi hørt, vi har ment og vi har trodd. Der politikk alltid ulmer under alt. Der en broket befolkning valgte å følge drømmen sin og der man må finne sin egen vei. Disse dagene skal vi se, vi skal lære og vi skal dukke ned i historie og nåtid. Vi skal spise deilig, lokal, kortreist mat og vi skal lære landet å kjenne. Og vi skal kose oss på tur. Vi møtes til velkomstmiddag ute på restaurant. Helt utmerkede viner har de også.

(-/-/M)

Jerusalem med Klippedomen som naturlig midtpunkt
Dag 2

4. september - Jerusalem - det gamle og det nye

Ingen kan stille seg likegyldig til Jerusalem. Byen har en kolossal tiltrekningskraft og alle vil ha en bit. Turbulent fortid er bare fornavnet. Det er umulig å snakke om Jerusalem uten å fokusere på religion. Ovenfra Oljeberget ser vi gullkuppelen til Klippedomen som skinner klart blant de andre murbygningene. Kristne, jøder og muslimer har alle en enorm tilhørighet og eierskap til et lite område. Slikt er unikt og det er bare Jerusalem som har det. Det er neimen ikke lett å bære alt dette på sine skuldre. Smeltedigel, men senter for uvennskap av rang

Først jødedommen. Tempelplassen der Davids sønn, kong Salomo, bygget det første tempelet, er det aller helligste for jødene. Opprinnelig bygget på det stedet Abraham ofret sin sønn Isak. David hadde fått et løfte fra Gud om at hans etterkommere skulle være konger i Israel i evig tid, noe som er essensen i jødedommen. Dette gjør at få firer en tomme på deling. Det som skulle vært inne i tempelet, som paktens ark, gull og hellige gjenstander har man funnet svært lite om. Klagemuren, eller den vestre muren, er rester av muren rundt tempelet, og det er hit alle kommer for å be. Det er symbolikk i alt jødene gjør og har på seg. De ortodokse følger reglene nøye og for oss føles dette veldig eksotisk og annerledes.

Så kristendommen. Via Dolorosa der Jesus bar korset. Gravkirken hvor mange mener han ble korsfestet, der Golgata var. Derom strides de lærde, men kirken er viktig for kristne. Graven besøkes av så mange. Noe overraskende er det kanskje at gravkirken deles, dog ikke likt, mellom romersk-katolikker, gresk-ortodokse, armenske, etiopiske og koptiske kristne?

Så islam. Jerusalem er deres tredje helligste by etter Mekka og Medina. På arabisk heter byen Al Quds, den hellige. Først og fremst den gylne, dekorerte Klippedomen. Estetisk nydelig. Domen er et av de eldste islamske byggverk, oppført på slutten av 600-tallet på det stedet profeten Muhammed skulle ha steget opp til himmelen. Men det er naboen, Al Aqsa-moskeen, som er den helligste moskeen.

Vår agenda er følgende: Vi besøker det helt hjerteskjærende, men viktige Yad Vashem, til minne om Holocaust. Ingen blir uberørt av dette. Israel Museum huser de kjente Dødehavsrullene og har en moderne utstilling. Blant annet med en modell av Jerusalem fra romernes tid. Så besøker vi de fire ulike kvarterene i gamlebyen – før Den hellige gravs kirke. Vi rusler i Cardo, det jødiske kvarteret. Og vi må få med oss Den vestre muren. Til slutt er det tid til litt kikking og kanskje shopping i basarene før vi drar tilbake til hotellet for litt ettertanke.

Markedet, Mahane Yehuda, bugner av farger og fristelser. Vi tester ut smaksprøver og finner ut av maten her også har litt av hvert å by på.

(F/smaksprøver på markedet/M)

 

Klagemuren i Jerusalem
Dag 3

5. september - Masada og Dødehavet - til kibbutz

Etter frokost er det ut på tur. Det er ikke så store avstander her i Israel, men det er store kontraster til dit vi skal. Masadaklippen. Historie og drama hånd i hånd med arkeologisk mesterverk. På veien stopper vi for å se noe mer moderne – grafittien på de gamle bygningene som viser misnøye og protester mot at Dødehavet tørker.

Dødehavet og landskapet rundt er forunderlig og fascinerende. Ørken er ikke kjedelig, nyansene av farger fenger. Israelerne har virkelig fått ørkenen til å blomstre, til å dyrke frukt, grønnsaker og alt hva man ikke tenkte at en karrig jord kunne gi fra seg. Til ettertanke.

Masada er en bauta i historien og bokstavelig. I dag tar man ganske enkelt kabelbanen opp og ned, men slik var det ikke før i verden. Det var selveste Herodes som stod for utformingen av Masada i sin tid. Vi snakker strategisk beliggenhet med den utsikten. Her hadde man full oversikt over fienden. Herodes sørget for moderne bekvemmeligheter som rituelle bad og flere flotte palass, men også vakre fresker, mosaikker og utsmykninger. Mye er bevart og restaurert som vi kan beundre.

Opprøret mot romerne ble etterhvert et faktum. Et jødisk folk, kalt seloter, hadde tatt klippen som sin siste skanse. Herfra sloss de og kjempet for at romerne ikke skulle komme opp. Med tiden klarte romerne å bygge en rampe for å gjeninnta Masada. Det var da over 900 seloter valgte det som i dag står som et heroisk symbol: De valgte å kaste seg i døden heller enn å overgi seg til fienden.

Vi skifter fokus. Slik er det i Israel. Det skifter fort. Vi  går mot velvære, gjørme og bad. Dødehavet byr på både spabehandlinger (eller bare å smøre seg inn med velgjørende leire) og det å flyte flyte vektløs i meget salte omgivelser. Flyte må du, det er en helt merkelig følelse og du tror det egentlig ikke før du ligger der selv…Husk badetøy og håndkle. Og gode sko å gå oppe på Masada.

Nå går turen til enda noe som er symbol på landet Israel og samfunnet – en kibbutz. Her skal vi overnatte og vil være mer i ett med naturen og fellesskapet. Kibbutz står for en spesiell filosofi som mange husker fra tidligere.

(F/-/M)

 

 

Flyt som en kork i Dødehavet :-)
Dag 4

6. september - Nasjonalpark, Haifa og druser-besøk

Nordover går turen i dag. Vi skal se nærmere på både nasjonalpark, nydelige Haifa, en helligdom til en religion ikke mange kjenner så godt samt lære mer om druserne. Her spiser vi lunsj hos en familie. Druserne er viden kjent for sin gjestfrihet. Det er over 100 000 drusere i Israel og flere i både Syria og Libanon. Drusere har både verneplikt og er lojale mot staten Israel. Selv har de egen religion med deler både fra islam, kristendom og gnostisisme.

Haifa. En sammensatt by som så mange andre her. Litt europeisk, litt arabisk og en lett blanding av travel havneby og trivelig atmosfære. Karmelberget og de bratte bakkene, gjør at mange sammenlikner den med San Francisco. Det er litt merkelig at byen er aller mest kjent for en helt annen religion enn vi har hørt om til nå: Bahai. Men det er ikke noe som følger boka i Israel. Her fargelegges det alltid utenfor bildene og det hører med.

Parken og hagen skal besøkes. Den er nydelig! Kort fortalt er Bahai en av de yngste verdensreligionene. Tanken er at hele menneskeheten skal bli et verdenssamfunn uavhengig av ulikheter. Grunnleggeren, opprinnelig fra Persia, fikk umiddelbart mange følgere og tilhengere. I følge islam tillates kun en profet, så han ble henrettet få år etterpå. Hans arvtakere flyttet seg så til datidens Palestina for å fortsette arbeidet. De sørget for at hans levninger kom hit på begynnelsen av 1900-tallet og ble begravet her i parken.

Mellom Haifa og Tel Aviv ligger Caesarea. Et av landets mest imponerende arkeologiske områder. Opprinnelig havneby grunnlagt av Herodes. Nå restaurert etter alle kunstens regler og resultatet har blitt veldig vellykket. Det romerske teateret er vertskap til mange konserter og opptredener. Ikke langt fra interessante ruiner med akvedukter og den koselige havnen, ligger også butikker og restauranter. Den nye delen av Caesarea har både en lekker strand, samt et nyere boligområde med vakre villaer og boliger.

Turen går  til Tel Aviv der vi skal være i tre netter. Middag på egen hånd eller reiseleder organiserer.

(F/L/-)

Bahai-hagene i Haifa
Dag 5

7. september - Tel Aviv og Jaffa

Etter frokost skal vi ut å ta pulsen på Tel Aviv. Og vi besøker Jaffa. Å begynne i Jaffa, det er egentlig veldig naturlig.

Omtalt i Det gamle testamentet og en evig påminnelse om alle folkegruppene som har befolket dette området. Tel Avivs tvilling og havn, men ikke enegget tvilling utseendemessig. Jaffa oser historie. Over 4000 år gammel, med masse stemning, sjarm og en arabisk feeling over seg. Havn, marked og gallerier. Koselig og fargerikt med brosteinsbelagte gater og bohemsk vri.

Kontrast, Tel Aviv kjennes ung. Slik har det ikke alltid vært, men mye har skjedd de siste tiårene. Nå er det teknologi, IT og økonomi som har overtatt for mer landbruksbasert. Vekst, opp og frem. Den nye tiden synes overalt. Tel Aviv har også flott arkitektur. Med områder for Bauhaus-bevegelsens ide om kunst som går i takt med dagliglivet. De hvite overflatene, rent og minimalistisk med avrundede hjørner og estetiske linjer. Tel Aviv er den byen med mest Bauhaus-bygninger i verden, Unesco holder hånden over disse.

Akkurat hvilken rute vi tar i Tel Aviv, kommer litt an på. Rabin Square er stedet der Israels statsminister ble skutt i 1995. Osloavtalen ga forsiktig optimisme, men drapet tok raskt luven fra håpet om fred. Det som var vanskelig ble med ett verre. Og vanskeligere.

Ulike nabolag har ulik karakter og trendfaktor. Neve Tzedek var der de første jødiske bosatte seg for rundt 100 år siden. Fra å være slitt og kjedelig, har det fått en ansiktsløftning og masse liv. Litt orientalsk. Så har vi Nahalat Benjamin, også en eldre del av byen som har masse atmosfære. Og Sheinkin, gata med en ungdommelig stemning, fargerik og masse kafeer.

Vi vil se kontraster som vi knapt har sett før. Stranden kommer vi ikke utenom. Den er inndelt. Og det er mur. Tel Aviv er unge soldater som bærer automatvåpen. De handler og gjør dagligdagse ting i uniform – med våpen. Verneplikten i landet har endret seg flere ganger, og er nå 32 mnd. for menn og 21 for kvinner. Jøder og drusere har verneplikt, andre religioner velger. Mange jøder som ikke er statsborgere melder seg også til tjeneste. Mye er så annerledes, ingenting er uten betydning.

(F/-/-)

Jaffa
Dag 6

8. september - Tel Aviv på egen hånd

I dag har du dagen til egen disposisjon i Tel Aviv. Ta dagen som den kommer, rusle rundt i rolig tempo. Kanskje strand? I september skal temperaturen ligge godt til rette for det:)

Om kvelden møtes vi til felles middag hjemme hos en familie (Eatwith-initiativet). Det er perfekt å avslutte oppholdet på lokalt vis og i hyggelig selskap.

(F/-/M)

Tel Aviv
Dag 7

9. september - Hjemreise

Siste dagen i Tel Aviv har kommet og vi spiser frokost. Det er fortsatt noen timer du har til egen disposisjon i Tel Aviv. Vi må etterhvert sjekke ut og får transport til flyplassen. Det må beregnes god tid til sikkerhetskontroller. Austrian til Wien har avgang om ettermiddagen. Etter mellomlanding og flybytte lander vi på Gardermoen sent om kvelden.

(F/-/-)

Carmel Market i Tel Aviv

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 21 970
Tillegg for enkeltrom: kr 3 600

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo-Tel Aviv t/r med Austrian
6 netter på hotell inkl. frokost
2 lunsjer og 4 middager (inkl smaksprøver på markedet)
All transport ifølge programt
Lokale guider
Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Drikkevarer til måltidene
Øvrige måltider
Tips
Vaksiner
Avreisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F= frokost, L=lunsj, M=middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise- og avbestillingsreiseforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå før og under reisen. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

PASS OG VISUM
Norske statsborgere trenger ikke visum til Israel.  Passet må være gyldig minst 6 mnd etter utreise. Passene stemples ikke. Vær obs på om du har stempler i passet fra f.eks Iran, Syria og Libanon kan du nektes innreise. Det informeres ytterligere om innreise i informasjonsbrevet ved bestilling eller henvises til UD sine nettsider. Carpe Diem er ikke erstatningsansvarlige for passasjerer som ikke har passet i orden i henhold til gjeldende innreisebestemmelser fra israelske myndigheter.

TIPS
Det er vanlig, men ikke obligatorisk, å gi tips i Israel. Følgende er en anbefaling fra vår samarbeidspartner:
Lokalguide: 5-6 USD pr pers pr dag
Sjåfør: 4-5 USD pr person pr dag
Bærere på hotellet: 1 USD for koffert
Hotellpersonale som rengjører: 1 USD pr dag

VAKSINASJON
Du er selv ansvarlig for å ha alle vaksiner i orden før avreise. Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege eller reiseklinikk for nærmere informasjon og andre spørsmål angående helse på reise.

REISEVILKÅR
Reisevilkårene er grunnlag for både dine rettigheter som reisende og våre som arrangør. Alminnelige vilkår for pakkereiser og Carpe Diems reisebetingelser får du ved å kontakte oss eller ved å gå inn på www.carpe-diem.no.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser