Inderøy - sommerens beste omvei

Inderøy - sommerens beste omvei

Sykkel lent på en steintrapp foran inngangen til en gårdsbutikk med blomster rundt

Med nøye utvalgte lokale opplevelser, Den Gyldne Omvei og Northug

Inderøy har klart det. På en liten såkalt omvei, har lokale produsenter med idealisme, stolthet og kunnskap nådd ut til folket. Og det i et vidunderlig vakkert kulturlandskap. Det å være best i det man driver med, blir en fellesnevner i dagene som kommer.

Om du er førstereis på disse kanter, har du noe å glede deg til. Det vil si om du liker natur, nærhet til fjorden, historiske innslag, kunst og kultur? Og ikke minst, lokalprodusert mat og drikke av skyhøy kvalitet? Vi skal utforske det meste av det beste på Inderøy. Litt aktivitet må til for å få luftet oss litt i disse naturskjønne omgivelsene. Sykkeltur rundt Borgenfjorden passer bra. Men dette er først og fremst turen for deg som liker å nyte de nære ting i livet. Det vil si blant annet ost og is på Gangstad Gårdsysteri, potetkak og øl på Gulburet og akevitt, så middag på Berg Gård. Lokalt er best!

Vi bor på Jægtvolden Fjordhotell og bare det er balsam for sjelen. Omgivelsene rundt innbyr til ro. Inderøy selv er ei halvøy, men kommunen består også av halvøya Mosvik. En av Norges mest kjente idrettsfamilier kommer herfra. Northug, ja. Fra Selli Gård som ligger på Framverran ved Beitstadfjorden, opplever vi selveste Northugrunden der en verdensener la grunnlaget. Summen av Inderøy leverer til oss besøkende så det holder - vi tror dette blir en vinner!

Høydepunkter

 • En reise i lokale smaker i mange varianter
 • Gårdsliv, dyrking og foredling sitter i ryggmargen her
 • Den Gyldne Omvei med Berg Gård, Gangstad Gårdsysteri og Gulburet, blant annet
 • Ut på sykkeltur rundt Borgenfjorden
 • Kultur og historie på Falstadsenteret og Stiklestad samt Nils Aas Kunstverksted
 • Northugrunden og opplevelser rundt dette
Oster av ulike typer pakket inn og utstilt i gårdsbutikk
+9
+8

Program

4 frokoster, 4 lunsjer og 4 middager inkludert

Dag 1

Ankomst Trondheim, Falstadsenteret og Stiklestad

Lunsj og middag

Avreise fra Oslo Lufthavn med SAS om morgenen. Cirka 50 minutter etter er vi på Værnes. Her busser vi videre mot målet, men først skal vi ha noen interessante stopp. Først ut er Falstadsenteret.

Museum, minnested og senter for menneskerettigheter. Det er ikke lite, og et besøk her blir en sterk opplevelse. Landskapet rundt, det særegne kulturlandskapet på Ekne, står i kontrast til hvilket bruk bygningene har historie fra. Først var det kanskje ikke så ille: "opdragelsesanstalt for vanartede guttebørn" fra slutten av 1800-tallet. Skolehjemmet ble nedlagt på begynnelsen av 1940-tallet

Falstad var så den nest største fangeleiren i Norge under den andre verdenskrig. Over 4000 politiske fanger satt her under SS. Etter en omvisning og guidet tur, spiser vi lunsj her.

Husker du når slaget på Stiklestad stod? Vi er i hvert fall på dyp, historisk grunn når vi besøker Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Olav Haraldsson, senere Olav den Hellige fikk sin bane her. Hos noen sitter lærdommen fra skolen, mens for andre kan det være kjekt med en oppfriskning på hva som skjedde og hvilken betydning det fikk for Norge videre. Kirken er fra 1180, det er en amfiscene, et katolsk kapell og et folkemuseum med 30 antikvariske bygninger fra 1600 - 1800-tallet.

Etter oppdateringer og en dypdykk både langt tilbake i tid og litt nærere, busser vi til Jægtvolden Fjordhotell der vi skal bo hele oppholdet. Med sin nydelige beliggenhet ved sjøkanten, er det lett å finne roen her blant hestene på beite og skogen i nærheten. Også er det St. Hans-aften i kveld! Vi spiser middag på hotellet og ser frem til neste dag som byr på flere og andre opplevelser.

Dag 2

Dagstur langs Den Gyldne Omvei med mye å glede seg

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost tar vi fatt på Norges mest kjent omvei. Dagen er viet både kunst, besøk på Gangstad Gårdsysteri og vakre Øyna.

Først til Gangstad. Dette er et av de første gårdsysteriene i Norge som fikk lov til å drive meieri. Ostene her kommer ikke bare med god smak, de er også høyt premierte og dekorerte. Av så fersk kumelk som man kan få, lages både hvit- og blåskimmeloster og den veldig populære salatoste.. Vi får servert frøknekkebrød med ost og marmelade. Og noe de er ekstra kjent for er iskremen sin. Kaffe og is blir servert oss, og det kan vi kose oss med enten på gårdstunet eller inne om været ikke innbyr til det. Det er også flere gårdshus er som er satt i stand. De sier det best på sine egne nettsider:

" Det handler om å bruke tid. Tid til kyrne. Tid til å yste den beste osten og til å modne den. Tid til å lage den beste iskremen. Vi har ingen snarveier. Bare tålmodighet og flid, tradisjoner og våre egne, rene råvarer".

Etter gårdsbesøk blir det besøk i "hovedstaden" Straumen. Med dette navnet kommer det nok ikke som en overraskelse at de har Norges nest sterkeste tidevannsstrøm, etter Saltstraumen, Her har Nils Aas sitt kunstverksted. Aas er fra Inderøy og denne kjente bybarnet og billedhuggeren har mange verk som mange har sett. Statuen av Haakon VII på 7. juni-plassen i Oslo er kanskje det mest kjente. Her utstilles en fast samling kunst av Aas, og her er også 5 - 6 utstillinger årlig med norsk samtidskunst. I Straumen er det koselige små butikker, kafeer og restauranter. Vi anbefaler å ta turen innom bruktbutikken «Kjerringa med Straumen», det er en opplevelse.

Øyna ligger på et ganske så storslått platå og har utsikt over Sakshaug gamle kirke. Vi tør påstå at denne utsikten er minneverdig, over et kulturlandskap som varer og varer. Lunsjen tar vi på Øyna Landskapshotell og av navnet skjønner vi at her er det fint å være. Restauranten har selvsagt kortreist mat som sin satsning og det med matfat i alle retninger, er det bare å sitte ned å glede seg til flere lokale smaker.

Tidlig ettermiddag er det tilbake på hotellet og da kan vi nyte nærområdet før det er middag her om kvelden.

Dag 3

Bake og smake på Gulburet og Northugopplevelser

Frokost, lunsj og middag

Gulburet - her er det mye å sette seg inn i, så her må vi være litt. De har gårdskafe, de har stabbur der det spekes, de har bryggeri der det brygges og de har bakeri der det bakes. Alt gjøres lokalt og alt lages med omhu, kjærlighet og kunnskap.

Her deler vi gruppen i to - den ene baker og den andre besøker bryggeriet.

Først hører vi gårdens historie og smaker ølet deres. I det lille bryggeriet er det ulike typer fatøl som er resultatet. Etter dette skal vi selv få være med å produsere - vi holder oss da til bakervarer. Bakeriet deres byr på brød og fristelser i hopetall, men vi skal lære å lage potetkak. Det begynner naturlig nok med potet, og når vi lager fra bunnen så er det skrelling, koking, elting og kjevling som skal til for at det blir noe. Lunsjen i dag blir på Gulburet og det blir ikke vår egen potetkak, selv om vi må smake om vi fikk det til!

Vi busser cirka 40 minutter. Nå venter stedet der en av Norges største idrettsmenn når det gjelder langrenn, vokste opp. Det kalles nå Northugland og det er den andre delen av Inderøy kommune som gjerne viser seg frem og som har skapt et opplevelsessenter alle kan ta del i, uansett hva man synes om langrennsløperen. Framverran er en flott del som har mye natur og lokal mat på tapetet. I dag skal vi først få en omvisning og litt historie rundt vertskapet vårt på gården Selli. De vil ta oss med rundt Northugrunden der gutta trente og trente. Vi legger opp til enkle konkurranser og aktiviteter for alle. Så tar vi en liten rast på den gamle husmannsplassen Rognlisvvet. Her får vi litt fingermat og en liten smakebit fra området.

På gården skal vi spise middag i dag, det blir nydelig seibiff fra Framverran med tilbehør.

Buss tilbake til hotellet.

Dag 4

Sykkeltur rundt Borgenfjorden, akevittsmaking og middag på Berg Gård

Frokost, lunsj og middag

Frokost først for i dag skal vi ut på tur i den friske luften. Med matpakke og uten buss, nå blir det sykkel rundt deler av omveien der vi har vært. Vi skal sykle 32 kilometer og det i et landskap som vil begeistre. Turen går rundt Borgenfjorden og Den Gyldne Omvei. Hvem vil ikke sykle blant gårder, middelalderkirker, hjortefarmen på Gjørv Gård, Gangstad Gårdsysteri og Gulburet der vi jo har vært?

Etter en fin dag ute på tur, kan vi gjøre oss klar til enda mer. Vi skal busse til Berg Gård. Nok en perle av en gård med mange jern i ilden. Alle smaker godt og de kaller maten sin for ureist - det er ikke verst! På nettsiden skriver de:

"På toppen av berget, med utsikt over det flotte landskapet, ligger vår innholdsrike gårdsbutikk. Her tilbys lam og frilandsgris fra vårt eget gårdsslakteri og kjøkken. Vi har også en rekke andre produkter fra andre produsenter. Ureist mat kan nytes i det flotte Slakteriloftet, et spisested med sjarm og sjel som passer til både festlige lag, dagskonferanser og bussgrupper. I 2015 ble de første edle dråper tappet fra eget brenneri, og akevittopplevelser ble en del av tilbudet på Berg Gård".

Det var da 116 år siden de hadde produsert egen akevitt her på gården. Karven produserer de selvfølgelig også her. Vi smaker gjerne! Inderøy Aquavit kan kjøpes på Vinmonopolet, kjekt å vite til en annen gang. Etterpå skal vi få servert en deilig middag og den vet vi er temmelig ureist. Velsmakende garantert!

Etter mat og drikke, settes kursen tilbake til hotellet.

Dag 5

Hjemreise

Frokost

Frokost og dagen til egen disposisjon til utsjekk og til vi blir hentet av bussen om ettermiddagen. Om du ikke har hatt tid til å oppdage nærområdet rundt hotellet, er det tid til det.

Vel ute på Værnes skal vi med SAS som har avgang tidlig kveld. 50 minutter etterpå er det ankomst Oslo Lufthavn. Takk for turen!

Jagtvolden Fjordhotell ligger idyllisk ved sjøen på Inderøy

Jægtvolden Fjordhotell

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • 4 netter på Jægtvolden Fjordhotell
 • Alle måltider fra lunsj dag 1 til frokost dag 4
 • Alle utflukter i henhold til programmet
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips