Høsttur til Vauldalen med Femunden og Røros

Finn godfølelsen ved Femunden og hos vertskapet på Vauldalen Fjellhotell.

Dette er turen for deg som vil ta et dypdykk i tradisjoner og lokale forhold. I høst ser vi mot Femunden og tar turen til Vauldalen Fjellhotell. Nostalgisk og sjarmerende. Femunden er  Norges tredje største innsjø og områdene rundt her byr på MYE av det vi elsker ved landet vårt. Natur, miljø og tradisjoner som ivaretas. Lokal mat tuftet på lokale smaker og råvarer med høy kvalitet. Heldige er vi som skal få nyte av dette sammen med en god, gammeldags porsjon gjestfrihet.

Her er vi på fornavn med de som møter oss, de som lar oss smake godbitene med navn som ikke alle vi utenforstående kjenner til. De som forteller oss historier verdt å høre. Det gjelder ikke minst Oddgeir Bruaset som vi møter. Han har både bilder og ord fra mange av de unike møtene fra «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu».

Et besøk i den tradisjonelle gruvebyen Røros blir et høydepunkt. Bergstadens Ziir, Røros Kirke, lever helt klart opp til navnet som betyr pryd. Det er også umulig å ikke bli sjarmert av trehusbebyggelsen og det genuine som skinner gjennom. Her vet de å føre fortiden inn i fremtiden på en bærekraftig måte. Hesten har fortsatt en viktig rolle på Røros, men den har endret seg siden det var «stortrafikk» på skyss-stasjonen. En tur med hest og kjerre hører med til et besøk på Røros.

Tradisjoner består mye av mat og drikke og heldigvis er det slik at dette ivaretas i høyeste grad – alle måltider er inkludert. Ingen skal overstyre og endre det som har vært bra nok i alle år. Herunder besøk i gårdsbakeri og historien bak Røros Bryggeri med smaksprøver. Landhandler, buer, boplasser, skyss-stasjon og smeltehytte skal vi innom. Vi glemmer ikke naturen – er du glad i å vandre, er det mange muligheter – vi oppdager Rørosvidda. Det er mye vi skal få med oss på disse dagene. Reiseleder Wenche Samuelsen kommer til å lose oss vel gjennom alle møter, alle utflukter og måltider. Dette er en tur etter hennes hjerte, og hun har selv kvalitetssikret Carpe Diems høsttur.

Avreiser & Bestilling

 • Avreise 16.09.2020
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 5 dager
 • Priser fra 9 690,-
 • Bestill nå

Høydepunkter

 • Fire netter på Vauldalen Fjellhotell og VELDIG mye inkludert
 • Helpensjon med fantastisk god mat, kortreist og inspirert av årstiden
 • Røros med rømmegrøt og spekemat i Kaffestuggi, omvisning i Smeltehytta og Røros Kirke
 • Møte med Oddgeir Bruaset der han forteller og viser bilder fra «Der ingen kunne tru at nokon kunne bu»
 • Ølsmaking med lokalbrygget øl fra Røros Bryggeri
 • Lunsj på Skottgården fra 1600-tallet
 • Vandretur fra Femundshytta til Tufsingdalen
 • Omvisning og lunsj på Femundshytta
 • Med hest og kjerre til Volldalskoia
 • Staselig middag i Volldalskoia
 • Besøk i Kalsa gårdsbakeri og landhandler
 • Norge_Røros
 • Norge_Femunden_Slagghaugan
 • Norge_Femunden_lemse_pjalt
 • Norge_Røros
 • Norge_Røros
 • Norge_Røros
 • Norge_Røros
 • Norge_Røros
Dag 1

16. september - Ankomst Røros så til Vauldalen, fortellinger av Oddgeir Bruaset

Du reiser individuelt med fly eller tog fra Oslo eller Trondheim. Alternativt egen bil eller buss. Alt etter som hvor du kommer fra. Vi møtes på Røros til et avtalt tidspunkt cirka midt på dagen (ikke eksakt bekreftet i skrivende stund). Alt av transport på selve turen er selvsagt inkludert.

Vi møtes alle sammen på Røros og det er like greit å begynne med litt mat. På menyen står rømmegrøt og spekemat i Kaffestuggu før vi utforsker Røros:

Det blir omvisning i Smeltehytta og Røros Kirke. Bergstadens Ziir, byggekunst på sitt ypperste, troner øverst i den vakre Kjerkgata og vokter over de fleste husene. Gjenkjennelsesfaktoren er stor, kirken er selve symbolet for Røros og Norges femte største. Før i tiden da gruvedriften var det bærende, lå røyken fra Smeltehytta konstant over byen. Den gang var det store ulikheter mellom fattig og rik. Slit, sult og arbeidsforhold ingen kan tenke seg i våre dager. Kjerkgata er der det mest vitner om storhetstiden og der de pengesterke en gang bodde.

Etterpå blir det tid til å rusle rundt i alle de koselige gatene og kikke i de små butikkene. Her har husene blitt bevart til perfeksjon, Røros er jo også på UNESCOs verdensarvliste. Det er kanskje byen i et nøtteskall – det gamle kontra det moderne med store deler nostalgi som naturlig tilbehør. Byens litterære sønn, Johan Falkberget, kommer man ikke utenom. Som barn arbeidet han selv i gruvene, og mange av hans bøker lærer oss mye om stedet.

Så drar vi sammen til Vauldalen der vi skal kose oss de neste dagene.

Vauldalen Fjellhotell: Vertskapet på Vauldalen setter sin ære i å tilby gjestene god service, tradisjonsrik mat og opplevelser knyttet opp mot områdets tradisjoner og kultur. Du føler deg velkommen og godt ivaretatt under hele oppholdet. Dette er balsam for sjelen, sier Jorid.  De har nok rett. Her er det ingen skjermer på rommet, TV og WiFi har de i peisestuene. I resepsjonen finner du kaffe, te og hjemmebakt kaffebrød. I tillegg til spisesaler og barer, finnes badstue. Rommene er enkelt innredet, men du har alt du trenger.

Om ettermiddagen, før middag, skal vi møte en mektig god forteller: Oddgeir Bruaset. Han vil dele med oss både berettelser og bilder fra noen av sine mange sterke møter med mennesker. Han er jo mannen bak TV-serien på NRK som alle kjenner til: «Der ingen kunne tru at nokon kunne bu».

Om kvelden er det middag på hotellet

(-/L/M)

 

Koselig på Røros:)
Dag 2

17. september - Femunden - og ut på tur

Etter frokost reiser vi med buss til Femunden og Femundshytta, hvor vi blir mottatt av Tommy, Milda og Klas. Vi får omvisning i den nedlagte smeltehytta og blir fortalt om livet på gården.

Til lunsj får vi servert spekemat, skjørost og rømme. Etter dette blir det en vandretur til Tufsingdalen (cirka tre timer, 11 kilometer i lett terreng). De som ikke vil gå sitter på med bussen.

Om ettermiddagen kommer bryggeren fra Røros Bryggeri og det blir ølsmaking og vi får fortalt historien bak Rørosøl. Ølet er brygget på flere hundre år gamle øltradisjoner men med «masse kjærlighet og en dæsj humor» brygger de nå øl på toppnivå.

Kveldens middag blir servert på hotellet. Etter middag koser vi oss i peisestua med musikk av trubaduren Terje Husdal.

(F/L/M)

Vakre høstfarger venter
Dag 3

18. september - En dag i Brekken, landhandel og staselige Skottgården

Etter frokost skal vi utforske nærområdet.

Vi kjører til Brekken og stopper på Langsvola, et utsiktspunkt 919,8 moh. En fantastisk utsikt over Sylene venter oss der! Så tar vi turen til tradisjonsrike Kalsa Gårdsbakeri der baksten foregår på gammelmåten med elting, kjevling og steking på takke. I såmmårstuggi får vi høre historien om gården Brynhildsvollen og selvsagt får vi smake på Toves uforglemmelige gode lemse og pjalt. Etter oppskrift som har gått i arv. Til lemsene får vi selvfølgelig «gørrgod» kaffe som er kokt på den gamle vedovnen. Dette er hverdagsmat og skikkelige saker. Men oppskriften – den får du nok ikke!

Vi stopper ved boplassen «Bortpå Moa» fra 1860-tallet, og tar turen innom Bua, og får oppleve en skikkelig gammel landhandel.

Underveis får vi også høre om den samiske kulturen og hvilket matfat innsjøen Haugatjønna var for folket i Brekken.

Så skal vi besøke Skottgården, en gammel ferdagård og skysstasjon, og den første telegrafen i området. Vertskapet tar oss med på en reise gjennom fortellinger om hestens betydning for dette området opp gjennom tidene. Vi spiser staselig lunsj og får også fortalt at nettopp her spiste prins Carl av Sverige sine måltider når han passerte bygda.

Dagens lunsj er en smaksymfoni av lokale råvarer, som avsluttes med rabarbrasuppe, champagne og tradisjonsmusikk. Vi får en omvisning på gården og får se de nydelige rommene som er nostalgisk og sjarmerende innredet i ferdagårdstil med himmelsenger og lune farger.

Tilbake på hotellet kan de som ønsker ta en liten vandretur i nærområdet. Rørosvidda på denne tiden er fargerik og fantastisk flott.

Middag på hotellet.

(F/L/M)

 

 

Lemse og pjalt - velbekomme
Dag 4

19. september - Vandretur på Rørosvidda, tur med hest og middag i Vauldalskoia

Vi spiser frokost og smører matpakke. Vi skal ut på tur på Rørosvidda. Vi legger opp til to turer. En tur på cirka to-tre timer i enkelt terreng, og en tur på rundt fem-seks timer. Opp til deg.

Om ettermiddagen drar vi med hest og vogn til Vauldalskoia for å spise middag. Koia er bygd av tømmer og stein, tuftet på gamle byggetradisjoner med åpen grue i midten. En trubadur sørger for felespill og visesang mens det serveres et utsøkt måltid fra fjellets eget spiskammer, inspirert av årstiden.

Så blir det kaffe fra den gode, gamle svartkjelen før hestene tar oss tilbake til hotellet.

(F/matpakke/M)

 

 

Kanskje det er flere ute på tur i dag?
Dag 5

20. september - Hjemreise

Frokost, utsjekk og avreise. Vi har felles transport til Røros med buss. Derfra drar vi hvert til vårt etter noen fine dager på tur. Er du tidlig oppe, rekker du kanskje en vandretur før avreise?

Takk for turen alle sammen!

(F/-/-)

Vel hjem alle sammen:)

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 9 690
Enkeltromstillegg: kr 1 280

HVA ER INKLUDERT
4 netter på Vauldalen Fjellhotell
Alle måltider fra lunsj dag 1 til frokost dag 5
Alle utflukter i henhold til programmet
Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT
Transport til og fra Røros
(Du reiser individuelt med fly eller tog fra Oslo eller Trondheim, egen bil eller buss. Vi møtes på Røros til avtalt tidspunkt 16. september) 
Reise- og avbestillingsforsikring
Drikkevarer
Avreisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F= frokost, L= lunsj, M= middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca en uke før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise- og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå på reisen. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

REISEVILKÅR
Reisevilkårene er grunnlag for både dine rettigheter som reisende og våre som arrangør. Alminnelige vilkår for pakkereiser og Carpe Diem reisebetingelser får du ved å kontakte oss eller ved å gå inn på www.carpe-diem.no.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser