Høsttur til Vauldalen med Femunden og Røros

Høsttur til Vauldalen med Femunden og Røros

14. september 2022 / 5 dager / Pris fra 10.990,-

Norge roros

Finn godfølelsen ved Femunden og hos vertskapet på Vauldalen Fjellhotell

Dette er turen for deg som vil ta et dypdykk i tradisjoner og lokale forhold. I høst ser vi igjen mot Femunden og tar turen til Vauldalen Fjellhotell. Nostalgisk og sjarmerende. Femunden er Norges tredje største innsjø og områdene rundt her byr på MYE av det vi elsker ved landet vårt. Natur, miljø og tradisjoner som ivaretas. Lokal mat tuftet på lokale smaker og råvarer med høy kvalitet. Heldige er vi som skal få nyte av dette sammen med en god, gammeldags porsjon gjestfrihet.

Her er vi på fornavn med de som møter oss, de som lar oss smake godbitene med navn som ikke alle vi utenforstående kjenner til. De som forteller oss historier verdt å høre.

Et besøk i den tradisjonelle gruvebyen Røros blir et høydepunkt. Bergstadens Ziir, Røros Kirke, lever helt klart opp til navnet som betyr pryd. Det er også umulig å ikke bli sjarmert av trehusbebyggelsen og det genuine som skinner gjennom. Her vet de å føre fortiden inn i fremtiden på en bærekraftig måte. Hesten har fortsatt en viktig rolle på Røros, men den har endret seg siden det var «stortrafikk» på skyss-stasjonen. En tur med hest og kjerre hører med til et besøk på Røros.

Tradisjoner består mye av mat og drikke og heldigvis er det slik at dette ivaretas i høyeste grad – alle måltider er inkludert. Ingen skal overstyre og endre det som har vært bra nok i alle år. Herunder besøk i gårdsbakeri og historien bak Røros Bryggeri med smaksprøver. Landhandler, buer, boplasser, skyss-stasjon og smeltehytte skal vi innom. Vi glemmer ikke naturen – er du glad i å vandre, er det mange muligheter – vi oppdager Rørosvidda. Det er mye vi skal få med oss på disse dagene.

Høydepunkter

 • Fire netter på Vauldalen Fjellhotell og VELDIG mye inkludert
 • Helpensjon med fantastisk god mat, kortreist og inspirert av årstiden
 • Røros med rømmegrøt og spekemat i Kaffestuggi, omvisning i Smeltehytta og besøk i Røros Kirke
 • Ølsmaking med lokalbrygget øl fra Røros Bryggeri
 • Lunsj på den flotte Skottgården som er fra 1600-tallet
Røros

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 14.09.2022

  Tilgjengelighet: Ledig

  Dager: 5

  Priser fra: 10.990,-

  Velg avgang

+17
+16

Program

4 frokoster, 4 lunsjer og 4 middager inkludert

Dag 1

Ankomst Røros, så til Vauldalen

Lunsj og middag

Du reiser individuelt med tog fra Oslo eller Trondheim. Alternativt egen bil eller buss. Alt etter som hvor du kommer fra. Vi møtes på Røros til et avtalt tidspunkt cirka midt på dagen (ikke eksakt bekreftet i skrivende stund). Alt av transport på selve turen er selvsagt inkludert.

Vi møtes alle sammen på Røros og det er like greit å begynne med litt mat. På menyen står rømmegrøt og spekemat i Kaffestuggu før vi utforsker Røros:

Det blir omvisning i Smeltehytta og Røros Kirke. Bergstadens Ziir, byggekunst på sitt ypperste, troner øverst i den vakre Kjerkgata og vokter over de fleste husene. Gjenkjennelsesfaktoren er stor, kirken er selve symbolet for Røros og Norges femte største. Før i tiden da gruvedriften var det bærende, lå røyken fra Smeltehytta konstant over byen. Den gang var det store ulikheter mellom fattig og rik. Slit, sult og arbeidsforhold ingen kan tenke seg i våre dager. Kjerkgata er der det mest vitner om storhetstiden og der de pengesterke en gang bodde.

Etterpå blir det tid til å rusle rundt i alle de koselige gatene og kikke i de små butikkene. Her har husene blitt bevart til perfeksjon, Røros er jo også på UNESCOs verdensarvliste. Det er kanskje byen i et nøtteskall – det gamle kontra det moderne med store deler nostalgi som naturlig tilbehør. Byens litterære sønn, Johan Falkberget, kommer man ikke utenom. Som barn arbeidet han selv i gruvene, og mange av hans bøker lærer oss mye om stedet.

Så drar vi sammen til Vauldalen der vi skal kose oss de neste dagene.

Vauldalen Fjellhotell: Vertskapet på Vauldalen setter sin ære i å tilby gjestene god service, tradisjonsrik mat og opplevelser knyttet opp mot områdets tradisjoner og kultur. Du føler deg velkommen og godt ivaretatt under hele oppholdet. Dette er balsam for sjelen, sier Jorid. De har nok rett. Her er det ingen skjermer på rommet, TV og WiFi har de i peisestuene. I resepsjonen finner du kaffe, te og hjemmebakt kaffebrød. I tillegg til spisesaler og barer, finnes badstue. Rommene er enkelt innredet, men du har alt du trenger.

Om kvelden er det middag på hotellet

Dag 2

Femunden - og ut på tur

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost reiser vi med buss til Femunden og Femundshytta, hvor vi blir mottatt av Tommy, Milda og Klas. Vi får omvisning i den nedlagte smeltehytta og blir fortalt om livet på gården.

Til lunsj får vi servert spekemat, skjørost og rømme. Etter dette blir det en vandretur fra Femundshytta til Tufsingdalen (cirka fire timer, 14 kilometer, middels vanskelig tur). Terrenget er litt variert og steinete. Vi går forbi fiskevann, moltemyrer og rypekratt.

De som ikke vil gå sitter på med bussen.

Kveldens middag blir servert på hotellet. Etter middag koser vi oss i peisestua med samtaler, kanskje en quiz eller litt musikk.

Dag 3

En dag i Brekken, landhandel og staselige Skottgården

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost skal vi utforske nærområdet.

Vi kjører til Brekken og stopper på Langsvola, et utsiktspunkt 919,8 moh. En fantastisk utsikt over Sylene venter oss der! Så tar vi turen til tradisjonsrike Kalsa Gårdsbakeri der baksten foregår på gammelmåten med elting, kjevling og steking på takke. I såmmårstuggi får vi høre historien om gården Brynhildsvollen og selvsagt får vi smake på Toves uforglemmelige gode lemse og pjalt. Etter oppskrift som har gått i arv. Til lemsene får vi selvfølgelig «gørrgod» kaffe som er kokt på den gamle vedovnen. Dette er hverdagsmat og skikkelige saker. Men oppskriften – den får du nok ikke!

Underveis får vi også høre om den samiske kulturen og hvilket matfat innsjøen Haugatjønna var for folket i Brekken.

Vi stopper ved boplassen «Bortpå Moa» fra 1860-tallet, og tar turen innom Bua, og får oppleve en skikkelig gammel landhandel.

Så skal vi besøke Skottgården, en gammel ferdagård og skysstasjon, og den første telegrafen i området. Vertskapet tar oss med på en reise gjennom fortellinger om hestens betydning for dette området opp gjennom tidene. Vi spiser staselig lunsj og får også fortalt at nettopp her spiste prins Carl av Sverige sine måltider når han passerte bygda.

Dagens lunsj er en smaksymfoni av lokale råvarer, som avsluttes med rabarbrasuppe, champagne og tradisjonsmusikk. Vi får en omvisning på gården og får se de nydelige rommene som er nostalgisk og sjarmerende innredet i ferdagårdstil med himmelsenger og lune farger. Skottgården har huset gjester siden 1850.

Tilbake på hotellet kan de som ønsker ta en liten vandretur i nærområdet. Rørosvidda på denne tiden er fargerik og fantastisk flott

Før middagen på hotellet kommer bryggeren fra Røros Bryggeri. Nå er det tid for ølsmaking, mens vi innimellom får fortalt historien bak bryggeriet. Ølet er brygget på flere hundre år gamle øl-tradisjoner men med «masse kjærlighet og en dæsj humor» brygger de nå øl på toppnivå.

Dag 4

Vandretur på Rørosvidda, tur med hest og vogn, middag i Vauldalskoia

Frokost, lunsj og middag

Vi spiser frokost og smører matpakke. Vi skal ut på tur på Rørosvidda. Vi legger opp til to turer. En tur på cirka to-tre timer i enkelt terreng, og en tur på rundt fem-seks timer. Opp til deg.

Om ettermiddagen drar vi med hest og vogn til Vauldalskoia for å spise middag. Koia er bygd av tømmer og stein, tuftet på gamle byggetradisjoner med åpen grue i midten. En trubadur sørger for felespill og visesang mens det serveres et utsøkt måltid fra fjellets eget spiskammer, inspirert av årstiden.

Så blir det kaffe fra den gode, gamle svartkjelen før hestene tar oss tilbake til hotellet.

Dag 5

Hjemreise

Frokost

Frokost, utsjekk og avreise. Vi har felles transport til Røros med buss. Derfra drar vi hvert til vårt etter noen fine dager på tur. Er du tidlig oppe, rekker du kanskje en vandretur før avreise?

Takk for turen alle sammen!

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • 4 netter på Vauldalen Fjellhotell
 • Alle måltider fra lunsj dag 1 til frokost dag 5
 • Alle utflukter i henhold til programmet
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Transport til og fra Røros (Du reiser individuelt med tog fra Oslo eller Trondheim, egen bil eller buss. Vi møtes på Røros til avtalt tidspunkt 14. september)
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips