Kyrenia, Girne, Nord-Kypros

Høstferie på Nord-Kypros – den ukjente skjønnheten

La Nord-Kypros overraske deg med mektig natur, spennende historie og sjarmfulle byer.

Endelig har vi Nord-Kypros tilbake på programmet og vi gleder oss til å vise deg denne delen av Kypros-øya. Ukjent og uoppdaget for de fleste, noe som gjør den både spennende og eksotisk. Litt mer old fashion enn naboen i sør, men med gode hoteller og nydelig mat. Naturen er kanskje enda vakrere på denne delen av øya og soldagene er mange. Og at du får mye for pengene er heller ingen ulempe.

Denne fjellrike, naturskjønne delen av Kypros har en spennende, dramatisk og lang historie som fascinerer de besøkende. Ruvende festninger og eventyrborger er verdige kulisser i et mektig landskap, og sjarmerende byer gjør at det er veldig lett å trives her. Vi bor på ett sted hele turen – i nærheten av Kyrenia (Girne på tyrkisk) som frister med sin vakre havn. Det er rett og slett magisk. Flotte og varierte utflukter tar oss blant annet til Kypros`delte hovedstad, Nikosia, og til Famagusta, byen som er både levende og død. Den ene bydelen (Varosha) har vært en forlatt spøkelsesby siden den tyrkiske invasjonen i 1974. Her får ingen slippe inn… Vi må også opp til det sagnomsuste St. Hilarionslottet som klamrer seg fast til klippekanten. Utsikten herfra er formidabel!

Bli med litt utenfor allfarvei og opplev Nord-Kypros med Carpe Diem!

Avreiser & Bestilling

Ingen tilgjengelige avreiser

Høydepunkter

 

 • Spennende historisk perspektiv og en mektig natur
 • Ultrakoselige Kyrenia med den hesteskoformede, historiske havnen og den firkantede strukturen i den gamle borgen, symbolet på byen
 • Forbered deg på å miste pusten på besøket i høyden på St. Hilarionslottet
 • Nikosia – Europas eneste delte hovedstad har sjarm så det holder
 • Matlagingskurs med smaksprøver på egenprodusert mat
 • Vinsmaking i fjellene
 • Historie, oldtidsbyer, mosaikker og mye kultur byr Nord-Kypros også på
 • Spøkelsesbyen Famagusta, et meget fascinerende sted der bydelen Varosha ble forlatt ved invasjonen i 1974. Et magisk skue utenfra.
 • Gamlebyen i Famagusta med den vakre St. Sophia-katedralen
 • Nydelig mat og masse inkludert
 • Her får du mye for pengene!

 

 • Kyrenia, Nord-Kypros
 • St. Hilarion castle, Nord-Kypros, foto:Geoff Burgess
 • Nord-Kypros, foto:Geoff Burgess
 • Nikosia, Nord-Kypros, foto:Geoff Burgess
 • Nord-Kypros
 • Buffavento castle, Nord-Kypros, foto:Geoff Burgess
 • Kypros appelsin
 • Nikosia, Nord-Kypros, foto:Geoff Burgess
 • Nord-Kypros
 • Nord-Kypros, foto:Geoff Burgess
 • Nicosia_Nord-Kypros
 • St.Hilarion_Nord-Kypros_lokalguide_vandring
 • Nicosia_Nord-Kypros
 • Kyrenia_Nord-Kypros
 • Kyrenia, Girne, slott, Nord-Kypros
 • katt, Kyrenia, Girne, Nord-Kypros
 • Saint Nicholas katedral, Famagusta, Nord-Kypros
 • Buyuk_Han_Nicosia_Nord-Kypros
 • Nicosia_Nord-Kypros
 • Nord-Kypros
 • Nord-Kypros, esel, foto:Geoff Burgess
Dag 1

28. september– Avreise og ankomst

Vi flyr med Turkish Airlines fra Oslo Lufthavn med avgang om formiddagen. Mellomlanding og flybytte i Istanbul før vi setter føttene på Nord-Kypros og flyplassen i Ercan om kvelden. Vi kjører til hotellet der vi skal være de kommende syv nettene. Vi sjekker inn på Hotel Pia Bella som ligger omtrent en liten times kjøretur fra flyplassen. Hotellet ligger omtrent 15 minutters gangavstand fra havnen og den gamle bydelen. Det tyrkiske navnet på Kyrenia er forresten Girne, det kan oppstå litt forvirring om de ulike stedsnavnene på Nord-Kypros som har navn på to språk.

Vi er sent fremme på hotellet men det blir litt å bite i før vi tar kvelden.

(-/-/M)

Les mer om Hotel Pia Bella

 

Dag 2

29. september - Utflukt til St. Hilarionsslottet og blir kjent med Kyrenia

Dagen i dag kommer til å stå i kontrastenes tegn men vi starter med frokost først. Så skal vi ut på tur og først er det natur, høyder, fantastisk utsikt og eventyr det skal handle om. St. Hilarionslottet er øyas største og klamrer seg fast opp i Besparmakfjellene («Femfingerfjellene»), omtrent 700 moh. I det 10. århundre ble det bygget til et kloster og en kirke i dette slottet. Stedet ble så oppkalt etter en helgen som kom ens ærend helt fra Jerusalem og tilbragte sine siste år i from bønn på disse kanter. En annen del av historien er at selveste Walt Disney fant St. Hilarionslottet så inspirerende og imponerende at tegnefilmen om Snøhvit og de syv dverger ble lokalisert hit. Panaromautsikt over kysten loves, dog med forbehold om at værgudene står oss bi.

Neste stopp er Abbey De La Belle Paix, et middelalderkloster. Med sin gotiske arkitektur og vakre utsikt er det et nydelig sted å være. Her er også en utsøkt akustikk som gjør at det ofte er konserter her. En britisk forfatter ved navn Lawrence Durell restaurerte et hus litt bak klosteret og skrev boken «Bitter lemons of Cyprus» på 1950-tallet.

Etter høyde, imponerende slott og utsikt, går turen nedover igjen. Neste stopp blir vakre, mer moderne Kyrenia med gamlebyens sjarm som sikker innertier. Postkortperfekte, smale gater og koselige smug smyger seg innimellom og bortimellom. Rett og slett et sånt sted der det er deilig å bare rusle rundt på måfå. Det er ingen mangel på kafeer og spisesteder for å sette seg ned underveis. Havnen i Kyrenia er nevnt under høydepunkter og det er ingen tilfeldighet. Her ligger de tradisjonelle, tyrkiske båtene, gület, på rad og rekke sammen med fiskebåter og yachter. I enden av havnen ligger den historiske borgen og skipsvraksmuseet. Verdens eldste skipsvrak, etter sigende, dateres til omkring 300 år f.Kr og ble funnet i en sandbank i havet utenfor Kyrenia i 1965. Museet og skipsvraket med en del av lasten, er inne i selve borgen. Det blir tid på egen hånd til å gå rundt i eget tempo, og ønsker du ikke å bli med bussen tilbake til hotellet, kan du bli igjen i byen.

Lunsjen tar vi felles i Kyrenia og om kvelden spiser vi middag på hotellet.

(F/L/M)

Carpe Diem-Wenche på toppen av St. Hillarionslottet. Ingenting å si på utsikten :-)
Dag 3

30. september - Lett vandring og vinsmaking i Besparmakfjellene

Etter frokost i dag skal vi ta turen oppover i «Femfingerfjellene» igjen. Her ligger det meget trivelige Ethel Winery som veldig gjerne viser oss hvordan de driver og byr oss på smakebiter av varene. Med herlig utsikt og litt snacks, er det deilig å sette seg ned i vinbaren deres og nyte livet.

Etterpå passer vi på å ta en liten vandretur mens vi er her. Det er ingen utfordrende og lang tur, men husk å ha gode joggesko på uansett.

Middagen tar vi ute på restaurant i kveld, etter en variert dag.

(F/-/M)

Vi antar at vinen vil smake i disse omgivelsene
Dag 4

1. oktober – Matlagingskurs med fokus på lokal mat og smaksprøver

I dag skal vi lære mer om mat på disse kanter og begynner med å rusle gjennom hagen der vi ser mange slags frukttrær. Hvordan fyrer man opp en tradisjonell leireovn? Det skal vi snart se, og i denne skal vi kokkelere etterpå. Selv skal vi lage olivenostbrød, pirohu og manti (lokal pasta med ost). Det avsluttes med tyrkisk kaffe, som ikke bare er en kopp med brygg. Den er mer enn en drikk. Vi spiser og koser oss mens vi hører mer om lokale skikker og tradisjoner av vår vert.

På generelt grunnlag er det ingen overdrivelse å si at det er skikkelig, kortreist, vellaget og lokal mat her på øya. Meze (småretter) er en miks av varme og kalde småretter som serveres før hovedretten. Alltid noen velsmakende godbiter, dette. Mange tenker på Kyprospoteter, noen av de mest kjente i hele Europa. Den næringsrike jorden gjør at de er ekstra gode og at de gjerne brukes i ulike matretter. Pirohu, som vi lager på kurset, er en tradisjonell miks av ost og tørket mynte som fylles i små deigposer før de kokes og gratineres med halloumiost. Denne osten er verdenskjent og lages av geitemelk og sauemelk. Den er salt og har lang holdbarhetstid og stekes gjerne.

Nasjonalretten på disse kanter er Firin Kleftiko, lammeskank (eller geit!) som langtidsstekes med poteter over glør i en uteovn. Ellers kan vi nevne brødpudding som stekes med ostefyll, knuste mandler og kanel med sirup over.

Etterpå går turen tilbake til hotellet og felles middag om kvelden – utenfor hotellet.

(F/L/M).

Nord-Kypros = masse god mat
Dag 5

2. oktober - Dag til egen disposisjon

Dagen i dag er fri til å gjøre litt som du vil. Vi har lagt inn en frivillig utflukt som forhåndsbestilles via Carpe Diem (minimum 10 deltakere, kr 440 inkl lunsj). Denne går til Güzelyurt, som betyr «vakkert land». Nå befinner vi oss i den grønneste delen på Nord-Kypros med plenty av appelsinlunder som blander seg med gamle kobberminer og mye kultur. Dagen inkluderer besøk på Det arkeologiske museet, Agios Mamas-kirken og den gamle kobberbyen Lefke. Vakre mosaikker venter i restene av oldtidsbyen Soli. Historien hviler overalt.

For deg som vil ta dagen som den kommer: Bli bedre kjent i Kyrenia, sett deg på en kafe og kanskje shoppe litt? Du kan også teste ut tyrkisk bad og nyte en velværedag. Det er ofte tyrkiske bad på hoteller her også.

Om du vil være aktiv, foreslår vi en vandretur til Bufaventoslottet. Slottet ligger på toppen av «Femfingerfjellene» litt øst for Kyrenia. Navnet er latin og oversettes med «den som trosser vinden» og årsaken til dette er at det blåser friskt der på toppen. Utsikten er helt super og man kan se helt til Nikosia.

For deg som vil spise felles i kveld, vil reiseleder organisere.

(F/-/-)

Nydelige Kyrenia (Girne)
Dag 6

3. oktober - Famagusta med den forlatte bydelen Varosha (fra utsiden)

Ferden går mot Famagusta, men på veien dit, passer vi på å få med oss mer:

St. Barnabasklosteret ble bygget til minne om Barnabas som var sønn av en jødisk familie i Salamis. Etter studier i Jerusalem, returnerte han tilbake til Kypros for å kristne øya sammen med apostelen Paulus. Selve klosteret består av en kirke, gravplass, klosterrom og kapellet hvor St. Barnabas selv ligger gravlagt. I dag er klosteret et museum med ikoner og helgenbilder.

Så restene av oldtidsbyen Salamis,rett nord for Famagusta, som ble etablert allerede i bronsealderen. De eldste funnene som har blitt gjort er fra år 1100 f. Kr. og er dermed et av de aller viktigste steder å besøke på Nord-Kypros. Restene av badene, sportsarenaen, forumet og agoraen er fra romertiden. Her i nærheten spiser vi lunsj.

Så Famagusta. Famagusta var en gang en blomstrende, bysantinsk by der rikdom og praktbygg rådet. I dag ser vi glimt av storhet, men det er mange sprekker som vanskeliggjør ideen om hva som en gang var. Interessant, mangefasettert, historisk og sagnomsust – Famagusta er en opplevelse som ikke kan etterlate noen likegyldige. Den stemningsfulle gamlebyen, der historie og fordums prakt hviler overalt. Othellotårnet, navngitt under den britiske kolonitiden, ble bygget av lusignanerne i det 14. århundre. Navnet ble til etter at deler av handlingen til Shakespeares Othello var hentet fra en kypriotisk havneby. Lala Mustafa Pasha-moskeen er et strålende eksempel på gotisk arkitektur. Igjen ble forvandlingen til moské en realitet da man bygget en minaret til det som en gang var en katedral. Ved inngangen vokter et gammelt, enormt fikentre som skal være like gammelt som da byggingen av katedralen startet – fra 1298!

Vi kikker inn mot Varosha, den forlatte bydelen i Famagusta. Vi ser gjerdet. Vi ser den fantastiske stranden. Hotellene som står tett i tett. Vi ser forfallet. Piggtråd og bevæpnede vakter sørger for vakthold i dette ingenmannsland der det sies at kaffekoppene fortsatt står på bordene etter at innbyggerne flyktet hals over hode i 1974. Victoria Hislops bok «Soloppgang» er kanskje ikke regnet som noe litterært mesterverk, men handlingen er hentet fra Famagusta på begynnelsen av 1970-tallet og kan være interessant å lese før du tar turen hit.

Vi vender tilbake til hotellet og spiser felles middag her.

(F/L/M)

 

Varosha (ved Famagusta), byen som ble forlatt i juli 1974 og som siden har stått som en spøkelsesby. På tidlig 70-tall var dette en av verdens store jet set-byer. Det er en meget spesiell opplevelse å være her.
Dag 7

4. oktober - Utflukt til Nikosia

Etter frokost går turen til hovedstaden Nikosia med sine rundt 200 000 innbyggere. Den delte hovedstaden er rett og slett et sjarmerende bekjentskap. De gamle venetianske bymurene omringer et moderne kafèliv og historiske bygninger. Det som tilhører Nord-Kypros er det vi kommer til å se sammen i dag, men om du har med deg passet, kan du enkelt rusle over til «Kypros» til fots etterpå gjennom den grønne linjen som deler byen. Lefkosa er forresten det tyrkiske navnet på Nikosia. Kyreniaporten er en av tre porter i bymuren og etter en renovering på 1800-tallet, ble det bygget et rom med kuppel på toppen. I dag er dette byens turistkontor.

Det er mye å se, mye historie og vakker arkitektur i byen. Gamlebyen innenfor murene og de gamle ett- og toetasjes husene, har en lang historie som strekker seg tilbake til lusignanerne. Hvem var så de? Huset Lusignan var en fransk adelsfamilie i middelalderen som med tiden vokste seg stor og mektig og ble en del av korsfarerne. Via ekteskap og arv fikk de etterhvert kontroll over både Jerusalem og Kypros i tillegg til andre strategisk viktige steder.

I Nikosia besøker vi Sofiakatedralen/Selimiyemoskeen, en opprinnelig katedral som nå er moské. Som et av de viktigste gotiske byggverkene på Kypros, begynte det hele på 1200-tallet og katedralen stod ferdig 1326. Her ble lusignanerkongene kronet. Når det ottomanske riket tok over makten på Kypros, la de til to minareter og dermed var transformeringen til moské et faktum.

Den gamle karavanserai (skysstasjonen) er imponerende i forhold til at det nok er øyas beste eksempel på ottomansk arkitektur. I to etasjer og med stor, kvadratisk gårdsplass, hadde den 68 rom. Rommene på bakkeplan ble brukt til butikker og de i øvre etasje ble brukt til overnatting. I dag er det masse lokale håndverksbutikker og gode restauranter her. Vi besøker også markedshallen som byr på lokal, velsmakende mat, frukt og grønnsaker. Nikosia er også et aldri så lite shoppingeldorado.

Om du krysser den grønne linjen, er Laiki Yeitonia et koselig nabolag å rusle rundt i med sjarmerende, snirklete små gater, gamle hus og masser av butikker. Uansett blir det tid på egen hånd før vi tar turen tilbake igjen og avskjedsmiddag på en lokal restaurant.

(F/-/M)

Trivelige gater i Nikosia
Dag 8

5. oktober – Avreise Nord-Kypros og ankomst Norge

Den siste dagen har kommet og vi får transport til flyplassen i Ercan. Turkish Airlines flyr oss først til Istanbul med avreise om morgenen. Etter mellomlanding og flybytte, beregner vi å lande på Oslo Lufthavn om ettermiddagen.

(F/-/-)

Mmmm appelsin

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: 14 890
Tillegg for enkeltrom: kr 1 950

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo–Ercan tur/retur med Turkish Airlines
Ved avreise fra andre byer, ta kontakt for tilbud
Flyskatter og avgifter pr 14. mars 2019
7 netter på mellomklassehotell. Frokost inkludert hver dag
6 middager, 3 lunsjer
Alle utflukter og entreer iht. program
All transport i følge program
Lokale guider
Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Frivillige utflukter
Måltider utover de som er nevnt over
Drikkevarer
Tips
Avreisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F=frokost, L= lunsj, M= middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes på e-post ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise – og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå før og under reisens gang. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

PASS OG VISUM
Det er ikke visumplikt for norske borgere for denne reisen. Vi anbefaler at passet må være gyldig 6 mnd. etter utreisedato. Carpe Diem er ikke erstatningspliktig for den som ikke har de nødvendige papirer i orden.

Tekst hentet fra landsider (UDs sider):

Kypros har vært delt siden 1974 med en smal FN-kontrollert buffersone mellom den sørlige gresk-kypriotiske delen og den nordlige tyrkisk-kypriotiske delen av øya. Republikken Kypros er internasjonalt anerkjent, men har siden 1974 ikke hatt kontroll over den nordlige delen av øya, som er under tyrkisk-kypriotisk styre og tyrkisk militær kontroll.

VAKSINER
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege eller www.fhi.no (Folkehelseinstituttet) for nærmere informasjon og andre spørsmål angående helse på reise.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem Singelreiser er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser