Høstferie på Kreta

Høstferie på Kreta

En rolig bakgate med en blå trapp, noen utplasserte trestoler og grønne, blomstrene blomster

Rethymnon - en perfekt eskapade i høstferien

Det er noe eget ved Kreta. Utvilsomt gresk, men med en meget sterk egen identitet. Gresk mytologi og fargerike fortellinger - manges opprinnelse kommer nettopp herfra. Guden over alle guder, Zevs, ble født på Kreta, og det var her den fryktede minotauren voktet labyrinten. Det var her hele den europeiske sivilisasjonen etter hvert begynte. Høsten her byr vanligvis på mildt og behagelig klima, perfekt for små og store oppdagelser underveis.

Som Middelhavets femte største øy, har Kreta flere variasjoner som vi besøkende setter stor pris på. I oktober er det vanligvis fortsatt sommerlige temperaturer. Vi bor komfortabelt og sentralt langs den nesten uendelige strandpromenaden som fører inn til Rethymnons gamleby. Noen minutter til fots får deg inn i mylderet av trange, smale gater. Her inne oser det av sjarm og historie. Restaurantene og kafeene ligger tett, og det venetianske fortet ytterst på tuppen, danner en perfekt ramme rundt byen.

I løpet av en uke skal vi lære deler av Kretas stolte og spennende historie å kjenne. Vi skal i stor grad bli kjent med lokal mat og spesialiteter, der råvarene alltid er ferske og kortreiste. Kreta er en del av den greske herligheten, men med en egen vri på mat og drikke. Båttur blir det også. En riktig feel good-tur!

Høydepunkter

 • En uke på Hotel Hotel Minos, som ligger rett på strandpromenaden i trivelige Rethymnon
 • Balanse mellom utflukter og egentid
 • Rethymnons stemningsfulle gamleby
 • Kokkekurs i landsbyen Arolithos med lokal, kortreist mat og drikke
 • Lett vandring i fjellet med stopp hos gjeterne for lokal lunsj
Istock 000049169914 large

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 04.10.2022

  Tilgjengelighet: Fullbooket

  Dager: 8

  Priser fra: 15.990,-

  Reiseleder: Vegard Emil Pettersen

  Velg avgang

  Avreise fra Oslo Lufthavn

+12
+11

Program

7 frokoster, 4 lunsjer og 6 middager inkludert

Dag 1

Avreise Norge, ankomst Kreta og til Rethymnon

Middag

Vi reiser fra Oslo Lufthavn med Norwegians direktefly til Chania. Avreise grytidlig = fin tid å ankomme reisemålet på. Vi kommer tilbake til Chania i morgen for å se mer av byen. Det er ikke langt - vi busser en times tid langs nordkysten til Rethymnon, der vi skal bo hele uka.

Rethymnon er den tredje største byen på Kreta er en levende og moderne universitetsby. Til tross for størrelsen, har den en herlig småbystemning. Historiens gang følges i de mange små og store vitnesbyrd og minner fra fortiden. Det mest synlige er Fortezza, det venetianske fortet som vokter havnen. Havnen i dag er både sjarmerende og stemningsfull. Fargerike fiskebåter ligger side om side og restaurantene byr på fersk sjømat. Inne i gamlebyen ligger den vakre Rimondifontenen, opprinnelig fra 1500-tallet. Langs strandpromenaden ligger tavernaer og kafeer, men det virkelige livet leves i den labyrintiske og koselige gamlebyen.

På Hotel Minos krysser vi av for god beliggenhet, både til stranden og til gamlebyen er det kort vei. Alle rom har enten balkong eller markterasse. I kveld spiser vi middag, det blir her på hotellet.

Les mer om Hotell Minos på deres egne nettsider her:

Lysene fra den venetianske havnen Rethymnon, Kreta.

Den venetianske havnen Rethymnon i kveldslys

Dag 2

Til trivelige Chania med litt botanisk vri

Frokost, lunsj og middag

Frokost først, så ut på oppdagelsesferd til Chania.

Vi kan begynne med å konstatere at vi er på historisk grunn. Litt bakgrunnsinfo om Kreta:

Det var minoerne på Kreta som begynte det vi kaller for Europas sivilisasjon. Her bodde de i komfortable omgivelser i et organisert samfunn allerede for over 4000 år siden. Med innlagt vann, fungerende kloakksystem og vannklosett, var minoerne arkitektene bak samfunnet som var i sterk kontrast til hvordan resten av Europa levde. Hva skjedde med denne fremstående kulturen i området - ble den knust av en tsunami eller en annen katastrofe?

I mer moderne tid, kom de til Kreta alle sammen: romere, bysantinere, venetianerne og tyrkerne. Summen av dette er et sammensurium av interessante bygninger og ruiner på dagens Kreta. Øya ble heller ikke spart under den andre verdenskrig, motstandskampen og viljen var ekstrem stor. Og for ikke å glemme øya Spinalonga, der de skipet de spedalske og hvor de levde avskåret og dannet sitt eget samfunn.

Kreta er nesten som et eget land. Det er stor variasjon i natur og vegetasjon, og det er flere store fjellkjeder som dominerer landskapet. Landskapet er både karrig, frodig og rikt. Silkemyke strender blandes med mer grov sand - Middelhavet trekker uansett horder av livsnytere samtidig som de lærer mer om en historie de kanskje ikke kjente fra før.

Storbyene er moderne og har alle tilbud en kan tenke seg. Ute på landsbygda leves livet i et sakte tempo som det alltid har blitt gjort. Det er en meget levende og rik matkultur. Uendelige olivenlunder vitner om stor produksjon av olivenolje og det som ikke brukes til olje, brukes til kruttsterkt brennevin, raki. Ost, brød og vin - det meste lages lokalt med bravur. Kreterne er blant de som lever lengst i verden, mange regner dietten som årsaken. De er med rette stolte av sine produkter.

En av Kretas mest berømte menn er kunstneren El Greco. Født ikke så langt fra dagens hovedstad, Heraklion, men reiste over havet for å bli lærling hos de italienske mesterne. Hans verk, signert på gresk selv om han forlot hjemlandet, henger i de fleste store museer og gallerier i Europa. Historien puster alltid rundt oss på Kreta.

Denne formiddagen er vi i Chania som ble bygget på ruinene av det som ble kalt Kydonia. Som Rethymnon, er byen delt inn i den gamle og den nye delen. Den eldre delen har et tydelig tyrkisk preg over seg, med moskeer og minareter. Havnen er et viktig sted for byen og verdt et besøk, det samme er frukt- og fiskemarkedet. Før bylivet, innleder vi med litt grønne omgivelser og litt botanikk når vi besøker den vakre botaniske hagen. På en liten time kan vi glede oss, lukte og nyte synet av planter fra store deler av verden. Her er også flere typer urter, både lokale og mer kjente. Urter kan være så mangt - mange dufter helt herlig og smaksetter maten på fortreffelig vis, andre har medisinsk betydning og kan lindre plager og ubehag.

Vi spiser lunsj på en restaurant som ligger i den eldre delen av havnen. Etter det rusler vi litt rundt for å bli kjent, og det blir også tid på egen hånd før turen går tilbake til Rethymnon.

Middag på hotellet.

Dag 3

Dag til egen disposisjon

Frokost og middag

I dag kan du gjøre hva du føler for. Les en bok ved bassenget, rusle inn til gamlebyen eller la reiseleder foreslå noe du eller flere fra gruppen kan gjøre.

Det er flere utflukter du kan ta underveis de dagene det ikke er fastsatt program, disse organiseres og betales på plass. Noen eksempler er:

* Vandring i Imbrosravinen med lunsj i Fragokastelo (cirka 2,5 timers vandring) eller Samariaravinen som er lengre...
* Vandring i Myloiravinen med lunsj i en tradisjonell landsby (cirka 2 timers vandring)
* Heraklion by med minoenes Knossos og Det arkeologiske museet
* Utflukt til Spinalonga med båttur over til øya

Vi møtes alle om kvelden til middag på hotellet.

Dag 4

Olivenolje og lokale tradisjoner hos gjeterne

Frokost, lunsj og middag

Vi kommer også til å prøvesmake olivenolje, Kretas kanskje mest kjente "vidundermiddel". For folk har generelt god helse og er spreke på disse kanter, mange mener det er olivenoljens fortjeneste. Uansett er oljen laget på disse kanter milevis fra det noen av oss kjøper i lavprisbutikker hjemme. Du merker forskjellen - garantert. Vi besøker en lokal produsent i Perama.

Med Kretas mektige natur og høye fjell, har gjeterne gjennom tiden hatt en sentral rolle. Det er fortsatt mange som holder husdyr, produserer egen mat og som lever på "gamlemåten" her på øya. I dag skal vi oppleve litt av hvordan gjeteren har det, hvordan livet arter seg her utenfor byen og selvsagt litt om raki som vi er usikre på om noen virkelig liker? Uansett, dette er også en tradisjon og kultur som er viktig for kreterne. Vi ser, lærer og smaker.

Her vil vi etter hvert få se litt mer av hva en typisk dag bringer for en gjeter. Lunsjen i dag blir garantert kortreist, den forberedes av ferske ingredienser av geitekjøtt på kull med tilbehør. Gjeterne lager også ost og har grønnsakshage, så alt foregår på lokalt vis og hentes "rundt hjørnet".

Vel tilbake i Rethymnon blir det middag på hotellet.

Dag 5

Båttur med lunsj

Frokost og lunsj

I dag skal vi på båttur med vår egen båt og krysser fingrene for supervær, slik at både badetøy, solkrem og solbriller pakkes i sekken. Det viktigste og herlige i dag er å være ute på havet i frisk luft og få et annet perspektiv. Vi starter fra havna i Ag. Galini på sørsiden av øya ved 10-tiden. Først setter vi kursen mot noen fine grotter der det blir et fotostopp. Etter hvert er det mulig at vi også kan fiske litt fra båten, utstyr har de om bord. Vi planlegger også et stopp ved stranden i Prafonissi hvor det blir bading. Mens vi koser oss der, forbereder mannskapet en BBQ med fisk og litt drikke til. Båttur er både sosialt og hyggelig, så vi satser på en finfin dag med luft under vingene.

Etter å ha badet og kost oss på tur, busser vi tilbake til hotellet i Rethymnon. Turen varer fra cirka kl 0900-1700 inkl transport til og fra.

Middag på hotellet om kvelden.

Blått hav, klipper, havn og mange båter som ligger foran hvit bebyggelse på Kreta

En av de vakre buktene på Kreta

Dag 6

Dag til egen disposisjon

Frokost og middag

Det kan være godt med en dag uten de store planene. Sove lenge, ta en tur langs strandpromenaden eller la reiseleder legge opp en aktivitet.

Middag på hotellet.

Fargerike vulkanske steiner med fotavtrykk på en sandstrand. Utsikt ovenfra.

Dag 7

Kokkekurs i landsbyen Arolithos og vinsmaking

Frokost, lunsj og middag

Frokost først, så setter vi kursen mot mer landsbyliv.

Lunsjen i dag skal vi lage selv, samtidig som vi også lærer mer om Kretas mange gode matvarer. Selvlaget er som kjent vellaget, noe kyndig veiledning sørger for at blir sant. Ikke mye som slår lokal, velsmakende mat med gode råvarer. Mange er sikkert godt kjent med det greske/kretiske kjøkkenet allerede, på menyen kommer det til å stå blant annet fylte grønnsaker, "gemista". Dette er fylte tomater eller paprika med ris og mye smak. I tillegg blir det ntakos som inkluderer ovnstekt, godt brød med masse tomat og fetaost - en uslåelig kombinasjon, og olivenolje som kronen på verket. Og selvsagt lages smaksetteren nummer en, den friske tzatzikien, den passer til det meste! Nam!

Landsbyen vi besøker er ikke valgt kun for kokkekurset - her er det vakre omgivelser å vandre rundt i, og flere håndverksbutikker som selger lokale varer.

Her spiser vi egen kokkekunst til lunsj, før vi skal videre til det som går hånd i hånd med mat: drikke.

Nå er det straks tid for å lære mer og få smake vin hos vineriet Boutari i landsbyen Skalani. Her fremstilles vin med kunnskap, kjærlighet og omtanke - og vi får teste noen ulike typer. Kreta er sikkert ikke det stedet du forbinder med vin aller først, så dette blir et spennende bekjentskap.

Middag ute på en lokal restaurant i gamlebyen. Denne siste kvelden er det hyggelig å spise sammen og se tilbake på uka som har vært.

Dag 8

Hjemreise fra Chania

Frokost

Frokost på hotellet før avreisen mot flyplassen i Chania.

Flyavgang midt på dagen med Norwegian sitt direktefly – ankomst Oslo Lufthavn om ettermiddagen.

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo–Chania t/r med Norwegian
 • 7 netter på hotell med frokost inkludert hver dag
 • Måltider i henhold til program
 • Alle utflukter og entreer iht. programmet.
 • All transport i følge programmet
 • Lokale guider
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips