Hjertet av Balkan – Sarajevo, Mostar og Orebic

Bosnia og Kroatia – perfekt kombinasjon av opplevelser og innhold

8. mai 2021 / 8 dager / Pris fra 14.990,-

Neretva-elven slynger seg gjennom den gamle UNESCO-listede Mostar-broen i Bosnia-Hercegovina.

Hjertet av Balkan!

På denne turen har vi sydd sammen en litt annen kombinasjon for å få enda mer variasjon og opplevelser med på kjøpet. Bosnia – en skikkelig spennende smeltedigel der den islamske, katolske og ortodokse verden møtes. I hovedstaden Sarajevo lever orientens kultur side om side med det dekadente fra habsburgerne. Snakk om to ulike verdener som møtes! Forandringenes vind har blåst riktig vei og fremtiden er lys. I Mostar er middelalderbroen over elven Neretva selve symbolet på krig og fred, historiene er mange og skjebnesvangre.

Reisen fortsetter mot Adriaterhavet og den kroatiske versjonen av Balkans historie. Vi følger Neretvaelven og dens flotte vyer mot varme havsvinder, lokale viner og nydelig, kortreist mat. Ikke å forakte! Det er lenge siden piratene holdt halvøya Peljasac som gissel. I nåtid er det strender og hav som innbyr til avslapping i rolige omgivelser nå om våren. Kroatia viser oss i tillegg vakre Korcula. Og Mljet – øya der naturen virkelig byr på seg selv. Til og med en liten smakebit av Dubrovnik får vi.

Vi tar deg med på en reise gjennom landenes historie, mat, kultur og arkitektur – det er bare å glede seg. Disse to nabolandene er ekstra perfekte å oppleve sammen med lokalkjent og kunnskapsrik reiseleder. Sonja bor i Kroatia og kjenner regionen veldig godt.

Høydepunkter

 • To land på én tur – med både historie og kultur
 • Sarajevo, et nytt bekjentskap for mange, der øst møter vest og mangfold er nøkkelordet
 • Atmosfære og historie i vakre Mostar
 • Berettelser om fortid og fokus på fremtid
 • Båttur på Neretvaelven
Utsikt over Sarajevo og landemerker som viser flernasjonal kultur i den bosniske hovedstaden. Fra dette stedet kan du se mange moskeer, kirker og andre religiøse bygninger som viser at Sarajevo er et unikt sted der alle kan bo sammen!

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 08.05.2021

  Tilgjengelighet: Ledig

  Dager: 8

  Priser fra: 14.990,-

  Reiseleder: Sonja Kotur Lovrekovic

  Velg avgang

  Avreise fra Oslo Lufthavn

+23
+22

Program

7 frokoster, 4 lunsjer og 6 middager inkludert

Dag 1

Avreise og ankomst Sarajevo

Middag

Vi reiser fra Oslo om morgenen med Lufthansa. Mellomlanding og flybytte i München, og ankomst Sarajevo midt på dagen der vi møtes av reiseleder. Bussen tar oss til hotellet i Sarajevo hvor vi skal være i to netter. Etter innsjekk møtes vi til en liten rusletur i byen sammen med reiseleder. Kanskje vi tar en matbit? Det er mange små, hyggelige steder i gamlebyen. Sonja organiserer i så fall.

Om kvelden møtes alle til felles middag ute på restaurant for å bli bedre kjent med hverandre. I morgen skal vi bli mer kjent med Sarajevo.

Vakker solnedgang og utsikt over byen

Sarajevo

Dag 2

Sarajevo

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost skal vi ut å se oss om. I dag er Sarajevo en by full av liv og optimisme og er en salig blanding av kulturer, historie, innbyggere og religioner og sånt blir det en interessant by av. Gamlebyen Stari Grad gjør at man føler seg hensatt til alt annet enn en moderne tid, her er det butikkene med alskens små greier som dominerer. I de tyrkiske basarene Bascarsija har det blitt handlet, prutet og drukket te helt siden 1400-tallet da byen var en del av det enorme osmanske riket. Her i gamlebyen ligger også byens største moske godt blandet med kafeer og spisesteder. Shopping er også tingen, her kan man handle alt fra sølv- og gullsmykker, gulvtepper, håndlagde lærvesker og jakker, tyrkisk inspirerte kaffesett til mer moderne klær og suvenirer. Prisene generelt er det ikke noe å si noe på sett med norske øyne – det er veldig rimelig! Lunsjen tar vi «the local way» og da blir det den typiske cevapcici, grillet kjøttdeig med mye smak.

Om ettermiddagen fortsetter vi å bli kjent med Bosnia og Sarajevo – på godt og ikke fullt så godt. Tunnelmuseet, håpets tunnel, var det eneste stedet under den lange beleiringen fra 1992 til 1995, som Sarajevos beboere kunne bruke for å komme inn og ut av byen. Vi får høre sannheten om den triste periode i landets nyere historie. Sarajevo har ikke glemt krigen, men i byen leves i dag et moderne og nytt liv der man ser fremover.

Vi møtes til felles middag i byen etter litt tid på egen hånd.

Gamlebyen i Sarajevo - Bosnia-Hercegovina - arkitektur i bakgrunnen

Gamlebyen Sarajevo

Dag 3

Sarajevo - Mostar

Frokost og lunsj

Vi holder oss i Bosnia litt til og tar turen til Mostar – byen hvor kristendommen møter islam. Elven Neretva deler byen i to, men byen bindes sammen av den postkortvakre broen Stari Most. Broen ble bygget på 1600-tallet og var da et arkitektonisk mesterverk. Etter å ha stått i mot verdenskriger og uroligheter i århundrer, ble alt endret i 1993. Broen ble, i likhet med resten av bygningene, lagt i ruiner. I dag er den rekonstruert med opprinnelige byggeteknikker – den ser veldig autentisk ut.

Her i dette området, langs Neretvaelven, har mennesker bodd i uminnelige tider. Vi sjekker inn på hotellet, der vi skal være én natt.

Vi tar lunsj i byen. Etterpå tar vi en rusletur og ser den gamle moskéen i Mostar samt gamlebyen rundt broen hvor man kan føle atmosfæren fra en svunnen tid.

Etterpå har du dagen til egen disposisjon – det er mange koselige spisesteder i byen med utsikt til broen. Reiseleder organiserer for den som vil.

Neretva-elven slynger seg gjennom den gamle UNESCO-listede Mostar-broen i Bosnia-Hercegovina.

Mostar

Dag 4

Mostar - båttur på Neretvaelva - Ston - Orebic

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost er det på tide å reise videre. Utsikten vil bli upåklagelig flott på turen der vi kjører langs elven og gjennom dalen. Det er grønt, det er fruktbare områder, det er mange mandarinplantasjer som fargelegger med friskt oransje når det er sesong. Før i tiden var det nådeløse pirater som terroriserte områdene her når de seilte opp fra Adriaterhavet, i dag er det heldigvis andre tider. Men vi passer på å ta en båttur på elva vi også. De typiske, tradisjonelle båtene er fortsatt i drift. Etter båtturen blir det lunsj.

Orebic er dagens mål. Nesten bare et steinkast fra øya Korcula. Orebic ligger på den sydvestre delen av den kroatiske halvøya Peljesac. Behagelig bris, frodige, sølvgrønne oliventrær, skyggefulle tamarisker, dypgrønn pinjeskog og fine, fristende strender. Om mai er litt tidlig for strand, kan så være, men her er det mange muligheter til å kose seg. Hotellet har også et basseng og ligger cirka ti minutter fra selve byen.

Jente som hviler på en baldakinseng med kalesje.

Stranda i Orebic

Dag 5

Orebic og vinsmaking

Frokost og middag

Området rundt Orebic og Peljesac har mye å by på, egentlig litt av en buffet! Først og fremst er vi i en koselig kystby. Historisk handler mye naturlig nok om skipsfart, og vi skal se og høre mer om dette og hva som rører seg her mens vi går langs promenaden.

Vi rusler så oppover mot høyden bak byen for å se på det gamle Fransiskanerklostret. Med en praktfull utsikt!

Peljesac har siden romertiden produsert egen vin på de lokale druer Postup och Dingac. Mange vinelskere kommer gjerne på besøk på disse kanter. De med gane for genuine viner, da disse slagene nytes lokalt. Ingen fokus på eksport til nå. Vi er ventet på en vingård, der vi inviteres både på lokale smaker av det flytende og litt passende tiltygg.

Ettermiddagen er åpen til egen disposisjon. Kanskje litt sol og bad kan være tingen?

Frukt i en basked på det lokale markedet

Fargerike og lokale smaker

Dag 6

Ut på tur til Korcula

Frokost og middag

Etter frokost tar vi rutebåten over til Korcula, det er ikke lenger enn et par kilometer.

Festningsbyen Korcula, med samme navn som øya, regnes som fødestedet til Marco Polo. Her finner vi murer bygget på 1200-tallet, tårn og festningsverk. Bak murene ruver St. Markus katedralen med sitt klokketårn. Kanalen som ble laget mellom byen og øya var for å holde fienden lettere på avstand. Byen har også mange koselige restauranter og barer. Med lokalguide rusler vi først rundt før vi kan ta en matbit som reiseleder organiserer. Vi ser heller ikke bort fra at det blir et strandbesøk i dag, så ikke glem badetøy og solkremen.

Om ettermiddagen tar vi båten tilbake til Orebic og spiser felles middag på hotellet.

Gamlebyen i Korcula på øya Korcula med havet i bakgrunnen

Korcula

Dag 7

Båttur og Mljet

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost venter en heldags båttur i den vakre, kroatiske skjærgården. Vi går i land i Mljet, Kroatias desidert grønneste øy. Med en solid kystlinje og kun 1 000 innbyggere. Store deler er ubebodd. Omtrent en tredjedel av området er fredet som nasjonalpark. I de frodige,grønne omgivelsene er det lett å nyte dagen. De to innsjøene Malo Jezero (den lille) og Veliko Jezero (den store) er perfekte settinger. Midt i Veliko Jezero er det en bitteliten øy der det ligger et benediktinerkloster som ble påbegynt bygget på 1100 tallet. I dag er det både i renessanse- og barokkstil, bygget på det opprinnelige romanske bygget. Her er det ikke bare natur, selv om den kommer i første rekke.

Vi rusler litt rundt, holder mulighet for bad åpne og spiser lunsjen om bord i båten. Og vel tilbake på hotellet igjen, blir det felles middag denne siste kvelden på tur.

Helikopterbilde av nasjonalparken på øya Mljet i Dubrovniks skjærgård, Kroatia. Dette er den eldste furuskogen i Europa bevart.

Det er grønt på og rundt Mljet

Dag 8

Orebic og hjemreise fra Dubrovnik

Frokost

Georg Bernhard Shaw skal ha sagt: «Hvis du vil se himmelen på jord, kom til Dubrovnik». Etter frokost tar vi turen innom for å få med oss mest mulig. Det blir et lite stopp, der reiseleder viser oss litt rundt og tilrettelegger for lunsj for den som vil.

Gamlebyen i Dubrovnik er en perle av en severdighet. Godt beskyttet av bymuren finner man en labyrint av bilfrie marmorgater, steinhus i matchende farger og storslagne palasser. Byen har en italiensk finesse over seg med den kirurgisk rene hovedgaten Stadun, men er fortsatt full av lokale innbyggere som mater katten og henger ut klesvasken i de trange smugene. En vandretur på toppen av muren gir oss følelsen av å komme nærmere byens historie. Den gamle kanonen står her ennå og peker ut i havet mot en av de mange cruisebåtene. Men i dag er kanonen død og de velbeslåtte turistene kan føle de er i trygt farvann.

Lufthansa flyr oss først til München med avreise om ettermiddagen. Ankomst Oslo Lufthavn om kvelden.

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo-Sarajevo//Dubrovnik-Oslo med Lufthansa
 • 7 netter på hotell med frokost
 • 4 lunsjer
 • 5 middager
 • Alle utflukter og entreer iht. program
 • All transport ifølge program
 • Reiseleder fra Carpe Diem møter ved ankomst Sarajevo og er med på hele turen til avreise fra Dubrovnik
 • Lokale guider

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips