Mostar

Hjertet av Balkan – Sarajevo, Mostar og Montenegro

Bosnia og Montenegro – perfekt kombinasjon av opplevelser og innhold.

På denne turen har vi sydd sammen en litt annen kombinasjon for å få enda mer variasjon og opplevelser med på kjøpet. Bosnia – en skikkelig spennende smeltedigel der den islamske, katolske og ortodokse verden møtes. I hovedstaden Sarajevo lever orientens kultur side om side med det dekadente fra habsburgerne. Snakk om to ulike verdener som møtes! Forandringenes vind har blåst riktig vei og fremtiden er lys. I Mostar er middelalderbroen over elven Neretva selve symbolet på krig og fred, historiene er mange og skjebnesvangre.

En svipptur via Kroatia og Dubrovnik, så venter Montenegro og Herceg Novi. Få land kan skilte med så mye naturlig skjønnhet i et så kompakt område som nettopp i Montenegro: supre strender, krystallklare innsjøer og store fjellområder med et stort utvalg av gode vandrestier. Her bor vi på et spa-hotell ved stranden mens vi utforsker og tar livet litt med ro innimellom.  Herceg Novi kalles til og med solens by takket være et usannsynlig stort antall soldager per år. Ikke å forakte! Vi tar deg med på en reise gjennom landenes historie, mat, kultur og arkitektur – det er bare å glede seg. Og vi får med oss tur til Dubrovnik også, så det blir tre land på en tur!

Følg med for ny dato: https://www.carpe-diem.no/reiseoversikt/

 

Avreiser & Bestilling

Ingen tilgjengelige avreiser

Høydepunkter

 • Hele tre land på én tur
 • Sarajevo, et nytt bekjentskap for mange, der øst møter vest og mangfold er nøkkelordet
 • Ut på tur til fjells utenfor Sarajevo
 • Atmosfære og historie i vakre Mostar
 • Berettelser om fortid og fokus på fremtid
 • Stemningsfulle Herceg Novi i Montenegro
 • Båttur og besøk i koselige Kotor
 • Utflukt til Dubrovnik
 • Kortreist mat med fokus på lokale råvarer
 • Tid til å nyte det gode liv
 • Reiseleder Sonja/Karina som bor i Kroatia og kjenner regionen og landene rundt meget godt

 

 • Bro Mostar Bosnia
 • Mostar Bosnia
 • Bro Mostar Bosnia
 • Latinbroen Sarajevo - Bosnia
 • gate Sarajevo Bosnia
 • håndverk suvenir Sarajevo Bosnia
 • Nasjonalbiblioteket Sarajevo, Bosnia
 • Sarajevo - Bosnia
 • gamlebyen Sarajevo - Bosnia
 • Hvar, Kroatia
Dag 1

7. juni - Avreise og ankomst Sarajevo

Vi reiser fra Oslo om formiddagen med Norwegian, og ankommer Sarajevo om kvelden. Det blir flybytte og mellomlanding på Arlanda. Ved ankomst Sarajevo, kjører bussen oss til vårt hotell i Sarajevo hvor vi skal være i tre netter. Om kvelden møtes alle til felles middag på hotellet for å bli kjent med hverandre. I morgen skal vi bli mer kjent med Sarajevo.

(-/-/M)

 

Sarajevo
Dag 2

8. juni - Sarajevo

Etter frokost skal vi ut å se oss om. I dag er Sarajevo en by full av liv og optimisme og er en salig blanding av kulturer, historie, innbyggere og religioner og sånt blir det en interessant by av. Gamlebyen Stari Grad gjør at man føler seg hensatt til alt annet enn en moderne tid, her er det butikkene med alskens små greier som dominerer. I de tyrkiske basarene Bascarsija har det blitt handlet, prutet og drukket te helt siden 1400-tallet da byen var en del av det enorme osmanske riket. Her i gamlebyen ligger også byens største moske godt blandet med kafeer og spisesteder. Shopping er også tingen, her kan man handle alt fra sølv- og gullsmykker, gulvtepper, håndlagde lærvesker og jakker, tyrkisk inspirerte kaffesett til mer moderne klær og suvenirer. Prisene generelt er det ikke noe å si noe på sett med norske øyne – det er veldig rimelig! Lunsjen tar vi «the local way» og da blir det den typiske cevapcici, grillet kjøttdeig med mye smak.

Om ettermiddagen fortsetter vi å bli kjent med Bosnia og Sarajevo – på godt og ikke fullt så godt. Tunnelmuseet, håpets tunnel, var det eneste stedet under den lange beleiringen fra 1992 til 1995, som Sarajevos beboere kunne bruke for å komme inn og ut av byen. Vi får høre sannheten om den triste periode i landets nyere historie. Sarajevo har ikke glemt krigen, men i byen leves i dag et moderne og nytt liv der man ser fremover.

Vi møtes til felles middag i byen etter litt tid på egen hånd.

(F/L/M)

 

Gamlebyen i Sarajevo
Dag 3

9. juni - Sarajevo - Lukomir, Bosnias høyest beliggende landsby

I dag skal vi ut av byen og stifte nærmere bekjentskap med natur, fjell og frisk luft. Sarajevo hadde vinter OL i 1984 og det var første gangen det ble holdt i et kommunistisk land. Så fjell, snø og vinter kan de også by på selv om juni ikke er sesongen for det…

Kursen settes mot den landsbyen som ligger aller høyest i Bosnia, Lukomir. Buss tar oss mot fjellet Bjelasnica (1 495 moh), det er cirka en times kjøring. Historien er evig tilstede, her skal det ha bodd folk siden 1300-tallet. Funn av gamle gravstener tyder på det. Innbyggerne kommer opprinnelig fra gjetere som fant veien fra Hercegovina. Her i fjellene søkte de opp om somrene, dyrene nøt godt av fruktbare beitemarker. Det begynte i det små med hytter, men så ble dette en landsby der de etterhvert slo seg ned.

I god Carpe Diem-ånd søker vi det lokale og går på besøk. Kvinnene strikker og driver med annet håndarbeid som også kan kjøpes – ingen masseproduksjon her, nei. Lunsjen tar vi hos en familie som driver et lite spisested. En dag litt utenfor allfarvei.

Vi er tilbake i Sarajevo sen ettermiddag og dersom noen vil spise felles middag, organiserer reiseleder.

(F/L/-)

Godt håndverk får du i Bosnia, enten lokalt eller i basarene
Dag 4

10. juni - Sarajevo - Mostar

Vi holder oss i Bosnia litt til og tar turen til Mostar – byen hvor kristendommen møter islam. Elven Neretva deler byen i to, men byen bindes sammen av den postkortvakre broen Stari Most. Broen ble bygget på 1600-tallet og var da som nå et arkitektonisk mesterverk. Her i dette området, langs Neretva elven, har mennesker bodd i uminnelige tider. Vi sjekker inn på hotellet, der vi skal være én natt.

Lunsj i byen. Etterpå tar vi en rusletur og ser den gamle moskéen i Mostar samt gamlebyen rundt broen hvor man kan føle atmosfæren fra en svunnen tid.

Etterpå har du dagen til egen disposisjon – det er mange koselige spisesteder i byen med utsikt til broen. Reiseleder organiserer for den som vil.

(F/L/-)

Mostar
Dag 5

11. juni - Mostar - Herceg Novi

Etter frokost er det på tide å reise videre. Gjennom to land skal vi, og utsikten vil bli upåklagelig flott på turen. Montenegro venter.

Få land kan skilte med så mye naturlig skjønnhet i et så kompakt område som nettopp i Montenegro: supre strender, krystallklare innsjøer og store fjellområder med et stort utvalg av gode vandrestier. Du kan våkne om morgenen langs den vakre Adriaterhavskysten, spise lunsj ved bredden av en av landets mange innsjøer, samt nyte en ettermiddagstur i den montenegrinske fjellheimen. Så det er ikke uten grunn Lonely Planet kåret Montenegro til nummer to på sin liste over beste reisemål i 2013. Det er ikke noe mindre skjønt nå. Palmon Bay Hotel & Spa er er der vi skal bo. Her er det helt greit å tilbringe fire netter …

Les mer om hotellet.

Til fots, eller med lokalbussen, kommer vi lett til gamlebyen der vi skal rusle rundt litt. Byen ble grunnlagt i 1382 av den bosniske kongen Tvrtko Kotoromanic (behøver ikke uttales høyt..) og vi skrur tiden tilbake til svunnen tid når vi vandrer rundt og besøker gamle bastioner, kirker og torg, samt lærer om lokal historie og kultur.

Middag i kveld på hotellet.

(F/-/M)

 

 

Herceg Novi, Montenegro
Dag 6

12. juni - På seiltur i den vakre Kotor-bukta

Husk å pakke med solkrem og badetøy, i dag setter vi sjøbein! Vår kaptein venter på oss ved brygga for å ta oss med ut på bøljan blå. Vi seiler sørover fra Herceg Novi langs kysten og får oppleve den fantastiske Boko Kotarska-bukten som for øvrig har stått UNESCOs verdensarvliste siden 1979. For mange er nok den montenegrinske rivieraen det absolutte høydepunktet: vannet er krystallklart og godt temperert. Om vær og vind tillater det, vil kapteinen stoppe slik at vi kan ta ett bad i det klare, forfriskende vannet.

Vi fortsetter til øya Gospa od Skrpjela som oversatt betyr Vår frue av stein. Etter et lite stopp her med et besøk i kirken, setter vi kursen mot Kotor. Vi går i land i gamlebyen og sammen utforsker vi trange smug, torg og markeder. De flotte palassene med vakre porter vitner om rikdommen i byen. Fra Kotor blir vi hentet av buss, som kjører oss tilbake til hotellet.

Skulle værgudene slå seg vrange, blir turen gjennomført med buss)

Lunsj og middag organiseres av reiseleder for den som vil.

(F/-/-)

 

Kotor, Kotorbukten, Montenegro
Dag 7

13. juni - Dubrovnik!

Georg Bernhard Shaw skal ha sagt: «Hvis du vil se himmelen på jord, kom til Dubrovnik». Vi skal ut å se om vi er enige! Husk pass, vi skal over grensen.

Gamlebyen i Dubrovnik er en perle av en severdighet. Godt beskyttet av bymuren finner man en labyrint av bilfrie marmorgater, steinhus i matchende farger og storslagne palasser. Byen har en italiensk finesse over seg med den kirurgisk rene hovedgaten Stadun, men er fortsatt full av lokale innbyggere som mater katten og henger ut klesvasken i de trange smugene. En vandretur på toppen av muren gir oss følelsen av å komme nærmere byens historie. Den gamle kanonen står her ennå og peker ut i havet mot en av de mange cruisebåtene. Men i dag er kanonen død og de velbeslåtte turistene kan føle de er i trygt farvann.

Etter endt byvandring er det tid på egen hånd etter felles lunsj. Det er lett å bli forelsket i denne herlige byen vi kaller Adriaterhavets perle.

Om kvelden er det middag på hotellet vårt i Herceg Novi.

(F/L/M)

Dubrovnik, Kroatia
Dag 8

14. juni - Dag til egen disposisjon i Herceg Novi

I dag kan du gjøre det som passer deg. Ta det piano ved basseng eller strand. Eller hva med litt egenpleie? Herceg Novi og nabobyen Igalo har i lang tid vært kjent for sine gode spa og behandlingsinstitutter. Det er så absolutt verdt å prøve en deilig spabehandling og prisene her er mye hyggeligere enn hjemme. Og hotellet vårt har mange tilbud, lurt å bestille eventuelle behandlinger ved ankomst.

Reiseleder gir forslag til andre utflukter eller aktiviteter i nærområdet.

Om kvelden samles vi til avskjedsmiddag da en innholdsrik og hyggelig tur går mot slutten. Det er helt sikkert mye å snakke om og mange felles minner å dele!

(F/-/M)

 

Dag 9

15. juni - Hjemreise - Dubrovnik - Oslo

Etter grytidlig frokost (eller frokostpakke) må kursen settes mot flyplassen i Dubrovnik og direkteflyet til Norwegian. Flyavgang om formiddagen og beregnet ankomst Oslo Lufthavn er tidlig ettermiddag.

(F/-/-)

Dubrovnik, Kroatia

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 14 990
Enkeltromstillegg: kr 1 940

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo-Sarajevo//Dubrovnik-Oslo med Norwegian
Ved avreise fra andre byer, ta kontakt for tilbud
Flyskatt og avgifter pr 22. august 17
8  netter på mellomklassehotell i Sarajevo, Mostar og Herceg Novi med frokost
4 lunsjer
5 middager
Alle utflukter og entreer iht. program
All transport ifølge program
Reiseleder fra Carpe Diem møter ved ankomst Sarajevo og er med på hele turen til avreise fra Dubrovnik
Lokale guider

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Drikkevarer til måltidene
Tips
Reisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F= frokost, L=lunsj, M=middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet skal være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes cirka 2 uker før avreise.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert
beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

PASS OG VISUM
Norske borgere trenger ikke visum for denne reisen. Passet må være gyldig seks måneder etter innreise til Bosnia. Dersom du ikke er norsk statsborger – ta kontakt med de respektive ambassader/konsulater for veiledning. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og visum er gyldig ved avreise, Carpe Diem er ikke erstatningsansvarlig for passasjerer som ikke har dette i orden.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser