Hellas – en smak av sommer

Hellas – en smak av sommer

En Taverna i Ios, Hellas med krittmeny-tavla utenfor

Start sommeren i Hellas og Peloponnes – med Athen, Nafplion, Mykene og Palaia Epidavros.

Vi ønsker smaken av sommer i Hellas fra Athen og områdene rundt! En tur der vi opplever storby, severdigheter, strand og lokalt landsbyliv i perfekt samspill. Til tider utenfor turistløypa, og det blir alltid bra. Greske måltider nytes i godt selskap og vi kan love genuine og ekte reiseopplevelser. Og en god dose avslapping. Turen er laget med omhu for å komme innunder det deilige begrepet «feel good» -tur. Litt by, litt land, litt historie, litt vinsmaking og litt vandring. Og kanskje en båttur?

Vi åpner med selveste hovedstaden. Vi må jo bli mer kjent med storbyen Athen, demokratiets og antikkens vugge. Athen har mye å by på. Alle krikene og krokene, kafeene og restaurantene i Plaka besøker vi gjerne. Athen var et turistmål allerede i antikkens tid, og det er fortsatt de antikke monumentene som er det største trekkplasteret. Det imponerende Akropolis med Parthenon-tempelet topper jo listen. Vi skal dit!

Korintkanalen skal besøkes og beundres og videre blir det Nafplion. En malerisk og historisk kystby som ligger ved Den argoliske gulfen. Her er det flust med smale, snirklete gater og vakre venetianske hus. Det er ingen mangel på koselige kafeer, gallerier og lekre butikker heller. På toppen troner borgen Palamidi.

Ikke alle er dus med Palaia Epidavros, en liten strandperle på Peloponnes med naturskjønn ramme. Det gjør vi noe med. Her blir det blanding av litt program og litt rom for egne sysler de siste dagene. Vi synes også at tidlig juni er en perfekt tid for å bli mer kjent med både Athens og Peloponnes` mange fortreffelige steder. Ja takk til mindre turister, da skinner det lokale enda mer gjennom.

Høydepunkter

 • Gresk vår/sommertur med sol, bad, spennende utflukter og alltid nydelig mat
 • Athen – fortid og nåtid i skjønn forening – Akropolis
 • Korintkanalen, bygget for «hånd» og en viktig snarvei
 • Trivelige Nafplion
 • Gresk mytologi gjør utgravninger hakket mer spennende enn andre ruiner
En mann som ligger i en hengekøye i skyggen
+19
+18

Program

7 frokoster, 4 lunsjer og 4 middager inkludert

Dag 1

Avreise Norge, ankomst Athen

Lunsj og middag

Vi reiser fra Oslo Lufthavn tidlig, tidlig med SAS sitt direktefly. Etter ankomst Athen midt på dagen, busser vi inn til storbyen. Vel fremme i sentrum blir det en lett lunsj. Så venter Hotel Stanley med ”midt i smørøyet beliggenhet” og utsikt til Akropolis. Velkomstmiddagen får en fin setting på takterrassen på hotellet.

Det er bare å glede seg til en uke med mange opplevelser!

Gammel tredør

Pent i pastell

Dag 2

Athen - Akropolis og Plaka

Frokost og lunsj

Frokost først, så ut på oppdagelsesferd.

Athen er Hellas’ hovedstad og har en befolkning på nærmere fem millioner (inkludert havnebyen Pireus). Byen vokste kraftig etter andre verdenskrig og særlig frem til 1980. Dette medførte naturlig nok utfordringer med blant annet forurensning, men siden midten av 90-årene har det blitt foretatt store investeringer for å bedre forholdene. Spesielt etter at Athen fikk tildelt de olympiske sommerlekene i 2004 ble det store endringer. I dag finner man flere områder i sentrum som er bilfrie.

Nedenfor Akropolis ligger Athens agora, som var byens torg i antikken. Dette er i dag et arkeologisk utgravningsområde. På et høydedrag over agoraen ligger Hefaiston, som regnes som verdens best bevarte doriske tempel. Ja, intet besøk i Athen uten å se Akropolis. Vår lokalguide tar oss med på en historisk runde til toppen av denne unike helligdommen. Parthenon er selve symbolet, der det troner hvitt eller mykt honningfarget over byen. Det er lyset som avgjør nyansene, men ingen tvil om at dette vitterlig er et mesterverk.

Rett under klippene av Akropolis ligger forresten det helt unike Anafiotika. Den bitte lille landsbyen, som ligner svært på de kykladiske øyene.

Merk at vi ikke har inkludert inngang til museet på Akropolis. Om tiden strekker til, kan du gå inn om du vil.

Fra Akropolis tar vi turen ned gjennom den sjarmerende gamlebyen Plaka og spiser lunsj. Dette er den mest populære og livlige bydelen, vi kommer også til å rusle litt rundt for å ta inn stemningen. Resten av ettermiddagen er til egen disposisjon, så da velger du selv om det blir mer Plaka eller om du heller vil gjøre litt andre ting.

Utsikt mot det berømte Akropolistempelet på en høyde over Athen

Akropolis-tempelet i Athen

Dag 3

Korintkanalen og Nafplion

Frokost og middag

Vi spiser frokost, sjekker ut av hotellet og setter kursen vestover mot Korintkanalen, en busstur på en times tid. Korintkanalen skjærer seg gjennom det smale Korinteidet, mellom Korintbukta og Saroniabukta i Egeerhavet, og skiller halvøya Peloponnes fra resten av Hellas.

Kanalen er 6,3 kilometer lang og 25 meter bred, med klippevegger som reiser seg opp til 73 meter på det høyeste og 8 meters dybde. Den ble bygget i årene mellom 1881 og 1893. Med håndkraft! Det ble holdt en åpningsseremoni 7. august 1893, så den har noen år på baken… Flere av antikkens herskere drømte om å bygge en kanal gjennom Korinteidet, uten å få det til, og den er ansett som en stor teknologisk bragd for sin tid. Den sparer mindre skip for den 400 kilometer lange reisen rundt Peloponnes, men ettersom dagens frakteskip er større enn datidens, brukes kanalen hovedsakelig av turistskip nå for tiden.

Så venter Nafplion. Hellas`første hovedstad etter selvstendigheten på 1830-tallet. Byen har vært åsted for beleiringer, politiske mord og intriger under den greske uavhengighetskrigen og årene som fulgte. I dag hviler det heldigvis en helt annen og avslappende stemning over byen. Byens historie er broket, og i kjent gresk stil er den ikke kjedelig…

Med de stilige, venetianske bygningene som blandes med smale, labyrintgater, er det deilig å bare rusle rundt for å fornemme dagliglivets små og store hendelser. Og med perfekt beliggenhet for å holde utkikk etter fiender uten rent mel i posen, troner borgen Palamidi over Nafplion og Den argoliske gulfen. De dyktige venetianerne stod for konstruksjonen på begynnelsen av 1700-tallet. Som med så mange andre fort fra disse mesterne, var det gjennomtenkt og ble bygget til perfeksjon. Til tross for dette, ble det inntatt av tyrkerne i 1715 og til slutt, greske tropper i 1822. Det er også flere bastioner på fortet, den største har vært fengsel.

Middagen spiser vi sammen i kveld, den blir langs promenaden.

Nydelig landskap av Korintkanalen i en lys solrik dag mot en blå himmel med hvite skyer. Blant steinene som svever hvitt skip i turkis vann.

Korintkanalen

Dag 4

Mykene og vinsmaking - historie og gylne dråper

Frokost og lunsj

Vi er på historisk grunn. Dagen i dag tar oss til Mykene, et viktig sted for å ta et dypdykk tilbake til fortiden. Hvis bare man kunne ta en bitteliten tidsreise for å se hvordan det var den gangen…Festningsverkene på Mykene ble opprinnelig bygget fra midt i det 16. århundre før vår tidsregning, altså rundt år 1550 – til cirka år 1200 før Kristus. På 1200-tallet ble forsvarsanleggene kraftig forsterket med såkalt kyklopiske murer, så kraftige at antikkens grekere mente at bare kykloper (enøyde kjemper) kunne ha utført arbeidet. Ja, ikke dumt å lese seg opp litt for å holde tritt med begrepene.

Murene og Løveporten står ennå. Innenfor ble det funnet gravsirkler,som inneholdt gullmasker og andre flotte gjenstander. Platået der palasset en gang lå, har en herlig utsikt over slettene langt nedenfor. Strategisk betydning, beliggenhet og forsyninger hadde alt å si. Heinrich Schliemann var mannen som avdekket Mykene, han som også «fant» Troja. Schliemann var hele tiden overbevist om at Homers beskrivelser i Iliaden og Odyseen var basert på faktisk hendelser.

Lunsj blir i nærheten av Mykene.

I dag skal vi også smake på vin, det passer godt i etterkant av besøket til Mykene. Vi smaker ulike varianter på Nemea Vineri, kanskje du får noen overraskelser eller aha-opplevelser med de greske vinene?

Vel tilbake i Nafplion er resten av ettermiddagen/kvelden til egen disposisjon.

Tørking av blekkspruten i solen ved sjøen.

Det er mye som kan henges til tørk

Dag 5

Til Palaia Epidavros med besøk på teateret Epidauros

Frokost og middag

Frokosten spises på hotellet og vi er på vei videre på oppdagelsesferd på Peloponnes. Overskriften kan synes litt forvirrende, men en gang var alt en by ved navn Epidauros. Den sardoniske bukten på nordkysten av halvøya huset denne antikke byen. En gang fantes to havner, en akropol og et byområde. I dag kan vi spesielt glede oss over teateret som er igjen, og det er tatt vare på. Til og med et av de best bevarte teaterbygg i hele Hellas. Med unik, omhyggelig konstruksjon og beliggenhet, er akustikken her nærmest perfekt. Vi skal langt tilbake i tid, det dateres til det fjerde århundret og over 14 000 mennesker kunne følge med som tilskuere.

Nå venter et lite sted der vi skal være de siste dagene: Palaia Epidavros, med sin beliggenhet ved sjøen. Ikke spesielt mange innbyggere, sånn cirka 1600. Hva skjer her? Det er et lite sentrum med noen butikker, det finnes såklart spisesteder og det er fine bademuligheter. Perfekt å sykle, rusle og ta livet sånn passe med ro.

I kveld passer det godt å spise middag på en taverna. Små forhold på disse kanter, så det er like godt å tilpasse seg hverdagslivet:)Hellas er uforanderlig, gjestfritt og vakkert. Den greske salaten er god, fetaen smaker alltid bedre her enn hjemme, og retsinaen har sin særegenhet. Si hva du vil om retsina, men det er en match med sol, sommer og varme i Hellas. Enkelte ting forandrer seg heldigvis aldri.

Teateret til Epidaurus i Peloponnese, Hellas. Det ble bygget på 400-tallet f.Kr. og har plass til 15000 mennesker. Det er også kjent for sin eksepsjonelle akustikk.

Epidaurus - imponerende teater

Dag 6

Ut på fottur (med piknik/lunsj)

Frokost og lunsj

Frokost på hotellet, så skal vi ut å få litt trim samtidig som vi blir kjent i området. Da er fottur tingen. Ruten vi går bestemmes av vår guide og vi planlegger å være borte cirka fire – fem timer.

En Taverna i Ios, Hellas med krittmeny-tavla utenfor

Dag 7

Dag til egen disposisjon

Frokost og middag

Frokost på hotellet.

Om du ikke bare vil ta dagen som den kommer ved stranden, kan reiseleder hjelpe til med å organisere dagen.

I kveld er siste kvelden sammen. Da går vi ut og spiser middag på Peloponnes.

Den lille bukten i Korintiske bukten nær Heraion i Perachora, Hellas.

Peloponnes har mange vakre steder

Dag 8

Hjemreise fra Athen

Frokost

Tidlig frokost på hotellet før avreisen mot flyplassen i Athen.

Flyavgang midt på dagen med SAS sitt direktefly – ankomst Oslo Lufthavn om ettermiddagen.

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo–Athen t/r med SAS
 • 7 netter på hoteller . Frokost inkludert hver dag
 • Måltider i henhold til program
 • Alle utflukter og entreer iht. programmet.
 • All transport i følge programmet
 • Lokale guider
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips