Gjestfrie Georgia – med vintradisjon og ortodoks påske

Gjestfrie Georgia – med vintradisjon og ortodoks påske

21. april 2022 / 9 dager / Pris fra 19.380,-

Vakker panoramautsikt over Tbilisi ved solnedgang, Georgia.

Tbilisi, vinregionen Kakheti, Borjomi, Vardzia

Nytt program med nye innslag! Georgia er en perle i hjertet av Kaukasus og en uoppdaget skatt. Mange mener sågar at det er et av verdens vakreste land, og det sier vi oss enige i. Georgia har fantastisk natur, eldgammel historie og særegne tradisjoner. Beliggenheten bidrar også. På silkeveien der øst møter vest – og der det lokale kjøkken og mange tusen år gammel vintradisjon sørger for de beste smaker. Her er det en rivende utvikling med nye, spennende vinprodusenter, så dette er virkelig et levende vinland med dype røtter. Det er fort gjort å falle i staver over alt Georgia har å by på.

Her kjempet de store imperiene om makt og innflytelse, og Georgia var alltid kjent for sitt kulturelle mangfold. Landet er blant våre eldste sivilisasjoner. Her har de sunget flerstemt polyfon sang i mer enn 2000 år, produsert vin i over 8000 år, og her levde Homo Georgicus allerede for 1,8 millioner år siden. I Georgias myteomspunnede kultur og historie er kirken, folkesang og folkedans, poesi, vintradisjon og en enestående gjestfrihet dypt forankret i den georgiske folkesjelen. For georgiere er gjester en gave sendt fra Gud, og slik har det vært fra de eldste tider.

Sjelden har vi laget en tur hvor du kommer så tett på det lokale livet – for gjennom vår lokale reiseleder Svend får du en ganske så unik opplevelse. Vi lover minner for livet. I tillegg blir det en ekstra dimensjon når vi får med oss deler av den utrolige påskefeiringen her. Og et slottsbesøk!

Høydepunkter

 • Spennende Tbilisi, der tradisjoner og det moderne liv går hånd i hånd
 • Nydelige, lokale matopplevelser
 • Vinsmaking og innføring i georgisk vintradisjon
 • Besøk i Mtskheta – den historiske hovedstaden
 • Ekte georgisk supra og vinsmaking på en av landets beste restauranter, Pheasant’s Tears
Svovelbadene og Narikala festning i det gamle distriktet Tbilisi, Georgia

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 21.04.2022

  Tilgjengelighet: Få plasser

  Dager: 9

  Priser fra: 19.380,-

  Reiseleder: Svend Waage

  Velg avgang

  Avreise fra Oslo Lufthavn

+24
+23

Program

8 frokoster, 5 lunsjer og 6 middager inkludert

Dag 1

Avreise og ankomst

Vi flyr med Turkish Airlines med avreise fra Oslo Lufthavn om kvelden. Etter mellomlanding og flybytte i Istanbul, lander vi i Georgias hovedstad Tbilisi natt til 22. april.

Gettyimages 187188181 Georgia Tbilisi

Fargerike Tbilisi

Dag 2

Tbilisi – introduksjon til gamlebyen, vin og den georgiske bordtradisjonen

Frokost, lunsj og middag

Etter ankomst om natten og noen timers søvn rusler vi inn i gamlebyen til en særegen restaurant hvor vi samles for en prat og en lett brunch. Deretter fortsetter vi vandringen gjennom gamle Tbilisi, føler på stemningen og blir kjent med noen av de viktigste områdene, som Betlemi-distriktet, gamlebyen ved Narikalaborgen og de berømte svovelbadene. Vi ser hvordan gammelt møter nytt, og hva som gjorde Tbilisi til et kultur- og handelssenter på den historiske Silkeveien. Etter en lunsj i en særegen restaurant i gamlebyens bortgjemte gater har dere noen timer til egen disposisjon. Dere får mulighet til en hvil etter en kort natt, eller dere kan benytte anledningen til å oppleve mer av Tbilisis spesielle atmosfære og mangfold på egen hånd.

Tidlig på kvelden samles vi til velkomstmiddag. Reiselederne introduserer oss til det fantastiske georgiske kjøkkenet med sine varierte og velsmakende retter, og til den særegne georgiske vinen og vintradisjonen. Vi lærer å kjenne den spesielle bordtradisjonen hvor vin, taler, poesi og folkesang er sentrale elementer. Vårt første møte med den georgiske vinen blir gjennom de to mest klassiske vinene: Saperavi, som er en tørr, fyldig og smaksrik rødvin fra Kakheti-regionen øst i Georgia og Rkatsiteli, en tørr, kraftig amber-vin fra samme regionen som matcher alt fra lette salater til tyngre kjøttretter. Så blir vi bedre kjent både med hverandre og våre reiseledere. Vi tar kvelden i rimelig tid etter en kort natt og en begivenhetsrik dag.

Dag 3

Tbilisi – Knut Hamsun og Dagny Juel og georgisk påskegudstjeneste

Frokost og middag

Etter frokost rusler vi ned til det som på Hamsuns tid var «Hotel London», hvor Hamsun bodde da han besøkte Tbilisi. Bare et steinkast unna Hamsuns «Hotel London» finner vi det tidligere «Grand Hotel» hvor den norske forfatteren og komponisten, «femme fatal», Dagny Juel ble skutt og drept av sin polske venn i forbindelse med sitt besøk i Tbilisi. Deretter besøker vi Museum of Georgia lokalisert i nærheten. Museet har blant annet utstillinger med unike samlinger georgiske kunst- og kulturgjenstander som går tilbake flere tusen år før vår tidsregning, og en avdeling som viser tiden fra 1921 under Sovjet-regimet. Resten av dagen kan brukes til hva du har lyst til:

1) Oppleve markedet for gull og smykker og sentralmarkedet med genuint markedsliv

2) Besøke den botaniske hagen i Tbilisi.

3) Oppleve folkeliv langs hovedgaten Rustaveli.

4) Besøke Dry Bridge og se på brukskunst, billedkunst og georgisk kunsthåndverk, etc.

5) Oppleve Georgias hovedkirke, den store Treenighetskirken.

Vi har middag på en av gamlebyens bedre restauranter. Her lærer vi mer om den georgiske ortodokse kirken og dens rolle i georgisk tradisjon og samfunn. Vi prater også om hva vi skal få oppleve senere denne kvelden, og tradisjonene knyttet til den georgiske påskefeiringen. Etter middagen går vi tilbake til hotellet og går i samlet flokk til kirken Sioni, en av de mest tradisjonsrike kirkene i gamlebyen, for å oppleve den georgiske påskegudstjeneste. Du kan gjerne se det hele på litt avstand hvis du skulle ønske det, veien tilbake til hotellet er kort.

Tbilisi gamleby. Historisk distrikt i hovedstaden i Georgia om natten mot den mørkeblå himmelen.

Dag 4

Den historiske hovedstaden Mtskheta og mineralvannbyen Borjomi

Frokost, lunsj og middag

Vi har avreise mot Meskheti-regionen og byen og Borjomi. Byen var et viktig rekreasjonsområde i det tidligere Sovjetunionen og mineralvannet Borjomi kommer fra dette området. På vei ut av Tbilisi besøker vi den historiske hovedstaden Mtskheta. Her finner vi Svetitskhoveli som er på Unescos verdensarvliste og tidligere var Georgias hovedkirke. Hit kom St. Nino og kristnet Georgia på 300-tallet, og legenden forteller at Jesu klede skal være begravet på stedet hvor kirken ble reist. Vi tar dere med inn i kirken og dermed inn i viktig del av Georgias historie og tradisjon. Her opplever vi den viktige rollen som kirken spiller i de fleste georgieres liv, og hvilken betydning ritualene og relikviene har i hverdagslivet. Deretter vandrer vi i den gamle bydelen og opplever tradisjon, lokal koloritt og turistboder i skjønn forening.

Etter lunsj vi setter kursen videre mot Borjomi og ankommer byen tidlig på ettermiddagen. Etter innsjekking på det flotte 5-stjernershotellet Crowne Plaza, har vi ettermiddagen til fri disposisjon, med flotte muligheter for rekreasjon og vandring i Borjomi-parken. Vi kan smake Borjomivann fra de naturlige kildene og nyte meget gode fasiliteter som hotellet har å by på. Tidlig på kvelden møtes vi til middag hvor vi nyter tradisjonelle retter og georgisk folkesang sammen med våre gode sangervenner.

Dag 5

Den spektakulære hulebyen Vardzia

Frokost og lunsj

Vi har tidlig avreise til Vardzia som er en av Georgias flotteste og mest spektakulære historiske severdigheter, og et monument over Georgias storhetstid under Dronning Tamar i det 12/13. århundret. Komplekset er hogd ut i fjellet og bestod opprinnelig av flere tusen ulike rom i 13 plan og flere kirker. Vi opplever hulekomplekset med sine rom, ganger og kirker, og lærer hvilken rolle det spilte gjennom århundrene etter at det ble bygget.

Etter at vi har utforsket Vardzia-hulene blir det lunsj i nærheten med tradisjonelle retter fra denne regionen. Vi har dessuten en vinsmakings-seanse hvor vi også får mulighet til å smake lokale varianter. Deretter setter vi kursen tilbake til Borjomi. Vi ankommer på ettermiddagen og vi har resten av dagen til fri disposisjon. Vi har mulighet til å nyte alt fra hotellets spa og massasjer til Borjomi-badet midt i skogen en snau times rusletur unna.

Luftfoto over hulebyen Vardzia i Georgia.

Grottebyen Vardzia med sine eldgamle bosteder

Dag 6

Borjomi – Kakheti og vinsmaking på Chateau Mukhrani-godset

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost er det avreise mot vinregionen Kakheti. På veien stopper vi ved Chateau Mukhrani, godset og vingården til prins Ivane Mukhranbatoni. Han var en sentral politisk og militær figur i Georgia i det 19. århundret, og samtidig kjent for sine viner som kombinerte georgisk og fransk tradisjon. Det blir vinsmaking med fokus på Chateau Mukhranis georgiske viner produsert med moderne teknologi. Vi har lunsj på Chateau Mukhrani før vi setter kursen videre mot Kakheti-regionen.

Kakheti-regionen står alene for nesten 70% av all vinproduksjon i Georgia. Flere steder i området var gjennom historien kjent som handelssentre for georgiere og for handelsfolk som kom over fjellene fra Dagestan. I gamle dager betalte innbyggerne flere steder i Kakheti ikke skatt. Som utpost mot øst og førsteforsvar mot invasjoner fra de østlige imperiene regnet man at folket betalte sin skatt gjennom sin innsats på slagmarken. Når vi nærmer oss hotellet ser vi den flotte utsikten over slettelandskapet i Kakheti og Kaukasusfjellene som reiser seg på motsatt side. Om ettermiddagen sjekker vi inn på hotellet som er lokalisert ikke altfor langt unna regions-hovedstaden Telavi. Det blir litt tid til å slappe av etter dagens reise, før vi møtes til en koselig middag på hotellet.

Småbyen Sighnaghi i Kakheti-regionen, Georgia ligger idyllisk til i åssiden med panoramautsikt over Alazanisletten og Kaukasusfjellene.

Kakheti er vinregionen, her er småbyen Sighnaghi

Dag 7

Kakheti: Gremi, vinsmaking hos familie og georgisk bord med folkesang

Frokost, lunsj og middag

Fra morgenen av kjører vi tjue minutters tid til Gremi og det som for 450 år siden var Kakhetis handelssenter på Silkeveien mellom øst og vest. Her finner vi den gamle borgen på en høyde, som huset både kirke og kongens borg. I området rundt var handelskvarterene lokalisert. Tidlig på 1600-tallet ble imidlertid Gremi ødelagt av perserne, og mistet sin funksjon som handelssenter og kongelig residens. Deretter besøker vi en lokal familie som produserer både vin og andre produkter, slik tradisjonen har vært i uminnelige tider, og som har laget en liten familievirksomhet ut av det. Her spiser vi også lunsj hos familien og opplever lokalt landsbyliv.

Deretter setter vi kursen over Alazanisletten, og etter en drøy times kjøring ankommer vi Pheasant's Tears vinranker og produksjonssted i Tibaani. Her produserer de vinen Pheasant’s Tears etter de samme metoder og prinsipper som har vært i bruk i over 8000 år i georgisk vintradisjon med qvevrier (store leirkrukker) gravd ned i bakken. Det blir omvisning hvor vi lærer om prinsippene og produksjonsmåten for denne tradisjonelle vinen. Deretter blir det vinsmaking av ulike viner og ekte georgisk bordsetting (supra) i hele dets bredde med kalde og varme retter, vin, skål-tradisjon, taler og sang. Mange av ildsjelene på Pheasant’s Tears er reiselederens gode venner gjennom mer enn 15 år, så det blir gjerne en spesiell atmosfære når vi møtes ved bordet… Vi runder av i rimelig tid, setter kursen tilbake til hotellet og ankommer litt ut på kvelden etter snaut halvvannen times kjøring.

Dag 8

Kakheti – Tbilisi, en siste smak av hovedstaden

Frokost og middag

Etter en rolig morgen og frokost sjekker vi ut og setter kursen mot Tbilisi. Vi ankommer hotellet tidlig på dagen og har resten av dagen til fri disposisjon. Vi har resten av tiden frem til avslutningsmiddagen til å kunne utforske mer av Tbilisi representerer. Reiseleder kan også organisere noe felles. Det du ikke rakk i begynnelsen av turen, kanskje kommer nå? Markedet, Den botaniske hagen, folkeliv, kirker eller bare ta det litt som det kommer.

Vi har en rolig avslutningsmiddag hvor menyen består av «highlights» fra de ulike rettene gjennom hele turen. Vi har tid og ro til oppsummering og ettertanke etter en opplevelsesrik tur.

Dag 9

Hjemreise

Frokost

Etter frokost går turen ut mot flyplassen. Turkish flyr oss først til Istanbul med avgang om formiddagen. Etter flybytte og mellomlanding lander vi på Oslo Lufthavn om ettermiddagen.

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo–Tbilisi t/r med Turkish Airlines
 • 8 netter på hotell (en kort natt ved ankomst)
 • Frokost inkludert hver dag
 • Lunsjer og middager i henhold til program
 • Alle utflukter og entreer iht. programmet.
 • All transport i følge programmet
 • Lokale guider
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips