Gjestfrie Georgia – med vintradisjon og ortodoks påske

Gjestfrie Georgia – med vintradisjon og ortodoks påske

13. april 2023 / 10 dager / Pris fra 23.990,-

Vakker panoramautsikt over Tbilisi ved solnedgang, Georgia.

Tbilisi, vinregionen Kakheti, Borjomi, Vardzia

Georgia er en perle i hjertet av Kaukasus og en uoppdaget skatt. Mange mener sågar at det er et av verdens vakreste land, og det sier vi oss enige i. Georgia har fantastisk natur, eldgammel historie og særegne tradisjoner. Beliggenheten bidrar også. På silkeveien der øst møter vest – og der det lokale kjøkken og mange tusen år gammel vintradisjon sørger for de beste smaker. Her er det en rivende utvikling med nye, spennende vinprodusenter, så dette er virkelig et levende vinland med dype røtter. Det er fort gjort å falle i staver over alt Georgia har å by på.

Her kjempet de store imperiene om makt og innflytelse, og Georgia var alltid kjent for sitt kulturelle mangfold. Landet er blant våre eldste sivilisasjoner. Her har de sunget flerstemt polyfon sang i mer enn 2000 år, produsert vin i over 8000 år, og her levde Homo Georgicus allerede for 1,8 millioner år siden. I Georgias myteomspunnede kultur og historie er kirken, folkesang og folkedans, poesi, vintradisjon og en enestående gjestfrihet dypt forankret i den georgiske folkesjelen. For georgiere er gjester en gave sendt fra Gud, og slik har det vært fra de eldste tider.

Sjelden har vi laget en tur hvor du kommer så tett på det lokale livet – for gjennom vår lokale reiseleder Svend får du en ganske så unik opplevelse. Vi lover minner for livet. I tillegg blir det en ekstra dimensjon når vi får med oss deler av den utrolige påskefeiringen her.

Høydepunkter

 • Spennende Tbilisi, der tradisjoner og det moderne liv går hånd i hånd
 • Nydelige, lokale matopplevelser
 • Vinsmaking og innføring i georgisk vintradisjon
 • Besøk i Mtskheta – den historiske hovedstaden
 • Lunsj og vinsmaking på vingården til Pheasant’s Tears - en av Georgias mest anerkjente og tradisjonstro vinmakere
Svovelbadene og Narikala festning i det gamle distriktet Tbilisi, Georgia

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 13.04.2023

  Tilgjengelighet: Ledig

  Dager: 10

  Priser fra: 23.990,-

  Reiseleder: Svend Waage

  Velg avgang

  Avreise fra Oslo Lufthavn

+24
+23

Program

9 frokoster, 6 lunsjer og 6 middager inkludert

Dag 1

Avreise og ankomst

Vi flyr med Turkish Airlines med avreise fra Oslo Lufthavn om kvelden. Etter mellomlanding og flybytte i Istanbul, lander vi i Georgias hovedstad Tbilisi natt til 14 april.

Gettyimages 187188181 Georgia Tbilisi

Fargerike Tbilisi

Dag 2

Tbilisi – introduksjon til gamlebyen, vin og den georgiske bordtradisjonen

Frokost, lunsj og middag

Etter ankomst om natten og noen timers søvn rusler vi inn i gamlebyen til en særegen restaurant hvor vi samles for en prat og en lett brunch. Deretter fortsetter vi vandringen gjennom gamle Tbilisi, føler på stemningen og blir kjent med noen av de viktigste områdene, som Betlemi-distriktet, gamlebyen ved Narikalaborgen og de berømte svovelbadene. Vi ser hvordan gammelt møter nytt, og hva som gjorde Tbilisi til et kultur- og handelssenter på den historiske Silkeveien. Etter en lunsj i en særegen restaurant i gamlebyens bortgjemte gater har dere noen timer til egen disposisjon. Dere får mulighet til en hvil etter en kort natt, eller dere kan benytte anledningen til å oppleve mer av Tbilisis spesielle atmosfære og mangfold på egen hånd.

Tidlig på kvelden samles vi til velkomstmiddag. Reiselederne introduserer oss til det fantastiske georgiske kjøkkenet med sine varierte og velsmakende retter, og til den særegne georgiske vinen og vintradisjonen. Vi lærer å kjenne den spesielle bordtradisjonen hvor vin, taler, poesi og folkesang er sentrale elementer. Vårt første møte med den georgiske vinen blir gjennom de to mest klassiske vinene: Saperavi, som er en tørr, fyldig og smaksrik rødvin fra Kakheti-regionen øst i Georgia og Rkatsiteli, en tørr, kraftig amber-vin fra samme regionen som matcher alt fra lette salater til tyngre kjøttretter. Så blir vi bedre kjent både med hverandre og våre reiseledere. Vi tar kvelden i rimelig tid etter en kort natt og en begivenhetsrik dag.

Dag 3

Tbilisi – Knut Hamsun og Dagny Juel og georgisk påskegudstjeneste

Frokost og lunsj

Etter frokost rusler vi ned til det som på Hamsuns tid var «Hotel London», hvor Hamsun bodde da han besøkte Tbilisi. Bare et steinkast unna Hamsuns «Hotel London» finner vi det tidligere «Grand Hotel» hvor den norske forfatteren og komponisten, «femme fatal», Dagny Juel ble skutt og drept av sin polske venn i forbindelse med sitt besøk i Tbilisi. Deretter vandrer vi mot gamlebyen og entrer de koselige smågatene ved Gabriadzes marionetteteater og Tblisis eldste kirke Antchiskhati. Vi fortsetter forbi patriarkens residens, gjennom livlige kafe- og handlegater før vi ender opp i sentrum av gamlebyen. Vi har felles lunsj, og resten av dagen kan brukes til hva du har lyst til:

1) Oppleve markedet for gull og smykker og sentralmarkedet med genuint markedsliv

2) Besøke den botaniske hagen i Tbilisi.

3) Oppleve folkeliv langs hovedgaten Rustaveli.

4) Besøke Dry Bridge og se på brukskunst, billedkunst og georgisk kunsthåndverk, etc.

5) Oppleve Georgias hovedkirke, den store Treenighetskirken.

Vi møtes sent på kvelden for avgang til kirken Sioni for å oppleve georgisk påsketradisjon. På veien stopper vi for en forfriskning og en liten prat hvor vi lærer mer om den georgiske ortodokse kirken og dens rolle i georgisk tradisjon og samfunn. Vi prater også om hva vi snart skal få oppleve, og tradisjonene knyttet til den georgiske påskefeiringen. Sioni er en av de mest tradisjonsrike kirkene i gamlebyen Her er det gode muligheter til å oppleve seremoniene både tett på eller på litt avstand hvis man skulle ønske det. Dessuten er veien tilbake til hotellet kort.

Tbilisi gamleby. Historisk distrikt i hovedstaden i Georgia om natten mot den mørkeblå himmelen.

Dag 4

Fra Tbilisi til Vardzia i den gamle Meskheti-regionen

Frokost, lunsj og middag

Vi har avreise mot Meskheti-regionen og Vardzia, stedet som også huser et hulebykompleks som er en av Georgias flotteste og mest spektakulære historiske severdigheter, og et monument over Georgias storhetstid under Dronning Tamar i det 12/13. århundret. Meskheti-regionen måttet tåle å være inngangsporten når ottomanene opp gjennom historien prøvde å ta kontrollen i Kaukasus, og den gamle arkitekturen og byggeskikken reflekterer behovet for å holde seg skjult for fienden.

Vi ankommer Vardzia Resort tidlig på ettermiddagen og har resten av dagen til egen disposisjon frem til vinsmaking og middag på kvelden. Dere kan nyte fred og ro, nydelige omgivelser, flott natur og fine fasciliteter på Vardzia Resort hvor vi bor.

Et glass med rød georgisk vin til middag

Georgia er kjent for både mat og vin.

Dag 5

Vardziahulene og mineralvannbyen Borjomi

Frokost og lunsj

Etter frokost setter vi kursen mot Vardziahulene bare få minutters kjøring unna. Komplekset er hogd ut i fjellet og bestod opprinnelig av flere tusen ulike rom i 13 plan og flere kirker. Vi opplever hulekomplekset med sine rom, ganger og kirker, og lærer hvilken rolle det spilte gjennom århundrene etter at det ble bygget. Etterpå har vi lunsj og slapper av på Vardzia Resort før vi setter kursen mot mineralvannbyen Borjomi. Byen var et viktig rekreasjonsområde i det tidligere Sovjetunionen og mineralvannet Borjomi kommer fra dette området.

Vi ankommer Borjomi sent på ettermiddagen. Etter innsjekking på det flotte 5-stjernershotellet Crowne Plaza, har dere kvelden til fri disposisjon. Reiseleder står til disposisjon og kan foreslå hyggelige steder hvor man kan spise middag.

Luftfoto over hulebyen Vardzia i Georgia.

Grottebyen Vardzia med sine eldgamle bosteder

Dag 6

Borjomi

Frokost og middag

Denne dagen kan dere disponere slik dere selv måtte ønske, med gode muligheter for rekreasjon og naturopplevelser. Man kan vandre i Borjomi-parken, og velge å fortsette innover i idyllisk skoglandskap til man kommer til en åpen lund og utendørs Borjomi-bad. Dere kan også smake Borjomivann fra de naturlige kildene som man finner i parken og i nærheten av hotellet. Eller dere kan nyte de gode fasiliteter som hotellet har å by på med både spa og ulike massasjer. Reiseleder vil også organisere noe om det er ønskelig.

Tidlig på kvelden så møtes vi til middag hvor vi nyter tradisjonelle retter i lokale og sjarmerende omgivelser. Sammen med oss ved bordet har vi våre gode sangervenner som synger tradisjonelle georgiske folkesanger. Det blir en kveld i tradisjonell georgisk ånd med både mat, vin, taler og sang på menyen.

Kveldsbilde med hotell Crowne Plaza som er opplyst og ligger ved vannet med skogen i bakgrunnen

Borjomi

Dag 7

Borjomi – Kakheti og besøk til den historiske hovedstaden Mtskheta

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost er det avreise mot vinregionen Kakheti. Etter to timers kjøring besøker vi den historiske hovedstaden Mtskheta. Her finner vi Svetitskhoveli som er på Unescos verdensarvliste og tidligere var Georgias hovedkirke. Hit kom St. Nino og kristnet Georgia på 300-tallet, og legenden forteller at Jesu klede skal være begravet på stedet hvor kirken ble reist. Vi tar dere med inn i kirken og dermed inn i viktig del av Georgias historie og tradisjon. Her opplever vi den viktige rollen som kirken spiller i de fleste georgieres liv, og hvilken betydning ritualene og relikviene har i hverdagslivet. Deretter vandrer vi i den gamle bydelen og opplever tradisjon, lokal koloritt og turistboder i skjønn forening. Deretter blir det vinsmaking.

Kakheti-regionen står alene for nesten 70% av all vinproduksjon i Georgia. Flere steder i området var gjennom historien kjent som handelssentre for georgiere og for handelsfolk som kom over fjellene fra Dagestan. I gamle dager betalte innbyggerne flere steder i Kakheti ikke skatt. Som utpost mot øst og førsteforsvar mot invasjoner fra de østlige imperiene regnet man at folket betalte sin skatt gjennom sin innsats på slagmarken. Når vi nærmer oss hotellet ser vi den flotte utsikten over slettelandskapet i Kakheti og Kaukasusfjellene som reiser seg på motsatt side. Om ettermiddagen sjekker vi inn på hotellet som er lokalisert ikke altfor langt unna regions-hovedstaden Telavi. Det blir litt tid til å slappe av etter dagens reise, før vi møtes til en koselig middag på hotellet.

Dag 8

Kakheti: Tsinandali, vinsmaking og middag hos våre venner

Frokost, lunsj og middag

Fra morgenen av kjører vi tjue minutters tid til Alexandre Chavchavadzes gods i Tsinandali. Godsets arkitektur representerer en blanding av georgisk og europeisk tradisjon. Alexandre Chavchavadze (1786 – 1846) var både forfatter og samtidig en av Georgias viktigste samfunnsskikkelser i sin tid. Vi besøker hjemmemuseet og har en koselig vandring i den flotte parken som hører til godset.

Deretter setter vi kursen videre mot Tibaani. Etter en times kjøring ankommer vi Pheasant's Tears vinranker og produksjonssted i Tibaani. Her produserer de vinen Pheasant’s Tears etter de samme metoder og prinsipper som har vært i bruk i over 8000 år i georgisk vintradisjon med qvevrier (store leirkrukker) gravd ned i bakken. Det blir en lett lunsj og vinsmaking mens vi nyter utsikten mot Alazanisletten og Kaukasusfjellene. Det blir omvisning hvor vi lærer om prinsippene og produksjonsmåten for denne tradisjonelle vinen.

På ettermiddagen fortsetter vi over Alazanisletten og setter kursen mot en lokal familie som produserer både vin og andre produkter, slik tradisjonen har vært i uminnelige tider, og som de har laget en liten familievirksomhet ut av. Her smaker vi på vin og spiser middag hos familien og opplever lokalt familie- og landsbyliv. Til slutt setter vi kursen mot hotellet. Vi er tilbake i rimelig tid på kvelden, slik at de som vil kan nyte freden og roen på terrassen med en kaffekopp eller andre edle dråper.

Dag 9

Kakheti – Tbilisi, en siste smak av hovedstaden

Frokost og middag

Etter en rolig morgen og frokost sjekker vi ut og setter kursen mot Tbilisi. Vi ankommer hotellet tidlig på dagen og har resten av dagen til fri disposisjon. Vi har resten av tiden frem til avslutningsmiddagen til å kunne utforske mer av Tbilisi representerer. Reiseleder kan også organisere noe felles. Det du ikke rakk i begynnelsen av turen, kanskje kommer nå? Markedet, Den botaniske hagen, folkeliv, kirker eller bare ta det litt som det kommer.

Vi har en rolig avslutningsmiddag hvor menyen består av «highlights» fra de ulike rettene gjennom hele turen. Vi har tid og ro til oppsummering og ettertanke etter en opplevelsesrik tur.

Dag 10

Hjemreise

Frokost

Frokost før avreisen mot flyplassen. Turkish flyr oss først til Istanbul med avgang om formiddagen. Etter flybytte og mellomlanding lander vi på Oslo Lufthavn om ettermiddagen.

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo–Tbilisi t/r med Turkish Airlines
 • 9 netter på hotell (en kort natt ved ankomst)
 • Frokost inkludert hver dag
 • Lunsjer og middager i henhold til program
 • Alle utflukter og entreer iht. programmet.
 • All transport i følge programmet
 • Lokale guider
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips