Gårdsferie hos Søstrene Storaas

Gårdsferie hos Søstrene Storaas

Tre jenter i fargerike sommerkjoler sitter i en blomstereng og ønsker velkommen

For et vertskap, lokalt og nært med kvalitetsmat - og besøk på Rjukan

Vi skal til et helt spesielt overnattingssted. Med en helt spesiell gård like ved, og noen drivende dyktige og driftige søstre. Sånt blir det fin sommerferie og fine lokale opplevelser av. Så nært og ekte som det går an. Her er det kvalitet i alle ledd, for søstertrioen Else, Henriette og Solveig, tilbyr med sine hjelpere alt vi kan ønske oss av noen deilige sommerdager på tur i eget land. Vi føler at dette er en perfekt match med alt vi står for i Carpe Diem. Alltid på leting etter noe unikt utenfor turistløypa.

Søstrene Storaas er helt familiedrevet og bygget opp på en gårdseiendom. Med røtter fra hele verden er det ingen mangel på spenstige familiehistorier som de gjerne deler! En skal ikke kimse av de gode samtalene. De skal det bli mange av. Også utenfor distriktet i høyeste grad. Historiene strekker seg fra Karibien til Malaysia og tilbake til gården. Fra sulten krokodille til en hund med en uheldig skjebne...

Bak hotellet er det både tradisjonell jorddrift og nyvinninger som bugnende urte- og grønnsakshager. De har te-bed(!) og en hydroponihage. Ute går det griser og sauer hele året og det sier seg selv at det som serveres på tallerkenen her er ureist og hentet rett utenfra. Vi skal boltre oss i smaker og vi skal søke både kultur - og naturopplevelser.

Vi skal på dresinsykling langs Numedalslågen fra Veggli. Gjennom tunneler og koselige stasjonsbygninger blir det både latter og tid til ettertanke gjennom det vakre landskapet. Stavkirken i Rollag skal vi også besøke.

Tungtvannaksjonen på Mæl skal vi få vite mer om før besøk på Rjukan og Vemork. Her ble historie skrevet og modige menn ble helter for alltid. En gang verdens største kraftstasjon og sentrum for industrialiseringen på begynnelsen av 1900-tallet. I 1943 ble en viktig historie skrevet, etter den dramatiske, men vellykkede sabotasjeaksjonen. Kampen om tungtvannet er behørig og naturlig i fokus på Vemork.

Gården ligger 20 minutter fra Kongsberg og Notodden og 1,5 time fra Oslo. Velkommen til gårds!

Høydepunkter

 • Gårdsferie og lokale smaker
 • Sansevandring og inspirasjon i hydroponi-hagen
 • Rollag stavkirke og bygdetun
 • Dresintur på Numedalsbanen med lunsj på stasjonen
 • Dans og musikk av Småjondølene
 • Vemork - helter og historie om tungtvannet
 • Rjukan med sin unike industrihistorie
 • Godt reisefølge
Gulrøtter, kjøtt, urter på ei spekefjøl
+29
+28

Program

4 frokoster, 2 lunsjer og 4 middager inkludert

Dag 1

Ankomst og oppmøte Kongsberg, så til Søstrene Storaas for middag

Middag

Du tar deg til Søstrene Storaas Hotel (ca 20 minutter fra Kongsberg, langs FV37) på egenhånd, eller du kan møte reiseleder på Kongsberg ca kl 13 hvor det blir ordnet felles transport (ikke inkludert). Om det passer seg slik, avtaler reiseleder et sted for lunsj i Kongsberg (ikke inkl.) før avreise. Reiseleder har bestilt seg billett (buss for tog) med avgang fra Oslo Bussterminal kl. 10.00 og ankomst Kongsberg kl. 11.20.

Vi ankommer hotellet, sjekker inn og har litt tid til å summe oss. Beliggenheten her i Jondalen byr så absolutt på naturskjønne omgivelser vi skal nyte av senere. Så møtes vi til historiefortelling som kan være så mangt. Denne familien har familiehistorier som sitter i veggene og som gjør stedet til hva det er. Noe av det første vi ser i resepsjonen er en krokodille og hva er bakgrunnen for den? Hva med et besøk hos Jameson-søstrene? Deres oldemors kusiner i Cork i Irland? Til dette hører det med en liten forfriskning. Velkommen ønskes vi skikkelig med en to-retters middag basert på kortreiste produkter.

Som de selv sier det på nettsidene: "Søstrene Storaas er lidenskapelig opptatt av å gi gjestene det de selv arvet: hjemmebakt brød, familiens varme og personlige eventyr".

Les mer om Søstrene Storaas og Storaas Gård her på deres nettsider

Storaas ligger også i nærheten av et vann, Buvannet. Her er det fint å bade om værgudene står oss bi - husk badetøy på turen med andre ord.

Dag 2

Sansevandring, egentid, historiefortelling, folkedans og musikk

Frokost, lunsj og middag

Frokost først. Dagen i dag byr på mange små opplevelser i nærområdet. For her er det mye mer enn øyet som ser.

På Storaas Gaard bak hotellet møter tradisjonell jorddrift det innovative med en bugnende urtehager, grønnsakshager og te-bed (nytt av året), og inne i Hydrohagen dyrkes det i hydroponi-anlegg som gjør at de kan høste hele året. For hva er det egentlig? Hydroponisk dyrking innebærer å dyrke uten jord, rett i vann. Så lenge plantene får vann og næring, går det fint. Det sies at Babylons hengende hager ble dyrket hydroponisk for over 2000 år siden. Vi beskriver den lille rundturen vår i dag med et skikkelig koselig ord - sansevandring. Vi fokuserer på nyttevekster og tradisjonsrik dyrking. Vi skal lukte og selvfølgelig smake.

Lunsjen i dag byr på nye og nære matopplevelser med en sommersalat med ingredienser fra egen hage. Ureist!

Etter lunsj har du litt tid på egen hånd til egne sysler. Hva med å leie en kano eller SUP eller bli med reiseleder på en fottur inn til Dusanfossen?

Vi møtes igjen til avtalt tid og fortsetter i det lokale hjørnet. Om været er bra, møtes vi nede ved vannet for underholdning. Nå med folkedans og musikk ved Småjondølene. Her blir det halling og harpespill i skjønn forening. Husker du Alexander Rybaks spreke dansere da han vant Eurovision - dette er noen friske fraspark... Vi ser ikke bort fra at det blir noen flere historier også.

Måltidet i dag er i tråd med omgivelser og årstiden: rømmegrøt og spekemat.

Dag 3

Ut på tur med dresin, bygdetun og Rollag stavkirke

Frokost, lunsj og middag

Frokost først. Så får vi transport til Veggli som ligger en times tid unna. Herfra skal vi på tur med et litt uvanlig transportmiddel for de fleste. Dresin. På midten av 1800-tallet ble den oppfunnet og blant annet brukt til å inspisere jernbaneskinnene og persontransport til gruvedrift, som det var mye av på Kongsberg.

Numedalsbanen er en nedlagt jernbane, men fra Veggli og oppover er både banen og stasjonsbygninger på veien godt vedlikeholdt. Dresinsykling langs Numedalslågen, gjennom tunneler og koselige stasjonsbygninger er morsomt og gir rom for ettertanke. Vi kan si det går en rød tråd gjennom hele denne turen - lokalt. Lunsjen tar vi på en av stasjonene.

Numedal er også kjent som Middelalderdalen og for produksjon av mye god lokalmat. Rollag bygdetun besøker vi og får selvfølgelig en historisk vandring på tunet. Det er flere gårdsbutikker i området og vi regner med å besøke en eller flere. Her er også en nydelig stavkirke der den kikker ned på Numedalslågen. Stavkirker er noe av de flotteste bygningene landet vårt byr på og historisk sett. Tre har lange tradisjoner både med bygging og kunst.

På midten av 1600-tallet var det omtrent 270 stavkirker i landet vårt. I dag er det 28 igjen som er bevart og som er fra middelalderen. De eldste ble reist på 1100-tallet. Rollag Stavkirke har blitt bygget om flere ganger men fremstår i dag som et godt bevart kulturminne.

Etter besøket busses vi tilbake til Storaas og gleder oss til to-retters middag.

Dag 4

Mæl, Rjukan og Vemork, tungtvannsaksjoner

Frokost og middag

Etter frokost skal vi busse til Rjukan. Vi gjør et stopp på Mæl der vi møter Øystein Hagen som vil være vår kjentmann, guide og forteller i dag. Han var veldig involvert i at Rjukan - Notodden ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste. Han er en formidler i særklasse.

Mæl stasjon var en kombinasjon av jernbane og havn der togvognene rullet om bord på ferjer uten å måtte laste om. Den henger dermed i hop med hele områdets historie da det var jernbane og full aktivitet. Det var her båtene gikk over Tinnsjøen lastet med jernbanevogner fylt med kunstgjødsel, ammoniakk og ammoniumnitrat som skulle ut i verden. Norsk Hydro var i full gang og industrien var på vei til topps. Kong Haakon åpnet Vestfjorddalsbanen (Rjukanbanen) i 1909. Til sammen var det to jernbanestrekninger og båter over Tinnsjøen som sørget for at lasten kom frem.

DF "Hydro" gikk her som en del av sambandet Rjukanbanen og Tinnosbanen. Ferjen ble senket i februar 1944 som den siste av tungtvannsaksjonene. Norske sabotører plasserte en sprengladning som var tidsinnstilt og den sank under overfarten. Omkomne talte flere nordmenn og tyske soldater. Flere ble reddet og det er satt opp et minnesmerke hvor de som overlevde kom seg i land.

Så er vi i Rjukan hvor det blir tid og lunsj på egen hånd. Reiseleder organiserer for de som vil. Bykjernen er riktig så koselig med mange nisjebutikker om du vil titte litt.

Deretter venter Vemork. Vel fremme blir vi møtt av en dyktig guide og vi får høre historien om dette viktige stedet i Norgeshistorien.

I 1911 da anlegget ble bygget, var Vemork verdens største kraftstasjon, takket være Rjukanfossen. Industrialiseringen og fremdriften her sørget for at det tilhører et celebert selskap og en del av UNESCOs verdensarv.

Mange er ekstra interessert i krigshistorie og den ble skrevet her med store bokstaver. Mange fulgte sikkert med på NRK-serien "Jakten på tungtvannet" da den gikk. Hvis ikke, anbefaler vi å se den. Det var totalt fire sabotasjeaksjoner fra de allierte for å hindre at nazistene slo kloa i tungtvannet som kunne resultere i at de klarte produsere en atombombe. Det måtte hindres og aksjonen her på Vemork, "Gunnerside" ble en av de mest vellykkede. 28. februar 1943 klarte de 11 spesialtrente nordmennene å sprenge anlegget til Norsk Hydro. Alle sabotørene klarte å unngå de flere tusen tyskerne som lette etter dem. Strabasiøs flukt i kulde, snø og vinter. Dette er noe vi aldri må glemme!

Selve kjelleren der tungtvannet ble produsert, ble sprengt av Norsk Hydro i 1977. Men nå har man begynt å grave ut kjelleren som viste seg å være i svært god stand, og byggingen av ytterligere museer er i gang.

Etter en dag med historie, litt klump i halsen og ektefølt spenning, drar vi tilbake til Storaas. Om kvelden skal vi slå på stortromma med tre-retters middag denne siste kvelden. Det blir garantert smakfullt, veltilberedt og ingrediensene lokale.

Dag 5

Hjemreise

Frokost

Utsjekking senest klokken 11 og avreise. Reiseleder organiserer transport til Kongsberg for deg som ikke kjører selv. (ikke inkl.)

Takk for turen!

PS. Om du har litt tid i Kongsberg, anbefales et besøk i kirken (om den er åpen i disse tider). Kongsberg Kirke er Norges største barokk-kirke og ble bygget for å huse inntil 3000 personer. Kirken er også hjem for det verdenskjente Glogerorgelet og fantastiske lysekroner i gladd som er håndblåst på Nøstetangen glassblåseri. Kirken er designet av to forskjellige arkitekter, derfor er det vakre interiøret med flotte utsmykninger en sterk kontrast det strenge ytre.

Reiseleder kan også arrangere tur til gruvene på Kongsberg om noen ønsker å ta turen dit før de reiser hjem.

Altertavle og benker inne i en kirke vakkert opplyst med lysekroner

Inne i Kongsberg kirke

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • 4 netter på Søstrene Storaas Hotell med frokost hver dag
 • 2 lunsjer og 4 middager
 • Alle utflukter i henhold til programmet
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Transport til og fra hotellet (Du reiser individuelt med fly, tog, egen bil eller buss. Vi møtes til avtalt tid 25. juli)
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips

Reiser i eget land på lokalt vis