Edinburgh

Førjulstur til Edinburgh

Opplev Edinburgh med lokale smaker, landsbyliv, natur og julemarked.

Sjekk vår splitter nye tur til Edinburgh! Skottlands hovedstad må kunne kalles en av Europas vakreste byer. Den ligger nærmest drapert over bratte heier og myser avslappet ned på sjøen. Med ærverdig arkitektur. Spisse spir og tårn skaper god, gammel atmosfære og blandes fint med mer moderne innslag. Natur og grønne områder finnes like ved. Mye godt å by på har de også. Skottland er viden kjent for sin whisky, men nå også for gin. I en kanskje litt hustrig førjulstid, kan det være godt å styrke seg litt på smaksprøver av begge typer. Apropos smake, sjokoladesmaking blir det søte innslaget. Sjokolade med haggis eller whiskysmak er kanskje for spesielt interesserte, men den vågale kan teste.

Flotte Edinburgh er vertskapet vårt, og på denne tiden av året vekker julemarkedet stor interesse. Byen i seg selv deles av middelalderbyen «Old Town» og den georgianske bydelen «New Town» som komplimenterer hverandre perfekt. Edinburgh Castle er det absolutte høydepunkt der det troner over alt og alle. Slottet huser kronjuvelene og «Stone of Destiny». Steinen skal, i følge legenden, være den steinen som Jakob brukte som hodepute i 1. Mosebok. Historie er alltid til stede her.

Travle og pulserende Royal Mile strekker seg fra Holyroad Palace (dronningens residens når hun er i Skottland) i øst, til Edinburgh Castle i vest. Edinburgh er alltid perfekt å oppdage til fots om det så gjelder shopping, museer, kafeer eller puber. Vil du få følelse med de skotske heier, kan vi anbefale fottur opp Arthur`s Seat. En perfekt tur med litt stigning og fantastisk utsikt over byen fra toppen!

Vi skal også utenfor bykjernen og da venter naturopplevelser like ved. Loch Lomond er en innsjø med vakker setting – alle landets innsjøer gir som regel garanti om dette. Dean Village er en skikkelig sjarmerende liten by med brostein og eldre bebyggelse. Vi følger deler av Water of Leith, en populær og stemningsfull vandringssti langs Edinburghs viktigste elv.

 

 

 

Avreiser & Bestilling

 • Avreise 06.12.2020
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 6 dager
 • Priser fra 14 580,-
 • Bestill nå

Høydepunkter

 • Edinburgh i seg selv – byen med det gamle og nye i perfekt forening
 • Vi må selvsagt opp til Edinburgh Castle
 • Det er julemarked i byen!
 • Sjokoladesmaking for søtmonser
 • Smaking av sterke saker – både gin og whisky
 • Tur på landet til sjarmerende Luss som ligger ved Loch Lomond
 • Dean Village med vandring langs Water of Leith
 • Den botaniske hagen litt utenfor sentrum byr på spektakulært lysshow i mørketiden
 • En dag på egen hånd til det du ønsker
 • Godt reisefølge er alltid inkludert:)
 • Skottland_Edinburgh_Christmas_market
 • Skottland_Edinburgh-Chrismas Market
 • Skottland_Glegoyne Distillery
 • Skottland_Edinburgh_Bar
Dag 1

6. desember - Avreise og ankomst , julemarked og middag med ginsmaking

Vi reiser fra Oslo midt på dagen med KLM. Det er mellomlanding og flybytte i Amsterdam. Beregnet landing i Edinburgh er tidlig ettermiddag.

Vi møtes på flyplassen og busses til hotellet vårt som ligger veldig sentralt – det er en gangbar og oversiktlig by vi skal besøke. Etter at vi har sjekket inn, kan du rusle litt rundt på egen hånd eller sammen med reiseleder. Julemarkedet er et godt tips å ta turen til der det ligger ved Edinburgh Castle. Som julemarkeder flest er det både ting, tang og håndverk til salgs. Det finnes gløgg, og det finnes alltid noe å bite i.

Edinburgh er også byen som fostret Robert Louis Stevenson – forfatteren av «Dr. Jekyll and Mr. Hyde». Handlingen i boka foregår i Londons mørke gater, men inspirasjonen kom meget mulig fra egen by. Mange steder i byen har referanser fra hans liv og virke.

Om kvelden møtes vi til felles middag ute på restaurant for å innlede noen fine førjulsdager. For å sette en liten spiss på måltidet, smaker vi på gin. Ingen stor tilhenger av denne drikken? I Skottland har antall destillerier eksplodert både i antall og popularitet. Årsaken er den gode vannkvaliteten i landet. Nesten 2/3 av britisk produksjon foregår i Skottland. Skottene satser alltid på høy kvalitet på det de driver med, også her. Og ja, de puster selveste ryggraden av whisky-destillerier i nakken for dette er virkelig i tiden. Mange hiver seg på bølgen. Fra ute i havgapet til industrielle kjellere i byen fylles kobbertankene og det samles hylleblomst, nesle, tang, tare og lyng. Så vi kan trygt stå inne for at gin også er kultur i Skottland.

(-/-/M)

 

Julemarkedet i Edinburgh, foto Kenny Lam
Dag 2

7. desember - Edinburgh skal oppleves og mer smaker utforskes

Ut på tur etter frokost og vi begynner på toppen. Da snakker vi om Edinburgh Castle som er severdighet nummer en. Den eldste delen er fra 1100-tallet og historisk sett skal vi altså langt, langt tilbake i tid. En gang residens for de skotske monarkene, nå museum. Det er ikke vanskelig å forestille seg alt som har foregått både innenfor og utenfor de tykke veggene.

Etter historie og slott venter lunsj på en lokal pub før vi skal avrunde med sjokolade. Hvordan lager vi sjokolade og hva kan den smaksettes med? Hva slags former kan vi ha? Her er få regler og vi skal både lære om prosessen samt være med selv. Bare la kreativiteten flomme for slott, drager og kanskje en kjent sjøorm som kalles Loch Ness-monsteret? Med over 30 ulike smaker, hvorav noen er typisk skotske og temmelig spesielle (som haggis), blir det muligheter til å utfordre smaksløkene litt i dag.

Om det er plass til mer mat, organiserer reiseleder middag for den som vil. Dette vil også gjelde de andre dagene måltider ikke er felles.

 

(F/L/-)

 

Edinburgh Castle og Princes Street Gardens.
Dag 3

8. desember - Luss ved Loch Lomond og whisky

Etter frokost forlater vi byen litt, nå skal vi ut til den lille landsbyen Luss som ligger ved Loch Lomond. Loch Lomond er Storbritannias største innsjø og ligger i nasjonalparken Trossachs. Med landlige omgivelser og små, sjarmerende, velholdte hus – er det ingenting å si på trivselsfaktoren i Luss. Assosiasjoner til eventyr dukker også opp med så koselig bebyggelse. Ekstra bonus er utsikten og nærheten de har til innsjøen. Vi skal ut på en times cruise, for å riktig ta inn naturen på disse kanter. Mange småøyer bidrar til mangfoldet.

Lunsj spiser vi ved Loch Lomond. Desserten i dag blir whisky – i hvert fall besøker vi et destilleri der vi får smake.

Denne drikken er virkelig både kultur og historie i Skottland. Det oversettes jo også med «livets vann», og ble/blir regnet som helsebringende og meget bra. På gælisk het det «uisge beatha» og dermed kom dagens navn etter hvert. Munkene begynte det hele på slutten av 1400-tallet. Det er fem regioner i Skottland som produserer whisky i dag, og for å få det ærefulle navnet Scotch Whisky må det være minst 40% alkohol og lagret i Skottland minst tre år på fat. Fatene har også en grense for hvor mye de kan inneholde. Som en liten digresjon – irene lager whiskey – merk skrivemåten. Konkurransen er beinhard landene mellom og vi tar ikke stilling!

Vel tilbake på hotellet er resten av kvelden på egen hånd.

(F/L/-)

Distillery
Dag 4

9. desember - Dean Village og Den botaniske hagen med lysshow

I dag skal vi litt ut av byen, ikke langt i avstand, men området er ganske annerledes. Nå venter koselige Dean Village på oss. Plan for dagen er å nyte de vakre, litt røffe husene som ligger i nydelige omgivelser langs vannet. Med fare for å bruke klisjeer – pittoresk passer godt her. På 1880-tallet ble husene bygget for arbeidere og det er fortsatt boligområde i dag. Flere vannmøller fantes her tidligere og det finnes fortsatt rester av vannhjul og andre strukturer langs vannet.

Water of Leith er en populær vandresti som strekker seg flere mil. Vi skal rusle på deler av den, bare for å fornemme følelsen.

Felles lunsj på en lokal pub.

Om ettermiddagen, når det nærmer seg kveld, tar vi turen til Edinburghs botaniske hage. Med over 350 år bak seg og jubileum i 2020, er det stor variasjon og et digert areal. Et av de høyeste palmehus i verden ble bygget her i 1858 i viktoriansk stil, må vite. Ved juletider er det lysshowet som trekker når en eventyrverden åpenbarer seg i de flotte lysformasjonene. Et fabelaktig syn og en lysende vitamininnsprøyting i mørketiden!

(F/L/-)

Edinburgh, Scottland
Dag 5

10. desember - Dag til egen disposisjon

Dagen i dag brukes brukes til hva du vil. Shopping?

Kilt til en kar? Masse lekkert i kasjmir? Om du er ute etter litt shopping, er det godt utvalg av gensere, skjerf og det meste i kasjmir her. Harris Tweed er populært og et produkt med lange tradisjoner. Så godt som alt du ønsker, finner du i Princes Street. Skottene har også Harvey Nichols, House of Fraser og de fleste såkalte «high street»- butikker. Gå på museum? Kanskje ta fottturen opp til Arthur`s Head om været er bra? Det er mange muligheter og reiseleder hjelper til med å velge.

Om kvelden møtes vi til avtalt tid for middag på restaurant. Edinburgh er en by som er lett å falle for, så vi satser på at det er vi enige om!

(F/-/M)

 

 

Kilt anyone?
Dag 6

11. desember - Edinburgh, så hjemreise

Frokost og det er fortsatt tid til å få med deg litt av Edinburgh på egen hånd. Vi sjekker ut, hotellet kan oppbevare bagasjen til vi hentes.

Transport ut til flyplassen og KLM som har avgang om ettermiddagen. Etter mellomlanding og flybytte i Amsterdam, beregnes ankomst Oslo Lufthavn sent om kvelden.

(F/-/-)

Princes Street Gardens ved juletider, foto Kenny Lam

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 14 580
Enkeltromstillegg: kr 2 540

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo – Edinburgh t/r med KLM
Ved avreise fra andre byer, ta kontakt for tilbud
5  netter på mellomklassehotell med frokost
3 lunsjer
2 middager
Alle utflukter og entreer iht. program
All transport ifølge program
Lokale guider
Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Drikkevarer til måltidene
Tips
Reisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F= frokost, L=lunsj, M=middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet skal være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes cirka 2 uker før avreise.

PASS OG VISUM
Norske borgere trenger ikke visum for denne reisen. Passet må være gyldig for hele turen, vi anbefaler 6 mnd etter utreise. Dersom du ikke er norsk statsborger – ta kontakt med de respektive ambassader/konsulater for veiledning. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og visum er gyldig ved avreise, Carpe Diem er ikke erstatningsansvarlig for passasjerer som ikke har dette i orden.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser