Filippinene – for deg under 45

Smellvakre strender og badeliv på El Nido, tårevakre risterrasser i Banaue, de hengende «du tror det ikke før du ser det»-gravene i Sagada, postkortperfekte Vigan og metropolen Manila.

Filippinene er stappfull av lokale, smilende ansikt. Du føler det med én gang du kommer dit, og du tenker tilbake på det med et smil om munnen når du mimrer om turen – makan til hjertelige mennesker skal du lete lenge etter! Du skal også lete særs lenge og godt om du skal finne et land som har en slik natur å by på som det Filippinene har. Risterrassene i Banaue. 2000 år gamle. Dramatiske og så ufattelig vakre. Vakrere enn Machu Picchu sier noen…Så har vi de litt morbide, men allikevel «must see» hengende gravene i Sagada. Du tror det ikke før du ser det! Ruvende fjellpass. Spektakulær utsikt og natur. Før vi når frem til byen det ikke finnes maken av i Asia. Du tror ikke du befinner deg på Filippinene når du rusler rundt i Vigans gater. That’s for sure! Og selvfølgelig skal vi ha late dager med sand mellom tærne og salt i håret. Vi sier bare: Google El Nido og se hva som dukker opp av bilder!

Det er ikke uten grunn at filippinernes slagord er: «It’s more fun in the Philippines!»

 

 

 

 • For deg under 45

Avreiser & Bestilling

Ingen tilgjengelige avreiser

Høydepunkter

 • Verdens blideste øy!
 • Risterrassene i Banaue – verdens åttende underverk, noen mener sågar skuet er vakrere enn Machu Picchu
 • De «du tror det ikke før du ser det»-hengende gravene i Sagada
 • «Teaterforestilling» på reise langs landeveien, så uendelig langt fra din egen hverdag
 • En spektakulær natur som du garantert vil gi deg jevnlige hakeslepp
 • Kolonibyen Vigan – überkoselig og den eneste i sitt slag i Asia
 • Pudderstrender og badeliv på plastikkfrie og smellvakre El Nido
 • Storbymetropolen Manila
 • Lokale møter som garantert setter spor
 • Filippinenes slogan er så sann, så sann: IT’S MORE FUN IN THE PHILIPPINES!
 • Godt reisefølge og selskap er alltid inkludert på Carpe Diems reiser 🙂
Dag 1

3. mars - Avreise og ankomst

Vi flyr med Qatar Airways med avgang fra Oslo Lufthavn om ettermiddagen. Mellomlanding og flybytte i Doha.

Manila by night
Dag 2

4. mars- Ankomst Manila

Ankomst og våre første steg på filippinsk jord er om ettermiddagen, lokal tid. Vi er på Luzon, øyrikets største øy. Vi sier ikke øyrike uten grunn. Med over 7000 øyer er det jammen noen å ta av… Alle er dog ikke bebodd eller navngitt, og ligger meget spredt over et stort område. Vi blir møtt på flyplassen og får busstransport til hotellet.

Gled deg til til å oppleve natur i særklasse i løpet av disse dagene. For slik er Filippinene. Du tenker kanskje at dette øyriket er strand, snorkling og dykking. Joda, i høyeste grad. Men med slagordet: «It`s more fun in the Philippines», kan du begynne å øke forventningene. Vi kan i hvert fall love store smil og blide folk. Det smitter.

Geografisk hører Filippinene til Sørøst-Asia, men her stopper likheten med nærliggende land du tenker ligner. Spanjolene regjerte her i rundt 350 år og har etterlatt seg både katolisismen og flotte, gamle steinkirker. Neste gruppe ut, amerikanerne, har også lagt igjen sine spor. Vi ser det tydelig på mat og shopping, men også at engelsk snakkes stor sett overalt. Summa summarum: Mest av alt er folket filippinere og stolte av det de representerer. Særpreg. De er seg selv både spirituelt og kulturelt.

Etter turen, slapper vi av etter eget velbefinnende på hotellet. Hotellet vi bor på ligger i grønne omgivelser og har et lite basseng. Dette er en liten oase i storbyen som ellers er mildt sagt hektisk og travel.

Der måltider ikke er inkludert, vil reiseleder organisere dette.

(-/-/-)

Banaues risterrasser er rett og slett fantastisk ingeniørkunst...2000 år gammel
Dag 3

5. mars - Manila - ta livet med ro eller kanskje shop til you drop?

I dag tar vi det litt med ro.

Av erfaring vet vi at det er mange som er slitne før de drar på ferie. Mye skal ordnes, i jobb og i heimen før man er klar for avgang, med det resultat at man er dørgende utslitt når ferien starter. Lange flyreiser og nye tidssoner tar også på.  Vi har derfor valgt å starte denne turen med en dag «fri». Vi vil nemlig at du skal være uthvilt og «klar» til å få så mye glede som mulig av de fantastiske opplevelsene som står i kø de kommende dagene. Vårt hotell i Manila er en oase hvor du kan slappe av, sole deg og bade – eller kanskje avslapning for deg er en real shoppingrunde? Vit da at du er kommet til et shoppingparadis! Hotellet har shuttlebuss til shoppingsentre for den som ønsker, ellers vil reiseleder bistå om du har andre ønsker for dagen. Et besøk på en rooftop-bar etter mørkets frembrudd anbefales også. Manila er et fantastisk skue fra oven.

Reiseleder organiserer felles måltider for de som ønsker å være med.

(F/-/-)

 

Smilene sitter løst :-)
Dag 4

6. mars - Manila - Banaue

Klare til å starte vårt filippinske eventyr! Frokost og utsjekk fra hotellet. For å få med oss høydepunkter og genuine opplevelser, blir det innimellom litt transport… Det må til. Turen går nordover og vi farter både på motorvei og Cagayan Valley Road til vi kommer frem til Bagabag i Nueva Vizcaya. Derfra begynner vi å klatre oppover til godt over 1000 moh. til vi kommer til Banaue i Ifuagu-provinsen. Vi reiser om dagen og det vil si at det ikke er noen kjedelig tur vi skal ut på. Utenfor bussvinduet byr Filippinene på fargerik underholdning – på lokalt vis. Livet leves i små landsbyer, det jobbes og tas pauser ute på jordene. Dyr og mennesker i skjønn forening. Det vinkes og smiles – du skal selv få se at dette landet sannsynligvis har de aller blideste innbyggerne du har møtt. Vi oppfordrer til å følge med på andre siden av vinduet:)

På veien vil vi stoppe med jevne mellomrom – det viktigste er for lunsjen i San Jose, Nueva Ecija. Der kommer vi til å besøke en lokal familie som vi spiser sammen med. Alltid gøy å besøke de som bor her. Vel fremme i Banaue, sjekker vi inn på hotellet og spiser felles middag. Her blir vi i to netter. Det er i Banaue vi skal bli dus med grønnfargen i alle nyanser og de overnaturlig vakre risterrassene. Utallige, utrolige og nesten umenneskelige i sin perfeksjon. 2000 år gamle. Intet mindre en imponerende! Det er ingen overraskelse at terrassene er på UNESCOs verdensarvliste og ofte kalles verdens åttende underverk.

Vi gjør oppmerksom på at Banaue Hotel er det eneste stedet her i området som kan ta i mot en gruppe av vår størrelse og at standarden er enkel. Maten er ikke gourmet, men vi lover at du ikke på noen måte ville unnvære Banaue i reiseprogrammet. Stedet og området rundt er magisk og du går heller ikke i kø med mange turister her. Skikkelig på landet, men omgivelser til å miste munn og mele av. Rett og slett!

Vi anbefaler å ta en titt på NRK-serien Handlingens Menn med Nils Wærstad og Ronny Kristoffersen som ble sendt i fjor høst (også kjent som Nils & Ronny med programmet Walkabout). I serien følger vi dem når de er på Filippinene, og da nettopp i Ifuago-provinsen, for å bygge et bibliotek. Biblioteket ligger ca. 10 km fra Banaue og er det noen som ELSKER Filippinene er det disse to «gutta». TA EN TITT HER!.

(F/L/M)

Avstander: 390 kilometer – cirka 9 timer
Merk at alle avstander som er oppgitt i programmet er cirka og at reisetiden godt kan bli lengre eller kortere enn oppgitt.

Jeepney - fargerik transport i dag
Dag 5

7. mars - Banaue - Bangaan - Banaue

Frokost før vi skal ut på oppdagelsestur i jeepney, en lokal og meget fargerik farkost, noe midt mellom lastebil og buss. Her i fjellene er det naturlig nok en annen måte å leve på enn i byene. Mange ulike stammer har bodd her i uminnelige tider. De holder gamle tradisjoner i hevd, i tillegg til å være påvirket av det mer moderne. Vi besøker landsbyen Bangaan. En typisk landsby for Ifuago-folket. Vi må gå en liten bit fra hovedveien før vi er fremme. Her ser vi tradisjonelle hus, håndverk og får et innblikk i hverdagen til folk. Det er alltid spennende å lære noe nytt om noe som er helt ulikt vår egen hverdag. Det er derfor vi er nysgjerrige og elsker å reise! Etter besøket i landsbyen, kommer vi til å skue utover risterrassene som jo spiller hovedrollen i Banaue.

Banaues risterrasser ble introdusert av kineserne for omkring 2000 år siden. Med andre ord er de historiske i tillegg, og enda mer imponerende. Det sies at hvis man legger terrassene fra en ende til en annen, rekker de halvveis rundt kloden. Det sier mye om omfanget. Vi har sagt det før – naturen får til det utroligste. Nyt utsikten og legg alle disse grønn-nyansene på minnet. Ta det frem når du er tilbake i Norge vinterstid…

Etterpå fortsetter vi i den lokale ånden og besøker markedet med håndverk laget av innbyggerne i landsbyen. Vi ser an tiden litt, kanskje besøker vi en annen landsby i nærheten. Det tar vi litt som det kommer denne dagen.

(F/L/M)

Avstander: 25 kilometer, cirka 3 timer

 

 

Jeepney - fargerik transport i dag
Dag 6

8. mars - Banaue - Sagada

Vi sjekker ut fra hotellet og begir oss videre ut på eventyr. Vi kjører mot nord langs snirklete veier, fortsatt med mye å se utenfor. Fjellkjeden Cordillera Central ruver her på hovedøya Luzon, og blir nesten som en ekstra ryggrad. Det første målet er Bontoc der vi stikker innom et spesielt og interessant museum. Med en touch av morbiditet som aldri er feil. Her er treffende fotografier i svart-hvitt omkranset av lokal kunst og gjenstander fra hver av områdets hovedstammer. Her er økser fra hodejegere, redskaper laget av blant annet kjevebein fra mennesker og kurver opprinnelig laget for å bære avkappede hoder. Rett og slett et museum som ivaretar store deler av regionens historie og kultur. Som en felles betegnelse brukes ifugao om folket fra fjellene. Det aller mest overraskende her, er kanskje at en belgisk nonne står bak stedet? Som misjonær på Filippinene var det hennes fortjeneste at museet kom i gang.

Vi fortsetter til et av gravstedene til en lokal stamme som er noget spesiell. Her praktiseres en eldgammel skikk og en noe ukjent måte å gravlegge sine døde. Gravlegge er kanskje feil ord.
Først er det slik at de eldre graverer og navner sin egen likkiste. Forberedelser er viktig. Det er visse ritualer som følges nøye før den avdøde etter hvert legges i kisten av familie. Så henges kistene opp i klippeveggen i grotter. Høyt opp. Det sies at dette vil bringe de døde nærmere sine forfedres ånder. Unikt og fascinerende. Uforglemmelig!

Vi kommer så til gjestehuset der vi skal overnatte en natt. Igjen, vi overnatter enkelt. Slik blir det på disse kanter, utenfor opptråkkede turiststier.

(F/L/M)

Avstander: 70 kilometer, cirka 3 timer

Du tror det ikke før du ser det...de hengende kistene i Sagada
Dag 7

9. mars - Sagada - Vigan

Etter frokost skal vi videre. Vi kjører gjennom ruvende fjellpass med fantastisk utsikt utover Cordilleraen. Dype raviner og canyons avbryter og supplerer et mektig landskap. Byen Cervantes forbinder Ilocos Sur, kysten, med fjellprovinsen. Motorveien tar oss mot Bessangpasset, som en gang var åstedet for et av de mest blodige slagene under den andre verdenskrig.

Etter hvert endrer landskapet. Idylliske småbyer der det dyrkes det meste. Her gror det godt og det skapes inntekter fra jordens grøde. Alt fra tobakk og mais til ris. Bosetningene langs kysten av Luzonsjøen, med gråaktige sandstrender omkranset av kokosnøtter og mangotrær. Når vi ser elven Abra, vet vi at vi har kommet til vårt neste stopp som er Vigan. Her blir vi i to netter og gjett om vi skal kose oss i disse omgivelsene. Men er vi virkelig på Filippinene – ikke lett å se ved første øyekast, for dette føles mer som Spania. Kanskje ikke så rart, for Vigan er den best bevarte spanske kolonibyen i Asie. Arkitekturen reflekterer en sammensmelting av kulturelle elementer fra Filippinene, Kina og Europa. Du finner ikke dets like noen andre steder i Asia. I og med tilknytningen til Spania, blir det også en smakebit av Spania, når vi skal lære litt om hvordan lage empanadas på en lokal restaurant.

(F/L/M)

Avstander: 210 kilometer, omtrent 5 timer

Det finnes ingen by i Asia som er maken til kolonibyen Vigan
Dag 8

10. mars- Vigan

Vigan. Et lite eventyr av en by med spansk touch (og som nevnt også kinesisk og filippinsk). Det er en av de eldste byene i landet og en koloniby av rang. Vakre herskapshus i mørke tretoner, brosteinsbelagte gater og hest og vogn som drar det hele i land. The Spanish way. Vi rusler langs Mena Crisologo der vakre hus ligger på rekke og rad. Dette er det beste ved Vigan, disse mindre gatene som er så velbevarte og byr på tonnevis av atmosfære.

Katedralen, St. Pauls, har tykke murer og massiv konstruksjon etter at den opprinnelige trekirken ble offer for jordskjelv på 1600-tallet. Inne finner vi hovedalter med sølvpanel. Kinesisk arv er også tydelig ved de såkalte Fu-hundene som er i stein. Merk at klokketårnet står plassert på Plaza Burgos.

Vi fortsetter til Syquia, herskapshuset som inneholder en god bit av antikke møbler og arv fra Elpino Quirino som var president fra 1948-53. Nå tenker vi at vi tester hestedrosje (calesa) som bringer oss til en fabrikk der det produseres noe som Vigan også er kjent for, krukker. Disse brune leirekrukkene har blitt laget her i lange tider. Mye gjøres fortsatt på gamlemåten på disse kanter.

Resten av dagen er til egen disposisjon.

(F/L/M)

Hestedrosje i Vigan
Dag 9

11. mars - Vigan - Paoay - Laoag - Manila

Etter frokost reiser vi nordover til Paoay for å se på San Augustin-kirken. Kirken har en vell av ulike stilarter og er helt spesiell. Dermed har også Unesco vernet bygget. Vi tar også turen innom Malacanang, en diger eiendom som ligger ved innsjøen. Eiendommen tilhørte en gang tidligere president Ferdinand Marcos, som styrte med jernhånd i nesten 20 år. Like kjent er hustru Imelda, i hvert fall for sin shoppingmani og sin enorme skosamling. Vi besøker mausoleet deres før vi fortsetter mot Laoag. På veien dukker det opp et interessant museum, Ikoko, som viser hvor myndighetene kontrollerte og lagret tobakkprodusjonen. I tillegg rekker vi å se byens torg og St. Williamskatedralen med det såkalt synkende klokketårnet.

Fra Laoag flyplass flyr vi tilbake til Manila – igjen for at det ikke er mulig å reise direkte til Palawan. Logistikken må gå opp.

Sent om kvelden kommer vi tilbake til hotellet vi bodde på de første nettene.

(F/L/-)

Avstander: 405 kilometer (med fly)

 

 

Vårt hotell er en liten oase i Manila
Dag 10

12. mars - Manila - El Nido (Palawan)

Nå har vi opplevd storby, landsby, sjarm, mektig natur og lokale skikker. Nå venter undervannsliv, pudderstrender, turkis hav og sand mellom tærne. Vi flyr til El Nido på Palawan. Vær oppmerksom på at det her er plastforbud/restriksjoner. Plastposer er altså ikke lov, så IKKE ta med dette i bagasjen. El Nido fukuserer på bærekraftige tiltak, det heier vi på. Ifølge reiseleder på forrige tur så det virkelig ut til å fungere. Husk derfor å ta med vannflaske for refill. Vann på plastflaske er ikke mulig å kjøpe.

Øy nummer to av over 7000 på Filippinene er et faktum. Vi kommer oss til Casa Kalaw der vi skal tilbringe de neste dagene.

Planer for oppholdet er å ta livet med ro, fordøye minnene fra dagene i nord og utforske hva som skjer over og under vann. El Nido er Stillehavets øyer på sitt beste. Et sted der bildene ikke trenger å bearbeides med diverse filter. Der fargene og naturen briljerer og det som er under vannet er enda mer fargerikt og spennende å se enn det som er over.

Vi hører sammenligning med Vietnams Halong Bay. Ikke så rart, det er noe som er felles. Her er også ruvende kalksteinsklipper i perfekt harmoni med laguner og det glassklare vannet. Vi understreker glassklart. Men her er også skilpadder og store, fargerike stimer av fisk som er synlige selv om de svømmer langt under overflaten. Dette er hva Filippinene står for, og hvor vi skal være de neste fem nettene. Nærliggende strender, øyer og små paradisbukter ligger innen rekkevidde med båt. En av disse turene er inkludert og den tar vi sammen.

Dagen tar vi ellers litt som den kommer disse dagene og reiseleder hjelper til med å organisere aktiviteter. Det samme med måltider mens vi er her.

(F/-/-)

Den blå lagune, El Nido, Palawan
Dag 11 - 14

13. - 16. mars - El Nido og øylivets gleder

Palawan, El Nido, strand, koraller, fisker, dykkermaske, snorkel og deg i skjønn forening. Helt innafor, som det heter.

En av dagene (vi satser på 1. mars) skal vi ut på felles båttur alle som en. Da blir det øyhopping og en dag i klare farger og undervannsliv. Nå skal laguner, strender og snorkling være hovedsyssel. Det er dette det handler om. Ruten vi tar er (ikke nødvendigvis i rekkefølge, det bestemmer kapteinen): Small Lagoon, Ipil Beach, Shimizu Island, Secret Lagoon, 7 Commando Beach – navnet skjemmer ingen. Underveis blir det piknik – og håndkle og snorklingsutstyr er inkludert.

Siste hele kvelden på El Nido blir det også felles avskjedsmiddag.

(F/-/-)

(F/L/-) båttur 14.mars

(F/-/M) 16. mars

Det skal godt gjøres å ikke trives på El Nido :-)
Dag 15

17. mars - El Nido - Manila, hjemreise

Det er ikke sikkert at du vil, men vi må nok. Hjemreisen må begynne, den begynner grytidlig. Først ut til flyplassen for å fly over til Manila. Men brått så skal vi over fra øyliv til storby! Vi har jo vært her tidligere på turen, men kanskje ikke fått overblikket.

Nå venter bli-kjentturen med metropolen Manila. Om man regner med hele regionen rundt, bor det en god del her… 15 millioner, sies det. For her er det mange lag og ikke alle er like skjønne. Som storbyer flest på disse kanter, vil du vil nok ikke forelske deg på et par timer. Når det er sagt, skjer det ting her. Kule gallerier, lokale markeder med fokus på råvarer og kvalitet. En livlig musikkscene. En sprell levende by med masse folk og sprø, infernalsk trafikk. Det er ingen mangel på historiske landemerker og noen av dem skal vi se på dagens byrundtur. Blant annet Rizal park. Det er her det ofte skjer om det er noen store arrangement.

Selvsagt er det spanske spor her også med Fort Santiago, det gamle, spanske hovedsetet for det militære. San Agustin-kirken er byens eldste med eget kunstmuseum. Barrio San Luis viser hvordan livet var på 1800-tallet med sine restaurerte hus. Vi fortsetter til den kinesiske kirkegården som er kjent for sine grandiose mausoleer med en skikkelig miks av religioner. Turen ender opp ved SM Mall of Asia. Der har du et par timer til rådighet til shopping, spise litt eller bare titte på folk.

Etter en liten bit av Manila, bærer det ut til flyplassen og til Qatar som flyr oss derfra om kvelden. Første etappe med dem er til Doha. Flybytte og mellomlanding.

(F/-/-)

En siste tur innom Manila før vi drar hjem - og vi møter helt sikkert på flere blide fjes :)
Dag 16

18. mars - Ankomst Norge

Direktefly fra Doha til Norge. Ankomst Oslo Lufthavn beregnes om ettermiddagen.

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 33 580
Pr. person i enkeltrom: kr 41 430

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo – Manila – Oslo med Qatar Airways
For tilslutningsfly fra andre flyplasser, ta kontakt for tilbud
Flyskatter og avgifter pr 10. mai 2019
Innenlandsfly Filippinene i henhold til program med Philippine Airlines og Air Swift (obs – vi trenger din passkopi, med god kvalitet, for å bestille billettene, sendes etter bestilling)
13 netter på mellomklasse og turistklassehoteller. Frokost inkludert hver dag
6 middager, 7 lunsjer
Alle utflukter og entreer iht. programmet.
All transport i følge programmet
Lokale guider
Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Måltider utover de som er nevnt over
Utflukter som organiseres på plass på El Nido
Drikkevarer
Tips
Avreisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F=frokost, L= lunsj, M= middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise – og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå før og under reisens gang. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

PASS OG VISUM – HUSK PASSKOPI ETTER BESTILLING
Norske statsborgere trenger ikke visum til Filippinene ved reiser som varer under 30 dager. Passet må være gyldig i minimum 6 måneder etter utreisedato. Har du en annen nasjonalitet, sjekk med ambassade/konsulat.

Det er den reisendes ansvar å sørge for at passet er gyldig på reisen. Carpe Diem er ikke erstatningspliktig for passasjerer som ikke har dette i orden. Carpe Diem trenger også din passkopi tilsendt etter bestilling : sendes til post@carpe-diem.no eller i post til Carpe Diem, Postboks 6288 Etterstad, 0603 Oslo. Vår samarbeidspartner på Filippinene trenger kopien for å bestille innenlandsbilletter – kopien må derfor være av god kvalitet og tydelig.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert
beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

VAKSINER
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege eller www.fhi.no (Folkehelseinstituttet) for nærmere informasjon og andre spørsmål angående helse på reise.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem Singelreiser er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser