Eventyrlige Kappadokia og imponerende Istanbul

Eventyrlige Kappadokia og imponerende Istanbul

Luftballong som flyr over klippelandskap ved Cappadocia Turkey.

Både overjordisk og underjordisk fascinasjon

Reis til to av verdens kuleste steder med Carpe Diem. Store ord, men dette blir spesielt. Med all respekt, imponerende Istanbul, her har du konkurranse. Heldigvis skal vi bli kjent med begge. For Kappadokia er et helt crazy, men magisk landskap der fjellformasjonene ikke ligner noe annet du har sett noen gang. Huler, daler, landsbyer, underjordiske ganger, steinformasjoner av en annen verden og steinhus. Bygget nedover til perfeksjon. Opptil femten etasjer ned, her under gikk livet sin gang da fienden truet utenfra. Du har aldri sett maken. Vil du oppleve det i luftballong fra oven, ja da kan du det også. Kappadokia er mektig, storslått og unikt uansett under eller over landjorda. En tidsreise der hvilepuls og gamle tradisjoner råder. En eventyrverden av utseende, men høyst virkelig og ikke konstruert. Her bor folk den dag i dag – vi skal til og med spise middag i et grottehus.

Istanbul er byen med de mange navn. Levende, moderne og intens. Både ung og gammel. Historien er evig tilstede, mange har kalt byen sin egen. Grekerne, romerne og venetianerne kom- før Det osmanske rike nærmest hadde verdensherredømme herfra. En gang Konstantinopel, en gang Bysants, en gang Myklagard. Selve porten til Orienten med en spennende duft av en fremmed verden. Dette er byen som forener to verdener der den ligger i knutepunktet mellom Europa og Asia. Istanbul er rett og slett en by og en opplevelse du ikke må gå glipp av! Severdighetene slåss om oppmerksomheten, Hagia Sofia og Den blå moské er begge utsøkte arkitektoniske mesterverk. Uansett om du har dobbelt svart belte i shopping – basarene i Istanbul blir kanskje din overmann?

Er du på utkikk etter en tur der opplevelsene overgår reiselengden – da blir det Istanbul og Kappadokia.

Høydepunkter

 • Kappadokia har ingen sammenligning. Må ses og oppleves
 • Der steinformasjoner og grotter får en annen dimensjon
 • Spis middag på lokalt vis i et helt spesielt grottehjem der en familie er både verter og kokker
 • Ballong og høyt til værs over sletter og formasjoner – once in a lifetime, om du vil
 • Kontraster mellom travle Istanbul og landlige, tradisjonelle Kappadokia
Den blå moské i Istanbul, Tyrkia,
+34
+33

Program

6 frokoster, 2 lunsjer og 5 middager inkludert

Dag 1

Avreise og ankomst

Middag

Vi flyr med Turkish Airlines med avreise fra Oslo Lufthavn midt på dagen. Beregnet landing på Istanbul flyplass er om ettermiddagen. Alle må gjennom immigrasjon. Etter dette møtes vi av vår lokalguide som sørger for at vi kommer oss til hotellet vi skal bo på i tre netter. Det ligger i gamlebyen. Litt tid til å komme på plass etter innsjekk før vi skal ut å spise middag sammen for å bli kjent. Restauranten ligger i gangavstand fra hotellet, cirka 4-5 minutter å gå. På menyen står retter fra det osmanske kjøkken. Etter en hyggelig kveld, rusler vi tilbake til hotellet for å gå til ro. I morgen skal vi bli mer kjent med denne byen som har omtrent tre ganger så mange innbyggere som hele Norge….

Sultaner, harem, evnukker og forførende konkubiner hører historien til, men vil for alltid være en del av dette mystiske og forunderlig riket. Istanbul er virkelig et interessant puslespill av fortid og nåtid. I morgen skal vi begynne å oppdage.

Istanbul ved solnedgang - Galata-distriktet, Tyrkia

Istanbul ved solnedgang - Galata

Dag 2

Istanbul med basarene og deilig gatemat - og tyrkisk bad for den som vil

Frokost og lunsj

Istanbul har en magnetisk tiltrekning på mange måter. Historisk er én ting, shopping og mat er to andre. I dag skal vi konsentrere oss om de to siste. Vi møter guiden vår på hotellet og nå skal vi til basarene. Hit busser vi. Basarene er digre, de kan være overveldende men akk så spennende! Pust dypt, pass på det du har med deg og ha et åpent og nysgjerrig sinn. Vi blir her et par timer, så det blir en liten smakebit av hvordan det handles på disse kanter. Og hvilket enormt utvalg det er under kuplene. Stol på guiden og spør dersom du skal handle.

Etter dette kjører vi over til Asia over Bosporos-broen og her skal vi teste ut diverse gatemat.

I området Kadiköy skal vi oppdage og smake tyrkisk gatemat. Alle byer med respekt for seg selv har street food og kredibillitet på dette punktet. Nå er vi et område som ikke har så mange turister og som har en mer lokal touch over seg og dermed maten. Vi tester ut konseptet mattur lokalt i Istanbul og tar deretter turen tilbake til Europa.

Vi kjører tilbake til hotellet. Bussen fortsetter til en annen opplevelse for deg som vil på hammam. Skikkelig typisk å gå på hammam å bli skrubbet og vasket skinnende rød og ren. Ikke for sjenerte og for de som ikke tåler en skikkelig vask, men hva gjør man ikke for de typiske opplevelsene på tur? Denne opplevelsen forhåndsbestilles innen 19. mars, så om du ikke har lyst, står du over.

Om kvelden er det ikke felles middag, men reiseleder organiserer noe for den som vil spise felles.

Kanskje vil du også gjøre noe som virkelig fanger de orientalske vibbene mens du er i Tyrkia? Hookah eller shisha, som de sier i Egypt, er vannpipe, og det er slett ikke så skummelt og farlig som det høres ut som.

Tyrkiske lykter på Grand Bazaar i Istanbul, Tyrkia

De store basarene har alt og ingenting

Dag 3

Istanbul med Hippodromen, Den blå moské og Hagia Sofia

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost møter vi lokalguiden på hotellet vårt. Buss tar oss inn til gamlebyen og der det skjer.

Da Sigurd Jorsalfar kom til Konstantinopel i 1111, kom han til en verdensmetropol. Allerede den gang. Istanbul er historisk, fremmedartet og mystisk. Halvøya på den europeiske siden av Bosporus-stredet har alltid vært et strategisk sted, et knutepunkt som det har vært viktig å bevare kontrollen over. Byen ble grunnlagt allerede i år 600 før Kristus under navnet Bysants og ble starten på en by som skulle prege folk og store riker i årtusener, og som fremdeles gjør det. Byen er helt klart farget av dette mangfoldet av folkeslag som hver på sin måte har satt sitt preg på byen. Her blir du nærmest overveldet av alle orientens lyder, lukter og sanseinntrykk. Her er det livlige basarer og markeder med et uendelig utvalg av varer i alle varianter. Det er storslåtte bygninger, moskeer – og det er magedans og et eksotisk kjøkken. Ikke minst vil den vakre beliggenheten ved Marmarahavet og Bosporus-stredet gjøre et uutslettelig inntrykk.

Det er mye å se og oppleve, men et sted må man jo starte…derfor er dagen i dag viet de største severdighetene. Den bysantinske hippodromen er et godt startpunkt. I utkanten av plassen ligger Den blå moské med praktfulle minareter og imponerende kuppel. Vi fortsetter til verdens første katedral, Hagia Sophia-kirken, hvor norrøne konger gikk til messe – og hvor en viking etterlot seg sitt navn som grafitti. Kirken er uten tvil en av de mest imponerende kunstverk gjennom tidene. Fra sommeren 2020 er den konvertert til en moské . Vi besøker også Basilikasisternene, som er helt tilbake fra 500-tallet. Der marmorsøylene skyter opp fra vannet. Sisternen er en gigantisk konstruksjon på 140 x 70 meter. Og plass til 100 000 tonn vann.

Innimellom må vi ta oss tid til en lunsj. Stedet vi skal til, ligger like ved sisternen.
Etter en dag full av severdigheter, blir det litt tid på egen hånd i gamlebyen. Om kvelden busser vi fra hotellet dit vi skal spise middag. I kveld blir det deilig mat på en av byens beste kebabrestauranter (nei, kebab her er ikke det samme som på den lokale kebabsjappa her hjemme…) Utsikten fra restauranten er også upåklagelig – over Det gylne horn og Bosporos-stredet.

Etter middagen blir det buss tilbake til hotellet og vi går til kveldens restaurant.

Den blå moské i Istanbul, Tyrkia,

Den blå moské i Istanbul

Dag 4

Cruise på Bosporos og fly til Kappadokia

Frokost og middag

Etter frokost er det tid på egen hånd, til vi sjekker ut fra hotellet til utsjekkstid.
Felles oppmøte er ved 13-tiden og da tar vi med bagasjen i bussen. Nå skal vi på noe som hører med på disse kanter, båttur på selveste Bosporus-stredet. Dette tre mil lange sundet som skiller Europa og Asia, og som er en naturlig vannvei som forbinder Svartehavet, Egeerhavet og Marmarahavet. Fra båten har du fin utsikt over Istanbul og byens forneme forsteder. Tyrkiske borger, ottomanske sultanpalasser, parker og vakre villaer samt en og annen moské passerer som i en revy. Etter en drøy times cruise, stiger vi i land i igjen og snart går turen ut til flyplassen.

Fly til Kappadokia med ankomst om kvelden. Nå kjøres vi til hotellet der vi spiser felles middag og gleder oss til dagene videre!

istanbul bosphorus bridge

Bosporos bru

Dag 5

Kappadokia - en virkelig eventyrverden

Frokost og middag

I dag venter et forunderlig skue. Vi skal bli kjent med et geologisk landskap som mangler sidestykke. Bor det virkelige mennesker her? Vi vet jo at det gjør det, men det er lov å la seg litt forvirre.

Først skal vi til Göreme Friluftsmuseum. Et naturlig sted å innlede, for å fatte hva stein kan være fra naturens side og hva mennesket kan gjøre med den. Det er vulkanene som har vært arkitekt for fjellene som er formet som sopper. Myk sandstein har fått basalt oppå. Science fiction, men stein er jo ganske håndfast. Ikke desto mindre stilig!
Her finnes også veldig godt bevarte og unike kirker og kapell med utrolig fargerike og velbevarte fresker. De fleste kirkene er fra 900 – 1100-tallet. Sandstein er lett å grave ut og dermed oppsto store hulebyer. Langt, langt nedover i jordens indre. Flere tusen mennesker kunne bo her trygt i forvissing i at ingen fant dem her.
En annen viktig del av Kappadokias arv er håndverk og herunder keramikk. I Avanos stifter vi bekjentskap med et verksted og for den som elsker keramikk, er dette stedet å være. Noen teknikker kan spores tilbake til lenge før Kristus, men vi snakker noen hundre år med dagens keramiske godt som krukker og karafler.

Lunsj er ikke inkludert i dag, men vi stopper ved en restaurant der du kan spise – om du vil. Vi gjør så fordi eieren her er ei tyrkisk-norsk kvinne som gjerne møter oss og forteller om sine erfaringer. Slike møter husker man, og lærer mye av. Oppdatering vedr dette besøket 21. mars: Vi gjør oppmerksom på at pandemien har gjort sitt til at ekteparet har flyttet tilbake til Norge. Men vi stopper på restauranten uansett siden hennes svigerfar fortsatt driver den.

Så venter mer og turen går til Uchisar. Som det høyeste punktet på disse kanter, ligger slottet med samme navn. Uchisar er steinformasjoner i en litt annen setting. Litt mer vilt.
Om ettermiddagen reiser vi tilbake til hotellet og det er litt tid på egen hånd.

Om kvelden møtes vi til felles middag og kanskje blir det prat om stein? Eller kanskje helst menneskene som fortsatt bor og lever her – det er unektelig spesielt og ikke for alle.

Uchisar huleby i Cappadocia, Nevsehir, Tyrkia ved solnedgang.

Uchisar i Kappadokia

Dag 6

Kappadokia fra oven for den som vil - så under jorden og skikkelig lokal avskjedsmiddag

Frokost og middag

For mange er dette selve symbolet – en tur i luftballong over Kappadokias eventyrlandskap. Turen forhåndsbestilles i god tid innen 19. mars. Ferden kommer selvsagt med værforbehold. Sikkerhet alltid prioritet nummer én.

Bildene sier det meste om denne opplevelsen. Du må opp før hanen galer, men sjelden er det med så store forventninger. Ta med varme klær i tilfelle litt morgenkaldt.
Du svever, godt plassert i kurven og snart er du på vei oppover. Sakte, men sikkert. Du ser de andre luftballongene i mange farger som duver i morgenlyset over et drømmelandskap. Stilige mønstre på bakken setter fantasien i sving og kameraet går amok. Dette vil du aldri glemme.

Etter frokost på hotellet, er det på tide å oppleve mer. Du som har vært på ballongferd må bare lande… Bussen tar oss til Soganli-dalen. På disse kanter er det gjerne litt færre besøkende, men ikke mindre å se for det. Vandrestier, grotter, kirker og fresker finnes her også. Litt tid på egenhånd til å rusle rundt, før det blir anledning til å spise lunsj (ikke inkl.) i nærheten.

Etter dette skal vi ned i den underjordiske byen Kaymakli. Ja, vi skal langt under bakken, ja det er litt trangt til tider og har du snev eller hel klaustrofobi bør du kanskje stå over. Det er lavt under «taket» men vi kryper ikke.
Det er over 30 slike byer i regionen, dette er en av de største. Husene er konstruert rundt de nesten hundre tunnelene her nede. Disse brukes fortsatt til lagring og stall. En uforglemmelig opplevelse og et intrikat system. Tenk at dette ble påbegynt allerede cirka 1200 f.Kr! Og perfeksjonert i senere tid.
Vel tilbake på hotellet skal vi gjøre oss klar til en helt spesiell middag. I omgivelser som slett ikke er hverdagen for oss – det er derfor vi reiser. Landsbyen heter Ayvali, er opprinnelig gresk og ligger omtrent 15 kilometer fra hotellet.

Kveldens middag lages spesielt til oss av en familie som bor under jorden, i en av grottehusene vi har sett og hørt om. Menyen er retter fra regionen Kappadokia og mer lokalt enn dette blir det ikke.

Luftballonger som lander på et fjell Cappadocia Goreme nasjonalpark i Tyrkia.

Inn for landing:)

Dag 7

Hjemreise

Frokost

Tidlig utsjekk og avreise, vi får med oss frokostpakke fra hotellet. Første strekning er fra Nevşehir Kapadokya flyplass der Turkish flyr oss til Istanbul. Flyavgang om morgenen. Etter flybytte og mellomlanding i Istanbul, lander vi på Oslo Lufthavn om ettermiddagen.

Den store turistattraksjonen i Cappadocia - ballongflukt. Cappadocia er kjent over hele verden som et av de beste stedene å fly med luftballonger. Goreme, Cappadocia, Tyrkia

Dette må du prøve:)

Blogginnlegg om reisen

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo–Istanbul t/r med Turkish Airlines samt t/r innenlands t/r Nevşehir
 • 6 netter på mellomklassehoteller. Frokost inkludert hver dag
 • Måltider i henhold til program
 • Alle utflukter og entreer iht. programmet.
 • All transport i følge programmet
 • Lokale guider
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Utflukter som ikke er en del av programmet. Ballongferd Kappadokia (kr 2 390 ) og hamman i Istanbul (kr 700) kan forhåndsbestilles.
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips
 • (Pt trenger ikke norske statsborgere e-visa til Tyrkia lenger)