Etiopia – fra Lalibela i nord til stammeliv i sør

Rundreise Etiopia

Gruppe glade afrikanske barn - Sør-Etiopia, Øst-Afrika

Etiopia – Addis, Gonder, Simien, Lalibela, stammeliv og spennende møter

Reiseleder Kristi er lokalkjent i Etiopia. Sammen inviterer vi deg med på en unik reise, en som tar deg godt utenfor de vanlige stiene. Ikke hverdagskost dette. Å besøke stammer. Å bli kjent med høvdingen. Bli dus med dorze, hammer, karo, ari og bena-stammene. En reise i Etiopia er som å komme til et nytt land hver dag, sies det. Det er så sant som det er sagt.

Landet ligner ikke noe annet – landskapet, dyrelivet og det historiske aspektet vil få selv den mest blaserte reisevante til å bli stum av beundring. Store ord, men Etiopia har mye å vise frem. Fortidens mangel på utvikling har ført til beskyttelse av noen fantastiske, historiske steder. Etiopia var det første landet etter Armenia som bekjente seg til kristendommen og her er det godt med kirker…Etiopia er også et av de få land i Afrika som ikke har vært europeisk koloni. Dermed er folkets kulturelle identitet vel bevart i både språk, skrift, mat og drikke.

På denne turen kommer vi godt utenfor turistløypa, i tillegg til å få med oss de store, kjente stedene. Som de mystiske, underjordiske steinkirkene i Lalibela. Som fjellene og dyrelivet. Som hovedstaden Addis Ababa med Afrikas største utendørs marked. Og Lucy, verdens kanskje eldste menneske, som levde for over tre millioner år siden. Hun ble funnet i Etiopia i 1974 og har blitt kjendis siden. Etiopia betyr også dronningen av Saba. Hun ankom kong Salomos palass med flere tonn gull. Gullgruven skal angivelig ha vært i Etiopia. Uansett, en historisk og bibelsk begivenhet.

Høyt og lavt får en helt annen mening i Etiopia. Mer enn halvparten av landet ligger 1 000 meter over havet eller mer. Den aller høyeste toppen rager over 4 600 meter, og i andre enden av skalaen finner vi Danakilørkenen. Den er dog ikke på vår reiserute, denne steinørkenen under havnivå er at av de varmeste stedene på kloden. Men det sier litt om mangfoldet… Saltsjøer, vulkaner, savanner, dyreliv – Etiopia.

Bli med og du kan være sikker på en varm velkomst og ubegripelige minner for livet, i dette vakre, eldgamle landet.

Høydepunkter

 • Hovedstaden Addis er levende, moderne og tradisjonell på en gang
 • Etiopia har genuin kultur, har aldri vært kolonisert av europeere
 • Dyrelivet og geografien med fjell og nasjonalparker
 • Kirkene og kristendommen er evig tilstede
 • Etioperne selv – alltid stolte og veldig gjestfrie
Gelada- bavianene lever et godt liv i Simien nasjonalpark.
+35
+34

Program

11 frokoster, 10 lunsjer og 10 middager inkludert

Dag 1

Oslo Lufthavn - avreise

Avreise fra Oslo Lufthavn om kvelden med Ethiopians direkterute til Addis.

Katolsk prest som står foran en av steinhugges kirker i Lalibela. Etiopia, Øst-Afrika

Kristen ortodoks prest i Lalibela - vi skal snart dit

Dag 2

Ankomst Addis Ababa - Lucy og Haile

Frokost, lunsj og middag

Tidlig morgen lander vi 2 355 moh (cirka Galdhøpiggen-høyde), i Addis Ababa. Navnet oversettes med «ny blomst» og det skal bli mye vakkert å se på vår ferd. Vi har også informert om høyder de fleste steder vi er, dette er vanligvis grei tilvenning.

På flyplassen møter vi vår lokale guide som blir med på turen. Vi kjører til hotellet og sjekker inn.

Etter en liten hvil starter vi dagen med å gjøre oss litt kjent i hovedstaden og vi får mer informasjon om de spennende dagene som kommer. Vi besøker blant annet Nasjonalmuseet. Museet rommer mange spennende ting, det kanskje mest kjente er skjelettet av «Lucy». Hun var et av de mest kjente og komplette fossile eksemplarene av førmennesker i slekten Australopithecus. «Lucy» levde for mer enn 3 millioner år siden, var litt over en meter høy og veide bare 31 kg.

Tilbake til nyere tid. Haile Selassie var keiser i Etiopia helt frem til 12. september i 1974. Han styrte landet i hele 44 år og satte naturlig nok mange spor etter seg. Etter vår felles lunsj reiser vi til hjemmet hans som i dag er et museum.

Dagen avsluttes på det største utendørsmarkedet i Afrika, der det myldrer av mennesker og vareutvalget er bredt og fargerikt – et stort møte med et stort land.

Addis Mercato i Addis Abeba, Etiopia, det største markedet i Afrika.

Addis merkato i Addis Abeba.

Dag 3

Gonder – Simien National Park - Befiker Kossoye Eco Lodge

Frokost, lunsj og middag

Tidlig morgen, med frokostpakke, reiser vi til flyplassen for å sette kurs mot Gonder, Etiopias gamle keiserhovedstad drøye 2 000 moh. Vi starter med et besøk til kong Fasilades som var keiser på 1600-tallet. Arven derfra viser masse historie samt det vakre fortet fra 1700-tallet på UNESCO’s verdensarvliste. Det er forresten mye i Etiopia som er verdensarv. Vi ser også kongens feriested.

Siden setter vi kursen nordover mot de unike fjellene og Simien National Park. Dette vakre landskapet nyter vi resten av dagen. Om tiden strekker til, legger vi ut på en kort, lett vandring på høyderyggen av de flotte fjellene. En nytelse å oppleve den vakre naturen, en formidabel utsikt og noen av verdens vakreste fjell. Nasjonalparken er også hjemmet til flere dyrearter, hvorav tre er spesielle for dette området: walia ibex, gelada-bavianer og etiopiske ulver.

Ras Dashen, Etiopias høyeste fjell og det fjerde høyeste fjellet i Afrika, 4 620 moh., ligger i nasjonalparken.

Sen ettermiddag reiser vi ut av parken, til en sjarmerende lodge, ca. 3 000 moh. og overnatter der. En god middag venter, som avrundes med en ekte kaffeseremoni ved peisen. Er vi riktig, riktig heldige kan vi se både rev, fjell-leopard, gelada-bavianer og colobus-aper her i nærheten.

Avstander og tid (cirka):

Gonder – Simien National Park: 134 km – 2 timer, Simien National Park – Befiker Kossoye Eco Lodge: 100 km – 1,5 time

Gelada- bavianene lever et godt liv i Simien nasjonalpark.

Gelada-bavianene i Simien nasjonalpark slapper av i

Dag 4

Befiker Kossoye Eco Lodge – Gonder - Lalibela

Frokost, lunsj og middag

Det er verdt å stå tidlig opp i dag og se lyset avdekke det vakre fjellpartiet som vi har foran oss. Etter frokost er vi «on the road again» på ferd mot vakre Lalibela, ofte beskrevet som «Afrikas Petra», og som «Afrikas Jerusalem». Det var dette med kjært barn og mange navn… Egentlig er Lalibela noe helt for seg selv og trenger strengt tatt ingen referanser.

Det er utfordrende å skille fakta fra fiksjon når det gjelder historien til Lalibela og kirkene. Det antydes at byen opprinnelig var kjent som Debre (Mount) Roha og ble grunnlagt under eller før det ellevte århundre som hovedstaden i Zagwe-dynastiet. Det som er utenfor all tvil, er at den mest berømte herskeren var keiser Gebre Meskel Lalibela. Lalibela ble keiser i 1181, etter en langvarig løsrivelseskamp, og fikk like etter en guddommelig visjon som instruerte ham om å gjenopprette Jerusalem i stein ved Debre Roha. Stedet fikk hans navn.

Vi kjører til Gonder, fortsetter sørover langs Tanasjøen før vi tar veien innover på et av Afrikas platåer, opp mot Checheho fjellkjeden, med Mt. Gun på 4.231 moh. Fra disse fjellene renner flere elver ut i Tana innsjøen hvor den Blå Nilen starter. På veien får vi bl.a. kunnskap om og opplevelser fra bondelandet og landsbyene vi passerer. Etter nok en dag omgitt av vakker natur ankommer vi magiske Lalibela, som uten tvil er Etiopias største turistattraksjon med en selvsagt plass på UNESCO’s verdensarvliste.

Avstander og tid (cirka):

Befiker Kossoye Eco Lodge – Gonder: 35 km – 45 min, Gonder – Lalibela: 350 km – 8 timer

Fasilidas palass i Fasil Ghebbi-området, Gonder

Gonder med Fasilides palass

Dag 5

Utrolige Lalibela med de underjordiske kirkene

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost møter vi vår lokale, kunnskapsrike guide, som er prest i Lalibela og som Kristi har kjent i mange år. Han tar oss med på en ferd gjennom tunneler og smug fra kirke til kirke og gjør oss kjent med mange av ritualene, som vi kan få se på svært nært hold.

Hele dagen har vi i Lalibela, dette mirakelet i stein, som fremdeles er et aktivt religiøst sted – forfriskende ekte – og som gir en følelse av å være midt i Bibelhistorien. Det virker nærmest uforståelig – 11 kirker hugget ut av de røde klippene på 1200-tallet «Med en enorm erfaring og skrekkelig smerte ble fjellet en kirke», skrev en historiker på 1700-tallet. Kirkene er monolittiske. De er hogget ut og formet av en og samme stein. Noen av kirkene har sine fire vegger, andre er bygget rett inn i fjellet og har tre, eller bare én vegg.

I tillegg finnes det flere huler, krypter og en sammenbindende labyrint av tunneler og ganger som er veien mellom flere av kirkene. Her snakker maleriene til oss på tvers av århundrer. Kristi forteller at første gang hun forlot Lalibela var hun helt fortryllet. Kjærlighetsforholdet til Etiopia begynte her. For å si det enkelt, Lalibela er bare helt fantastisk. Beliggenheten i fjellandskapet bare forsterker skjønnheten og det unike synet.

Berget hugget kirker i Lalibela, Etiopia

St. George-kirken i Lalibela Etiopia

Dag 6

Lalibela, natur, kaffe, landsbyliv og bønder

Frokost, lunsj og middag

Fjell og landskap bare maner til vandring og utendørsliv. Vi får både en spektakulær utsikt og kommer nært på de lokale og deres hverdag. I basaltfjellene rundt Lalibela går landbruket for seg på gammelt vis med ploger trukket av okser og med enkle verktøy. Livet for bøndene er utfordrende, men de er veldig gjestfrie. Vi besøker en bonde og hans familie, der vi får innblikk i en tøff hverdag og hvor vi kan hjelpe til om vi føler for det. Deres hjem, tukulene (runde hytter med jordgulv og halmtak) ligger med en fantastisk utsikt mot vest.

Kaffe er en hverdagsdrikk i Etiopia, landet der den ble oppdaget. Hver dag setter familien seg ned og samles rundt kaffen. Hele seremonien starter med å brenne kaffebønnene for så å bruke morter slik at bønnene blir til pulver. Deretter kan vi nyte den deilige duften av nykokt, fersk kaffe. Det tar sin tid, men er vel verdt det når vi deler erfaringer fra hverdagen.

Nordvest for Lalibela ligger Abuna Yosef, Etiopias tredje høyeste fjell, 4 300 moh. Vandring gjennom landsbyer i den vakre naturen rundt Lalibela er en herlig opplevelse som mikser forbløffende natur, historiske rikdommer og en fascinerende innsikt om livet på det etiopiske høylandet. Er vi riktig heldige kan vi igjen møte gelada-bavianer samt vervet-aper, mens gribber, fjellvåk, ravner og mange andre fugler svever over hodene våre.

Vi ender opp ved Asheton Maryam-klosteret, 3 135 moh. og en helt ubeskrivelig utsikt vel verdt hele turen, Underveis på vandringen skal vi på besøk hos en bonde og være med på forskjellige aktiviteter, så det meste av dagen er vi i pakt med naturen. Minnene fra i dag sitter lenge, lenge.

Vandring ca. 8 km – 2,5 time vandring i behagelig tempo en vei. Du kan ri muldyr (ikke inkludert), eller du kan betale for en tuk tuk og kjøre til klosteret (ikke inkludert).

Omo-dalen, Etiopia - september 2017: Kor og storfe i Omo-dalen i Etiopia

Kyr på farten i Omodalen

Dag 7

Til Arba Minch

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost reiser vi til flyplassen for å fly tilbake til Addis Ababa. Her bytter vi fly og setter kursen videre sørover, til Arba Minch, «hovedstaden» i syd. Vi ankommer på ettermiddagen og er nå kun 1.300 moh. i Riftdalen. Byen er inngangsporten til Omo-dalen og Konso. På flyplassen blir vi møtt av våre sjåfører i 4WD biler. Vi sjekker inn på lodgen for natten. Denne lodgen eies faktisk av den pensjonerte, verdensberømte langdistanseløperen Haile Gebrselassie!

Beliggenheten er på åsryggen over Abaya- og Chamo innsjøene. På lodgen tar vi en pust i bakken før det blir felles middag. Vi snakker om spennende dager som venter med besøk hos flere stammer.

Etiopisk kaffe stekt på tradisjonell måte

Etiopisk kaffe tar tid å forberede

Dag 8

Arba Minch – Dorze - Arba Minch – Konso

Frokost, lunsj og middag

Etter en tidlig frokost kjører vi opp i fjellene (cirka 2 500 moh.), der falske bananplanter og bambustrær dominerer det nydelige landskapet. Vi besøker dorze-stammen, som bruker bambus til hus og gjerder. Den falske bananplanten er hele nerven i hverdagen. Vi lærer hvordan de benytter absolutt alt av denne planten. En varm, syd-etiopisk velkomst venter oss!

Vi får et riktig innblikk i hverdagen og har mulighet til å delta i flere aktiviteter. Dorze-stammen er kjent for å være landets beste vevere og de har et utrolig utvalg av fargerike produkter av naturfarger. Å veve et to meter langt skjerf tar minst tre dager, avhengig av om det er mønster og hvor avansert mønsteret er. Et interessant, spennende og lærerikt møte med et svært vennlig folk.

Etter en minnerik stund sammen med dorze-stammen kjører vi ned til Arba Minch og til Lake Chamo.

I båt drar vi ut på sjøen for å myse etter store krokodiller og flodhester som glir stille gjennom vannflaten på jakt etter middag. I luften ser vi kanskje pelikaner og andre fugler som alltid speider etter en munnfull.

Deretter beveger vi oss videre sørover til landsbyen Konso. Folket her er berømte for sine landbruksterrasser. En tradisjon de har hatt de siste 400 år. I 2011 ble også Konso registrert på UNESCO’s verdensarvliste. Hele området, mer enn 50 km2, er terrasser bygget opp av stein og innimellom finnes små, interessante små landsbyer. Konso har en godt organisert kulturell tradisjon. De eldste historiene, som er blitt fortalt fra generasjon til generasjon, går over 700 år tilbake i tid.

Dag 9 og 10

Konso – Turmi - stammeliv, marked og skikkelig lokale møter

Frokost, lunsj og middag

Vi fortsetter vårt «stammeliv», med nok en dag der kulturer utveksles og mange, gode minner skapes. Vår ferd går til det sørvestlige hjørnet av Etiopia – nær grensen til Kenya. Her besøker vi flere landsbyer med forskjellige, interessante stammer – noen av de siste, store stammene i Afrika. Å komme ned hit til disse lavtliggende slettene i sør fra det grønne høylandet i nord føles som en reise ikke bare gjennom rom, men også gjennom tid.

Turmi er der hammer-stammen holder til. Vi er i en fruktbar del av Omo-dalen og ankommer på den store markedsdagen. Vi besøker selvfølgelig det fargerike markedet der hele fire stammer møtes – et marked du kanskje aldri har opplevd maken til. De innfødte bærer tunge bører langt og lenge for å komme frem med det som skal selges. Om ettermiddagen er ryggene fulle av varer som bringes hjem etter markedsdagen. Kjøp og salg er ikke bare enkelt her, men helt nødvendig.

Stammene pynter seg til markedsdagen og hit kommer både hammer-, karo-, ari- og bena-stammen. Det er også et sosialt møtested. Et fargesprakende energibilde som vi er heldige å få være med på.

Hammer-stammen driver jordbruk. De går i tradisjonelle skinnklær, armringer, svært fargerike armbånd og kvinnene pynter seg med perler. Stammen teller cirka 40 000 og de har mange kyr. Karo-stammen maler kroppen sin og kvinnene bruker i tillegg blomster og perler som pynt. De er en av de minste stammene i regionen, bare ca. 2000 av dem og de har ikke mange kyr.

Ari-stammen lever nærmere Jinka og består av cirka. 100.000. De er de som er mest integrert i den moderne verden.

Bena-stammen er naboene til Hammer og bruker ofte en «hatt» av leire som er dekorert med fjær. Både mennene og kvinnene maler kroppene sine med kalk. Kvinnene bruker perler i håret som er holdt sammen med smør.

I ettermiddag er vi gjester hos en hammer-familie i nærheten av Turmi som Kristi har kjent i mange år. Her kommer vi så nær så nær. De er stolte, sterke og tilfredse. Dette fantastiske folket lever fremdeles som de har gjort i tusenvis av år – varme og fredfulle. Vi blir raskt venner og her kan vi hjelpe til med f.eks. å hente vann fra den store felles brønnen, som ligger 15-20 minutters gange fra der de bor. Vi kan selvfølgelig leke med barna, lære dem engelske ord eller tall og vi får selvfølgelig ta en titt inn i husene.

Når mørket senker seg tar vi farvel med hammer-stammen og reiser til lodgen i Turmi.

TURMI, OMO VALLEY, ETIOPIA - 25. JANUAR: Uidentifiserte Hamer-folk på landsbymarkedet. Ukemarkeder er viktige hendelser i stammelivet i Omo Valley den 25. januar 2018 i Turmi, Etiopia.

Hamer-stamme

Dag 11

Turmi – Jinka, Jinka – Mursi, Mursi - Jinka, audiens hos høvdingen

Frokost, lunsj og middag

Tidlig morgen kjører vi gjennom Magoparken, det er da det er best sjanse for å se antiloper krysse veien. I dag skal vi besøke mursi-stammen. Det er bare cirka 5 000 av dem i dag. De er også blant de siste gjenværende stammer i Afrika som fremdeles bruker tradisjonelle klær og dekorasjoner. De lever i et avsidesliggende område og pynter seg med horn, tørket frukt, perler, ringer og spesiallagde dekorasjoner. De er spesielt kjent for sin helt unike kultur. Kvinnene bruker store plater, av leire eller tre, både i leppen og i ørene. Dette starter de med allerede i 15-16 års alderen. Jo større platen er, desto mer er kvinnen verdt før hun blir gift. Mennene er ofte nakne og dekorerer hele kroppen med maling. I dag møter vi også noen som er blitt påvirket av det moderne samfunnet og har tatt i bruk enkle klær.

Vi blir mottatt av selveste høvdingen som forteller oss om deres hverdagsliv – til ettertanke…

Avstander og tid (cirka):

Turmi – Jinka: 150 km – 2,5 time, Jinka – Mursi: 110 km – 3 timer, Mursi - Jinka: 110 km - 3 timer

Gruppe glade afrikanske barn - Sør-Etiopia, Øst-Afrika

Lutter glede!

Dag 12

Jinka - Addis - hjemreise

Frokost, lunsj og middag

I dag kan du spise en lang og god frokost. Vi har formiddagen til litt pakking. Senere går turen til flyplassen i Jinka og vi vender nesen mot Addis Abeba, der vi lander om ettermiddagen. Vi rekker å se enda litt mer av hovedstaden.

Nå venter en liten utflukt til det høyeste punktet i hovedstaden, Entotofjellet, 3.300 moh., der vi får en fin utsikt over byen.

Dette blir vår avskjed med de vennlige og smilende etiopierne. Folket som bærer sine fargerike klær med stolthet. De hardt arbeidende kvinnene som bærer bører på opp mot 100 kilo. Men også med et yrende, moderne byliv. Vi setter oss ned for siste middag med gjengen for en felles middag før avreise til flyplassen og hjemreisen er i gang.

tre kvinner som bærer tre på en vei

Det er ofte kvinnene som bærer de tyngste børene

Dag 13

Ankomst Oslo Lufthavn

Frokost

Ankomst Oslo Lufthavn om morgenen.

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo-Addis-Oslo med Ethiopian Airlines
 • Innenriksfly iht program med Ethiopian Airlines (4 strekninger)
 • Ved avreise fra andre byer, ta kontakt for tilbud
 • 10 overnattinger
 • Alle måltider i henhold til program (9 lunsjer/11 middager og mat/snack under flyreisene)
 • Alle utflukter og entreer iht. program
 • All transport ifølge program (i syd benyttes 4 WD landcruisere)
 • Reiseleder fra Carpe Diem, Kristi Alfredsen
 • Lokale guider

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Visum til Etiopia – pt 50 USD pr person ordnes ved innreise
 • Drikkevarer til måltidene
 • Tips