Elvecruise på vakre Douro – med Porto

Elvecruise på vakre Douro – med overnattinger i Porto først

19. oktober 2022 / 8 dager / Pris fra 26.070,-

Vingårder og landskap rundt Douro-elven, Portugal

Dourodalen – sjarmerende landsbyer, vingårder og en snev av «gamle dager».

Bli med på et helt herlig elvecruise på Douro med det lekre, premium skipet MS Amalia Rodrigues. Først overnatter vi to netter i Porto, så denne turen har nesten alt vi kan ønske oss! Porto er en virkelig perle i seg selv. Her oser det historie og vakker stemning nær sagt overalt. Vi skal også ut av bykjernen, smake lokale spesialiteter av mat og vin og besøke en nydelig quinta. Der produseres den lekreste, perlende vinho verde.

Så skal vi seile. Vi byr på et avslappende cruise gjennom vakkert landskap. Langs elven Douro, i portvinens krybbe, er det lett å leve det virkelig gode liv: Måltidene er av høy kvalitet, vi besøker både flotte byer og ærverdige vingårder og høydepunktet er selve opplevelsen av å cruise sakte oppover Douro-elven gjennom et frodig landskap dominert av vinranker og små landsbyer. Douro renner gjennom Dourodalen, hvor du finner Portugals vakreste vinlandskap, med bratte fjellsider og tradisjonsrike byer.

Mens byer og land passeres, bor du komfortabelt i utvendig lugar. Dagene går med til innholdsrike utflukter, og til avslapning og sosialt samvær om bord. Det er en grunn til at elvecruise er en populær ferieform, kombinasjonen av opplevelser og det å ha med seg hotellet på hele reisen er både bekvemt og praktisk. Skipene er bygget med tanke på å gjøre reisen mest mulig behagelig og opplevelsene lettest tilgjengelig.

Elvecruiseskipene fra rederiet Croisi er komfortable og kjent for sitt gode kjøkken. Alle måltider fra middag første dag til frokost siste dag er inkludert og du kommer garantert til å ha en hyggelig tid om bord og i Porto.

Høydepunkter

 • Historiske Porto med sin vakre gamleby og storslåtte arkitektur
 • Alle utflukter inkludert!
 • Lokale spesialiteter utenfor Porto med smaking av vinho verde
 • Jernbanestasjonen i Porto – et kunstverk i seg selv!
 • Nytt, premium skip der noen lugarer har franske balkonger og det er basseng på soldekk
Porto, Portugal gamlebyens skyline fra over Douro-elven.

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 19.10.2022

  Tilgjengelighet: Få plasser

  Dager: 8

  Priser fra: 26.070,-

  Reiseleder: May Liss Kristiansen

  Velg avgang

  Avreise fra Stavanger Sola

+23
+22

Program

7 frokoster, 6 lunsjer og 7 middager inkludert

Skipet vårt – MS Amalia Rodrigues

Først overnatter alle passasjerene to netter på et 4* hotell i Porto booket gjennom rederiet. Så sjekker vi inn på skipet:

Vårt hyggelige, premium elvecruiseskip er fra det franske rederiet Croisi Europe. Skipet ble bygget i 2019. Alle lugarene er utvendige. Selvsagt med privat bad/wc med hårføner, satellitt-TV og safe. Skipet er 80 meter langt og kan ta 132 passasjerer. Det finnes restaurant, bar med dansegulv og soldekk med et lite basseng om bord. Lugarene på øvre dekk og midtdekk har fransk balkong, mens lugarene på nedre dekk har mindre vinduer som ikke kan åpnes. Utover dette er lugarene identiske.

MS Amalia Rodrigues

MS Amalia Rodrigues

Dag 1

Avreise Norge, ankomst Porto, byrundtur og middag

Middag

Fly fra Oslo til Porto med mellomlanding og flybytte. Fra flyplassen er det busstransfer til Porto. Kanskje har vi litt tid til å rusle litt smått rundt i byen før vi skal ut å oppleve mer sammen med vår lokalguide.

Portugals nest største by regnes blant en av Europas vakreste og er også av de eldste. Beliggenheten ved Douroelven, vakre bygninger, store åpne plasser, en hyggelig og avstressende atmosfære, staselige broer og overraskende byggverk, gjør byen til noe helt for seg selv.

På den andre siden av elven for sentrum, i bydelen Vila Nova de Gaia, ligger de gamle portvinshusene fra 1700-tallet. Vinen blir fraktet hit fra vinmarkene i Dourodalen, foredlet og lagret i de store portvinskjellerne, før de tappes på flasker og distribueres over hele verden. Alle nikker gjenkjennende til portvin, skulle ikke forundre oss om det blir et glass eller flere i løpet av denne uka.

Om kvelden får vi et overblikk over Porto, så skal vi se mer i morgen. Senere på kvelden møtes vi til middag på hotellet og lader opp til neste dag.

Stålbroen i Porto

Dag 2

Porto med azulejos, lunsj og rusletur i fiskelandsbyen Afurada

Frokost, lunsj og middag

Frokost på hotellet først, så ut på tur. Både by og landsby venter i dag.

Porto er en av Portugals eldste byer og er med sine cirka 300 000 innbyggere Portugals nest største by. Den historiske delen av sentrum står på UNESCOs verdensarvliste og er et herlig virvar av smale gater, bueganger og imponerende kirker, blant annet Sé-katedralen fra 1100-tallet. Er byen Europas vakreste? Mange mener så - den er i hvert fall meget sjarmerende.

Smale gater og trange smug, sjarmerende hus og vakre kirker dekt av Portugals særegne, blå fliser - azulejos. De helt nydelige, håndlagede flisene som Portugal er kjent for. Vi ser, blir imponerte og lærer mye om fliser. Hvilke intrikate teknikker benyttet kunstnerne, hva med farger og mønstre? For på disse kanter er det noe helt spesielt. Byens berømte togstasjon Sao Bento er utsmykket som bare det.

Lunsj spiser vi i fiskelandsbyen Afurada som byr på tradisjonell mat. Vi skal bare rett over elven så er vi der. Litt mindre forhold, mange fargerike fiskebåter og koselig stemning. Etter at vi har spist, rusler vi en tur i rolige, vakre omgivelser. Nær byen, men allikevel langt unna. Her er småhus malt i nydelige pasteller og om de er litt slitt, blir det desto høyere sjarm ut av det. Deilige dufter av grillet fisk kjennes overalt. Slik er den gode følelsen av landsbyliv i Portugal.

Om kvelden blir det middag på hotellet.

Dag 3

Porto, Quinta da Avelada, og innsjekk på skipet

Frokost, lunsj og middag

Frokost på hotellet og utsjekk. Dagen bringer mye:

Først busser vi til Penafiel, en nydelig by som tatt ut av en historisk roman med mange staselige bygninger. Her er både kirker, klostre og herregårder, såkalte quintas. Landskapet rundt er heller ikke å forakte, elven sørger for at det er grønt og skjønt. Vakre hager er det også. Nå om høsten satser vi på at det er oransje nyanser og kanskje enda finere!

Vi skal besøke en quinta, nærmere bestemt Quinta da Aveleda. Her produseres den lette, perlende vinho verde, som er så kjent fra området vi er i. Det er ikke bare rødvin og portvin som lages med bravur i dette landet. Vinho verde oversettes med grønn vin, som gir assosiasjoner til omgivelsene og henspiller på at den nytes ung. På Quinta da Aveleda begynte familien Guedes å lage vin allerede i 1870. Gjennom generasjonene har familien skapt en helt nydelig gård med dekorerte og manikyrerte hager som er en fryd å rusle rundt i. Vi skal selvsagt også smake på vinen deres. Og spise lunsj her.

Nå venter transport til Pala Ribadouro der vi sjekker inn på MS Amalia Rodrigues og ønskes velkommen av mannskapet. Skipets navn er i høyeste grad myntet på Portugals historie. Amalia Rodrigues var dronningen av fado - den historiske sangen som synges med stor innlevelse, smerte og skjebne.

Skip som seiler på Douroelven langs grønne vinranker. Foto.

MS Amalia Rodrigues

Dag 4

Porto - Régua, Douro Museum, vin- og olivenoljesmaking

Frokost, lunsj og middag

Vi spiser frokost om bord og cruiset innover i Dourodalen er i gang.

Benytt ettermiddagen til å nyte seilasen fra orkesterplass på soldekket eller i salongen, og beskue det vakre landskapet vi passerer. De siste 2000 årene har bøndene pleiet vinterrassene langs elven – og resultatet er nesten ikke til å tro! Det er et imponerende skue. Grønne terrasser så langt øyet ser, med elven som livsnerve i midten. Dalsidene er dekket av terrasser hvor vinranker og oliventrær klorer seg fast.

Vi tar oss en tur til det fine Museu do Douro der vi virkelig kan fråtse i både historie, kultur og identitet i regionen vi er i. Vin er selvfølgelig en viktig del av dette.

Nydelig olivenolje lager de også i denne frodige dalen. Vi skal også besøke en quinta der de både produserer portvin og olivenolje. Det blir både læring og smaking. Vel tilbake på skipet er det bare å nyte middagen som i kveld blir etterfulgt av underholdning med fado. Garantert stemningsfullt.

Skipet ligger ved kai i Régua over natten.

Elven renner gjennom idyllisk landskap

Vi seiler på Douroelven gjennom idyllisk landskap i Régua

Dag 5

Régua - Lamego - Barca d'Alva

Frokost, lunsj og middag

Frokost om bord.

Vi begynner oppdagelsene denne dagen med en utflukt Lamego med sin perfekte beliggenhet mellom fjellene. Lamego er forresten en by med variert religiøs arkitektur. Vi skal besøke den vakre barokkirken Nossa Senhora dos Remédios, et av Portugals viktigste pilegrimsmål. Kirken fra 1800-tallet utmerker seg med den hvite fasaden som domineres av en barokk trapp med 686 trappetrinn. Igjen er det slående hvordan arbeidet med fliser ble til stor kunst. Det ser vi på veien oppover.

Etter en type kultur, venter en annen type kultur. Nå i form av god mat og lunsj på en lokal restaurant. På menyen står skinke og kalde retter fra regionen. Samt litt perlende, musserende drikke til.

Vel om bord igjen seiler vi langs øvre Douro, hjertet av vindistriktet i Dourodalen. På begge sider av elven er det panoramautsikt til terrasserte vinmarker opptil 700 meter oppover de bratte dalsidene. Vi seiler gjennom slusene ved Valeria, de nest største i elven.

Etter middag får vi et forrykende flamencoshow om bord. Temaet passer bra, vi er jo ikke langt fra den store naboen i øst. Skipet ligger ved kai ved Barca d'Alva over natten


Lamego, Portugal: Sanctuary Our Lady of Remedies, Our Lady

Lamego: Nossa Senhora dos Remedios

Dag 6

Barca d'Alva - Senhora da Ribeira

Frokost, lunsj og middag

Først frokost før vi skal besøke Figueira de Castelo Rodrigo som virkelig har sin plass. Både beliggenheten og historisk. Høyt ligger det og symbolikken spiller på den konstante drakampen om dette territoriet mellom Portugal og Spania. Det begynte allerede på 1300-tallet og varte mange hundre år til og fra. En litt mer from del av historien forteller om mange pilegrimer som overnattet her på veien mot Santiago de Compostela. Selveste Frans av Assisi sies å ha tilbrakt natten her. Brosteinsbelagte veier viser opp til restene av borgen og en formidabel utsikt.

Også i dag skal vi smake på lokale spesialiteter som passer godt med omgivelsene!

Vel om bord igjen seiler vi mot Senhora da Ribeira. Middagen blir servert om kvelden og det er også nå litt ekstra som venter. Underholdning i form av hva skipets verter har lagt opp til for oss.

Salong med dansegulv, bar, bord og stoler. Foto.

MS Amalia Rodrigues

Dag 7

Senhora da Ribeira - Pinhão - Folgosa

Frokost, lunsj og middag

Nyt en avslappende formiddag om bord, mens skipet seiler mot Pinhão. Vel fremme kan vi ta en liten rusletur til byens gamle jernbanestasjon, kjent for sine vakre azulejos (tradisjonelle portugisiske fliser). Den er definitivt en stasjon man husker! Gamlebyen er skikkelig trivelig og velkjent for mange små perler hvor de har nydelig mat og drikke.

Om ettermiddagen venter nye opplevelser i tråd med gode smaker. Vi skal følge portvinsruten (for et herlig navn!) til Favaios. Ikke overraskende har den mye godt å by, her den ligger blant vinrankene i dette vidunderlige landskapet vi nå er kjent med. Kjent for blant annet den mer søte muskatelldruen. Museet "Brød og vin" viser at det er alt man trenger. Det viser hvordan denne lille byen har støttet seg på dette i alle år. Både druer og hvete er viktige ingredienser, selv om metodene underveis har endret seg.

Vi får smake fruktig, aromatisk sherry laget på muskatell og landsbyens tradisjonelle brød formet som et kors. Mens vi har kost oss med både brød og vin, har skipet seilt til Folgosa, Vi kan feire litt ekstra i kveld på skipets galla-aften! Ta på deg finstasen og bli med på kapteinens farvel-middag.

Flismaleri

Togstasjonen i Pinhão

Dag 8

Folgosa - Régua, hjemreise fra Porto

Frokost

Vi ankommer Régua tidlig om morgenen. Frokost blir det før vi må sjekke ut å forlate skipet. Transport til flyplassen i Porto for avreise hjemover. Flybytte og mellomlanding før ankomst Norge.

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo - Porto tur/retur med Lufthansa
 • 2 netter på hotell i enkeltrom, 5 netter på elvecruiseskip i valgt enkeltlugar
 • Helpensjon fom middag dag 1 tom frokost siste dag
 • Drikkevarer om bord på skipet (unntatt champagne og vin fra vinlisten)
 • All transport og utflukter ifølge program
 • Lokale guider
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Tips til besetning, lokale guider og sjåfører
 • Reise- og avbestillingsforsikring