Elvecruise på Rhônen med Provence

Elvecruise på Rhônen med Provence

avignon bro

Elvecruise gjennom Rhôndalen med Lyon, Macon, Arles, Avignon, Camargue,Viviers og Tournon

Ah, Frankrike og Provence! Denne delen av Frankrike byr på førsteklasses mat, vin, arkitektur, sjarm og atmosfære. Vi seiler gjennom fargerike, bølgende landskap der imponerende slott og palasser dukker opp med jevne mellomrom. Det er både gammelt og litt nytt – hånd i hånd – som det skal være. Uansett har vi en storslått natur som bakteppe. Det er ikke lite som skjer i løpet av en oktoberuke: betagende natur, historiske byer, mektig arkitektur og fruktbare vindistrikt skal oppleves. Gode smaker skal nytes, det samme med godt reisefølge. Elvecruiset starter og slutter i Lyon, som er selve Gourmetbyen med stor G i Frankrike.

Provence oser kvalitet og dette er kunstnernes eget land. Landskapet og lyset har gjennom tidene inspirert flere kjente malere, Van Gogh inkludert. Hans «Stjernenatt over Rhône» passer perfekt å nevne på disse kanter. Vi satser jo på en stjerneklar kveld eller flere på dekket av vårt komfortable skip MS Rhône Princesse. Vi spiser forresten alle måltider om bord, og vårt flytende, komfortable hotell tar oss rundt i regionen på beste vis. Underveis er det bare å følge med på livet langs bredden, kanskje sitte på soldekket å ha full oversikt?

Med valgfri utfluktpakke blir opplevelsene enda større: Vi nevner besøk til det enorme elvedeltaet Camargue. Kanskje vi får se både flamingoer og de hvite hestene? Legg til besøk på en manade (ranch) hvor vi får møte en av Europas ekte cowboyer og oksene i Arles, Provence. Det eventyraktige pavepalasset i Avignon er i hvert fall et høydepunkt, det samme er byvandring i superkoselige Viviers. Lyon kan vi heller ikke glemme å nevne igjen – dette elvecruiset favner såmenn mange godbiter fra Frankrike.

Høydepunkter

 • Lekre Provence – med landskapet som inspirerte de store malerne
 • Elvedeltaet Camargue med rikt dyre- og fugleliv
 • Avignon med pavepalasset
 • Viviers, en trivelig historietime langs gatene
 • Innholdsrikt valgfritt utfluktsprogram
En kvinne som holder franske makroner i hendene sine.
+17
+16

Program

7 frokoster, 6 lunsjer og 7 middager inkludert

Skipet vårt – MS Rhône Princesse

Vårt hyggelige elvecruiseskip er fra det franske rederiet Croisi Europe. Skipet ble bygget i 2001 og renovert 2011. Det kan ta opptil 138 passasjerer.Fasilitetene om bord inkluderer restaurant, salong med bar og dansegulv samt soldekk. Skipene til Croisi Europe er kjent for sitt gode, fransk­inspirerte kjøkken. Wifi i salongen og resepsjonen. Alle lugarene er utvendige og har bad med dusj og toalett, hårføner, radio, TV, minisafe og aircondition. Lugarene har en smal dobbeltseng eller to enkeltsenger som kan settes sammen til en dobbeltseng. Lugarene på nedre dekk har små vinduer, mens lugarene på øvre dekk har større vinduer som kan åpnes.

Dag 1

Oslo - Lyon

Middag

Flyreise fra Oslo til Lyon med Lufthansa, med mellomlanding og flybytte underveis.

Frankrikes gourmethovedstad ligger vakkert til der elvene Rhône og Saône møtes. Byens flotte arkitektur er tydelig preget av de forskjellige tids- og stilepokene byen har gjennomgått i sin mer enn 2000 år gamle historie. Med sine smale smug, brolagte gangveier og renessansehus, er det ikke til å undres over at byens historiske sentrum har fått sin fortjente plass på UNESCOs verdensarvliste. Mens vi spiser vår første middag ombord, ligger skipet i Lyon.

Berømt utsikt over Lyon med Saone-elven om natten

Lyon + Saône

Dag 2

Lyon - Macon

Frokost, lunsj og middag

Frokost om bord før det enten er tid til å rusle rundt i Lyon i eget tempo, eller bli med på en utflukt (se utfluktspakke):

Har du ikke vært i Lyon, har du et svært hyggelig bekjentskap foran deg. Med smale smug, brolagte gangveier og renessansehus, er det ikke til å undres over at byens historiske sentrum har fått en fortjent plass på UNESCOs verdensarvliste. Byen kan minne litt om Paris der den ligger langs elva, men den er mindre og mer «overkommelig» – og utrolig elegant.
Vi begynner med et besøk på Fourvière-høyden, hvor den hvite marmorbasilikaen Notre-Dame de Fourvière ligger. Utsikten herfra er upåklagelig. På folkemunne kalles basilikaen for «Elefanten», fordi den minner om en elefant som ligger på rygg med beina i været.

Og for deg som tenker at du står over et besøk inne i basilikaen fordi du har sett innsiden av veldig mange kirker før, så vil vi absolutt anbefale å ta en kikk likevel. Ikke bare lyser den opp som et smykke på toppen av høyden på kveldstid – innsiden matcher.

Turen fortsetter så til den gamle renessansebydelen, Vieux Lyon, med Saint Jean-kvartalet og de spesielle Traboules-passasjene. Dette er passasjer bak anonyme dører som gjør at du kjapt kan gå fra én gate til en annen. Under krigen ble disse passasjene brukt av motstandsfolk for å forvirre nazistene.

Vakker by Lyon, Frankrike

Vakre Lyon i høstsolen

Dag 3

Macon - Vienne

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost er det bussavgang til Cluny-klosteret (se utfluktspakke). Det var helt tilbake til år 910 da Vilhelm 1 grunnla klosteret som var direkte under paven i Roma. Dermed fikk benediktinerordenen her en viktig meglerrolle, med stor innflytelse fra landets ledere og helt opp til selveste paven. Klosteret gis stor ære for stabiliteten i området på 1000-tallet og er dermed en viktig del av historien.

En gang var kirken her den største i vesten, før St. Peterskirken ble bygget i Roma. Under den franske revolusjon på 1790-tallet ble Cluny plyndret og store deler av selve kirken ødelagt. Det er derfor kun en del av komplekset som står igjen. Uansett er det et imponerende skue!

Skipet ligger i Macon – for øvrig hovedstaden i det kjente Beaujolais.

Ettermiddagen benyttes til å seile mot Vienne der vi skal ankomme i løpet av kvelden.

Croisi rhone princess

MS Rhone Princess

Dag 4

Vienne - Arles

Frokost, lunsj og middag

Vienne, tidligere hovedstad i den romerske provinsen Vienna Senatoria, var frem til 1400-tallet en viktig religiøs by. Ta gjerne en tur i land på egen hånd, eller bli med på guidet byrundtur til fots (se utfluktspakke).

Vienne har mer enn 200 års historie. Ikke synes den fra sjøsiden eller fra de nærliggende bakketoppene, noe som jo var et stort pluss for å unngå angrep. Romerne fikk denne byen til å blomstre – her er både teater og templer og nærmest en egen historietime utendørs. St. Maurice-katedralen er også imponerende, vi ser den utenfra.

Vi seiler mot Arles om ettermiddagen, og koser oss med middag og underholdning om bord.

Romersk amfiteater i skumringen i Arles, Frankrike

Det romerske amfiteateret i Arles

Dag 5

Arles og Camargue

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost blir vi kjent med Arles enten på egen hånd, eller med guide (se utfluktspakke). De vakre fargene og lyset i Arles har gjennom tidene inspirert mange kunstnere, blant annet Vincent van Gogh. I tillegg kan Arles vise til imponerende romerske ruiner. Det godt bevarte romerske amfiteateret, Les Arènes, med plass til 20 000 tilskuere, topper listen. Vi kommer også til å kjøre mot Tarascon der vi skal besøke en tradisjonsrik produsent av olivenolje. Her har de plantet over 150 000 oliventrær og her lærer vi mer om produksjon og får smaksprøver. PS – vi blir kjørt rundt «standsmessig» – det er traktorer som trekker oss rundt.

Ettermiddagens utflukt er til Camargue (se utfluktspakke), det enorme elvedeltaet bestående av røde saltlaguner, våtmarker og sanddyner. Camargue er kjent for sitt rike fugle- og dyreliv. Flamingoer finnes det også massevis av her ute i våtmarksområdet, så hold øynene åpne mens vi kjører. Før du aner det, dukker det opp en rosa flokk med vadende flamingoer!

Dette enorme elvedeltaet er et fascinerende sted. Her utvinner de salt, så du kan se hauger med salt – nærmest saltfjell. Vi kjører gjennom dette flate landskapet hvor de karakteristiske hvite hestene gresser fredelig sammen med de spisshornede oksene. Her finner du også Europas eneste cowboyer, le Gardien, som driver oppdrett av de store, svarte oksene. Oksene blir brukt til en lokal sport som går ut på å feste sløyfer på hornene til oksen, så skal modige menn klare få dem av en litt ilter okse.

Vi skal besøke en typisk manade (ranch) hvor de aler opp okser og får se og lære litt om livet her ute. Og jammen blir det ikke en liten drink på patioen her, en ganske så variert dag!

Om kvelden byr skipet oss på litt lokal underholdning mens vi ligger i Arles.

Herd of White Camargue Hors renner raskt gjennom vann i solnedgangslys. Parc Regional de Camargue - Provence, Frankrike

Camargue har en unikt dyreliv

Dag 6

Arles - Avignon - Viviers

Frokost, lunsj og middag

Så står pavebyen Avignon for tur. Avignon var hovedsete for syv paver i perioden 1309 til 1377 og har derav fått navnet. Her skal vi på byvandring inkludert besøk i Palais des Papes (utfluktspakke). Pavepalasset er en av de største bygningene fra europeisk middelalder. Når du kommer ut på den åpne plassen og pavepalasset åpenbarer seg, er det lett å la seg imponere. Med sine to spisse tårn ligner det mest et enormt eventyrslott! I sin største utstrekning omfattet det 11 000 m². Det ble bygget i to faser, fra 1335–1364, har vegger som er mer enn 5 meter tykke, og ligger på en naturlig klippe som gjør den vanskelig å angripe. Etter revolusjonen ble palasset i mange år brukt som militærforlegning og er nå et museum. Vi ser innsiden også, og her har de levendegjort historien ved hjelp av tekniske hjelpemidler så det er enklere å tenke seg.

Retur til skipet for lunsj og videre seiling mot Viviers, en liten perle.

Om kvelden skal vi på en byvandring med guide (se utfluktspakke) i denne spesielle lille middelalderbyen. Viviers er som et museum i seg selv, hvor historien er skrevet i stein. Vi vandrer opp en nydelig allé med løvtrær og kommer inn i byen med sine brosteinsbelagte gater og stille smug. Fasadene er nærmest uforandret, og bortsett fra elektrisk belysning er det nesten som å vandre rundt på 1300-tallet. Etter et besøk i Frankrikes minste katedral med sin fascinerende historie, vandrer vi nedover de eldgamle gatene og smugene, og fyller opp kvoten av stemningsfull, historisk atmosfære. Skipet ligger ved kai i Viviers over natten.

avignon bro

Nydelige Avignon og Pavepalasset

Dag 7

Viviers - Tournon - Lyon

Frokost, lunsj og middag

Denne morgenen seiler vi. Etter hvert ankommer vi Tournon i hjertet av Rhôndalen og porten til Provence. Besøket på Chateau Museum (se utfluktspakke) viser oss historien over sjøreiser og navigasjon på elven. Det imponerende slottet ruver godt over omgivelsene, der det er bygget på toppen av en granittklippe over byen. Her sendes man egentlig rett tilbake til middelalderen! Spesielt når vi rusler ned de smale gatene og smugene mot det historiske senteret. Mot slutten av turen blir det smak av både litt vin og litt lokale produkter, før vi rusler tilbake til skipet.

Om kvelden seiler vi tilbake til Lyon mens vi passer på å feire siste kvelden med en galla-aften. Ikke så stivt som det høres ut som, men besetningen gjør litt ekstra stas på oss denne kvelden.

Dag 8

Hjemreise fra Lyon

Frokost

Etter frokost sjekker vi ut fra skipet og får transfer til flyplassen i Lyon (cirka to timer). Vi flyr med Lufthansa som har avgang midt på dagen. Etter flybytte og mellomlanding beregner vi å lande på Oslo Lufthavn tidlig kveld.
Takk for turen og på gjensyn!

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo – Lyon t/r med Lufthansa
 • 7 netter om bord på elvecruiseskip i valgt enkeltlugar.
 • Helpensjon fra og med middag dag 1 til og med frokost dag 8
 • Drikke i restauranten og i baren (unntatt champagne og vin fra vinlisten)
 • Alle utflukter og entreer ihht. program
 • All transport ifølge program
 • Lokale guider.
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Valgfrie utflukter nevnt i programmet (utfluktspakke forhåndskjøpes 65 dager før avreise)
 • Drikkevarer (utover det som er nevnt over)
 • Tips til besetning, lokale guider og sjåfører
 • Reise- og avbestillingsforsikring