Ekspedisjonscruise med Hurtigruten fra Svalbard til Island

Ekspedisjonscruise med Hurtigruten fra Svalbard til Island

15. juli 2022 / 14 dager / Pris fra 69.990,-

Polar bear kapp lee svalbard hgr 138448 1920 photo lise dreistel

Arktis med fjorder, majestetiske isbreer, fjelltopper og et rikt dyreliv

Sammen med Hurtigruten inviterer vi til et innholdsrikt og naturskjønt ekspedisjonscruise i den lyse sommertid. Denne gangen reiser vi langt mot nord og går om bord i MS Fram i Longyearbyen. Herfra skal vi på arktiske eventyr som inkluderer steder som kan være vel så eksotiske som palmesus og bølgeskvulp. Det blir unektelig et eventyr av de store.

Ekspedisjonen starter i Longyearbyen, byen på toppen av verden. Herfra seiler vi gjennom Nordvest-Spitsbergen nasjonalpark. Her er fjorder, som farges etter sol og dagslys. Både turkist og svart. Her er isbreer i blåtoner. Her er bratte, taggete fjell som toppes med snø. Harmoni og dramatikk. Kontraster i et vilt og vakkert område. Samtidig er det historie gjemt i form av graver, spekkovner og kulturskatter fra de første oppdagelsesreisende.

Vi må ikke glemme det rike dyrelivet. Nå i sommermånedene kan fugletitterne fryde seg ekstra. Men vi glemmer ikke majestetiske hvaler, grasiøse storkobber, skjeggete hvalross, den lille svalbardreinen og kongen på isen selv: isbjørnen. Her er det bare å holde utkikk, alt er mulig.

Vi forsøker å gå i land på Jan Mayen, Norges mest isolerte øy, med verdens nordligste, aktive vulkan. Neste stopp blir Island. Denne vakre sagaøya er en egen liten verden av ild og is. Her er er grunnen høyst levende, noe som gir seg uttrykk i sprutende geysirer og en boblende jordskorpe med lett duft av svovel. Vi skal til Akureyri, den livlige «nordlige hovedstaden» på Island. Øya Grímsey, der store kolonier av lundefugl holder til, byr også på den nordlige polarsirkelen som går tvers over. Vi finner hvilepulsen i fjerntliggende fiskerlandsbyer som Patreksfjördur og Stykkishólmur. Reisen avsluttes i Reykjavik, det blir nesten et kultursjokk å ankomme storbyen og sivilisasjonen. Slik er det for eventyrere!

Høydepunkter

 • Villmark, dyreliv, isbreer og fjorder - ekspedisjon i høyarktis
 • Vi skal utforske den arktiske juvelen Svalbard
 • Bli med på et bærekraftig ekspedisjonscruise, vi viderefører utforskerarven fra 1893
 • Interessante foredrag av ekspedisjonsteamet
 • Jan Mayen - Norges med isolerte øy
 • Sagaøya Island med lavalandskap og geysirer
 • Vær med på vitenskapelig forskning
 • Profesjonell fotograf gir tips og råd
Stor bjelle med navnet til et skip på

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 15.07.2022

  Tilgjengelighet: Ledig

  Dager: 14

  Priser fra: 69.990,-

  Reiseleder: Wenche Samuelsen

  Velg avgang

  Avreise fra Oslo Lufthavn

+26
+25

MS FRAM

Byggeår: 2007 - renovering planlegges første kvartal 2022

Skipsverft: Fincantieri, Italy

Passasjerkapasitet: 250

Lengde: 114 meter

Skipsbredde: 20,2 meter

Les mer om MS Fram og se dekkplanen her (klikk på dekk)

Forbehold om endringer i reiserute og utflukter:Hvert ekspedisjonscruise er unikt. Alle reiseruter og utflukter er provisoriske og væravhengige, da vær, sjø og isforhold kan påvirke reiseruten. Utflukter kan også være avhengig av min/maks antall deltagere. Hurtigruten AS forbeholder seg retten til å endre reiseruten og innholdet i utflukter uten forvarsel

Program

13 frokoster, 11 lunsjer og 12 middager inkludert

Dag 1

Avreise Oslo, ankomst Longyearbyen

Avreise fra Norge med charterfly fra Hurtigruten. Ankomst Svalbard om kvelden.

Vi går til ro og lader opp til eventyret som venter.

Vi gjør oppmerksom på at teksten i programmet under i sin helhet er tatt fra Hurtigrutens nettsider og er ikke utarbeidet av Carpe Diem.

Hus i rekker i ulike pastellfarger som har fjellet i bakgrunnen

Fargerike hus på rad og rekke i Longyearbyen

Dag 2

Longyearbyen

Frokost og middag

Etter en overnatting på hotellet har vi muligheten til å utforske den fargerike utposten Longyearbyen før vi skal gå om bord på skipet om ettermiddagen.

Longyearbyen er en liten by på øya Spitsbergen, der det er flere snøscootere enn de 2000 innbyggerne. En kort spasertur tar deg opp til kirken. Kanskje du møter noen svalbardrein på veien, de vandrer nemlig ofte rundt i byen. Selv om de er ville, vil du se at de er nysgjerrige og til en viss grad tamme. Ta turen gjennom hovedgaten, og se de fargerike husene. Stikk innom butikkene og finn den perfekte suveniren eller gaven fra verdens nordligste by.

Før du går inn i de fleste offentlige bygninger, må du ta av skoene! Dette er en gammel skikk som skulle forhindre at kullstøvet fra gruvene ble dratt med innendørs, og er en av måtene byens gruvedriftshistorie fortsatt påvirker kulturen på.

Isbjørnen lever utenfor Longyearbyen, og selv om den er et sjeldent syn i selve byen, kan du se kunst inspirert av disse ikoniske, arktiske bjørnene. Se om du kan finne isbjørnstatuen eller det store isbjørn-murmaleriet i sentrum.

Når du har kommet deg om bord i skipet, kan du hente ekspedisjonsjakken din, finne deg til rette i lugaren og bli med på den obligatoriske sikkerhetsdemonstrasjonen. Gjør deg kjent med hvor restaurantene, vitenskapssenteret, observasjonsdekk og Explorer-salongen og baren er – du kommer til å tilbringe mye tid her. Vi tar deretter farvel med Longyearbyen og starter vår egen oppdagelsesreise.

Noen av utfluktene er inkludert og presenteres under i programmet. Det vil også være anledning til å melde seg på utflukter som arrangeres i land underveis på cruiset. Disse utfluktene vil også kunne bookes om bord, men da med forbehold om ledige plasser.

Vi spiser middag om kvelden, alle måltider på seilingen er inkludert og inntas om bord.

Dag 3 - 6

Nordvest-Spitsbergen Nasjonalpark, på utkikk etter dyreliv med mer

Frokost, lunsj og middag

Vi legger den lille bosettingen bak oss, og går inn i ekspedisjonsmodus. I disse vakre, fjerntliggende områdene er det ikke verken internett eller telefonstolper som gir mobildekning. Uten e-post og tekstmeldinger er dette derfor en sjelden mulighet til å koble deg av den moderne verden. Det er tid for å fokusere på det som virkelig betyr noe.

Nordvest-Spitsbergen nasjonalpark byr på den vakre arktiske naturen i all dens kuperte, uberørte prakt. Her finner vi bratte fjell, flotte isbreer og vakre mindre øyer. Det er også et av de sjeldne stedene i verden som kombinerer vakker natur og fascinerende historie. Her finner du nemlig den største konsentrasjonen av graver, spekkovner og andre kulturskatter fra Svalbards første oppdagelsesreisende.

Vær- og sjøforholdene vil bestemme hvilke områder vi forsøker å besøke. Kongsfjorden er et av de vakreste fjordområdene på Svalbard, med en frodig tundra og panoramautsikt over kysten. Fjorden er innrammet av dramatiske fjellformasjoner, og kanskje du får se isbreer som kalver isfjell ned i vannet.

Det kan hende vi også anløper Ny-Ålesund, en kulturrik tidligere gruveby som nå er et internasjonalt forskningssenter. Denne bosettingen byr på en vakker blanding av gamle og nye bygninger, og her er det forskningsstasjoner fra forskjellige land dedikert til å studere glasiologi, dyreliv og klimaendringer.

Nordvesthjørnet på Spitsbergen er en magnet for fugletittere i sommermånedene. Du vil også holde utkikk etter dyreliv som hval, storkobbe, hvalross, svalbardrein og kongen av Arktis selv – den majestetiske isbjørnen. Med litt flaks vil du se en eller flere av disse toppredatorene når de beveger seg rundt isen langs kysten på jakt etter sel.

Det vakre terrenget i denne regionen gjør det perfekt for villmarksaktiviteter. Vi forsøker å dra nytte av alle mulighetene som kommer vår vei. Det kan være vi bruker ekspedisjonsbåtene våre til å gå i land for en fottur, eller kanskje vi deltar i en strandrydding eller setter kajakkene på vannet.

Dag 4

Nordvest-Spitsbergen Nasjonalpark

Frokost, lunsj og middag

Se tekst dag 3.

Dag 5

Nordvest-Spitsbergen Nasjonalpark

Frokost, lunsj og middag

Se tekst dag 3.

Dag 6

Nordvest-Spitsbergen Nasjonalpark

Frokost, lunsj og middag

Se tekst dag 3.

Dag 7

En avslappende dag til sjøs

Frokost, lunsj og middag

Nyt en avslappende dag til sjøs med foredrag om bord mens vi setter kursen mot Jan Mayen. Dagene til sjøs kan være akkurat så fylt av aktiviteter eller så avslappende som du ønsker!

Stikk innom vitenskapssenteret og finn ut mer om stedene du skal reise til. Her har vi førsteklasses vitenskapelig utstyr og et omfattende bibliotek for å gi deg en dypere kunnskap om topografi, historie og dyreliv.

Dessuten bør du ikke gå glipp av de fascinerende foredragene til ekspedisjonsteamet. De vil oppsummere ekspedisjonen så langt, dele av sin kunnskap om regionen, og forberede deg på det som er i vente. Temaene på foredragene vil variere fra lokal historie og historiefortelling til tema innen biologi og geologi.

Mens reisen skrider frem kan du bli bedre kjent med besetningen og dine medoppdagelsesreisende. Slå av en prat i baren og finn ut hva dere har til felles!

Dag 8

Jan Mayen, den isolerte arktiske øya med en aktiv vulkan

Frokost, lunsj og middag

Midt i Norskehavet ligger Jan Mayen svøpt i tåke. Det er en delvis snødekt, berglendt øy, dekorert med frodig mose og lav som nærmest gløder mot den svarte steinen. Denne vulkanske øya er omtrent så isolert som den kan få blitt. Her får du uberørt villmark med en surrealistisk atmosfære og ingen permanente innbyggere, noe som gjør den til en uforglemmelig del av det arktiske eventyret ditt.

Jan Mayen har to hovedområder. Nord-Jan er dominert av Beerenberg, den nordligste aktive vulkanen i verden. Vulkanen er mer eller mindre dekket av is, og hadde sitt siste utbrudd i 1985. Og Sør-Jan, som er flatere og har mindre is. Her ligger det en værstasjon som huser rundt 30 personer om sommeren, som alle jobber for Meteorologisk institutt eller Forsvaret.

Selv om det ikke er noen stedegne pattedyr på Jan Mayen, er øya langt fra øde. Store mengder sjøfugl flokker til de bratte klippene og åsene på Jan Mayen for å hekke, og øya er utnevnt som Important Bird Area (viktig fugleområde). Øya er tilholdssted for fuglebestander som havhest, polarlomvi og alkekonge.

Det er imidlertid ikke bare en toppdestinasjon for fugletittere, farvannet rundt Jan Mayen er også fylt av liv. Hvis været er rolig kan det hende vi får se én av flere hvalarter i nærheten, eller kanskje sel som fråtser i fisk.

Det er ekstremt få som besøker Jan Mayen, og Hurtigruten er et av de få rederiene som forsøker å lande på denne arktiske øya. Hvis vi lykkes, vil du sette fot på en av verdens mest isolerte øyer, og se landskaper som få andre har sett. I følge med slik majestetisk, uberørt natur kommer også den spesielle følelsen av total ro.

Dag 9

En avslappende dag til sjøs

Frokost, lunsj og middag

Dagene til sjøs er en mulighet til å roe ned. Len deg tilbake i panoramasalongen med noe godt å drikke, og nyt utsikten. For en enda dypere avslapning, kan du synke ned i boblebadet og slå av en prat om reisen så langt med dine medoppdagelsesreisende.

Eller kanskje du heller ønsker å trene? Det kan du gjøre i treningsrommet på dekk 7. Her er det store vinduer, så du kan trene vel vitende om at du ikke går glipp av noe av den fantastiske naturen.

Bli med ekspedisjonsteamet i vitenskapssenteret for å lære om hva du vil oppleve på Nord-Island under den neste etappen av ekspedisjonen vår. Du kan lære om Islands fantastiske landskap, kultur og overbevisning om det skjulte huldufólket, også kjent som de islandske alvene.

Eller, du kan forbedre fotokunnskapene dine med råd og tips fra den profesjonelle fotografen ombord. Tips og triks for å ta de beste bildene av landskap og dyreliv.

Dag 10

Akureyri - den nordlige «hovedstaden» på Island

Frokost, lunsj og middag

Akureyri ligger nær basen av Eyjafjörður, den lengste fjorden på Island. Når vi seiler i denne fjorden, vil du ha en fantastisk utsikt over snødekte fjell og en frodig kystlinje. Farvannet her er fullt av liv, og derfor er det også et av de beste stedene i landet for å se hval og delfin. Regelmessige gjester er knølhval, kvitnos og havnenise, men du kan også være så heldig å få se spekkhugger, blåhval og finnhval.

Akureyri kalles ‘Islands nordlige hovedstad’, og er en livlig universitetsby. Med et folketall på nesten 20 000 er dette den største byen utenfor den bebodde sørvestlige regionen, og byen har mye å by på, som fantastiske restauranter og museer. Besøk Akureyri Museum, som gir deg et innblikk i hvordan islenderne pleide å leve i denne regionen. Nordurslod Museum, et museum for naturhistorie, kombinerer utstillinger om det lokale miljøet og historien til bosetterne.

I den botaniske hagen vil du bli overrasket over å se mengden og utvalget av blomster og bladverk. Hagen er som en fredfylt oase av frodig grønt i en usannsynlig setting. Mens du utforsker byen bør du se den flotte arkitekturen på Akureyri kirke, som ble designet av den kjente arkitekten Gudjon Samuelsson.

På en valgfri utflukt utenfor byen, kan du oppleve naturskatter som ofte anses for å være et must når du er på Island. Ved fossefallet Goðafoss, også kalt ‘gudenes fossefall’, vil du se det krystallklare, turkise vannet kaste seg nedover det svarte fjellet.

Innsjøen Mývatn ligger i et svært aktivt vulkansk område, og har en unik og vakker geologi, med blant annet glitrende vann og utenomjordiske farger. Det er også et godt sted for fuglene, spesielt ærfugl og harlekinand. De som har sett TV-serien Game of Thrones kjenner det kanskje igjen.

Ekstra tillegg

Landskap med fosser

Akureyri

Dag 11

Grimsey - gå over den nordlige polarsirkel

Frokost, lunsj og middag

Når folk ser for seg en forblåst, fjerntliggende islandsk øy, er det gjerne nettopp Grimsey de ser for seg. Vi vil bruke ekspedisjonsbåtene våre til å nå denne lille, grønne og gressdekte øya. Det er kun rundt 60 innbyggere her, fordelt på bosettingene i den sørlige og vestlige delen av øya, hovedsakelig rundt den lille havnen.

Grimsey er fredfull, vakker og fylt av folklore og myter. Hardførheten til de lokale fiskerne tillegges Grimseys første beboer, Grímur. Myten sier at han drepte kjempene og trollene som bodde på øya, og tok en av døtrene deres til brud.

Grimseys bratte klipper er tilholdssted for store kolonier av sjøfugler – de overgår menneskene med 17 000 til 1 – og om sommeren firer fryktløse øyboere seg nedover bergveggen for å plukke egg, som anses for å være en lokal delikatesse. Muligheten for å se den ikoniske lundefuglen på Grimsey er en stor attraksjon for fugleelskere.

Grimsey er antakelig best kjent for at den nordlige polarsirkel går tvers over øya – den eneste delen av Island som kan skryte av dette. Du vil få muligheten til å krysse polarsirkelen.

Du kan utforske øya til fots, og gå opp til ‘Orbis et Globus’, en ni tonns betongkule som markerer kanten av den nordlige polarsirkel. Spaserturen opp til monumentet gir deg flott utsikt over det forblåste landskapet og en mulighet til å observere fugler. Den tre meter store globusen flyttes litt hvert år av de lokale innbyggerne, siden den nordlige polarsirkelen beveger seg sakte nordover rundt 14 meter i året.

Innen 2050 vil Grimsey ligge utenfor polarsirkelen – så det er enda en grunn til å besøke øya akkurat nå.

Ekstra tillegg

Dag 12

Patreksfjördur - vest i Vestfjordene

Frokost, lunsj og middag

Da Orlygur Harppsson så dagens destinasjon første gang på 800-tallet, kalte han den Patreksfjördur, «fjorden til St. Patrick», etter sin åndelige veileder. Grunnen til at stedet i dag er populært er akkurat like ukomplisert – denne bosettingen på vestkysten av Island er simpelthen fantastisk vakker.

Opplev freden og stillheten i en rolig fiskerlandsby. Byen har blitt formet av en rik maritim historie – den har vært en fiskerhavn siden 1500-tallet. Patreksfjördur fungerte som base for engelske, franske og tyske fiskere, handelsmenn og sjømenn i gamledager.

Når du utforsker den livlige havnen vil du lære om byens lokale fisketradisjon og de forskjellige fiskene som finnes i farvannet her. Du kan også ta en dukkert i utendørsbassenget, et nytt tilskudd til byen med vakker utsikt over fjorden. Denne regionen byr på svært vakker natur, og når været tillater det er det et fantastisk sted for en fottur.

Som en valgfri utflukt kan du besøke Latrabjarg, Europas største fuglefjell og vestligste punkt. Her holder millioner av fugler til, blant annet lundefugl, havsule, lomvi og alke. Fugletitting i dette området er en spektakulær opplevelse. På de bratte klippene er fuglene trygge for polarrev, og du får utmerkede fotomuligheter.

Drømmestranda Raudsandur ligger også i nærheten. I motsetning til andre strender på Island som er svarte og av vulkansk sand, er sanden på Raudsandur rosafarget med gylne toner. Dynjandi-fossefallene er også et stort trekkplaster i dette området, og det er ikke vanskelig å se hvorfor. Seks forskjellige fossefall kombinert utgjør det største fossefallet i Vestfirðir-regionen, med en kumulativ høyde på rundt 90 meter. I et land som er kjent for fossefall er dette et av de mest imponerende.

Ekstra tillegg

Øysamfunn med hvite bygninger sett fra avstand

Patreksfjordur

Dag 13

Stykkisholmur - Sagaland

Frokost, lunsj og middag

Stykkisholmur er en liten fiskerlandsby som gir utsikt til utallige holmer i den billedskjønne bukta Breiðafjörður. Med et folketall på rundt tusen mennesker, null trafikk og en tilbakelent, rolig atmosfære, får du følelsen av å være et sted der tiden har stått stille.

Stykkisholmurs mest definerende kjennetegn er antakelig de godt bevarte husene i det gamle sentrumsområdet. De fargerike husene står i vakker kontrast til fjellkjedene i bakgrunnen. Husene har fått nye bruksområder, og det tidligere biblioteket er nå en kunstinstallasjon, det gamle rekreasjonssenteret et vulkanmuseum, og den gamle fiskefabrikken en restaurant som serverer en deilig fiskesuppe.

Et annet høydepunkt er Norwegian House, oppkalt etter det norskimporterte treverket som ble brukt til å bygge huset i 1832. Det regionale museet til Snæfellsnes har base her, med skiftende utstillinger og håndverk til salgs. For flott utsikt over byen, kan du ta en fottur opp til toppen av klippene med det lille oransje fyrtårnet.

De fleste kommer imidlertid hit for å oppleve den fantastiske nasjonalparken Snæfellsnes. Den har fått tilnavnet ‘Lille Island’ siden alt landet har å by på også finnes her, som fjorder, fjell, fossefall, vulkaner, lavafelter og mer.

En valgfri utflukt til Snæfellsnes tar deg til noen av de mest ikoniske severdighetene, som den svarte sandstranden Djúpalónssandur, der du kan prøve deg på «vektløfting» av steinene som vikingene plasserte her. Den tyngste steinen veier 154 kilo!

Vi stopper også ved basaltklippene ved Lóndrangar, der store steinformasjoner danner et perfekt fotomotiv. En interessant faktaopplysning: den massive Snæfellsjökull-vulkanen som ruver over landskapet, er settingen til den klassiske science fiction-romanen Reisen til Jordens indre av Jules Verne.

Ekstra tillegg

Øysamfunn med småhus og en kirke med spesiell arkitektur

Stykkisholmur, Island

Dag 14

Reykjavik og hjemreise

Frokost

Oppdagelsesreisen vår avsluttes i Reykjavik, verdens nordligste hovedstad. Denne lille byen har den perfekte størrelsen for utforsking til fots, og du kan oppleve kunst, kultur og historie.

I Reykjavik tar islendingene varmt imot deg. Europas nordligste hovedstad er et veksthus for designere, musikere og filmskapere. Energien i byen er til å ta og føle på, og spesielt i sommermånedene. I tillegg er den trendy, urban, moderne og kjent som byen som aldri sover - i hvert fall i helgene og om sommeren!

Den gamle bydelen med lave trehus og avslappende atmosfære, som ligger rundt innsjøen Tjörnin, en fredfull plett som ofte besøkes av ulike fuglearter. Torget Austurvöllur har en statue av Jon Sigurdsson, som ledet an i Islands selvstendighet fra Danmark. Det er moderne bygninger som Rådhuset og Althingi, som opprinnelig holdt til på Thingvellir. Katedralen, havnen og nasjonalmuseet er også sentrale landemerker.

Ta en spasertur i Laugavegur, hovedhandlegaten med forskjellige typer butikker, eller gå til den flotte Hallgrimskirkja. Kunstentusiaster kan besøke Reykjavik kunstmuseum, Nasjonalgalleriet og de mange mindre galleriene og museene rundt i byen. Her er det museer for enhver smak, fra det omfattende nasjonalmuseet til det interessante Icelandic Punk Museum.

Overfloden av geotermiske energikilder på Island har ført til en sterk tradisjon med offentlig bading i svømmebassenger og badestamper, kjent som «heittur pottur» på islandsk. De er det pubene er for britene – en perfekt måte å møte venner på, og slappe av etter en lang dag. Reykjavik har 18 offentlige svømmebasseng, mange med badstuer og heitur pottur.

Listen over muligheter slutter imidlertid ikke her. Navnet Reykjavik betyr «røykvik». Byen fikk navnet «Røykvik» av vikingene som så dampen som steg opp fra geotermisk aktivitet i området. Her er du bare timer unna Islands berømte laguner, geysir, varme kilder og fossefall. Men det får bli en annen gang, vi må hjemover...

Hjemreise med Norwegians direktefly med avgang tidlig kveld og ankomst Oslo Lufthavn samme kveld.

Takk for ekspedisjonen!

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT:

 • Fly Oslo - Longyearbyen // Reykjavik - Oslo. (Merk vedr tilslutningsbilletter fra andre flyplasser: Utreisen er charterfly fra Hurtigruten så her får vi ikke booket tilslutningsbilletter. Hjemreisen med Norwegian lander sent, så her er det heller ikke mulig med gjennomgående billetter).
 • 1 natt på hotell i inkl. frokost i enkeltrom
 • 12 netter ombord på Hurtigrutens MS Fram i valgt enkeltlugar
 • Helpensjon om bord, te og kaffe
 • Foredrag om bord
 • All transport ifølge program
 • Lokale guider samt ekspedisjonsteam om bord
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Bagasjeservice
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Valgfrie utflukter med våre lokale samarbeidspartnere
 • Valgfrie utflukter i små grupper med ekspedisjonsteamet, som kajakkpadling (tilgjengelighet basert på værforhold og sikkerhet)
 • Valgfrie behandlinger på skipets velværeområde
 • Tips