Karnak-tempelet, et bygg for guder, bokstavelig talt.

Egypt – pyramider, faraoer og cruise

Med Kairo, Luxor, Aswan og cruise på Nilen.

Egypt er tilbake! Et comeback vi har ventet på lenge og vi er SÅ klare til å ta deg med på eventyr tilbake i fortiden. Og i nåtid. Med lokalkjent, norsk reiseleder som kjenner landet og turen til minste detalj. Bedre får det ikke blitt. For i Egypt er ikke oldtid tørt og kjedelig. Det er høyst levende og en konstant kilde til kunnskap, nysgjerrighet og gisp over alt som var. Vi dykker godt inn i en sagnomsust verden der faraoer, templer, guder og skrifter lå milevis foran andre sivilisasjoner. Skatter, mysterier og feider. Krig og kjærlighet. Alt var stort og størst av alt var døden. Og livet etter. Vi tar deg med på en uforglemmelig reise.

Fra kaotiske Kairo med platået i Giza der pyramidene troner. En gang i livet må du se dem. Kolossale, konstruert til minste, perfekte detalj. Som gravkammer, tenk det. Basarene tar travelt til et nytt nivå, men en piknik i parken får oss nedpå igjen. Så seiler vi på selveste Nilen med en tradisjonell felukk – det hører med. Samt elvecruise i behagelige omgivelser. Nilen er både livsviktig og livsnerven som gjorde og gjør alt mulig.

Vi lar oss rive med av farao-feber i Kongenes dal. Tutankhamon var bare et barn, men du verden for en rikdom han ble gravlagt med. Hatshepsut var både kvinne og farao, hennes tempel er ikke småtteri. Aswan i sør har alltid vært å regne med. Strategisk beliggenhet gir status men også sårbarhet. Aswan byr på syn for guder i farget ørkensand – templene er mange og viktige. Viktig er også granitten herfra som har gitt liv til så mange flotte byggverk. Samt en omstridt dam som endret livet til alle…

Avreiser & Bestilling

 • Avreise 09.11.2020
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 9 dager
 • Priser fra 25 700,-
 • Bestill nå

Høydepunkter

 • Historie, historie, historie – intet måler seg med Egypt
 • Pyramidene….Må ses!
 • Det egyptiske museet med blant annet Tutankhamons skatter
 • Demningen, at Nilen betyr og har betydd så utrolig mye
 • Aswan, endemål for den gamle handelsveien fra Afrika
 • Mange mektige og imponerende templer av ulik karakter
 • Herunder Karnaktempelet
 • Luxor med Kongenes Dal og faraoenes gravkamre
 • Mektige Hatshepsuts gravtempel, kvinnelige faraoer var det ikke så mange av
 • Gode hoteller underveis
 • Tre netter på elvecruise på lekkert skip
 • Middag på ærverdige Old Cataract Hotel i Aswan som oser av historie og atmosfære – vi går i Agatha Christies fotspor her…
 • Godt selskap er alltid inkludert med Carpe Diem
 • Reiseleder som kjenner landet, historien og lokallivet. Levendegjør alt dette på norsk

 

Dag 1

9. november - Oslo Lufthavn - Kairo, Egypt

Vi flyr med Turkish Airlines fra Oslo Lufthavn med avgang om formiddagen. Etter mellomlanding og flybytte i Istanbul, beregner vi å lande om kvelden, lokal tid. Etter immigrasjon, toll og bagasjeutlevering får vi vårt første møte med liv og røre i trafikken på vei til hotellet. Vi går til ro for natten og gleder oss til de kommende dagenes program. Her skal det læres og oppleves mye!

Hotellet vi bor på har en super utsikt over Giza og pyramidene, så dette blir bra. Det er svømmebasseng og mange fasiliteter på dette hotellet av god standard.

(-/-/-)

Kairo med pyramidene i horisonten
Dag 2

10. november - Kairo og den store pyramidedagen

Etter en styrkende frokost er det på tide å se dem. Pyramidene. Vi lader opp til de mest kjente med å besøke noen av de mer ukjente, de som ikke ble helt som planlagt. Hele området rundt dagens Kairo og oldtidens Memfis kalles Saqqara. Det er er i dag en enorm nekropol av enorm betydning.

Farao Djoser (skrives på ulike måter) ønsket seg en pyramide med trappetrinn og oppgaven ble gitt hans sjefsarkitekt. Verdens første store steinmonument og pyramide var et faktum. Dog uten indre gravkammer. Nå snakker vi rundt år 2600 f.Kr. Pyramiden er rundt 60 meter høy og er en del av et omfattende kompleks som også teller den bøyde pyramiden. Bøyd ble det da Kheops far, farao Sneferu prøvde seg i Dashur. Her finner vi også den røde, den hvite og den svarte. Blant mange. Alt ble ikke perfekt fra de meget så dyktige egypterne heller, det ble noen varianter før perfeksjonen kom. Hvordan livet artet seg for 4500 år siden, kommer til live når reiseleder beretter. Vi kommer også inn i gravkammer og får se bilder og gravinskripsjoner. Nå skal det sies at den godeste farao Sneferu klarte å bygge den aller første fullendte pyramide med glatte yttervegger, og det som førte til de største av de store på Giza-platået.

Lunsj underveis for å styrke seg til mye mer.

For nå klarte de det. De tre mest kjente byggverk i verden er pyramidene på Giza. Her ligger de i perfekt symmetri og troner over byen. Det var Kheops, Khefren og Mykerinos. Fra størst til minst. Av granitt, kalkstein og soltørket murstein. Det eneste av antikkens sju opprinnelige underverk som fortsatt står. Ord blir fattige og mennesket blir bittelite her ute. Spørsmålene blir mange: Hvordan klarte de å bygge? Hvordan fikk de bygget? Hvor mange arbeidere kan det ha vært? Hvor lang tid tok det?

Vi passer også på å ta en titt på den mystiske og underfundige sfinksen. Samt faraos solbåt som skulle frakte farao gjennom dødsriket. Khefrens daltempel setter mye i perspektiv. Alt har en sammenheng og var gjennomtenkt når farao døde. Dette tempelet er meget godt bevart og alt ligger i samme område.

Om kvelden møtes vi til middag og på menyen står egyptiske spesialiteter. Landet har også ytterst velsmakende mat.

(F/L/M)

Pyramidene i Giza, de eneste som er igjen av antikkens sju underverk
Dag 3

11. november - Kairo med Det egyptiske museet

I dag skal vi ta et skikkelig dypdykk på mer detaljnivå i forhold til det store bildet vi fikk ute ved pyramidene i går. Et av verdens mest fantastiske museer skal besøkes. Store ord, stort museum og store skatter. Hieroglyfer ble og blir tydet, takket være Napoleon med sin hær og funnet av Rosettasteinen (som finnes på British Museum og ikke her…)

Reiseleder legger opp ruten for å gi oss mest mulig forståelse for både historie og kultur og det er bare en liten bit av det hele man får med seg på noen timer. Selvsagt skal vi se Tutankhamons skatter. Hans grav er viden kjent. Howard Carter og hans økonomiske støtte, Lord Carnarvon, fant graven i Kongenes Dal i 1922, intakt. Rikdommen var totalt overveldende.  Hvilke skatter barnekongen skulle få med seg videre! Dødsmasken er i rent gull innsatt med edelsteiner. Mumien finnes i Kongenes Dal og ikke her. Spørsmålet vi stiller oss er hvordan graven til den store farao Ramses 2. ville sett ut om den hadde blitt funnet. Ramses regnes som den aller mektigste farao og regjerte i over 40 år. Tutankhamon ble farao som niåring og døde ti år senere…

Grunnlaget for mye vi skal se videre på turen legges her på museet. Det er bare å samle på øyeblikk og minner.

Lunsj tar vi i en av Kairos grønne lunger, Al Azarparken. Så venter shopping eller i hvert fall tur til basarene, Khan el Khalili. De skal iallfall ikke beskyldes for å være beskjedne de egyptiske selgerne. Prute, prute, forhandle. Ikke så enkelt for en sindig nordmann, men sjekk med reiseleder for teknikk og høflighet om du vil kjøpe noe. Eller bare ta inn atmosfæren av en fremmed verden. Kunsten er å ikke la seg irritere eller provosere. Dette er deres måte å gjøre handel og kommunisere på. Ikke glem at det er vi som er deres gjester, selv om dette er uvant for oss.

Middag er på egen hånd om kvelden, men reiseleder organiserer. Dette vil gjelde der måltider ikke er felles i programmet.

(F/L/-)

Khan El-Khalili-basaren i Kairo
Dag 4

12. november - Aswan

Tidlig utsjekk fra hotellet og vi setter kursen mot flyplassen. Vi flyr sørover og det er Aswan som er målet. Vi skal straks gjøre noe som alle bare må gjøre her – ut å seile om bord i en klassisk felukk. Disse gamle, karakteristiske fiskebåtene seiler på kryss og tvers i elven og gjør bildet komplett sammen med selve byen som ligger på østbredden. Her hviler egentlig litt old fashion english feeling og det er ikke det verste.

Ørkensanden er rødere her enn lenger nord. Den strekker seg helt ned til Nilen og små fjell dekket av sand kneiser som pyramider mot solen. Mye sand, ja visst, men de grønne, tropiske oasene rundt mengder av granitt gjør at du tenker: “Jøss, så frodig”. Ute i elven ligger øyene. Det er mange av dem. Den største og mest kjente er Elefantøya, hvis navn oppgis å stamme fra de store granittblokkene på sørenden av øya som ser ut som badende elefanter. Vi besøker Kitchenerøya som også kalles Den botaniske hagen for sitt enorme mangfold. Lunsj organiserer reiseleder underveis (ikke inkl).

Noe som dukker opp ofte her sør i Egypt er Nubia og nubiere. Historisk sett meget viktige handelspartnere og stadig i krig med datidens faraoer. Veldig mange ble forflyttet eller måtte rømme da den kunstige Nassersjøen oversvømte landsbyene deres. For øvrig en meget sammensatt og lang historie da Nilen ble demmet opp, dette kommer vi tilbake til.

Middagen i kveld skal spises i helt spesielle omgivelser. Old Cataract Hotel venter oss. Med fantastisk beliggenhet, historisk luksus og nettopp her fikk Agatha Christie inspirasjon til «Mord på Nilen» som ble utgitt i 1937.

Nilen, ørken, godt selskap og god mat oppsummerer dagen.

(F/-/M)

Felukka er tingen her i sør
Dag 5

13. november - Aswan, innsjekk på MS Steigenberger. Besøk til Aswandammen

Formiddagen i dag er til egen disposisjon.

Om formiddagen skal vi mønstre på skipet som blir vårt hjem de neste dagene – MS Steigenberger Legacy. Se mer info om dette flotte skipet under.

Lunsj om bord før vi skal ut å oppdage mer! Nilen er livet, men har også forårsaket store ødeleggelser ved flommer gjennom tidene. Den renner også gjennom mange land. Den måtte temmes. To demninger ble laget, i dag Aswandammen. Den største er 114 meter høy og er over 3,6 km lang. Når vannstanden er på sitt høyeste, blir den kunstige Nassersjøen nesten 475 kilometer lang og består av omtrent 170 milliarder kubikkmeter vann (kilde Wikipedia).

Første demning ble bygget av britene på slutten av 1800-tallet og var cirka 40 meter høy. Den andre ble bygget på 1960-70 tallet og skapte stor ståhei. Nilen ble lagt bånd på, både på godt og på vondt. Den kalles også gjerne Nasserdammen etter Egypts tidligere statsleder. Først var det USA som skulle bidra, så ble det Sovjetunionen som overtok. Etterspillet førte til at Nasser nasjonaliserte Suezkanalen som igjen førte til militær aksjon. Vann er også verdenspolitikk.

En obelisk er et viktig symbol på solguden og Egypt, men du kjenner den kanskje mest fra andre storbyer? Paris, Buenos Aires, Washington DC og mange flere har sin obelisk. På disse kanter er det en ufullendt en som er en severdighet. Granitt-steinbruddet i Aswan er jo stedet hvor materiale til mange templer er hentet fra. Akkurat denne obelisken er man ikke så sikker på hvilken farao som har bestilt. Det gikk imidlertid skeis med uthoggingen da det oppsto en sprekk, så det ble aldri verdens største obelisk på 42 meter og 1200 tonn. Igjen, hvordan klarte de det? Det er et spørsmål som stilles kontinuerlig i Egypt.

Middagen spiser vi om bord og for den som vil, kan det organiseres en valgfri tur til File-tempelet med lysshow og klassisk musikk.

File-tempelet ble bygget til ære for gudinnen Isis, opprinnelig på øya Philae. De egyptiske gudene er komplekse og symbolske, og Isis var Osisis` gemalinne. Hun ble regnet som Mor og Hustru. Isis brakte både det jordiske og det hinsidige sammen, siden Osiris var etterlivet og underverdenens gud. Selve tempelet ble hevet og flyttet under konstruksjonen av dammen, i likhet med andre skatter.

(F/L/M)

Wenche fra Carpe Diem skuer utover Nassersjøen.
MS Steigenberger Legacy

Lekkert skip! Her har vi restaurant med deilig mat, bar, skjønnhetsavdeling, butikk og et herlig soldekk med svømmebasseng og solstoler. Det er 74 lugarer (19 m2 store) og alle har store vinduer, bad med dusj, aircondition, TV, safe, minibar og hårføner. Det er Wi-Fi i fellesområdene, men dekning varierer veldig «til sjøs».

Det er selvsagt basseng på skipet
Dag 6

14. november - Fra Aswan til Luxor - Kom Ombo og Edfu-tempelet

Skipet legger ut tidlig om morgenen og resten av dagen kan vi ta livet med ro og nyte utsikten. Dette er som om å være publikum til et skuespill i flere akter på verdens flotteste scene. Det er lekende og hoiende barn som vinker til oss fra elvebredden, så tar en gruppe kvinner over scenen med dagens klesvask. En liten husklynge, deretter gressende kuer og vannbøfler, så skjærer det plutselig inn en robåt i venstre scenekant. Båten er fullstappet med mennesker. Voksne og barn. Slik fortsetter skuespillet i timevis, og det det blir aldri  kjedelig.

Vi gjør to stopp. Det er klart vi må få påfyll av mer kultur og historie. Kom Ombo er det eneste tempelet i Egypt som er et dobbelttempel. Det var til ære for krokodilleguden Sobek og guden Horus. Det var jo her på elvebredden krokodillene basket seg i solen. Her finnes også et krokodillemuseum, passende nok. Vi finnes også inskripsjoner og relieffer av legeutstyr og instrumenter brukt til kirurgi.

Etter lunsj om bord er vi fremme ved det perfekt bevarte Edfutempelet. Her er selv taket intakt og det er enkelt å tenke seg tilbake til hvordan det en gang var. Det er Horus som har fått bygget tempelet for seg, og her ser vi kampen mellom det gode og onde som er evig tilbakevendende. Horus hadde mange funksjoner i gudeverdenen, han var også sønn av Isis og Osiris.

Vel tilbake på skipet er det slusepassering ved Esna. Her er det mange som skal gjennom, så dette kan ta tid. Vi koser oss om bord mens vi seiler til Luxor. Ankomst enten om natten eller tidlig neste dag.

(F/L/M)

Det storslåtte Kom Ombo-tempelet i Aswan
Dag 7

15. november - Luxor og Kongenes Dal

Mye har vi opplevd til nå, mer skal det bli. For graver og død er spennende her i Egypt. Og her er det mange av dem… Langt inne i ørkenen ble alt forberedt etter alle kunstens regler. Fascinerende hvordan veggene inne i gravkamrene domineres av dødsbøkene. Det er klart at selv en farao kunne trenge navigeringshjelp gjennom dødsriket og det ukjente.

Gravene til over 60 faraoer fra Det nye riket (1550-1295 f.Kr) befinner seg her i Kongenes Dal. Vi besøker og ser noen av dem. De ble  forsøkt skjult for gravrøvere langt her ute, men alle som en ble de plyndret. Bortsett fra graven til Tutankhamon, guttefaraoen. (Om du vil gå ned i denne, kan det ordnes til ekstra kostnad på plass.)

Kvinnelig farao, joda, Hatshepsut het hun og var regnet som en av de store uansett om hun ikke var mann. Hun satt lenge på tronen. Som med så mange andre, har etterkommere forsøkt å slette henne fra historien ved å ødelegge statuer og templer. Men her ser vi et av de mest imponerende gravtempler til ære for henne. Tempelet er ganske så annerledes der det ligger i terrasser inntil fjellveggen.

Memnonkolossene – det er merkelig å stå foran disse historiske statuene som er cirka 18 meter høye! Farao Amenhotep III hadde disse som markerte entreen. I dag er det lite av selve tempelet igjen, men støttene står støtt.

En av kveldene i Luxor tar vi turen til det vakkert opplyste Luxortempelet som virkelig kommer til sin rett på kveldstid.

(F/L/M)

Luftballonger over Kongenes Dal, et magisk skue i morgentimene
Dag 8

16. november - Utsjekk fra skipet, Karnaktempelet

Etter frokost sjekker vi ut fra skipet og begir oss videre. Vi er ikke ferdige ennå. Det er flere, flotte templer å se. I dag er det Karnaktempelet. Nok et høydepunkt og det må over to kvadratkilometer til for å huse det hele.

Ganske så imponerende med sine helligdommer, støtter, søyler og obelisker. Igangsatt, utbygd og endret av et titalls faraoer. Det er dedikert til Amon, guden over alle guder. Med en slik tittel så må du ha 134 søyler hvor diameteren tilsvarer seks voksne personer med utstrakte armer. 80.000 arbeidere lar seg også høre…

Så flyr vi til Kairo der vi skal overnatte. Felles middag på hotellet om kvelden der samtaleemnene sikkert dekker både liv, død, guder, faraoer, dammer og litt til. Vi har opplevd mye på denne turen!

(F/-/M)

Karnak-tempelet i Luxor
Dag 9

17. november - Kairo og hjemreise

Det blir tidlig avreise fra hotellet ut til flyplassen. Her venter første etappe med Turkish Airlines til Istanbul. Etter flybytte og mellomlanding, beregnes ankomst Oslo om ettermiddagen.

(F/-/-)

Khan El-Khalili-basaren i Kairo

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 25 700
Enkeltromstillegg: kr 5 600

Merk at alle deltakere må være normalt aktive i hverdagen. Vi går ofte i ulendt terreng, vi skal ned i gravkammer og opp til pyramidene. Bussene parkerer alltid et godt stykke unna. 

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo-Kairo-Oslo med Turkish Airlines
Ved avreise fra andre byer, ta kontakt for tilbud
Innenriksfly Kairo – Aswan // Luxor – Kairo med Egypt Air
5 netter på hotell
3 netter på cruise i valgt lugar (enkeltrom har enkeltlugar og delt rom deler lugar)
5 lunsjer
6 middager
Alle utflukter og entreer iht. program
All transport ifølge program
Tips til bagasjebærere og sjåfører (ikke til den egyptiske guiden)
Tips til besetningen på skipet
Reiseleder fra Carpe Diem
Lokale guider

HVA ER IKKE INKLUDERT
Visum til Egypt – pt 25 USD pr person ordnes ved innreise
Merk at det er planer om å bli elektronisk, vi avventer beskjed om dette og vil gi det videre om endringer
Reise- og avbestillingsforsikring
Drikkevarer til måltidene
Tips til den egyptiske guiden
Utflukter som ikke er en del av programmet
Avreisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F= frokost, L=lunsj, M=middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes cirka 2 uker før avreise.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert
beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

PASS OG VISUM
Norske borgere trenger visum for denne reisen, se over. Passet må være gyldig i minst 6 måneder etter oppholdets slutt. Dersom du ikke er norsk statsborger – ta kontakt med de respektive ambassader/konsulater for veiledning.

Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og visum er gyldig ved avreise, Carpe Diem er ikke erstatningsansvarlig for passasjerer som ikke har dette i orden.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser