Den ultimate Afrikareisen – seks land

Intet mindre: Zimbabwe, Zambia, Botswana, Sør-Afrika, Eswatini, Namibia og mulighet for Lesotho!

Nå er den tilbake! En av våre aller mest innholdsrike turer noensinne settes selvsagt opp igjen dette året. Hvilken fantastisk reise vi inviterer deg med på. Nå en dag lengre og enda flere opplevelser inkludert.

Det begynner med buldrende torden, enorme kaskader og ufattelige mengder av vann, damp og fuktighet og regnbue-idyll ved Victoriafallene. Ualminnelig billedskjønt er det. Vi besøker dette underverket av en naturens skapelse både fra Zimbabwe og fra Zambia. Wow-faktor garantert! Neste land blir vakre Botswana, der kongene har snabler. I nasjonalparken Chobe regjerer titusenvis av majestetiske elefanter som de kongene de er, i tillegg til et vell av andre arter og et rikt fugleliv. Safari blir det både til lands og til vanns på Chobe-elven. Chobe er kjent som en av de aller beste nasjonalparkene for dyreliv – og det sier ikke lite! Jammen rekker vi en liten snartur innom Namibia også.

Vidunderlig vakre Sør-Afrika er en verden i seg selv. Her er kontraster som er umulig å ikke bli berørt av. Med besøk i Soweto, vist rundt av en som selv er oppvokst der, belyses historie, folkeliv og Nobelprisvinnere. Safari i Krugerparken på evig utkikk etter «the big five» er en selvfølge, før en snartur innom kongedømmet Eswatini (tidligere Swaziland), med tilnavnet Afrikas Sveits, blir noe helt annet. Tilbake i Sør-Afrika og Mkuze, blir det lærdom og besøk i en verden som fascinerer: zuluenes liv.

St. Lucia, også i Sør-Afrika, kan vi knapt tro er virkelig, der en mengde økosystemer virkelig viser en artsmangfold og ekthet som få andre steder. Storbyen Durban avslutter en unik reise – og denne overrasker med langstrakte strender, sjarm og et stort aktivitetstilbud. Og om du vil – bli med opp i høyden til nabolandet Lesotho – her snakker vi fjell!

Vi sier bare «Hakuna Matata» selv om ikke det er helt språket på disse kanter – og velkommen på tur!

Følg med for ny dato: https://www.carpe-diem.no/reiseoversikt/

 

 • En dag lengre og mer innholdsrik enn noensinne!

Avreiser & Bestilling

Ingen tilgjengelige avreiser

Høydepunkter - utallige...

 • Seks land, kanskje sju?
 • Vann betyr ikke det samme lenger etter å ha besøkt Victoria Falls – både fra Zimbabwe og Zambia
 • Ubeskrivelig vakker er fossen, innrammet med regnskog, fugler og dyr
 • Opplev Victoria Falls i ulik skala av action og adrenalin – eller helt rolig
 • Elvecruise på Zambezi inkludert denne gangen
 • Mye safari både i Botswana og Sør-Afrika
 • Flere safarier både til lands og til vanns i Chobe, Botswana, kjent for sin enorme artsrikdom og sine enorme flokker av elefanter
 • En skal ikke kimse av litt deilig avslapning ved basseng på lodgene heller (vi bor godt)
 • Soweto med lokal veiveiser som brenner for området – følelsesladet og lærerikt
 • The big five i Krugerparken, vi jakter med blikk og fotolinse
 • Snarvisitt til Eswatini (tidligere Swaziland) med lokale innslag
 • Snartur også til Namibia – men det teller!
 • Ghost Mountain – finnes det overnaturlige innslag her?
 • St. Lucia med sitt naturlige mangfold, unike økosystemer og våtmarksområde
 • Overnatting i Zululand og mye læring om liv og kultur før og etter
 • Durban – Sør-Afrikas tredje største by med gylne strender ved Det indiske hav
 • Ekstrautflukt til fjellandet Lesotho, om du vil.
 • Godt selskap er alltid inkludert med Carpe Diem!
 • Victoria Falls, Zambezi, River, Zambia, Zimbabwe
 • Zambezi, River, Zambia, Zimbabezi
 • Victoria Falls, Zambezi, River, Zambia, Zimbabezi
 • Victoria Falls, Zambia, Zimbabwe, Zambezi River
Dag 1

22. januar - Avreise Norge

Med Qatars rute fra Oslo reiser vi forventningsfulle fra Gardermoen. Det er avreise om ettermiddagen.

(-/-/-)

 

 

Vårt hotell ved Victoria Falls...og en av naboene våre :-)
Dag 2

23. januar - Ankomst Victoriafallene

Etter mellomlanding og flybytte i Doha, lander vi på flyplassen i Victoria Falls om formiddagen, lokal tid. Det vil ta litt tid før vi alle har fått ordnet og betalt for visum, men det er bare å senke skuldrene og tenke at nå er vi i Afrika. Endelig!

Første møte med Afrika blir Zimbabwe. Vi skal rett ut å se nærmere på fossen på denne siden, da Zambia og Zimbabwe jo deler på dette naturlige underverket. Nordmenn er godt vant når det gjelder fosser, vi har skikkelige saker hjemme og lar oss ikke så lett imponere. Men dette er ingen vanlig foss. Navnet sier også sitt: Mosi-oa-Tunya betyr rett og slett «Røyken som tordner» og her snakker vi vannmasser! Når vannføringen er på det største, styrter det 10 millioner liter i minuttet utfor den 100 meter høye skrenten. Har du sett Niagara Falls? Dette er enda større, enda bredere og høyere. Og ikke glem hva som ligger rundt – den magiske regnskogen rammer inn fossefallet på aller beste måte. Naturen er enestående sånn. Med gåtefull damp, glitrende regnbuer og et rikt fugle- og dyreliv er det bare å klype seg i armen.

Underveis levendegjøres regnskogen av våre lokalguider som forteller, peker og viser. Og er du redd for å bli våt i håret eller mer, så får vi utdelt regnkåper. Turen fortsetter over til den zambiske siden og resorten vår, der vi skal være i to netter. Hotellet ligger kun ti minutter å gå fra Victoriafallene og som gjest har du gratis adgang til å se og oppleve mer.

Vi møtes til middag om kvelden og legger planer for den spennende morgendagen. Det omhandler en viss foss og du velger selv hva du bruker dagen til. Men først en god natts søvn.

(-/-/M)

Her bor vi...midt i røyken :-)
Dag 3

24. januar - Victoriafallene i eget tempo, felles elvecruise om ettermiddagen

Etter frokost er det ut i frisk luft for å oppleve Victoriafallene med valgt grad av adrenalin. Det tilbys mange ulike utflukter, en av disse går høyt til værs og kan forhåndsbestilles gjennom Carpe Diem før avreise. De andre betales og organiseres på plass om du foretrekker mer action. Om du vil fly helikopter, forhåndsbestiller du innen 10. november.

Et felles elvecruise på Zambezielven venter om ettermiddagen. Dette passer for alle og innleder turen på en fin måte.
Elvecruiset i solnedgang varer i ca. to timer og her gjelder å speide etter dyr både til vanns og til lands. Fra båten er det flodhester og krokodiller som kan ses i tillegg til andre dyr som befinner seg på land. Et deilig cruise for å få et annet perspektiv.

Helikoptertur – englenes flytur
12-13 minutter med wow-wow-wow! Oversikt – ja takk! (ikke inkludert – kr 2 130)

Andre mer fartsfylte aktiviteter som bookes og betales på plass:

White Water Rafting:
For adrenalinjunkies – rafting nedover elven nedenfor Victoriafallene. NB – krever god fysisk form.

Flytur over fallene med microlight-fly
12-13 minutter eller 25 minutter

Ellers kan følgende gjøres fra Zimbabwe-siden – fartsfylte greier og ikke for deg med høydeskrekk.

Flying fox: Der elva svinger seg ned Batoka Gorges er en kabel festet fra den ene siden til den andre. Ja, du flyr over juvet…

Gorge swing: En gigantisk huske som er 95 meter lang og svinger 120 meter over Zambezi. 70 meter i fritt fall før du begynner å huske….

Zip line: Adrenalinkick med stor A. Med en fart på 100 kilometer i timen, aker du 425 meter over juvet, 120 meter over bakken. Hei hvor det går!

(F/-/-)

Dag 4

25. januar - Botswana og båtsafari på Chobe-elven

Etter frokost og utsjekk skal vi videre til land nummer tre: Botswana og Chobe. Akkurat her møtes fire land: Botswana, Namibia, Zimbabwe og Zambia.

Nasjonalparken Chobe byr rett og slett på litt av noen safariopplevelser. Om vi snakker tall, finnes det 75 arter av pattedyr og 450 fuglearter her – regn med å la deg imponere av det som venter. Her er enorme flokker majestetiske elefanter, kule bøfler, hylende hyener, superjegerne villhundene, ultraraske geparder, smidige leoparder og smekre, grasiøse antiloper. For å nevne noe. Store inntrykk og fargesprakende, sprell levende minner for livet. Vi er så nær naturen og dyrene selv at vi føler oss som en del av det hele. Safari er lukter, følelser, forventning og tilfredsstillelse – alt på en gang. Levende og livsbejaende og etterlater ingen upåvirket.

Første møte med safari her i Chobe blir i båt på elven. Det er innledningen og mye, mye mer kommer de neste dagene.

Lodgen vår har selvsagt svømmebasseng, spa og et privat uteområde med lekker utsikt over elven. Her skal vi kose oss!

(F/-/M)

Avstander og tid:
Cirka 1 time til ferge (76 kilometer), 5-10 minutter i båt til Botswana og cirka 40 minutter fra fergekai til lodge (cirka 16 kilometer).

En litt annerledes safariopplevelse...
Dag 5

26. januar - Safari Botswana i Chobe nasjonalpark samt Namibian Village Walk

Det er ingen syvsovere på safari. Vi vekkes tidlig, dyrene venter! Herfra kjører vi ut på eventyr. På utkikk etter gjespende, gedigne flodhester, sjiraffer med halser så lange at det nesten ikke burde være mulig, smekre antiloper så grasiøse som en ballerina, og hyener som nesten ser klossete ut, i tillegg til elefanter. Og stilige, stripete sebraer såklart. Det er heldigvis proffer som er med oss som sørger for at vi får beskjed – disse finner det meste.

Tilbake til lodgen for litt sen frokost.

Vi drar så rett og slett over grensen til Namibia – ta med pass. Vi tar båt fra Chobe Safari Lodge og etter passkontrollen ved Kasana, er det ti minutters tur til øya Impalila. Ny passkontroll, så rusler vi et kvarters tid til landsbyen. Her ser vi hvordan de lokale lever og bor slik de har gjort i generasjoner. I Afrika er baobabtreet et symbol og et holdepunkt. Trærne kan bli skikkelig gamle, opptil 30 meter høye og ha en omkrets på sju meter. Akkurat dette treet i denne landsbyen skal være 2000 år gammelt! En ser at det har stått der lenge, lenge.

Ettermiddagen er fri til avslapping på lodgen og sammen spiser vi middag om kvelden.

(F/-/M)

Dag 6

27. januar - Til Sør-Afrika og Johannesburg - Sandton

Før vi sier farvel til Botswana og begir oss ut på nye eventyr i Sør-Afrika, får vi med oss et siste morgensafari og frokost på lodgen. Vi skal først til flyplassen i Kasane, så flyr vi til Johannesburg. Vi fortsetter videre til bydelen Sandton som ligger utenfor bykjernen. Hotellet vårt har gangavstand til restauranter, butikker og kjøpesenter. Tilbake til en annen verden for en stakket stund. I morgen venter Soweto.

(F/-/-)

Avstander og tid:
4 kilometer til Kasane flyplass. 30 kilometer, cirka 40 minutter fra flyplass til hotell i Sandton.

 

 

Soweto
Dag 7

28. januar - Sør-Afrika og Soweto

Si hei til dagens guide, Booysie, som skal vise oss Soweto. Med omtrent 1 million innbyggere og en mildt sagt broket og dramatisk historie, er Soweto et  «township». Under det mørke og undertrykkende apartheidregimet, bygget man såkalte svarte bydeler som var øremerket denne delen av befolkningen.

Booysie er født og oppvokst i Soweto, så hvem er bedre til å gi oss et ærlig og usminket innblikk i historie og nåtid? Bydelen er et unikt symbol på kampen mot apartheid, og mange av Sør-Afrikas mest kjente bautaer kommer nettopp herfra. Når man kan notere seg to vinnere av Nobels fredspris fra samme gate, vet man at man har lykkes. Og hvem andre enn Desmond Tutu og Nelson Mandela var det? I dag besøkes også Hector Pieterson-monumentet, Apartheidmuseet og Nelson Mandelas hus før det blir lunsj i en av Sowetos berømte «shabeener», en afrikansk pub.

Vel tilbake på hotellet har du ettermiddagen til egne sysler.

 

(F/L/-)

Avstander og tid:
Til Soweto – cirka 50 minutter (52 kilometer). 

Levende roadblock :-)
Dag 8

29. januar - Til Krugerparken

Så skifter vi brått kurs igjen, vi skal til et av Sør-Afrikas mest kjente steder, Krugerparken. Målet er Pestana Kruger Lodge, som ligger rett utenfor selve parken. Her har vi utsikt mot Crocodile River og da vet vi hva som rører seg der. Sammen med mye annet også. Elven tiltrekker mange. Og det å være på vakt for dyrene, er en selvfølge. For sånn er det i Afrika.

Pestana har basseng og privat balkong, her er det lett å kose seg innimellom opplevelsene som venter. Middag på lodgen om kvelden.

(F/-/M)

Avstander og tid:
440 kilometer, cirka fem timers kjøring 

Safari i Krugerparken
Dag 9

30. januar - Safari i Krugerparken

Er du av dem som tenker at safari er safari? Ikke gjør det, alle parker er forskjellige og hver dag er ulik den andre! I dag får vi helt sikkert se andre syn enn vi har gjort til nå. Vi starter tidlig. Det er en del av eventyret. Stille, stille, mørkt, mørkt. Så våkner alt til liv og verden ser annerledes ut. Sakte, men sikkert.

La oss tenke oss tilbake til oppdagere og eventyrere og bevege oss ut i det ukjente. Heldigvis blir vi tatt godt vare på av viltvokter/sporfinner. Vi har erfart at både tid og sted glemmes når en flokk elefanter blokkerer veien! Vi er på utkikk etter «The Big Five»: neshorn, elefant, afrikansk bøffel, løve og leopard. Og ellers alt som rører seg. Dyrelivet i Krugerparken er variert og et ekte eventyr. Vi nynner kanskje stille på «Dyrene i Afrika og alt de har å gjøre»?

Tilbake til lodgen om ettermiddagen og middag senere om kvelden.

(F/L/M)

Et løvemøte...vi lover: du kommer aldri til å glemme det!
Dag 10

31. januar - Kongedømmet Eswatini og til Ghost Mountain

Etter frokost venter nye, afrikanske eventyr. Snart krysser vi grensen inn til Eswatini, det sjette landet på denne turen til nå. Med kallenavnet «Afrikas Sveits», er det ikke noe å si på omgivelsene. Landets konge annonserte for en stund siden at nå skal landet bytte navn, og her er det kongen som bestemmer. Det var 50 år siden uavhengigheten fra Storbritannia i april 2018 og da passet det godt å endre.

Dette er et av Afrikas tre kongedømmer, i tillegg til Lesotho og Marokko. Bittelite er det også, det minste i Afrika. Innbyggertallet er allikevel ca. en million og hovedstaden er Mbabane. Landet består en variert natur. I nordvest er det regnskog og i øst er det åpne savanner. I motsetning til resten av Afrika, har landet en svært homogen befolkning. Innbyggerne er uformelle, gjestfrie og varme verter til tross for at dette er et av de fattigste land i verden. Vi får en liten smakebit av landet og av litt mat, før vi er tilbake i Sør-Afrika, nærmere bestemt Mkuze. Nå er vi i det nordlige KwaZulu-Natal ved foten av sagnomsuste Ghost Mountain. Selve regionen er en eklektisk blanding av røft og sofistikert, gammelt og nytt og har et fantastisk naturområde som skapt for vandringer og opplevelser. Dette er zululand.

Ghost Mountain har som navnet tilsier, et noe overnaturlig tilnavn. Det sies at både uforklarlige lyder og lysglimt bidrar til å beholde mystikken også i våre dager. For fjellene har en en blodig historie gjennom tidene – kriger og slag har foregått her i utallige varianter. Mange mener derfor at det er en grunn til at ting skjer som ikke bare har sin naturlige forklaring…

Vi bor på Ghost Mountain Inn og nyter her en vakker og stemningsfull solnedgang fra hagen. Overtroiske – ikke vi, nei!

(F/L/M)

Avstander og tid:
Cirka 380 kilometer, kjøretid cirka 5,5 timer

Ghost Mountain
Dag 11

1. februar - Sør-Afrika og Ghost Mountain

Vi befinner oss i et unikt område med mange muligheter for aktiviteter, det være seg båttur, safari, vandringer og mer om zuluene. Vi kommer mer tilbake til  zuluene om noen dager, forresten.

Dagen er opp til deg – om du har meldt deg på utflukter i forkant, eller om du tar livet med ro i vakre omgivelser.

Uansett hva du bruker dagen til, møtes vi på Ghost Mountain Inn for middag og en hyggelig kveld med gode samtaler. I morgen venter variasjon så det holder.

(F/-/M)

Dag 12

2. februar - Sør-Afrika, iSimangaliso våtmarksområde - St. Lucia med båtsafari

Vi sjekker ut fra hotellet og begir oss videre.

Mangfoldet ved denne reisen er i ferd med å bli trappet opp enda et hakk når vi etter frokost beveger oss mot iSimangaliso våtmarksområde og St. Lucia. Dette var Sør-Afrikas første sted på Verdensarvlisten i 1999, og det er fullt forståelig med sine varierte økosystemer og et helt ubeskrivelig dyreliv. Her også…. Flodhester tusler rundt i gatene om natten – ja, virkelig! Selve landsbyen har rundt 500 innbyggere, 800 flodhester og 1200 nil-krokodiller. Omringet av vann er det nesten som en øy å regne, og skilpadder legger eggene sine fra november til mars. Over 500 fuglearter lever, flakser og låter her og området byr også på flotte strender. Vi sjekker inn på lodgen, hvor det er svømmebasseng, restaurant og gode muligheter for å kose seg og nyte disse spesielle omgivelsene. Her blir vi i to netter.

Om ettermiddagen hentes vi på lodgen for alt dette må vi ta nærmere i øyesyn. Og hva er bedre enn å ta et totimers cruise på innsjøen som seiler oss inn i solnedgangen? Luntende flodhester på land blir til flytende, vektløse bajaser i vann. Eller krokodillene som sniker seg innpå byttet sitt. Fuglelivet er det også verdt å få med seg, ellers er det bare å nyte nye omgivelser og nytt miljø.

(F/-/-)

Avstander og tid:
Cirka 1,5 timer til St. Lucia, 120 kilometer.

Safari St. Lucia
Dag 13

3. februar - St. Lucia, safari og piknik i paradiset Cape Vidal

Paradis er en klisje som ikke må brukes for ofte, men noen ganger kommer man ikke unna: Cape Vidal poserer med lekre sandstrender – ja takk! På veien dit blir det safari gjennom naturreservatet med berettelser om de fem ulike økosystemene vi finner i parken. Og dette kan vi nå – hold øynene oppe og vær på vakt for ikke å overse dyr og fugler.

Endestasjonen i dag blir Cape Vidal. Sandstrender, sandstrender og enda mer så langt øyet rekker. Selvsagte aktiviteter her er snorkling og fisking og hva er vel bedre enn en piknik på stranden? Tenkte det – ingenting, akkurat nå:)

(F/L/-)

Cape Vidal
Dag 14

4. februar - Sør-Afrika, Eshowe og Shakaland

Vi er tilbake i Zululand og det som ofte kalles «Himmellandet». Første stopp er Eshowe. Her har Norge meldt seg på for fullt, det er her organisasjonen Zulufadder holder til. Den ble stiftet av Mari Maurstadi 2004 og i dag er det mer enn 1000 barn som får hjelp til skolegang. Skolegang er alle enige om er det som skaper kunnskap og håp om en bedre fremtid for barna. Vi forsøker å komme på besøk når vi er her, slik at vi kan se med egne øyne og møte barna. I Eshowe er det også mye norsk misjonshistorie. Det var her biskop Schreuder var det første hvite mann som besøkte zuluene. Fort Nongqayi er et fint museum og dette vil gi oss svar på noen spørsmål vi måtte ha.

Zuluene er den største etniske gruppen i Sør-Afrika og uten tvil en av de mest innflytelsesrike. Et folk som er så forankret i historien her i landet – hva vet du egentlig om zuluene før dette besøket? De har sin egen leder og innbyggertallet er omtrent 11 millioner. Sør-Afrikas omstridte ekspresident, Jacob Zuma, er født i KwaZulu-Natal.

Så fortsetter vi til Shakaland, femten minutter unna. Det er bygget opp på filmsettene fra filmene Shaka Zulu og Joh Ross. Høres ikke kjent ut? Men det blir det når vi dukker inn i dagene til den her myteomspunnede zulukongen Shaka. I løpet av oppholdet skal vi få innsikt i tradisjoner og levesett. Og det kommer selvsagt med musikk og dans, som seg hør og bør på disse kanter. Og spydkasting.

Vi overnatter en natt her i hytter som er bygget med inspirasjon fra tradisjonelle zulu-hytter. Alle har privat, moderne bad og tv må en jo ha:) Og svømmebasseng.

(F/-/M)

Avstander og tid:
Cirka 150 kilometer og 3 timers kjøretid til Eshowe 

Dag 15

5. februar - Sør-Afrika, Durban

Det blir en morgen med mer kultur og historie før vi igjen skifter fokus. Ha det bra til zulu og Shakaland, vi skal tilbake til byliv og litt andre omgivelser. Gjør klar for møtet med Sør-Afrikas tredje største by Durban!

Før vi kommer til hotellet, tar vi en lærerik rundtur for å få oversikt. Durban er gjerne en slik by som alle jo har hørt om, men som ingen egentlig vet hva har å tilby. Men det kommer:

Byen fikk en skikkelig overhaling før fotball-VM i 2010, og et av landemerkene er faktisk et stadion. Moses Mabhida Stadium har med sin lekre arkitektur og design blitt en av byens mest besøkte. Med plass til 70 000 er det heller ikke lite…

Durban har faktisk den største konsentrasjonen av indere utenom India selv, og dette påvirker selvsagt mye av både mat, kultur og omgivelser. Vi besøker det herlig, fargerike, indiske kryddermarkedet i byen, før turen går mot det som virkelig preger Durban: nærheten til havet og strendene. På slike kanter har man selvsagt et lekkert akvarium, badeland og en waterfront som er viden kjent. Og strendene, de er ikke så verst de heller…

Vi sjekker inn på hotellet vårt som blir vår base i tre netter. Det ligger rett ved stranden og er ved det lille tettstedet og forstaden Umhlanga Rocks. Like i nærheten er det flust med kafeer og restauranter, så her legges det opp til at vi skal kunne slappe av, la inntrykkene synke og etter hvert bli kjent med Durban som du selv ønsker. Tipper at også stranden blir et godt sted å være – Det indiske hav er ved dine føtter. Det kalles ikke «The golden mile» for ingenting.

(F/-/-)

Avstander og tid:
Cirka 1,5 timer (130 kilometer fra Eshowe til Durban)

Durban
Dag 16

6. februar - Durban eller frivillig heldagsutflukt til Lesotho med lunsj

Dagen er din – enten til avslapning og egne sysler eller bli med på utflukt til Lesotho som forhåndsbestilles. Husk pass! Turen tar cirka 12 timer og koster kr 2 130.

NB! Vi gjør oppmerksom på at utflukten til Lesotho er en ganske slitsom tur. Det er lang reise og det humper…hele tiden. På grunn av avstanden, så kommer vi ikke veldig langt inn i fjellandet, men vi får et inntrykk og en smakebit…og et nytt land å «tikke av» 🙂 Har du høydeskrekk så er dette  ikke utflukten for deg. Her er nemlig veien til tider noe «luftig» og smal. Selv om våre sjåfører heldigvis ikke kjører som Top Gear-gutta, så får du et inntrykk av veien og naturen i denne filmen 🙂

Lesotho:
Oppover går det når vi skal forsere fjellpasset Sani på veien. Ved foten av fjellovergangen er det firehjulstrekkere som tar jobben der vi snirkler oss oppover mot 2 873 moh. Det humper og rister, for her kjøres det ikke på asfalt. Dette kan kalles et av Afrikas tak – og her er passkontrollen for å entre Lesotho.

Nok et kongedømme, og hvilken kontrast til det moderne Sør-Afrika. Selv om vårt eget land ofte kalles fjelland, blir ord fattige når man ser terreng og topografi og parrer det med landets infrastruktur. Det laveste punktet i landet er 1400 moh. For her er hesten både konge og frelser for de lokale og manges trofaste følgesvenn til fjells.

Vi besøker en lokal basotho-landsby der vi ser nærmere på hvilke tradisjoner de holder i hevd her. Ingen besøk til Lesotho uten å nevne hatten, mokorotlo, som er laget av strå og symboliserer fjell. Artige og spesielle! I tillegg vil vi se de karakteristiske, vevde ullteppene som brukes som klesplagg.

Lunsj inntas i høyden, vel og merke på den høyest beliggende puben i Afrika. «Grei» utsikt herfra…. Etter hvert begynner vi på tilbaketuren til Durban etter en lang og spennende dag.

(F/-/-)

Sanipasset
Dag 17

7. februar - Durban, dag til egen disposisjon

Durban i dag. Reiseleder gir tips til hva du kan bruke dagen til. Her er noen forslag:

 • Lei sykkel og utforsk «The golden mile», Durbans lange strandlinje
 • Se nærmere på Moses Mabhida Stadion. Ta banen opp og nyt en lekker utsikt over Durban. Savner du adrenalin-kick så hopper du i strikk over gressmatten….
 • uShaka Marine World har et flott akvarium, sprettent delfinshow, badeland og surfeskole
 • Shoppinggal? Gateway – Theatre of Shopping er visstnok det største shoppingsenteret på den sørlige halvkule og ligger i Umhlanga bare 10 minutter fra hotellet

Uansett hva du har gjort i Durban, møtes vi om kvelden til deilig middag. Tipper praten går om alt mellom himmel og jord – med fellesnevneren Afrika. For nå har du garantert blitt fortryllet av Afrika, du er hektet. For sånn går det med de fleste som kommer hit. Det er uforglemmelige minner som du heldigvis har med deg i hjertet ditt (og på kameraet). Til neste Afrika-tur…

(F/-/-M)

Durban
Dag 18

8. februar - Avreise Durban mot Norge

Du har fortsatt noen timer igjen til å oppleve Durban før det sjekkes ut og gjøres klar for transfer hjemover. Hva kan vi si – siste dagen av vårt afrikanske eventyr er ubønnhørlig her og det er på tide å vende hjemover. Qatar flyr oss fra Durban til Johannesburg, med avgang tidlig kveld. Derfra videre til Doha.

(F/-/-)

Bye bye for now :-)
Dag 19

9. februar - Ankomst Norge

Vi beregner å lande på Oslo Lufthavn om ettermiddagen med direkteflyet fra Doha.

(-/-/-)

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 52 890
Tillegg for enkeltrom: kr 8 320

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo–Victoria Falls//Durban-Oslo med Qatar Airways
(Ta kontakt for tilbud om tilslutningsbillett om du reiser fra andre flyplasser)
Flyskatt og avgifter pr 16. mai 2019
Fly fra Kasane til Johannesburg med BA (operert av Comair)
16 netter på gode hoteller/lodger i turistklasse
Daglig frokost og 4 lunsjer/9 middager
Alle utflukter og entreer iht. program
Parkavgift til aktuelle nasjonalparker
All transport i følge program
Lokale guider
Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT
Visum til Zimbabwe og Zambia, kjøpes ved ankomst pt. 50 USD (såkalt univisa for begge land)
Reise- og avbestillingsforsikring
Måltider utover de som er nevnt over
Utflukter som bestilles ekstra
Tips
Drikkevarer
Avreisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise – og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå før og under reisens gang. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

PASS OG VISUM
Her må du ha flere blanke sider i passet, da det blir en del stempler underveis. Passet inneholde minst to blanke sider for innreise Sør-Afrika. Derfor anbefales det å ha totalt seks blanke sider før du reiser på denne turen. Norske borgere må ha visum til Zambia og Zimbabwe, dette kjøpes ved ankomst på flyplassen og betales av hver enkelt.

Norske statsborgere trenger ikke visum til verken Sør-Afrika, Botswana, Namibia, Eswatini eller Lesotho. Om du ikke er norsk statsborger, sjekk med ambassader/konsulat.

Passet må være gyldig minst seks måneder etter utreise. Det er den reisendes ansvar å sørge for at passet er gyldig på reisen. Carpe Diem er ikke erstatningspliktig for passasjerer som ikke har dette i orden.

VAKSINER
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege eller www.fhi.no (Folkehelseinstituttet) for nærmere informasjon og andre spørsmål angående helse på reise. Det er malaria på denne reisen og malariaprofylakse hører med. Ta kontakt med din fastlege eller vaksinasjonskontor i forhold til dette og husk at dersom du skal ha andre vaksiner – begynn forberedelser seks uker før avreise.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser