Torres del Paine er en nasjonalskatt!

Chile – fra Atacama til Patagonia

Chile er virkelig et kontrastenes land. Fra Andesfjellene til Stillehavet. Fra ørken til isbreer og vulkaner. Og Torres del Paine.

Denne nyheten MÅ du få med deg! Chile er en kraftpakke. Vi gleder oss stort å vise deg alle høydepunktene denne langstrakte naturperlen favner fra nord til sør. Det sår ingen tvil om at naturen råder. Noen steder er den mektig og majestetisk. For så å skifte til ruvende og røff. Stjernekvalitet er et stort ord, men her stemmer det. Stjerner trekker beundrere i verdens tørreste ørken, Atacama. Den ligger høyt, nesten 2 500 moh. Er det sånn det ser ut på Mars, tro? Goldt, men slående vakkert og uendelig. Med saltsjøer, saltsletter og vulkaner. Du har aldri sett stjernehimmelen så strålende, lysende og levende før du har vært i Atacama.

For Chile har et helt rått spekter og mangfold. I sør er Patagonia et eventyr av fjorder, isbreer og den helt vidunderlige nasjonalparken Torres del Paine. Vi tuller ikke. Fargene her inne briljerer. Det er turkise innsjøer. De er kantet med taggete, snødekte topper. Klimaet her er røft og barskt, men skjønnheten ikke mindre for det.

Chile er et sprell levende land under overflaten. Vulkaner og geysirer i jordens indre bobler og syder. Spennende og annerledes. Igjen, som kontrast, de overmektige Andesfjellene inngir respekt og beundring. Her er flere topper på over 6 000 moh. Nedover igjen åpner Stillehavet for en kystlinje som er få land forunt. Landet er over 4 000 kilometer langt og kysten likeså. Sjømat i verdensklasse nytes gjerne sammen med viner i samme kategori. For vin er viktig her, også for oss. Vinsmaking i Casablanca Valley, mellom Santiago og Valparaiso, hører med. Regionen er ung og lovende og har mange godsaker på repertoaret.

Chile har også byer å regne med. Santiago er storbyen som vet å imponere med stil og lekker utsikt mot Andesfjellene. Valparaiso er kanskje en av Chiles vakreste og mest besøkte byer, her er sjarmfaktoren skyhøy. Ikke så rart, byen formelig klatrer i høyden. Pastellfargede fasader, smale smug, snirklete trapper og værbitte dører topper atmosfæren.

Vi opplever alt dette og mer til på denne fantastiske reisen til Chile – landet med kanskje den mest kontrastrike natur i verden!

Følg med for ny dato: https://www.carpe-diem.no/reiseoversikt/

 

 

 

Avreiser & Bestilling

Ingen tilgjengelige avreiser

Høydepunkter

 • Konstrastrik natur til tusen – fra ørken til isbreer og storbyer med sjarm
 • Vi begynner i Santiago, hovedstaden der Andesfjellene rammer inn en moderne by blandet med koloniale bygninger
 • Opp i høyden på Cerro San Cristobal for utsikt ovenfra hører med
 • Valparaiso der slitt og shabby ikke er negativt, men så stilig. Byen er sprell levende og har et sterkt kunstnerisk uttrykk
 • Grafittitur i Valparaiso for å suge inn atmosfæren av miljøet
 • Besøk til Isla Negra (som ikke er en øy), og et av husene der Chiles mest kjente forfatter, Pablo Neruda, fant inspirasjon
 • Vinsmaking og vingårdsbesøk i Casablanca Valley, Chiles «up and coming» vindistrikt
 • Atacama – en ørken som både har månelandskap, saltsjøer, saltsletter, høyplatå med innsjøer og bittesmå landsbyer
 • Det syder og bobler i Atacama også, geysir og vulkaner
 • Mer Atacama – stjernehimmel med det blotte øyet og med mer teknologiske hjelpemidler
 • Patagonia og Torres del Paine – vilt, vakkert, røft og fantastiske farger
 • Torres del Paine er et levende postkort
 • Isbreer og nasjonalpark ved Puerto Natales
 • Godt selskap er alltid inkludert med Carpe Diem!
Dag 1

19. mars - Avreise Norge

Med avreise fra Norge om ettermiddagen med KLM er vi på vei. Det blir mellomlanding og flybytte i Amsterdam. Neste strekning blir til Buenos Aires. Her blir det et kort stopp, før kursen settes mot naboen Chile.

(-/-/-)

 

 

Dag 2

20. mars - Ankomst Chile og Santiago

Ankomst Santiago er om formiddagen, lokal tid. Bienvenidos a Chile! Vi møtes på flyplassen og tar turen inn til hovedstaden. Etter en lang reise, sjekker vi inn og tar det med ro resten av dagen. Vi bor i Providencia, en levende bydel med mange kafeer, spisesteder og fint å rusle rundt.

Chiles hovedstad ligger godt plassert. Nesten uansett hvor du er i byen, ser og føler du Andesfjellenes majestetiske nærvær. Byen selv består av flere ulike nabolag som alle har sitt særpreg og variasjoner. Selve sentrum er en studie i vakre bygninger fra kolonitiden. Det er stort, det er flott og Plaza de Armas er kjernen i det hele.

Om kvelden møtes vi til middag på restaurant.

(-/-/M)

Santiago har upåklagelig beliggenhet
Dag 3

21. mars - Santiago

Det som er ekstra spennende med å være i en storby, er å oppdage de ulike bydelene. Det er her folk bor, lever, spiser og det er her hverdagslivet leves. Santiago kort oppsummert er: Barrio Brasil er ungdommelig, kunstnerisk og bohemsk. Lastarria er smalere gater, koselige kafeer og boutiquehoteller mens Bellavista er der man fester mest og lengst inn i de lyse timer. I tillegg består Bellavista av pastellfargede, slitte men vakre murhus, noe som bidrar til en koselig atmosfære. Lengst unna sentrum i stigende rekkefølge, kommer pene Providencia (der vi bor), stilige Las Condes og Vitacura. Her er det større avstander, et mer moderne uttrykk. Brede avenyer kantet av førsteklasses hoteller og tilsvarende restauranter.

Dagen innledes med en rusletur i byen der vi kjenner litt på hva den har å tilby. Den er diger, så vi får ikke med oss alt. Vi begynner foran den nydelige bygningen som huser Museo de Bellas Artes og går rundt Patronato og til Bellavista. Patronato er en hel verden i et par kvartaler, her er det internasjonale vibber og masse butikker av ymse slag. Vi planlegger også å besøke et par markeder underveis.

Etter lunsj (på egen hånd), går turen oppover med Santiagos «teleferico» for å få et godt overblikk og en super utsikt. Cerro San Cristobal er høyden der hele byen folder seg ut fra oven.

Middag på hotellet om kvelden.

(F/-/M)

Det går oppover til Santiagos beste utsikt fra Cerro San Cristobal
Dag 4

22. mars - Vinområdene i Casablanca Valley, vinsmaking, Valparaiso

Vi sjekker ut fra hotellet og forlater Santiago for denne gang. Vi kommer tilbake siste natten, så vi ses brått igjen.

Chile er utvilsomt et land å regne med når det gjelder vin. Verdensklasse kan vi vel driste oss til å si. Casablancadalen har et ganske kjølig klima og dyrker frem hvitviner som det går gjetord om. Her er de unge, lovende og dedikerte til håndverket. Og ser fremover. Med nærheten til Stillehavet blir klimaet deretter. Avkjølende vind og morgentåke som beskytter mot sol, gir lang sesong. Vin er viktig for både chilenere og besøkende og satses på som aldri før. I tillegg skal vi være med på å lage vår egen vin, dette blir på Viña Veramonte. Her passer vi også på å spise lunsj.

Etter lunsj går turen til en annen vingård for å lære, følge med og smake deres viner. Ingen besøk til Chile uten dette.

Nå vet vi mer om chilenske viner, så da setter vi oss i bussen igjen og kursen går mot Valparaiso. En av Chiles mest populære byer, ikke minst blant cruiseturister. Vi slår oss ned her noen dager, for å oppleve byen uten alle disse som jo reiser tilbake til skipet etter hvert. Det skylder vi Valparaiso, den har umiddelbar tiltrekning men skjuler mer.

(F/L/-)

Fargerike, vakre fasader i Valparaiso
Dag 5

23. mars - Valparaiso - grafitti

Havnebyen Valparaiso er en av Chiles aller vakreste der bebyggelsen klatrer oppover fjellsiden. Smale gater, smug og trapper, blandes med usedvanlig fargerike husfasader med mange gamle, vakre dører. Alt her er yndede fotomotiver. For å komme oppover i byen, brukes kabelbane/heiser som drar en sakte men sikkert oppover – og for en stemning det er her! Byen er vernet av UNESCO og er med sin gamle trehusbebyggelse et postkortvakkert syn. Chiles største forfatter og vinner av Nobelprisen, Pablo Neruda, hadde flere hus i landet. Ett av disse ligger i Valparaiso og er i dag museum. Som byen og ikke minst Neruda selv, er huset skikkelig fargerikt. Dette er malt i en sterk blåfarge som nesten, men bare nesten, matcher himmelen. I morgen tar vi turen til et av hans andre hus.
Det råder et spennende kaos og herlig forvirring i det å finne frem i Valparaisos labyrinter.

Dagen er delvis til egen disposisjon, om ettermiddagen møtes vi til felles opplevelser. Bytur og grafitti, en litt uvanlig kombinasjon. En kommer ikke utenom Neruda på disse kanter. Pablo Neruda som fikk Nobelprisen i litteratur i 1971 og hadde en sterk penn. Dette sitatet forklarer kanskje litt om både byen, Neruda og kunsten:

“Valparaíso, what an absurdity you are, how crazy: a crazy port. What a head of dishevelled hills, that you never finished combing. Never did you have time to dress yourself, and always you were surprised by life.” – Pablo Neruda.

Gatekunsten og grafittien er iøyenfallende, ekstrem fargerik og fortellende. Disse gateartistene regnes også som kunstnere og passer som hånd i hanske med byens stemning. Slitt, kul men utrolig atmosfære. Det blir lunsj underveis.

 

(F/L/-)

Selv trappene er et kunstverk i Valparaiso
Dag 6

24. mars - Valparaiso og Pablo Nerudas hus på Isla Negra

Vi har nå blitt litt kjent med Neruda og hans påvirkning på Chile. I dag tar vi det litt lengre og reiser ut til et av hans mest berømte hus som ligger på Isla Negra. Rett oversatt «Den svarte øya». Navnet sier seg selv når vi ser de svarte klippene som omringer stranden og der Stillehavets bølger og dønninger slår taktfast inn. Omgivelsene er ville og vakre, huset er nå museum. Det er dette som ble hans gravsted også, siden Isla Negra var hans favorittsted. Det var her inspirasjonen flommet til noen av hans beste verk.

Lunsj tar vi underveis, før vi reiser tilbake til Valparaiso og har resten av dagen til egen disposisjon.

(F/L/-)

Alle veier fører til Valparaiso:)
Dag 7

25. mars - Valparaiso - Calama og San Pedro de Atacama

I dag venter nye eventyr og noe helt annet på oss. Vi har lovet kontraster! Først blir det transport til flyplassen i Santiago der vi flyr til Calama. Herfra blir det transfer (cirka 1 time og 15 minutter) til hotellet vi skal bo på i San Pedro de Atacama.

Om kvelden møtes vi til middag på hotellet. Og ser ut og opp:)

(F/-/M)

Stjernehimmel over Atacama
Dag 8

26. mars - Atacama og Moon Valley

San Pedro de Atacama er en liten by, her er ikke så mange fastboende. Men besøkende flokker hit for å oppleve den helt spesielle naturen og geologien som bergtar selv en som ikke er nevneverdig opptatt av slikt. Den ligger høyt, på cirka 2 400 moh. Det er det tørreste stedet på jorda, men den ligger i le for de mektige Andesfjellene. Begrepet som brukes er dobbel regnskygge. Klimaet er ekstremt, det kan være veldig kaldt om natten og hett om dagen. Solen er supersterk, her bruker alle solbriller.

Morgenen tar vi det litt med ro, rusle rundt og gjør deg kjent. Hotellet har basseng og en helt herlig utsikt utover fjell og ørken. Iblandet litt grønne vekster, er alt veldig naturlig og dust. Atacama er jo naturfenomener av ypperste klasse. Disse dagene venter det oss landskap vi knapt trodde eksisterte. Forunderlig, fascinerende og fortryllende dekker noe av det.

Etter felles lunsj skal vi ut på oppdagelsesferd. Moon Valley Tour. For det er mye likhet med et månelandskap. Rødt, karrig, uendelig vakkert og ugjestmildt. Vi har ikke vært på månen eller Mars, dette er kanskje det nærmeste vi kommer?

 

(F/L/-)

Er det slik det ser ut på månen?
Dag 9

27. mars - Salar de Atacama, Toconao, Lagunas Altiplanicas

Landskapet består ikke bare av sand og stein, her er også salt en av byggesteinene. Vulkaner og mineraler gir fargespill som bare det. I dag skal vi ut å oppleve enda mer ekstreme naturforekomster. Vi skal oppover og oppover. Salar de Atacama er enorme saltsletter. Og saltsjøer. På over 4000 moh ligger innsjøene Miscanti og Miniques omkranset av vulkaner og litt spredt, buskete vegetasjon. I dag får vi kanskje også øye på de elegante, rosa flamingoene som ofte kan ses ved Chaxa.

Toconao er en liten by som skal være over 12 000 år gammel og ligger som en oase i det golde landskapet. Vi spiser lunsj i Socaire, 3500 moh, også en liten landsby som ligger midt i det som nesten er «det store intet». Vi tar også en prat og et besøk hos lokale bønder.

Atacama – du har enormt mye å vise frem.

 

(F/L/-)

Uvirkelig landskap med salt og ørken i Atacama
Dag 10

28. mars - Geiser del Tatio og Machuca - så stjerner i lange baner

I dag snur vi litt om fra måne, Mars og salt og beveger oss litt mer nedover. I hvert fall er det der de har utsprung, geysirene som putrer, bobler, ryker og skyter opp i full fart. Her er det liv overalt. Hele 4200 moh ligger El Tatio på og landskapet er nok en fascinerende bit av det langstrakte Chile å ta med seg. Machuca har omtrent 20 hus og en kirke, akkurat passe for et lite besøk av oss.

Vi møtes til felles middag og venter på at himmelen skal dekoreres av en uendelig mengde stjerner. For vi vet nå at Atacama er et av verdens beste steder å være stjernekikker. Én ting er hva vi ser med det blotte øyet, en annen ting er hva teknologien kan bidra med. Og hva eksperter kan fortelle oss. I kveld skal vi på Astronomic Tour og perspektivet på stjernekikking utvides. Vær obs på at været kan ingen styre og at denne turen har et forbehold om nettopp vær og sikt. 

(F/-/M)

Sjekk landskapet ved Del Tatio-geysiren
Dag 11

29. mars - Fra Atacama til Punta Arenas og Puerto Natales

I dag er det på tide å forlate Atacama, vi reiser tidlig. I dag blir en lang transportetappe, slik blir det noen ganger når en skal fra nord til sør i et såpass langstrakt land som Chile. Først fly fra Calama til Santiago. Nytt fly derfra til Punta Arenas. Herfra får vi transport til det som regnes som inngangsporten til Patagonia – Puerto Natales (cirka tre timer i buss). Vi kommer sent frem og spiser middag på hotellet før vi slår oss til ro. Vi bor litt utenfor Puerto Natales.

Selve byen, Puerto Natales, er en liten, værbitt, men fargerik by som mest besøkes grunnet nærheten til juvelen av en nasjonalpark, Torres del Paine.

I morgen skal vi ut å oppleve den selv. Torres del Paine har fått navnet etter den taggete fjellrekken, derav henvisning til tårn. Paine er tatt fra indianernes ord for blå.

(F/-/M)

Guanacoen ses ofte i Torres del Paine
Dag 12

30. mars - Torres del Paine - et eventyr og en drøm av en nasjonalpark

Helt nede i sør deler Chile og Argentina et fantastisk naturområde som en av de siste utpostene før Antarktis. Her dominerer fjord, fjell og isbreer og det er et urørt landområde som gir tid for ettertanke. Nasjonalparken Torres del Paine er værbitt til tider men for en fargeprakt naturen har etterlatt seg her! Turkisblå, glitrende innsjøer i perfekt fargekontrast til de snøkledde, taggete fjellene. Røft men utrolig vakkert! På de grønne områdene som bryter inn i fjellandskapet, gresser de lokale guanacoene fornøyd i vei. De bryr seg ikke om været. Likheten til lamaen er slående og den er faktisk en slektning av kamelen!

I dag venter en hel dag, med lunsj, i denne parken. Ord blir fattige, det er bare å ta inn over seg hva naturen utstiller.

(F/L/-)

Torres del Paine fjellene, Patagonia, Chile
Dag 13

31. mars - Puerto Natales, båttur til isbreene Balmaceda og Serrano

I dag blir det båttur til breene Serrano og Balmaceda. Her er vi i Bernardo O`Higgins nasjonalpark og får et annet perspektiv på Patagonias eminente natur. O`Higgins er den største nasjonalparken i Chile og er forsåvidt lite tilgjengelig for den som reiser på egen hånd. Men med båt er det lett å oppdage deler av parken.

For å komme enda nærmere Serranobreen, legger båten til og vi går til fots langs en natursti (cirka 30 minutter).

Balmacedabreen kan kun ses fra båt, men kan faktisk også skimtes fra Puerto Natales på en klar dag (det er ikke så mange av disse så lenge av gangen…) Mount Balmacedo er forresten over 2000 meter høyt. Isbreer + båttur = flott utflukt.

Etter nok en dag ute på tur i Patagonia, venter hotellet på oss.

(F/L/-)

Isbreer er alltid fascinerende, her er Serrano
Dag 14

1. april - Fra Puerto Natales til Punta Arenas, fly til Santiago

Vi sjekker ut fra hotellet, reiser mot flyplassen i Punta Arenas og suser nordover igjen til hovedstaden. Lunsjbokser får vi med oss.

Vi lander om kvelden og sjekker inn på hotellet i Providencia. Sweet dreams:)

(F/lunsjboks/-)

Santiago by night
Dag 15

2. april - Santiago og hjemreise

Vi sjekker ut fra hotellet og må si «hasta luego» til Santiago. Vi får transport ut til flyplassen og KLMs avgang som er midt på dagen. Som på utreisen, flyr vi først innom Buenos Aires for mellomlanding. Så går ferden videre nordover mot Amsterdam.

(F/-/-)

 

Ceviche er både sunt og godt og det har sikkert blitt noen underveis
Dag 16

3. april - Ankomst Norge

Vi bytter fly i Amsterdam og ankommer Norge om ettermiddagen.

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i dobbeltrom: kr 53 980
Tillegg for enkeltrom: kr 5 990

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo–Santiago – Oslo med KLM
Ved avreise fra andre byer i Norge, ta kontakt for tilbud
Innenriksfly Santiago-Calama/Calama-Santiago-Santiago-Punta Arenas/Punta Arenas-Santiago med LAN
Flyskatt og avgifter pr 30. juli 2018
13 netter på turist/mellomklassehoteller, inkl. frokost
8 lunsjer, 5 middager
Alle utflukter og entreer iht. program
All transport i følge program
Lokale guider
Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Måltider utover de som er nevnt over
Utflukter som ikke er en del av reiseprogrammet
Drikkevarer
Tips
Avreisedokumenter sendt med ordinær post (kr 150)

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise – og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå før og under reisens gang. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

PASS OG VISUM
Norske statsborgere trenger ikke visum til Chile. Passet må være gyldig minst seks måneder etter utreise. Carpe Diem trenger din passkopi i god tid før avreise, gjerne rett etter bestilling. Dette grunnet reservasjon av flybilletter innenlands. Det er den reisendes ansvar å sørge for at passet er gyldig på reisen. Carpe Diem er ikke erstatningspliktig for passasjerer som ikke har dette i orden.

VAKSINER
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege eller www.fhi.no (Folkehelseinstituttet) for nærmere informasjon og andre spørsmål angående helse på reise.

FORBEHOLD
Prisen er basert på 15 personer. Skulle det bli færre deltagere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen. Beskjed om dette vil bli gitt innen 4 uker før avreise. Vi tar forbehold om skrivefeil, endringer i flytider, hotell og program, samt justering av prisen som følge av økning i valutakurs, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Prisen er basert på valutakurs (USD) pr. 2. august 2018. Vi forbeholder oss retten til å etterfakturere valutatillegg som følge av økt valutakurs. Dersom dette skulle bli nødvendig vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser