Bulgaria, Romania, Moldova

Bulgaria, Romania, Moldova – og landet som ikke finnes

Donau-deltaet, Romania. Pelikaner ved soloppgang

En skikkelig lokal reise utenfor allfarvei. Med besøk i Transnistria – landet som egentlig ikke finnes og Donaudeltaet.

Bli med til Bulgaria, Romania, Moldova og Transnistria! Utvilsomt en kombinasjon som ikke er A4 og derfor varmer våre reisehjerter ekstra godt. Sammen med reiseleder Trond Aspaas introduserer vi en helt annerledes tur som vi uten krystallkule spår blir fort utsolgt. Kombinasjonen av ukjente reisemål, lokale opplevelser og nysgjerrighet på det ukjente er en magnet for den reiseglade. Til deg som søker det genuine. Som vil se, smake og møte. Få et ekte inntrykk av hvordan det er. Her er alt ivaretatt.

Bulgaria er et sammensatt land og ukjent for mange utenfor charterkjempenes strand – og partysteder. Varna er en liten perle ved Svartehavet, riktig så moderne og historisk interessant. Vi titter bak jernteppet og skal besøke byens retro-museum. Kontraster til tusen når vi farter ut på landsbygda med lokale besøk. Legg til Kapp Kaliakra for naturskjønn setting på historiske berettelser.

Romania: Det digre Donaudeltaet viser oss variasjoner. Det kryr av liv – både over og under vann. Kanaler, innsjøer og øyer viser vei til små landsbyer. Ibiser og pelikaner flokker hit, tipper vi ser dem på vår ferd. Det er bare Great Barrier Reef og Galapagosøyene som slår det biologiske mangfoldet her!

Transnistria er en meget smal stripe på kartet mellom Moldova og kjempen Ukraina. Et besøk som trygt kommer innenfor begrepet tidsreise. Fattig på så mye, men rikt på raushet og gjestfrihet. For de bor i et land som ikke finnes. De anerkjennes av noen få utbryterrepublikker som ei heller anerkjennes. Spesielt.

Moldova er både region og land. Landet Moldova og hovedstaden Chişinău leverer. Her er grønne lunger og god, gammeldags blanding av østblokk og Stalin. Og tenk at verdens største vinkjeller (!) huser vår avskjedsmiddag utenfor byen. Ikke allmennkunnskap at den ligger her…

Reiseleder Trond Aspaas er reiseleder, forteller og motivator. Dette er den ultimate mannen til å vise deg denne regionen. Gled deg til å være med på en unik reise!

Høydepunkter

 • Tre ukjente land for mange, eller egentlig fire!
 • Retro-museum og på landsbygda utenfor Varna
 • Transnistria – landet som ikke eksisterer
 • Donaudeltaet – et av verdens absolutte boltreplasser for arter til værs, til vanns og på land
 • Besøk hos lokale familier
Klokketårn fra Fødtkatedralen i Chisinau - Moldova
+22
+21

Program

8 frokoster, 3 lunsjer og 5 middager inkludert

Dag 1

Avreise og ankomst Bulgaria, Varna

Vi flyr fra Oslo Lufthavn om kvelden med Turkish. Flybytte og mellomlanding i Istanbul, før turen går videre til Varna og Bulgaria. Her lander vi midt på natten og reiser rett til hotellet for å gå til ro. Transporten inn til hotellet i sentrum av Varna tar omtrent 20 minutter.

Dag 2

Varna med byvandring

Frokost og middag

Sen frokost og etter dette møter vi vår lokale guide som tar oss med på en byvandring. Vi skal bli kjent med Bulgarias tredje største by. Her er cirka 350 000 innbyggere og landets største havneby. Her er mye historie, Varna har minst 2500 år på "baken". Etter byvandringen er det tid på egen hånd til å rusle rundt, før vi samles i resepsjonen om kvelden. Herfra går vi til en lokal restaurant for å spise middag.

Dag 3

Bulgaria - Varna, retro og landsbygd

Frokost og lunsj

Etter frokost besøker vi byens retro-museum som på en spennede måte forklarer oss livet bak «jernteppet» i kommunist-epoken. Herfra kjører vi ut på den bulgarske landsbygda for å bli kjent med livet, tradisjonene og folket der. Vi inntar lunsj med lokal mat og lokal drikke i en liten landsby før vi vender tilbake til vårt hotell sent på ettermiddagen. Resten av dagen er til fri disposisjon.

Reiseleder organiserer felles middag for den som vil – det gjelder for hele turen der det ikke er inkludert.

Portrett av selvsikker eldre bonde i hagen.

Dag 4

Varna-Kapp Kaliakra - Murighiol, Romania

Frokost og lunsj

Frokost, utsjekking og avreise om morgenen. Vi setter kurs nordover langs den bulgarske Svartehavskysten og etter en snau times kjøring er vi inne i en region som tilhørte Romania fra 1913 til 1916 og fra 1919 til 1940. Vi stopper ved det naturskjønne Kapp Kaliakra med huler, arkeologiske utgravninger og en modell som viser hvordan denne antikke festningen en gang stod frem. Området ble opprinnelig befolket av trakere, deretter romere, byzantinere, grekere og nå bulgarere. Deretter er det en kort kjøretur til Dalboka restaurant og blåskjellfarm direkte på stranden der vi spiser lunsj med havets retter.

Fra Dalboka setter vi kurs nordover og passerer grensen mellom Bulgaria og Romania. Begge land er medlem av EU, men ikke medlemmer av Schengen noe som innebærer at grensepasseringer ofte tar tid. Etter grensepasseringen fortsetter vi videre nordover, passerer Constanta – Romanias største havneby. Herfra er det drøye to timers kjøring i landskapet mellom Svartehavet og elven Donau til vårt hotell nær i denne lille byen Murighiol midt i Donau-deltaet og cirka 40 kilometer fra Donaus utløp i Svartehavet. Her skal vi bo i to netter.

Donau-deltaet er til og med Europas nest største, etter Volga-deltaet i Russland. Det er regnet som et av de tre mest varierte økosystemene i verden med over 300 fuglearter og 160 forskjellige fiskearter. Tilsammen finnes det ca 3500 arter av dyr og 1700 forskjellige variasjoner av planter. Totalt innbyggertall er ca. 20000 på et areal litt mindre enn Vestfold og Østfold fylke slått sammen og 75 % av innbyggerne bor i små landsbyer.

Middag kan kjøpes i hotellets restaurant.

Cape Kaliakra festning, Bulgaria, dramatisk storm som kommer ved Svartehavet. Gammel forlatt festning ved sjøen. Viktig trousittisk attraksjon.

Dag 5

Murighiol / Donaudeltaet, Romania

Frokost og middag

Etter frokost skal vi ut på oppdagerferd med båt til deltaets mange elver, kanaler, øyer, små landsbyer og innsjøer. Gruppen reiser sammen, men vi fordeler oss på to eller tre mindre båter slik at vi kan komme til områder der de større båtene ikke kommer inn. Målet i dag er å se store flokker med pelikaner og ibis samt mange andre arter til lands og til vanns. Vi møter også lokalbefolkningen der det blir smaksprøver på lokal mat og drikke. Vi er tilbake på hotellet på ettermiddagen og resten av dagen er til fri disposisjon frem til felles middag.

Dag 6

Murighiol - Sarbi, Romania

Frokost og middag

Frokost i hotellets restaurant før vi sjekker ut og setter kursen vestover og følger delvis elven Donau på vei innover i Romania. Etter cirka 3 timers kjøring blir det en kort fergetur over elven ved byen Galati. Vi er nå i den rumenske regionen Moldova som ikke må forveksles med Republikken Moldova, da den har navnet Bessarabia i Romania. Tradisjoner og gammel kultur står høyt i kurs i denne regionen. Vi ankommer vingården Domenile Panciu nær den lille byen Sarbi tidlig på ettermiddagen. Her skal vi bo i en natt og her får vi mulighet til å oppleve landsbygda og vinrankene med sykkel.

Vinsmaking og middag på vingården.

Dag 7

Sarbi, Romania - Chişinău, Moldova

Frokost og middag

Frokost, utsjekking og avreise med kurs mot nordøst. Vi krysser grensen til republikken Moldova. Avhengig av tiden det tar på selve grensen, forventes ankomst vårt hotell i hovedstaden Chişinău relativt tidlig på ettermiddagen. Vi skal selvsagt ut å se oss litt om først, byvandring venter. Byen selv er bygget fort opp etter et kraftig jordskjelv i 1940.

Moldova er ikke akkurat på alles reiserute, men vil overraske positivt når vi hører at dette en gang var Sovjetunionens hage. Det var herfra mye av maten kom, det lille landet har nok av grønne åser og landlig matfat. Hovedstaden selv har sine øyeblikk og ser på ingen måte stusselig ut. Regjeringsbygget, operaen og basilikaen skiller seg godt ut i bybildet. En egen triumfbue har de også. Dottet innimellom står mer moderne glassbygg og høybygg. Parken Stefan Cel Mare er oppkalt etter landets helt fra 1400-tallet som holdt stand mot tyrkerne, som mer enn gjerne ville innta området. Slikt blir det heltestatus og statuer av.

Chişinău er også kjent for sin vin. Vinen skal vi bli kjent med senere, i sovjettiden var de dyrebare dråpene herfra høyt skattet av partipampene på toppen.

Middag på tradisjonell restaurant i sentrum.

Dag 8

Moldova og landet som ikke eksisterer: Chişinău - Transnistria / Tiraspol - Chişinău

Frokost, lunsj og middag

Gjør klar for en dag der vi skal besøke et land som egentlig ingen anerkjenner. Transnistria – landet som ikke eksisterer. Men allikevel krysser vi «grensen». Hovedstaden her heter Tiraspol og er omtrent så stor som Drammen. Hele landet har rundt 500 000 innbyggere. De fleste er moldovere, resten er russere og ukrainere.

Transnistria er offisielt en del av Republikken Moldova men påberopte seg som en uavhengig stat og som en del av Sovjetunionen i 1990. Gatene har navn etter Lenin og Marx, hovedgaten heter 25. oktober. Datoen for revolusjonen i 1917 etter den tidens kalender, vel og merke. Det er ingen land som offisielt har godkjent Transnistria, men forholdet til Putin’s Russland er godt. Her betaler vi med russiske rubler og russiske soldater står for passkontrollen på den fiktive grensen mellom Moldova og Transnistria og vår lokale guide forteller om sitt syn på konflikten med Moldova. Vi besøker severdigheter som Bender og flaskemuseet og spiser lunsj underveis. Husk kontanter i euro eller USD om du tenker kjøpe noe, kortbetaling eksisterer ikke her....

Utflukten varer cirka sju timer og vi forventer å være tilbake på hotellet om ettermiddagen.

Resten av ettermiddagen og kvelden til fri disposisjon før vi har transport til det som mange hevder er verdens største vinkjeller. Den heter Cricova og ligger litt utenfor byen. Nå venter vinsmaking og avslutningsmiddag. En uke med ukjente, uvante, spennende og annerledes opplevelser nærmer seg slutten.

Fire land rikere, i hvert fall tre og et halvt!

Moldova transnistria tiraspol

Tilbake til Sovjet-tiden her

Dag 9

Chişinău - Oslo

Frokost

Tidlig frokost før transport til flyplassen utenfor Chişinău der reiseleder sier ha det bra til oss. Turkish Airlines har avreise om formiddagen, mellomlanding og flybytte er i Istanbul. Neste etappe går videre til Oslo Lufthavn der vi lander om ettermiddagen.

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo–Varna// Chisinau – Oslo med Turkish
 • 8 netter på gode hoteller. Frokost inkludert hver dag
 • 5 middager, 3 lunsjer
 • Alle utflukter og entreer iht. programmet.
 • All transport i følge programmet
 • Lokale guider i Varna, Transnistria og Chişinău
 • Reiseleder fra Carpe Diem (er ikke med på flyreisen hjem fra Chişinău flyplass)

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips