Bornholm

Bornholm - det er dejligt å være norsk i Danmark

30. juni 2022 / 5 dager / Pris fra 14.990,-

vakkert lite hus på Bornholm, Danmark, Rønne

Bo i Svaneke - Danmarks vakreste "købstad"

Vi introduserer en ny sjarmør vi ikke har hatt på lenge! Opplev denne nydelige øya ute i Østersjøen, hvor lyset er så spesielt at det har inspirert kunstnere i alle tider. På Bornholm leves livet stort sett i sakte takt i sjarmerende småbyer, blant frodige åkre og enger, tette skoger og kritthvite strender. Dette suppleres med tradisjonelle rundkirker, historiske røykehus (fisk) og en matscene som stadig er i utvikling og får velfortjent hyllest. Økologisk og kortreist mat er ikke noe nytt her, øya er synonymt med kvalitetsprodukter. Riktig så koselig kommer vi til å få det når vi skal tilbringe hele oppholdet på Siemsens Gård i det ytterst sjarmfulle Svaneke. Den lille byen som har æresbevisningen «Danmarks smukkeste købstad» å skilte med. Det blir garantert deilig å være på Carpe Diem-tur på Bornholm.

Øyas beliggenhet tilsier ikke ved første øyekast at den er dansk, men det er den. Med egen identitet og med innbyggere som gjerne karakteriseres som mer temperamentsfulle enn den vanlige dansken, er det ikke noen tro kopi og «mini-Danmark» som venter. Bornholm er seg selv og regnes som en solsikker skjønnhet.

Høydepunkter

 • Solsikkert, sommerfølelse og idyll – rett og slett!
 • Svaneke, kåret til «Danmarks smukkeste købstad», er deilig dansk med historiske vibrasjoner overalt fra husfasader til skilting
 • Siemsens Gård, atmosfære og sjarm så det holder med beliggenhet rett ved havnen
 • Bornholm er et matparadis og det er kortreist gourmetmat nærmest overalt
 • Vi lærer om tindved og besøker Bornholms eneste vingård!
Roser og busker utenfor hus med stoler og bord

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 30.06.2022

  Tilgjengelighet: Ledig

  Dager: 5

  Priser fra: 14.990,-

  Reiseleder: Anette Jernström

  Velg avgang

  Avreise fra Oslo Lufthavn

+13
+12

Program

4 frokoster, 2 lunsjer og 4 middager inkludert

Dag 1

Ankomst Bornholm

Middag

Vi flyr med SAS som har avgang om morgenen. En times tid senere lander vi i København der reiseleder Anette møter oss.

Men vi skal videre, til drømmeøya i Østersjøen. Hit kommer vi først med buss (deles med andre reisende) og så med ferge over til Bornholms største by, Rønne. Der venter egen buss på oss, før vi så ankommer nydelige Svaneke. Samlet regner vi en cirka tre timers transport fra København. Vi sjekker inn på stedet der vi skal bo i fire netter, Siemsens Gaard. Med beliggenhet rett ved havnen, oser denne velbevarte kjøpmannsgården av historie, godt i stil med Sveneke selv. En gang var gården av største betydning for øyas handelsvirksomhet med båter og skip som kom og dro fra fjern og nær. Med skikkelig sjel i veggene skal vi kose oss her!

Skjønne Svaneke fikk i 1975 Europarådets gullmedalje for enestående bybevaring. I 2013 var det «Danmarks smukkeste købstad» som ble byen til ære. Og det er ikke noe å si noe på: Bindingsverkshusene, nykalkede og hvite med sine røde tak er et vakkert og ærverdig syn. Bybildet er lette å forelske seg i, det er sikkert. Vegetasjonen rundt kan nesten kalles tropisk, med sine fiken- og morbærtrær. Feriestemning på sitt beste nå i juli.

Ettermiddagen er på egen hånd til litt avslapning eller hva du måtte ønske. Vi møtes til middag på hotellet og ønsker velkommen til Bornholm!

Les mer om Siemsens Gaard her på hotellets nettside

Bornholm

Siemsens Gaard

Dag 2

Bli kjent med Bornholms rene smaksunivers

Frokost, lunsj og middag

Vi lovet at det å være på Bornholm er ensbetydende med gode, rene smaker. I dag skal vi fråtse i de nære ting å bli imponerte av hva de får til. Etter frokost, vel og merke.

De aller fleste er vilt begeistret for pølser, men i dag skal vi ikke bruke tid på pølser i plast. Nå står først og fremst spekepølser på menyen. Laget med kunnskap og omhu. Vi tar turen til Hallegård, Danmarks kanskje beste pølsemaker. Alt lages for hånd, det brukes ingen fargestoffer eller nitrit. Her lages også lufttørkede skinker og pålegg. Smaksprøver blir servert.

Tindved (havtorn på dansk) har vært her i uminnelige tider. Det er til og med en av de første plantene vi kjenner til etter istiden. Oransje og flott! Proppfull av vitaminer kan den til og med vokse i ren sand. Hos Camilla og Mads besøker vi plantasjen der de odler disse plantene. Ofte lages det marmelade som smaker nydelig på bornholmsk ost og rugkiks (kjeks). De lager også juice, saft og øl der det sistnevnte kalles «Alltid sommer». Smaksprøver serveres her også.

Så Almindingen, en Danmarks største skoger. Skogen byr også på gamle borger og dype daler og navnet betyr rett og slett «allemannseie». Det vi skal spise til lunsj i dag er «kæmpetartelletter», en slags stor pai/terte som smaker kjempegodt!

Vingården Lille Gadegaard er neste stopp. Vinbonden Jesper tar oss vel i mot og forteller om livet som vinpioneer i Danmark. Vi smaker på tre av vinene de lager. Vinsmaking på Bornholm er kanskje ikke det første som faller en inn? Nettopp derfor blir det ekstra spesielt.

Tilbake i Svaneke og middag på hotellet.

Bornholm

Tindved kan brukes til så mangt

Dag 3

Bornholms høydepunkter

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost legger vi ut på tur for å se mer av Bornholms mange høydepunkter. Turen vil ta omtrent seks timer.

På en bratt klippe står de imponerende ruinene av middelalderfestningen Hammershus. Dette er Nord-Europas største borgruin og Bornholm desiderte mest besøkte severdighet. Man antar at borgen er fra slutten av 1200-tallet, noe som støttes av utgravninger og forskning fra 2015. En slik borg har selvsagt noen dramatiske øyeblikk gjennom en lang historie. En av dem omhandler Christian IVs datter, Leonora Christine og hennes mann. De ble sperret inne på Hammershus grunnet landsforræderi etter at øya ble befridd fra svenskene i 1658. De forsøkte å flykte, men det lyktes ikke. Ikke før i 1743 ble Hammershus gitt opp fra makthaverne, og ruinene ble fredet fra 1822.

Bornholm har fire rundkirker, og navnet forklarer utseendet. Med sine runde former, har de et tydelig og sjarmerende særpreg. Opprinnelig ble de bygget som en kombinasjon av kirke og forsvarsverk.

Dueodde er Bornholms mest berømte strand og det er det ikke noe å si noe på. Når det gjelder finkornet sand, stiller Dueodde først i køen. Sanden er rett og slett så fin at den har blitt benyttet til timeglass. Med det glassklare vannet som bare innbyr til bading om sommeren, er dette stranden å være på.

Som en øy med den beliggenheten Bornholm har, er det mye kyst. I dag skal vi konsentrere oss om nordkysten. På øya ligger grunnfjellet nært jordoverflaten og dette medfører flere høye, vakre og dramatiske klippepartier, spesielt her i nord.

Tvillingbyene Alling-Sandvig byr på både herlig natur, historiske bymiljøer og den helt naturlige gjestfriheten som er på disse kanter. Lunsjen blir på Allinge Røgeri som ligger helt nede ved klippene nesten midt i naturen. I dag er det en moderne virksomhet men de tar godt vare på de gamle verdiene. Her serverer de en stor fiskebuffet som byr på masser av fisk og sjømat. Skikkelig fersk, kortreist mat i vakre omgivelser! Byene Hasle, Hellig Peder og Teglkås er også på reiseruten.

Middag på hotellet.

Dag 4

Dag til egen disposisjon, matlagingskurs

Frokost og middag

Dagen i dag er til egen disposisjon og du kan bruke den til akkurat det du selv måtte ønske. Reiseleder hjelper til med å organisere eller foreslå. Svaneke er som skapt til å rusle rundt i, kanskje litt shopping står på programmet? Kanskje du vil sykle, ta en vandretur eller gå på museum?

Om ettermiddagen møtes vi og bussen tar oss til Gudhjem, en liten, koselig by med rundt 700 innbyggere. Det er dog ingen mangel på butikker, kafeer og restauranter nede ved havnen. Gallerier og museer er her også, og om sommeren skjer er det alltid et marked her i helgene der det selges diverse kunsthåndverk og varer som er produsert i nærheten. Vi rusler litt rundt i denne meget trivelige byen. Bokul er utsiktspunktet med flaggstangen, «hele» 48 moh.! Gråmyr er Gudhjems egen skog og Hestestenene er noen flotte bautasteiner som er reist på klippestien mellom Gudhjem og Rø.

Vi møtes i Gudhjem og nå skal vi selv samle ingredienser til middagen. Det vil si i form av urter og planter, ikke noe mer utfordrende enn som så… Madkulturhuset Gaarden er et unikt, kulinarisk møtested for Bornholms innbyggere og gjester. Det er et sted der identitet, sunnhet, livskvalitet, dannelse, regional matkultur og smaken av Bornholm møtes, sies det. Ikke verst! Vi skal inn på kjøkkenet og tilberede en forhåpentligvis herlig toretters meny med hovedrett og dessert. Med kyndig veiledning blir det bra – og vi nyter fruktene av arbeidet etterpå. Det er også inkludert drikke til maten og kaffe etterpå. Bussen går tilbake til Svaneke ved 21-tiden.

Bornholm

Gudhjem på Bornholm

Dag 5

Hjemreise

Frokost

Etter frokost er det på tide å starte på hjemreisen. Ved hjelp av buss og ferge kommer vi oss over til København og Kastrup der SAS har avgang om ettermiddagen. Etter en drøy time er vi tilbake og lander på Oslo Lufthavn.

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo – København t/r med SAS
 • 4 netter på hotell med frokost
 • 2 lunsjer
 • 4 middager
 • Alle utflukter og entreer iht. program
 • All transport ifølge program
 • Lokale guider
 • Reiseleder fra Carpe Diem (møter på København flyplass og er med helt til avreisen fra samme flyplass)

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips