Park Wörlitz

Borgferie i Tyskland

En annerledes Tysklandstur. Besøk i Wittenberg, Hainich, Mühlhausen, Memleben, Erfurt, Naumburg og mye mer!

Vi har falt for Tyskland. Rett og slett. Eleganse og estetikk i skjønn forening. Selve beviset på at det ikke er så lange veien til en annerledes verden av gode og varierte opplevelser. Så skal en ikke kimse av å overnatte i en skikkelig vaskeekte tysk borg heller. Restaurert, familiedrevet og med personlig vertskap som gjør alt for at vi skal trives. Burg Grossfurra i Thüringen er stedet vi skal både overnatte, kose oss og finne vår indre slottsherre eller -frue. Her er alle rommene unike og ulike, og her holder vi oss godt utenfor A4-konseptet.

Carpe Diem går ofte i bresjen for å finne noe som ikke alle andre har på programmet. Her føler vi at vi har truffet blink. Området er stappfullt av vakker og variert natur, hager, blomster, parker, vinranker og kortreist mat med skikkelige råvarer. Litt læring innenfor kokkefaget er lagt inn. Og hvorfor ikke gå under jorden for å bygge opp spenningen og kjenne på litt adrenalin? 700 meter ned og plutselig venter en båttur på en underjordisk sjø med et ekstremt saltinnhold. Akebrett er også en del av opplevelsen…For historieinteresserte er Tyskland virkelig tingen – jammen blir det ikke et besøk i Wittenberg også. Martin Luther og de 95 tesene er skolelærdom som kanskje trenger en oppfriskning?

Du vil ikke bli skuffet om du velger Tyskland som vertskap. Geografisk befinner vi oss midt i landet, og med et variert program skal det være noe som passer alle. Pluss for mye inkludert av både måltider og utflukter.

Velkommen med på en ganske så unik høsttur!

 

 

Avreiser & Bestilling

 • Avreise 07.10.2019
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 6 dager
 • Priser fra 17 940,-

Høydepunkter

 • Historiens sus blåser både ved slottet vårt, Burg Grossfurra, og i Wittingen med Luthers teser
 • Variasjon er ivaretatt, dagene fylles med litt av hvert
 • Bøkeskogen i Hainich med vandring over trekronene og på bakkenivå
 • Matlagingskurs med lokale råvarer er alltid kjekt å lære seg
 • Middelaldermedisin i Memleben
 • Vin, trikk og orgel i Naumburg
 • Flere parker og hager med blomster og praktbusker – både flotte og mer intime
 • Underjordiske aktiviteter (med blant annet saltsjø)
 • Trivelige Erfurt (flotte sightseeing- og shoppingmuligheter)
 • Mye inkludert av måltider, blant annet på lokalt bryggeri
 • Reiserute som nok er ukjent for mange
 • Dette er en tur med lokal «touch», med vår lokale kjentmann Yngve som viser sitt Tyskland

 

Dag 1

7. oktober - Oslo – Berlin- Wittenberg - innsjekk på borghotellet/slottet vårt

Vi flyr fra Oslo om morgenen med Norwegian, og lander på Berlin Schönefeld flyplass samme morgen. Her blir vi møtt og hentet på flyplassen av norske Yngve. Yngve bor forresten i Dresden, og blir med oss på hele turen som kjentmann sammen med vår egen reiseleder.

Etter en times tid kommer vi til Wittenberg. Her går vi en kort tur gjennom byens godt bevarte sentrum og får vite litt om Martin Luther. Vi avslutter spaserturen ved slottskirken, der reformatoren offentliggjorde sine 95 teser mot avlatshandel og annet uvesen som var på dagsordenen den gang.

Vi passer på å spise lunsj i Wittenberg før vi kjører til borghotellet vårt (drøye to timer) og sjekker inn. Vi gjør oss litt kjent og tar en liten time out, før vi tar den korte kjøreturen ned til Sondershausen. Vi innleder Tysklandsferien med en skikkelig middag. Tre retter venter på restauranten som holder til i byens slott. Flotte parker hører med til et slott, så vi benytter sjansen til å rusle gjennom denne før vi spiser vår første middag. Velkommen til Tyskland – alle ønskes et herlig opphold!
Så drar vi tilbake til borghotellet og går hvert til vårt inntil mer venter i dagene som kommer.

(-/L/M)

Martin Luthers Wittenberg
Dag 2

8. oktober - Hainich, kokkekurs og vandring i bøkeskog - Historie i Mühlhausen

Det er mye å oppdage og oppleve i området vi befinner oss i. I dag skal vi på utflukt med buss til nasjonalparken Hainich, som er en av Europas få gjenværende opprinnelige bøkeskoger. Men det blir også matlagingskurs og en liten byvandring.

Mens halve gruppa lager lunsj, kjører resten inn til den middelalderpregede byen Mühlhausen, som har et fint sentrum og en av Tysklands best bevarte bymurer. Vi går med lokal byguide og får blant annet se det flotte historiske rådhuset innvendig.

Så blir det spennende hva den første gruppa har laget til lunsj. Etter maten skal vi alle sammen ut på tretopp-tur (på «skywalk») over urskogen. Her nyter vi flott utsikt over bøketrær i høstfarger og lærer litt om flora og fauna i området. Vi går også en liten tur langs stier på bakken, så her er begge perspektiv ivaretatt.

De som ordnet lunsjen skal nå oppleve Mühlhausen og den andre halvparten skal lage middag. Felles samling på restauranten. Retur til borgen.

(F/L/M)

 

Burg Grossfurra, her bor vi hele oppholdet
Dag 3

9. oktober - Planter og historie i Memleben, orgelkonsert og trikketur med vin i Naumburg

Ikke si at denne turen har ensformig innhold – i dag venter enda mer. Først stopper vi i Memleben. Her får vi en omvisning gjennom den flotte klosterhagen og lærer blant annet om bruken av planter i middelalderens medisin. Spennende lærdom å ta med seg. Memleben er dessuten et av de viktigste stedene i tidlig tysk historie. Her døde keiser Otto den store, og utstillingen i klosteret forteller om hvordan man så på liv og død i Middelalderens Europa. Dette er en flott oase.

Så fortsetter vi gjennom landskap der det dyrkes masse deilig vin, til Naumburg. Her står en av Europas vakreste katedraler fra høymiddelalderen, og byen er veldig godt bevart. Naumburg har også et av Tysklands mest kjente og best bevarte orgler – innviet av selveste Johann Sebastian Bach. En halvtimes orgelkonsert blir det midt på dagen, før en kort byvandring og litt tid på egen hånd.
Naumburg kan også skilte med Tysklands eldste trikker, i tillegg til at byen er hovedstad i vinregionen Saale-Unstrut. Vi utnytter begge. Det blir trikketur – med vinsmaking ombord! Bussturen tilbake til basen vår legger vi gjennom den flotte Saale-dalen, hvor vi ser flere borger og borgruiner. Fotostopp underveis. Middag blir det i den koselige borgrestauranten i vår egen Grossfurra. Her står naturlige og lokale råvarer i sentrum og alt lages på «gamlemåten».

(F/-/M)

 

Dag 4

10. oktober - Kunst i Bad Frankenhausen, kulturminner i Erfurt

I dag venter utflukt til Erfurt via Bad Frankenhausen. Først opplever vi et fantastisk og skikkelig digert kunstverk: verdens største monumentalmaleri. Det er hele 14 x 123 meter! I 360 grader viser menneskenes forestillingsverden på 1500-tallet (reformasjonens tid). Dette er til å få både bakoversveis og hakeslepp av – garantert.

Buss videre til Erfurt, delstatshovedstaden i Thüringen. Vi begynner med en kort byvandring, der vi får se litt av hvert i det som er Tysklands største urbane kulturminnesone. Erfurt har i hvert fall et imponerende godt bevart sentrum. Og et kompakt shoppingområde i vakre omgivelser. Det blir først lunsj, så tips om hva man kan gjøre og se i Erfurt for tid på egen hånd.

Vi reiser tilbake til borgen der vi spiser middag om kvelden.

(F/L/M)

Koselige Erfurt
Dag 5

11. oktober - Opplevelser under jorden, tradisjonsbryggeriet Wippra, blomster i Sangerhausen

I dag skal vi gå under jorden. Første stopp i dag er nemlig Erlebnisbergwerk Sondershausen, like i nærheten. I «opplevelsesbergverket» tar vi oss nesten 700 meter ned under jorda, hvor det er 23 grader varmt hele året. Det blir tur rundt med el-lastebil, båttur på en ekstremt salt underjordisk sjø, anledning til å skli på «akebrett» ned en tunnel (for de som vil). Vi lærer dessuten litt om historien til dette som var en av Tysklands viktigste bergverksområder. Under 2. verdenskrig ble gruvegangene her brukt til våpenproduksjon.

Så bærer det til Sangerhausen, hvor vi koser oss med kaffe og kake på et trivelig konditori der tiden synes å ha stått stille siden 20-tallet. Fritid i den godt bevarte bykjernen. Etterpå kjøres vi opp til hageanlegget Europarosarium – dette er verdens største rosesamling. Tenk det! Parken er i oktober riktignok preget av en del andre blomster, men det er mange høstroser å oppleve. En flott hage!

Herfra kjører vi til det lille familiedrevne tradisjonsbryggeriet Wippra i landsbyen med samme navn. Her blir det omvisning, rikelig prøvesmaking og (rikelig) typisk tysk mat i de rustikke lokalene. Et veldig godt bevart, gammeldags og trivelig bryggeri. Retur til borgen.

(F/-/M)

 

Spennende opplevelser venter i den underjordiske sjøen
Dag 6

12. oktober - Park i Wörlitz og vakre omgivelser, hjemreise

Vi sjekker ut fra borgen ved 9-tiden etter frokost. Men vi er ikke helt ferdige med våre tyske opplevelser ennå. Første etappe går til park- og landskapsvernområdet Wörlitz. Dette er Kontinental-Europas eldste engelske park, en riktig fin setting hvor arkitektur og natur spiller godt sammen. Her bruker nyter vi stillheten og skjønnheten i parken og det omkringliggende området, som for øvrig er oppført på verdensarvlisten.

Det blir lunsj i Wörlitz før vi svipper bort til Oranienbaum, like i nærheten. I denne parken som ble grunnlagt av en nederlandsk adelsdame, finnes foruten et klassisk slott flere eksotiske bygninger i kinesisk stil. Her blir det kaffepause og tid på egen hånd før vi legger ut på siste etappe opp til flyplassen i Berlin. Her venter Norwegians direktefly som har avgang om kvelden. Ankomst Gardermoen samme kveld.

(F/L/-)

 

Park Wörlitz

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 17 940
(NB. Merk at alle rom er ulike av størrelse og utforming – de som bestiller først får dele de største rommene)
Tillegg for enkeltrom: kr 1 550 (NB. Vi har kun fem enkeltrom)

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo – Berlin – Oslo med Norwegian
Ved avreise fra andre flyplasser, ta kontakt for tilbud
Flyskatt og avgifter pr 22. november 2018
5 netter på borgen i valgt romkategori etter beskrivelse, rommene er ulike av størrelse og form
Frokost daglig
5 middager
4 lunsjer
Alle utflukter og entreer iht. programmet
Lokal norsk kjentmann
Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Måltider utover det som er nevnt over
Drikkevarer
Tips
Avreisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F=frokost, L= lunsj, M= middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. For at påmeldingen skal være bindende, må depositumet være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise- og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå på reisen. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

PASS OG VISUM
Pass må medbringes, da dette er den eneste godkjente form for identifikasjonsdokument. Det er den reisendes ansvar å sørge for at passet er gyldig på reisen, Carpe Diem er ikke erstatningsansvarlig for passasjerer som ikke har dette i orden.

VAKSINASJON
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege eller www.folkehelseinstituttet.no for nærmere informasjon og andre spørsmål angående helse på reise.

REISEVILKÅR
Reisevilkårene er grunnlag for både dine rettigheter som reisende og våre som arrangør. Alminnelige vilkår for pakkereiser og Carpe Diem reisebetingelser får du ved å kontakte oss eller ved å gå inn på www.carpe-diem.no.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem Singelreiser er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser