Khor Virap med Mount Ararat i bakgrunnen

Armenia – det vakre landet der Europa møter Asia

Velkommen med på en fantastisk reise til Armenia.

Vi byr på en ganske så spesiell og minnerik reise hvor vi garanterer masse lærdom, en ualminnelig vakker natur dottet med minst like vakre klostre og kirker, for ikke å glemme minnerike opplevelser sammen med lokalbefolkningen.

Som gjest i Armenia ønskes du varmt velkommen som en bror eller søster, en gjest regnes nemlig som en gave! Bedre utgangspunkt finnes vel ikke – og det er en av mange gode grunner til å bli med på tur. Landskapet er både dramatisk, variert og storslagent – kirkene og klostrene som sagt imponerende vakre og interessante. Landet ved foten av fjellet Ararat blomstrer av frukt og vinranker – visste du at armenerne var av verdens første vinprodusenter? Maten inspireres av tilknytningen til Silkeveien – både krydder og lange tradisjoner preger kjøkkenet som alltid byr på velsmakende retter. Folket selv er stolte og sterke og ser fremover etter en mørk fortid. Som nordmenn har vi en spesiell plass i armenernes hjerter. Fridtjof Nansen reddet titusenvis fra den sikre død etter folkemordet da han utstedte Nansenpassene.

Som en liten kuriositet – verdens kanskje mest kjente familie med armenske aner heter jo Kardashian. Det er lenge siden forfedrene til Kourtney, Kim, Khloe & co forlot landet og etablerte seg i USA, men det er ingen tvil hvorfra de har sin opprinnelse. Og har du ikke hørt om disse jentene, anbefales et kjapt søk på nettet – selv om dette på ingen måte har noe med reiseopplevelsene våre å gjøre. Det viser bare mangfoldet og at armenere har slått rot i Europa og USA. Årsaken bak dette er så alvorlig som det kan bli, noe vi skal både se og lære underveis. Men dette er slett ikke en mørk tur der det kun er fokus på fortiden – la Armenia komme under huden på deg og du vil ikke angre.

 

 

 • Høstferie!

Avreiser & Bestilling

 • Avreise 25.09.2020
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 9 dager
 • Priser fra 17 680,-
 • Bestill nå

Høydepunkter

 • Bli med til et ukjent og meget vakkert land i skjæringspunktet mellom Europa og Asia
 • Turen går i høstferien:)
 • Menneskene, historien og kulturen – du kommer til å lære usedvanlig mye på turen
 • Besøk et land med en tragisk historie, men som hele tiden ser fremover
 • Enormt gjestfritt og du føler deg umiddelbart velkommen
 • «Hjemme hos»-måltid, den hyggeligste måten å spise på – noe du alltid vil huske
 • Historie, kultur, kirker og klostre som er helt unike
 • Mange gode opplevelser – lavashbaking, smaking av lokale, sterke dråper…for å nevne noe
 • Godt reisefølge og selskap er alltid inkludert på Carpe Diems reiser 🙂
 • Armenia kvinner
 • Noravank kloster Armenia
 • Noravank kloster Armenia
 • Armenia kvinner
 • Armenia bake lavash Garni
 • Armenia bake lavash
 • Armenia mennesker
 • Geghard kloster Armenia
 • Armenia Garni tempel
 • Armenia Kaukasus
 • Geghard kloster Armenia
 • Geghard kloster Armenia
 • Tsitsernakaberd Jerevan Armenia Genocide memorial
 • Tsitsernakaberd Jerevan Armenia Genocide memorial
 • Mount Ararat Jerevan Armenia
 • Jerevan Armenia
 • Jerevan Armenia vernissage marked
 • Noravank kloster Armenia
 • Armenia Garni tempel
Dag 1

25. september - Avreise og ankomst

Vi flyr med Aeroflot med avreise fra Oslo Lufthavn om kvelden. Etter mellomlanding og flybytte i Moskva, lander vi i Armenias hovedstad Jerevan tidlig om morgenen 26. september, lokal tid.

(-/-/-)

Jerevan, Mt Ararat i bakgrunnen
Dag 2

26. september - Ankomst Jerevan, bli kjent med byen

Vi lander tidlig om morgenen, lokal tid, og får transport til hotellet i Jerevan der vi går til ro. Frokost er tilgjengelig for den som ønsker en matbit.

Etter en rolig morgen/formiddag rusler vi ut. I helgene åpner det seg en fargesprakende verden da lokale kunstnere stiller ut sine verk på det store utendørsmarkedet i Jerevan. Her er det et variert utvalg i trearbeid, tradisjonelle tepper, bøker, smykker og krimskrams. Alltid gøy å se.

Jerevan ble grunnlagt allerede i 782 f. Kr. som en utpost for urarturiket. Kongen bygde festningen der elven vannet slettene ved foten av Araratfjellet. Flere viktige handelsruter krysset hverandre her, før den på 1800-tallet ble annektert av russerne. Nå begynte tilnærmingen til en europeisk storby, en utvikling som fortsatte under Stalin.

I dag har Jerevan en drøy million innbyggere, en moderne by med fin balanse mellom det urbane, historien og de gamle røttene. Til tross for den sovjetiske byplanleggingen, er det noe italiensk over den. Her er mange utekafeer under trærne, langs brede bulevarder. Araratfjellet troner majestetisk i bakgrunnen.

Etterpå går vi ut og spiser deilig mat på en lokal restaurant og setter tonen for turen.

(F/-/M)

Kanskje møter vi disse blide karene på markedet?
Dag 3

27. september - Jerevan, det gamle og det nye

Armenerne kan absolutt kalles et ”bokens folk”, og en unik samling antikke manuskripter oppbevares i Matenadaranmuseet. Det ligger ved enden av en av byens mange avenyer, og her bevares mer enn 17.000 armenske manuskripter og 100.000 dokumenter fra middelalder til moderne tid. Noen av dem stilles ut. Matenadaran fikk et nytt hjem i 2012, da Jerevan ble utnevnt til internasjonal bokhovedstad av UNESCO.

Vi skal besøke Tsitsernakaberd – Armenias minnesmerke over folkemordet: Et beksvart kapittel i den armenske historien er dokumentert i museet som åpnet i 1995. Her minnes man massakrene i 1896 og 1909 samt deportasjonene og massemordene i 1915, med en evigbrennende flamme. Folkemordene i 1915-16 er en brannfakkel i internasjonal politikk og anerkjennes ikke politisk per definisjon av mange stater, selv om det historisk sett er dokumentert. Vår egen Nansen engasjerte seg sterkt etter 1. verdenskrig og ble i 1920 Folkeforbundets første høykommisær for flyktninger. Han skapte Nansenpassene for statsløse flyktninger og hjalp blant annet armenske flyktninger som hadde blitt fordrevet. Nobels Fredspris hadde han æren av å motta i 1922 og den dag i dag vet så godt som alle i Armenia hvem Nansen og Norge er, og verdsetter den innsatsen som ble gjort av ildsjeler.

Etter et mørkt, men viktig besøk, fortsetter byrundturen med Victory Park, kjent for statuen av «Mor Armenia». Alle byer med respekt for seg selv har et operahus, og i Jerevan står statuen av landets kjente komponist, Aram Khcachatourian utenfor. Operabygningen i byen ble designet av den armenske arkitekten Tamanian, og hadde sin offisielle åpning i 1933. I tillegg blir det besøk på Republikkplassen kantet av byens offentlige bygninger samt Kaskaden, som bugner av blomster og fontener, og som har en moderne skulpturhage.

Reiseleder organiserer middag for den som ønsker å være med.

(F/L/-)

Tsitsernakaberd Jerevan, Genocide memorial
Dag 4

28. september- Garni, lavash og Geghardklosteret

Dagen er viet litt arkeologi der vi besøker Garni, et i stor grad gjenreist hellenistisk tempel etter et jordskjelv i 1679. Templet er oppført til ære for solguden Helios og er det eneste som er igjen fra denne perioden. Etter at Armenia lot seg kristne, overtok kongefamilien stedet som sommerresidens. Templet lå på en høyde som et akropolis, og murene ble bestyrket med 14 tårn.

I Garni skal vi også på et interessant landsbybesøk for å fornemme litt mer av hvordan de lever og bor her i området, vi besøker Sergeys hus. Vi deltar også på tradisjonell brødbaking av lavash, et armensk flatbrød/lefse som det selvsagt smakes på når det er ferdigbakt.

Geghardklosteret har fått navn etter den lansen som en romersk soldat stakk i Jesu side mens han hang på korset. Lansen ble oppbevart her i Geghard i generasjoner før den ble flyttet til Echmiadzin. Geghard oversettes også med «spyd».

Som motsats til det kulturelle i dag, blir det også en vinsmaking der vi spiser lunsj før vi drar tilbake til Jerevan. Felles middag.

(F/L/M)

Geghardklosteret er omgitt av vakker natur
Dag 5

29. september - Sevan og Dilijan, Armenias "Sveits"

I dag sjekker vi ut av hotellet i Jerevan for å begi oss videre mot Dilijan.

Vi skal besøke en naturlig skjønnhet: Den blå, vakre Sevansjøen. Sjøen ligger om lag 1900 meter over havet og bildet vi ser, sender tankene til Sveits. Sovjeterne senket faktisk overflaten 20 meter da de utnyttet vannet til et kraftverk, og dette avdekket gamle festninger, hus og andre funn fra tidligere tider. Senere er vannstanden hevet litt, noe som gir renere vann og mer fisk. Her er mange monumenter, med Sevanklosteret på toppen av en høyde som det fremste. Hvilken utsikt!

Klosteret Haghartsin ligger 18 kilometer nord for Dilijan, ved elven. Det ligger i nydelige omgivelser omringet av tett skog. Som et lite stykke eventyrslott fra middelalderen, har det nok av historie i seg. Her ser vi et av de fremste eksemplene på middelalderarkitektur i landet. Hovedkirken St. Astvatsin samt St. Stepanos ble begge bygget på 1200-tallet,

Dilijan er en naturskjønn, liten by som er et koselig sted å være. Det er mye atmosfære i trehusene her, mye kunst og håndverk som gir seg til syne i «kunstgaten» Sharambeyan. Vi benytter oss av muligheten til å få inn noen skikkelig lokale opplevelser når vi skal spise middag hjemme hos en lokal familie.

(F/L/M)

Sevansjøen, Armenias vakre innsjø
Dag 6

30. september - Dilijan - Jerevan med besøk i Gyumri

Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og forlater Dilijan. Nå går turen nordvestover i landet – gjennom det flotte fjellandskapet Pambak. Vårt reisemål i dag er Armenias nest største by Gyumri. Byen har hatt mange navn, som Kumayri, Alexandrapol og ikke minst Leninakan, som noen kanskje husker fra det ødeleggende jordskjelvet i 1988. Byen har fullt fokus på fremtiden, og er hjemstedet til mange talentfulle armenske malere, poeter og musikere. Dilijan er også berømt for sitt store utvalg av museer, gallerier, kunstsentre og kirker. Museer er det også her. Vi skal besøke museet Dzitoghyan som forteller oss om byens historie – og vi benytter sjansen til å rusle litt rundt i byen. Det er på den måten vi får med oss atmosfæren. Som en kuriositet kan vi nevne at byboerne her i Gyumri sies å ha den beste sansen for humor i hele landet – det skal man ikke kimse av.

Vi tar turen innom Family Care Foundation for å lære litt om denne organisasjonens ulike humanitære prosjekter. Det blir også tid til å besøke stedets egne keramikkverksted.

Lunsjen i dag blir på en av byens kjente fiskerestauranter, før vi kjører tilbake til Jerevan og har middag på hotellet.

(F/L/M)

Skikkelig koselig i gamlebyen i Gyumri
Dag 7

1. oktober - Khor Virap og Noravank, vinsmaking i mellom

En knapp times kjøring fra Jerevan, ligger Khor Virap på en høyde over Arakselven ved foten av Araratfjellet og er et yndet fotomotiv. Kirken er et viktig pilegrimssted den dag i dag. Vi fortsetter mot ville fjellandskap med fosser, grotter og flora. Få druetyper trives i dette noe ekstreme klimaet, men arenidruen trives og produserer gjerne edle dråper. Vi besøker landsbyen Areni med en vinfabrikk som gjerne byr på en smak (les mer om landets vintradisjoner i artikkel under).

Like i nærheten ligger klosteret Noravank, et av de aller flotteste monumentene i landet. Med uslåelig beliggenhet der det nærmest henger over elvens ravine, omgitt av barske fjellformasjoner.

Les mer om Armenias vintradisjon i artikkel fra Dagens Næringsliv

(F/L/-)

 

Noravank-klosteret
Dag 8

2. oktober - Kunstmuseum, tepper, brandy og GUM-marked

Dagen i dag står i det lokale håndverket og kunstens tegn, i tillegg til besøk på det lokale frukt- og grønnsaksmarkedet GUM. Vi begynner med å besøke byens kunstmuseum som åpnet allerede på 1970-tallet. Her er verker fra lokale kunstnere i godt samspill med internasjonale.

På disse kanter er det en lang tradisjon med det å knyte fantastiske tepper, med historie og lokale innslag vevet inn i de vakre fargene og mønsterne. Turen i dag går til Megerian, en teppefabrikk, der vi skal boltre oss blant historie, solid håndverk, farging av garn, strikking og alt som hører med til håndarbeid. Etterpå venter fabrikkens museum som viser stolt opp tepper med intrikate mønstre som er godt over 400 år gamle.

Som en god avslutning på en variert dag, besøker vi et brenneri og får lære om brandyproduksjonen, med smaksprøver. Brandyen er brent på saft av hvite druer fra Araratdalen sammen med rent kildevann. Historien sier at Winston Churchill så til de grader fikk smaken på armensk brandy da han skålte med Stalin under Yalta-konferansen i 1945, at han bestilte flere kasser hvert år.

Felles middag om kvelden.

(F/L/M)

Armensk brandy
Dag 9

3. oktober - Echimiadzin og hjemreise

I dag er det tid for hjemreise, men vi skal få med oss enda mer først. Utsjekk, frokost og så av gårde. Det er historie overalt i dette landet, nå skal vi se enda mer. Vi kjører noen kilometer utenfor Jerevan og besøker Echmiadzin (katedralen er nå stengt for renovering, men vi ser alt utenfra).

Dette var base for armenernes «Catholicos», patriarken for alle armenske kristne. Echmiadzin var også hovedstad i Armenia i perioden 180 til 340. På denne tid så St. Gregor Opplyseren en lysstråle falle til jorden, et signal til å bygge en kirke, Armenias første moderkirke, nettopp her, på tuftene av et gammelt hedensk tempel. Blant kirkens relikvier er lansen som en romersk soldat stakk i Jesu side da han var korsfestet. Et monument utenfor kirken markerer at pave Johannes Paul II feiret den hellige messe her under et besøk i 2001.

Så smaker det med en lett lunsj før ferden går ut mot flyplassen. Aeroflot flyr oss først til Moskva med avgang om ettermiddagen. Etter flybytte og mellomlanding lander vi på Oslo Lufthavn om kvelden.

(F/L/-)

Kunst ved kaskaden i Jerevan

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 17 680
Tillegg for enkeltrom: kr 2 440

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo–Jerevan tur/retur med Aeroflot
OBS – Aeroflot har ingen avtale med verken SAS eller Norwegian om gjennomgående tilslutningsbilletter. På denne reisen kan vi derfor dessverre ikke tilby tilslutningsbilletter gjennom Carpe Diem.
8 netter på mellomklassehoteller. Frokost inkludert hver dag
5 middager, 7 lunsjer.
Alle utflukter og entreer iht. programmet.
All transport i følge programmet
Lokale guider
Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Måltider utover de som er nevnt over
Drikkevarer
Tips
Avreisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F=frokost, L= lunsj, M= middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise – og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå før og under reisens gang. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert
beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

PASS OG VISUM
Norske statsborgere trenger ikke visum til Armenia – ei heller til Russland når man kun er i transitt. Passet må være gyldig minst 6 mnd etter utreise.  Carpe Diem er ikke erstatningsansvarlige for passasjerer som ikke har pass/visum i orden i henhold til gjeldende innreisebestemmelser.

VAKSINER
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege eller www.fhi.no (Folkehelseinstituttet) for nærmere informasjon og andre spørsmål angående helse på reise.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem Singelreiser er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser