Albania – fortsatt en hemmelighet

Albania – fortsatt en hemmelighet

11. april 2022 / 9 dager / Pris fra 15.990,-

Scene med Kruja-slottet i nærheten av Tirana i Albania

Velkommen til Tirana, Kruja, Durres, Berat og Pogradec!

Albania kan fortsatt kalles en av Europas aller siste hemmeligheter, selv om det er mange år siden landet var et hermetisk lukket og mystisk land. Forvent et sammensurium av stilarter, grå østblokk, men med mange kontrastrike fargeklatter. Der pusten fra et regime, som holdt befolkningen i et jerngrep, alltid er tilstede. Dagens albanere ser optimistisk fremover og drømmer om en bedre fremtid. Fortidens mørke hemmeligheter skyves frem i lyset for besøkende. Åpenhet er normen nå – for oss er dette sterkt å oppleve. Fortsatt ligger landet i startgropa når det gjelder turisme, selv om kystområdene er blitt svært populære på sommerstid.

Albania byr på ekte saker der tiden ser ut til å ha stått stille. Vi setter selvsagt fokus på det lokale og genuine, samtidig som vi besøker historiske og kjente steder som imponerer. Som Berat, «byen med de tusen vinduer». Hovedstaden Tirana er på full fart fremover, men ikke vent en polert by med europeisk standard. Egenartet, derimot, det er den til gangs. Museet Bunk'Art ligger i en tidligere atombunker… Hovedstaden byr på en salig blanding av det meste, og uttrykket blir skikkelig spennende.

Sjarm og gjestfrihet er det nok av! Møtene med mennesker er alltid det som sitter igjen fra en reise. Her får vi historier rett fra levra og rett fra en som har opplevd landets mørke og tunge fortid. Sterkt. Naturopplevelser er det heller ingen mangel på i Albania. Det viser Pogradec oss. Ved bredden av den ytterst vakre Ohridsjøen ligger denne lille perlen som deles med Nord-Makedonia. Stranden er trekkplaster om sommeren og de små fargerike strandhusene pynter fint opp.

Har du en forkjærlighet for reisemål som ikke er helt A4? Det har vi – da er Albania tingen!

Høydepunkter

 • Tirana er både ung og gammel, slitt og kul på en gang
 • Fortidens historier er sterke, men nødvendige å få
 • Bunk'Art, atombunker møter museum møter kunst
 • En meget gjestfri lokalbefolkning!
 • Opplev både storby, landsby, natur og Unesco-vernede steder
 • Berat, der innbyggerne bor som de har gjort i århundrer
Bergvegg og vindu

Avganger

Avganger og priser

 • Avreise: 11.04.2022

  Tilgjengelighet: Ledig

  Dager: 9

  Priser fra: 15.990,-

  Reiseleder: Sonja Kotur Lovrekovic

  Velg avgang

  Avreise fra Oslo Lufthavn

+31
+30

Program

7 frokoster, 6 lunsjer og 7 middager inkludert

Dag 1

Avreise Norge og ankomst Tirana

Vi flyr med Austrian fra Oslo på ettermiddagen, mellomlanding og flybytte i Wien. Vi ankommer Tirana sent på kvelden og busser rett til hotellet for å lade batteriene til morgendagens opplevelser.

Dag 2

Tirana med Bunk´Art og bektashi og opp i høyden

Frokost, lunsj og middag

Etter en god natts søvn er vi klare for å bli kjent med en av Europas mest dynamiske hovedsteder og som er i desidert raskest endring. Tirana anses for å være Albanias politiske, økonomiske og kulturelle sentrum. Tirana ble i sin tid grunnlagt av ottomanerne, men slik vi ser den i dag, ble den anlagt av italienerne på 1920-tallet, etter datidens idealer. Turen til fots gjennom Tiranas gater vil gi deg et spennende innblikk i livet før og nå. Her er det fargerike bygninger, «gjemte» statuer av Sovjetunionens ledere, Nasjonalmuseet og klokketårnet – statuen av Skanderbeg til hest, Albanias største helt, plassert i hjertet av hovedstaden.

Vi kommer til å høre mer om bektashi i dag, noe som kanskje ikke er så kjent for de fleste. I Albania finner vi både muslimer, katolikker og ortodokse i tillegg til spesielle retninger som for eksempel bektashi. Dette er en islamsk sekt som har mange følgere og som er veldig tolerante overfor andre religioner. De ber ikke i moskeer, men i egne templer som kalles tekkes. Joda, Albania har mange sider å vise frem.

Det er mange bunkerser i Albania og hvorfor ikke gjøre museum ut av det? Bunk'Art er en tidligere atombunker som nå kan besøkes av alle. Dette er virkelig en annen måte å se Albanias historie på, i kommunismens ånd. Og kunst. Det er unektelig en mørk fortid som åpner seg. Navnet på de tusener av mennesker som ble henrettet og de titusener som ble fengslet. For ikke å glemme de som ble sendt i isolerte interneringleire. Et stykke Nord-Korea i Europa, og det er ikke så lenge siden.

Etter dette skal vi opp i høyden. Vi krysser fingrene for at vær og vind er på vår side slik at turen opp til Dajti-fjellet med den nesten fem kilometer lange gondolbanen blir en panoramisk opplevelse. Her ser du hele Tirana og områdene rundt dersom du retter blikket mot byen, men om du kikker ned vil du få med deg et fargerikt hverdagsliv i en mer og mer spredt bebyggelse desto lenger opp i fjellsiden du kommer. Spredte bunkere ligger dottet rundt – og det er også mulig at vi får se gjetere med sine saueflokker. Etter å ha tilbakelagt nesten fem kilometer med en gjennomsnittlig stigning på 19% når vi endestasjonen (toppen på fjellet er 1613 moh, mens kabalbanen ikke går helt frem til det høyeste punktet). Vi nyter utsikten (om værgudene er med oss). Lunsj smaker bra uansett vær!

Vel nede på landjorda rusler vi tilbake til byen og ser klokketårnet, Ethem Bey-moskeen, Scanderbeg-torget og offentlige bygninger. «Blloku» er området der hvor eliten og partipampene hadde sine villaer under diktaturet, her hadde «vanlige» albanere ingen adgang. I dag finner vi designerbarer og klubber her. En voldsom kontrast til det tidligere livet som utspilte seg her. Det setter ting i perspektiv.

Vi møtes om kvelden til middag. Denne blir litt utenfor Tirana på en økologisk gård der de dyrker alt av råvarer selv.

Landlig landskap med Tirana, Albania i bakgrunnen

Dag 3

Tirana

Frokost, lunsj og middag

I dag får du morgenen på egenhånd i Tirana. Reiseleder bistår med forslag til aktiviteter før vi møtes til lunsj på en lokal restaurant.

Etter lunsj stikker vi innom en helt spesiell kafe/bar for å ta en forfriskning. Komiteti Kafe har drinker som er laget av lokale familier og som selges her i baren. Samtidig er det et slags museum over kommunismens dager i form av interiør. Et populært og spesielt sted. Før middag møter vi Fatos Tarifa som skal fortelle oss mer om livet i Albania. Om regimet som var, hvordan det er å leve her i dag og hvordan han ser på fremtiden. Du har sikkert spørsmål og det er bare å stille dem. Det er slike møter som lærer oss mye!

I kveld spiser vi middag på en tradisjonell restaurant. Det albanske kjøkken er forresten en herlig blanding av tradisjonsrik husmannskost fra Balkan og middelhavskost, men med forholdsvis store regionale forskjeller.

Albania er et fjellrikt land på Balkan

Byen Kruja i Albania

Dag 4

Tirana - Kruja - Tirana med vinsmaking

Frokost, lunsj og middag

Etter frokost kjører vi til Kruja, en liten by i åsene utenfor Tirana. Størrelsen til tross, Kruja er full av historie.

Festningen i Kruja var base for motstanden mot den ottomanske invasjonen på 1400-tallet, ledet av Albanias nasjonalhelt, Gjergi Katrioti, kjent som Skanderbeg. Festningen har et museum viet historien om hans kamper mot tyrkerne, og her er et umerket lite etnografisk museum samt en gammel basar som vi rusler gjennom. Her tar vi et stort steg tilbake i tid; langs den gamle brosteinbelagte gaten ligger de gamle kmarkedsbodene tett i tett. Håndverkerne lager produktene sine mens vi tusler forbi. På tide med litt mat og felles lunsj, nå besøker vi et gammelt, tradisjonelt hus der vi setter oss til bords.

På veien tilbake til Tirana stopper vi for å bli nærmere kjent med de albanske vinene. Her skal vi få smake på vin av fremmede druesorter. Shesh sies å være Cabernet-druens bestefar, uansett blir det nok et nytt bekjentskap?

Vel tilbake i Tirana setter vi kursen mot Pazari I Ri. Her er tradisjonelle handelsområder fått en oppgradering, vi befinner oss i de eldste delene av hovedstaden.

Middagen i kveld blir i et gammelt hus som er gjort om til restaurant.

Dag 5

Tirana - Peza - Durres

Frokost, lunsj og middag

Vi sjekker ut fra hotellet og skal videre på tur! Vi setter oss i 4×4 biler og turen går langs gamleveien, havnebyen Durres er målet. Vær obs på humpete vei, men det er en del av opplevelsen. Albania før og nå!

Et lite stopp i landsbyen Peza passer godt underveis. Det var nemlig her hovedkvarteret til motstandsbevegelsen holdt til under den andre verdenskrig. Albania ble okkupert av tyskerne mellom 1943 og 44. Her spiser vi lunsj, i det huset der Myslym Peza, en av lederne av motstandsbevegelsen, bodde.

Fremme i Durres sjekker vi inn og får ettermiddagen på egenhånd. Kanskje er det varmt nok i været til et bad på stranda? Om ikke er det store muligheter for shopping. Det romerske amfiteateret fra ca 100 e.Kr. ble frem til rundt år 400 brukt til forskjellige type forestillinger og er det største amfiteateret bygget på Balkan med en kapasitet på 20 000 mennesker. Det ble oppdaget først i 1966 og er i dag byens største turistattraksjon og verdt et besøk.

Vi møtes til middag og show på restaurant i Durres.

Flyfoto av festningen i Berat. Hvite hus med brune tak omkranset av en bymur og trær på toppen av en ås med et fjell og en elv i bakgrunnen.

Berat festning

Dag 6

Durres - Berat med lokalt besøk

Frokost, lunsj og middag

Vi forlater Durres og kjører cirka 1,5 timer til en helt spesiell by. Berat. Bevis på dette er at den er på UNESCOs verdensarvliste.

Byen nytes aller best ved solnedgang fra stenbroen, da den gamle bebyggelsen får et gyllent skjær som virkelig skaper magisk stemning. Uavhengig av tid på døgnet er det mye å hvile øynene på. De hvite, ottomanske husene klatrer oppover fjellsiden mot festningen og gjør sitt til at byen kalles «byen med de tusen vinduer».

Vi må se mer av den. Ikke minst slottet. Førstnevnte er ganske så unikt for her bor folk fortsatt innenfor slottsmurene i sine tradisjonelle hus – slik deres forfedre har gjort det i uminnelige tider. En gang var her 40 kirker, i dag gjenstår 7. En av dem er omgjort til Onufri-museet. Navnet kommer fra en albansk kunstner som malte helgenbilder i både Hellas og Albania.

Vi spiser lunsj på en tradisjonell restaurant inne i slottet.

Videre ned i det tradisjonelle, muslimske kvarteret. Til ettertanke om både toleranse for ulike religioner og det å leve side om side. Her er tre store moskeer og alle har sin unike design og historie. Vi kommer på besøk til en av familiene som bor her og blir sikkert invitert på kaffe og raki. Gjestfrihet er viktig, og det er spennende for oss å komme inn.

Om kvelden møtes vi til felles middag. Vi tar turen utenfor Berat. Den lille landsbyen Roshnik har en familiedrevet restaurant vi veldig gjerne besøker. De setter sin ære i å servere sine gjester organisk mat og de driver også en vingård. Rustikt og hjemmelaget, men godt håndverk, er stikkordene på disse kanter. Vi overnatter i Berat.

Historisk by Berat i Albania, verdensarvsted av UNESCO

Berat er spesiell og iøyenfallende

Dag 7

Berat - Pogradec ved Ohridsjøen og lokale forhold

Frokost, lunsj og middag

I dag sjekker vi ut og skal videre på nye eventyr. Nå venter Pogradec og det tar cirka tre timer i buss.

På disse kanter er det vakker natur og ikke minst Ohridsjøen som er trekkplastre. Drilon Park har plenty av grønnfarger å vise frem, frodig og naturskjønn som den er. Vila Art var tidligere sommervillaen til Hoxha der han pleide å fiske. Vi rusler gjennom parken, før vi fortsetter til den lille landsbyen Tushemisht. Her møter vi noen av fiskerne som forteller om hvordan de lever. Lunsjen spiser vi også her.

Ettermiddagen er til egen disposisjon tilbake i Pogradec, her er det ikke så store forhold. Lei sykkel, rusle rundt eller besøk et lokalt galleri. Livet her er i stor kontrast til Tirana.

Ohridsjøen er forresten en av de eldste og dypeste i Europa og deles, som nevnt, med Nord-Makedonia. Den andre siden har hatt Unesco som beskytter siden 1979. Foreløpig gjelder ikke dette den albanske siden, men det er snakk om å legge til denne også. Jo flere besøkende som kommer, jo mer behov for å verne. Og sjøen er unektelig vakker og verneverdig.

Felles middag om kvelden.

via Egnatia i Albania, en gammel romersk brosteinsbelagt vei med to damer som vandrer og fjell i bakgrunnen

Via Egnatia, Albania

Dag 8

Pogradec, Lin - vi nyter mer av naturen før Tirana

Frokost og middag

Vi sjekker ut og vender nesen mot Lin, der vi rusler gjennom gatene og fornemmer stemningen i denne lille landsbyen. På andre siden av den klare Ohridsjøen ser vi helt til Nord Makedonia. På vei videre til Elbasan gjør vi et stopp ved Via Egnatia. Denne 1120 km lange og seks meter brede steinlagte veien ble bygget av romerne på 100-tallet og forbandt Roma og Konstantinopel.

Lunsj er ikke inkludert i dag, men vi stopper slik at det er mulig å kjøpe seg individuelt. Bussturen tar cirka 2,5 timer, men med stopp, beregner vi å være tilbake i hovedstaden om ettermiddagen. Siste kvelden med «gjengen» blir markert med en hyggelig avskjedsmiddag i Tirana.

Dekket bord med hvit duk og gule stoler langs hvitt gjerde i solveggen, forskjellige albanske matretter servert på bordeet med vinkaraffel

Middag på restaurant

Dag 9

Hjemreise

Så skal vi nordover igjen, etter en spennende og lærerik reise i en, for mange, ukjent del av Europa.

Lufthansa har avgang grytidlig om morgenen og det blir mellomlanding og flybytte i Frankfurt. Ankomst Oslo Lufthavn midt på dagen.

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo–Tirana t/r med Austrian Airlines og Lufthansa
 • 8 netter på mellomklasse og turistklassehoteller. Frokost inkludert hver dag
 • 7 middager, 7 lunsjer
 • Alle utflukter og entreer iht. programmet.
 • All transport i følge programmet
 • Lokale guider
 • Reiseleder fra Carpe Diem som møter på flyplassen i Tirana

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips