Albania – Europas siste urørte hemmelighet

Albania er åpent: Velkommen til Tirana, Llogara, Butrint, Gjirokastra, Saranda og Berat!

Albania kan med rette kalles Europas aller siste hemmelighet, selv om det er mange år siden landet var et hermetisk lukket og mystisk land. Forvent et sammensurium av stilarter, grå østblokk, men med mange kontrastrike fargeklatter. Der pusten fra et regime, som holdt befolkningen i et jerngrep, alltid er tilstede. Dagens albanere ser optimistisk fremover og drømmer om en bedre fremtid. Fortidens mørke hemmeligheter skyves frem i lyset for besøkende. Åpenhet er normen nå – for oss er dette sterkt å oppleve. Fortsatt ligger landet i startgropa når det gjelder turisme.

Albania byr på ekte saker der tiden ser ut til å ha stått stille. Vi setter selvsagt fokus på det lokale og genuine, samtidig som vi besøker historiske og kjente steder som imponerer. Som Butrint, Gjirokastra og Berat. Hovedstaden Tirana er på full fart fremover, men ikke vent en polert by med europeisk standard. Egenartet, derimot, det er den til gangs. Museet Bunk`Art ligger i en tidligere atombunker… Hovedstaden byr på en salig blanding av det meste, og uttrykket blir skikkelig spennende. Sjarm og gjestfrihet er det nok av!

Albania er også et land av fjell og mektig natur, der noen områder er veldig isolerte. Utenfor allfarvei drar vi ikke denne gangen. Men vi besøker nasjonalparken Llogara og får en liten smakebit av hvor storslått det kan være. Som kontrast, blir vi også kjent med rivieraen, strendene og Saranda. Dette er ikke uoppdaget land, her har charterturismen slått rot. Ikke på denne tiden av året.

Vi tar et dypdykk i arkitektur og spesielle byggemønstre i Gjirokastra, der husene er bygget på hverandre, over hverandre. Her besøker vi en lokal familie og får se hvordan de lever. Oldtidsbyen Butrint er også en perle vi gjerne tar med oss. Berat, «byen med de tusen vinduer» blir vi også kjent med.

Har du en forkjærlighet for reisemål som ikke er helt A4? Det har vi – da er Albania tingen!

Følg med for ny dato: https://www.carpe-diem.no/reiseoversikt/

 

 

 

 

Avreiser & Bestilling

Ingen tilgjengelige avreiser

Høydepunkter

 • Velkomstdrink på Komiteti Kafe setter tonen
 • Tirana er både ung og gammel, slitt og kul på en gang
 • Fortidens historier er sterke men nødvendige å få
 • Bunk`n Art, atombunker møter museum møter kunst
 • De lokale møtene underveis
 • Kruja, der motstanden mot tyrkerne hadde sentrum
 • Vandring i Llogara med fjell og natur i lange baner
 • Butrint er antikke ruiner i vakre omgivelser
 • Saranda – Albanias riviera
 • Gjirokastra med sin helt spesielle arkitektur, lag på lag
 • Berat, der innbyggerne bor som de har gjort i århundrer
 • Opplev både storby, landsby, natur og Unesco-vernede steder
 • Mye inkludert og hyggelig prisnivå
 • Godt reisefølge og selskap er alltid inkludert på Carpe Diems reiser 🙂
Dag 1

25. mars - Avreise Norge og ankomst Tirana

Vi flyr med Austrian Airways med avgang fra Oslo Lufthavn grytidlig om morgenen. Mellomlanding og flybytte i Wien. Ankomst Tirana flyplass om ettermiddagen. Etter bagasjeutleveringen busser vi til hotellet der vi skal bo to netter.

Etter hvert er vi klare for å bli kjent med  en av Europas mest dynamiske hovedsteder og som er i desidert raskest endring. Tirana anses for å være Albanias politiske, økonomiske og kulturelle sentrum. Tirana ble i sin tid grunnlagt av ottomanerne, men slik vi ser den i dag, ble den anlagt av italienerne på 1920-tallet, etter datidens idealer. Turen til fots gjennom Tiranas gater vil gi deg et spennende innblikk i livet før og nå. Her er det fargerike bygninger, «gjemte» statuer av Sovjetunionens ledere, Nasjonalmuseet og klokketårnet – statuen av Skanderbeg til hest, Albanias største helt, plassert i hjertet av hovedstaden.

Vi stikker innom en helt spesiell kafe/bar for å ta en forfriskning. Komiteti Kafe har drinker som er laget av lokale familier og som selges her i baren. Samtidig er det et slags museum over kommunismens dager i form av interiør. Et populært og spesielt sted.

Middag på en tradisjonell restaurant. Det albanske kjøkken er forresten en herlig blanding av tradisjonsrik husmannskost fra Balkan og middelhavskost, men med forholdsvis store regionale forskjeller.

(-/-/M)

Hovedstaden Tirana består av godt og blandet...
Dag 2

26. mars - Tirana - Kruja - Tirana

Etter frokost kjører vi til Kruja, en liten by i åsene utenfor Tirana. Størrelsen til tross, Kruja er full av historie.

Festningen i Kruja var base for motstanden mot den ottomanske invasjonen på 1400-tallet, ledet av Albanias nasjonalhelt, Gjergi Katrioti, kjent som Skanderbeg. Festningen har et museum viet historien om hans kamper mot tyrkerne, og her er et umerket lite etnografisk museum samt en gammel basar. Vi spiser felles lunsj med fokus på agro-turisme.

Vel tilbake i Tirana tar vi et lite dykk i historien på Nasjonalmuseet.  Så en kjøretur blant strenge monumenter og grå blokker blandet med fargerike fasader med mer moderne uttrykk. Og Blokkområdet som frem til 1990 var et forbudt område for den vanlige albaner. Det var her det kommunistiske lederskap hadde sine villaer. I dag finner vi designerbarer og klubber her. En voldsom kontrast til det tidligere livet som utspilte seg her. Det setter ting i perspektiv å høre lokalguiden fortelle historier, noen morsomme – andre tragiske, fra Tiranas dagligliv i en fortid som er ganske nær.

Vi møtes om kvelden til middag på en lokal restaurant.

(F/L/M)

Kjøretid i buss: Cirka 3,5 timer totalt 

Kruja
Dag 3

27. mars - Tirana - Ardenica - Vllora - Llogara

Nå forlater vi storbyen og skal sette nesen mot nasjonalparken Llogara. Albania er et land med MYE natur og fjell, og vi ser litt av hvorfor i dag.

På veien stopper vi ved klosteret i Ardenica som ble bygget på 1400-tallet. Det sies at selveste Skanderbeg ble viet i det lille kapellet. Inne i kirken er det helgenbilder som dateres tilbake til 1700-tallet. Ikonene er malt av albanske kunstnere. Vi spiser lunsj i Ardenica.

Etterpå fortsetter vi til Vlora, ved Vlorabukta blir Det joniske hav til Adriaterhavet. Her tar vi også en stopp, med en liten byrundtur i Vlora. Byen oser av historie, den ble grunnlagt på 600-tallet. LungoMare-promenaden er et perfekt sted for en liten tur og for litt «people watching».

Vi klatrer opp i Llogarapasset og makan til utsikt skal du lete lenge etter! Vi befinner oss over 100o moh og skuer utover det Joniske hav og veien og der vi kom fra. Den er svingete, litt Trollstigenaktig i utseende, men den er kraftig utbedret de senere år med autovern og bred vei, så det er ikke skummelt å kjøre på veien lenger, så her er det bare å nyte turen og utsikten. Etterhvert kommer vi inn i selve nasjonalparken der vi skal overnatte i natt, på Llogara Tourist Village. Vi kommer også til å teste ut områdets berømte rett, som mange kanskje kjenner fra fjellområder i Hellas: yoghurt og honning.

(F/L/M)

Kjøretid i buss: Cirka 3,5 timer totalt 

Utsikt fra Llogara-passet over Den albanske kysten og Det joniske hav
Dag 4

28. mars - Vandring i Llogara - Butrint - Saranda

Etter en tidlig frokost er det på tide å vandre litt rundt i denne flotte nasjonalparken å få litt frisk luft. Vi går fra passet og langs en åskam langs Mount Cika. Det er skog og det blir utsikt mot både fjell og sjø. Vi går i 2,5 til 3 timer og det regnes som en lett vandring, det er ikke for «fjellgeiter». Om du er i normal form og kan gå i terreng, er du med. Høydeforskjell er på 550 meter. Husk varme klær og gode, stødige joggesko.

Lunsjen tar vi på en lokal restaurant.

Vi fortsetter reisen i Albania og nå er det ned mot kysten igjen. Først et stopp i oldtidsbyen Butrint som er på UNESCOs verdensarvliste. Mellom duftende eukalyptustrær og blomster, ligger de der, disse viktige arkeologiske skattene fra gresk, romersk og bysantinsk tid. Butrint ligger på en vakker og frodig halvøy, så det er en utflukt i naturens tegn også.

Badebyen Saranda,  kjent for mange sommerturister, er omgitt av fjell – og det er ingenting å si på verken strender eller fristende badevann her. Vi befinner oss nå helt sør i Albania, cirka fire mil fra Hellas og skuer vi ut i Det joniske hav så får vi øye på den greske øya Korfu.  Om kvelden spiser vi middag.

(F/L/M)

Kjøretid i buss: Cirka 4,5 timer totalt 

Saranda er riviera på sitt beste
Dag 5

29. mars - Saranda - Gjirokastra - Berat

Ut på nye eventyr, målet er Berat men først innom en spesiell by, Gjirokastra, også kalt museumsbyen. Nok et UNESCO-vernet sted som først og fremst skyldes byarkitekturen. Husene er bygget på hverandre, over hverandre som tårn. Alt er bygget av stein. Øverst troner festningen som danner en fin plattform for byen og landskapet, og er virkelig verdt et besøk. Vi er invitert hjem til en familie og disse bor i en av byens eldste hus. Felles lunsj blir det også, i Gjirokastra, før ferden fortsetter.

Så Berat. Byen nytes aller best ved solnedgang fra stenbroen, da den gamle bebyggelsen får et gyllent skjær som virkelig skaper magisk stemning. Uavhengig av tid på døgnet er det mye å hvile øynene på. De hvite, ottomanske husene klatrer oppover fjellsiden mot festningen og gjør sitt til at byen kalles «byen med de tusen vinduer».

(F/L/M)

Kjøretid i buss: Cirka 4,5 timer totalt 

 

Berat - helt spesiell atmosfære
Dag 6

30. mars - Berat - Durres - Tirana

Berat er også helt nydelig i morgenlys.

Vi må se mer av den. Ikke minst slottet og Onufri-museet. Førstnevnte er ganske så unikt for her bor folk fortsatt innenfor slottsmurene i sine tradisjonelle hus – slik deres forfedre har gjort det i uminnelige tider. En gang var her 40 kirker, i dag gjenstår 7. En av dem er omgjort til Onufri-museet. Navnet kommer fra en albansk kunstner som malte helgenbilder i både Hellas og Albania. Vi spiser lunsj i Berat før vi fortsetter.

Så Durres som er landets største havneby. Promenaden vitner om fordums storhet før kommunismens inntog. Her finnes det største amfiteateret på Balkan og det har plass til hele 15 000 mennesker. Vi skal smake på litt sterke saker i dag, og tar turen til et Brandy-destilleri. Lokale varer er i vinden og vi får ta en liten smak for å teste det ut.

Etter Durres venter Tirana på oss igjen. Siste kvelden med «gjengen».

(F/L/M)

Kjøretid i buss: Cirka 2,5 timer totalt 

Koselig i Berat
Dag 7

31. mars - Tirana med Bunk´Art og bektashi før hjemreise

Det venter mer opplevelser i Tirana – denne byen har mye spennende og annerledes å vise oss før vi reiser hjem. Det er mange bunkerser i Albania og hvorfor ikke gjøre museum ut av det? Bunk´Art er en tidligere atombunker som nå kan besøkes av alle. Dette er virkelig en annen måte å se Albanias historie på, i kommunismens ånd. Og kunst. Det er unektelig en mørk fortid som åpner seg. Navnet på de tusener av mennesker som ble henrettet og de titusener som ble fengslet. For ikke å glemme de som ble sendt i isolerte interneringleire. Et stykke Nord-Korea i Europa, og det er ikke så lenge siden.

Vi kommer også til å høre mer om bektashi i dag, noe som kanskje ikke er så kjent for de fleste. I Albania finner vi både muslimer, katolikker og ortodokse i tillegg til spesielle retninger som for eksempel bektashi. Dette er en islamsk sekt som har mange følgere og som er veldig tolerante overfor andre religioner. De ber ikke i moskeer, men i egne templer som kalles tekkes. Joda, Albania har mange sider å vise frem.

Vi tar en lett lunsj før turen går mot flyplassen. Nå skal vi nordover igjen, etter en spennende og lærerik reise i en, for mange, ukjent del av Europa.

Austrian har avgang om ettermiddag og det blir mellomlanding og flybytte i Wien. Ankomst Oslo Lufthavn er sent om kvelden.

(F/L/-)

Skanderbeg-statue i Tirana, Albania

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 11 960
Tillegg for enkeltrom: kr 1 450

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo–Tirana t/r med Austrian Airlines
For tilslutningsfly fra andre flyplasser, ta kontakt for tilbud
Flyskatter og avgifter pr 5. juni 2018
6 netter på mellomklasse og turistklassehoteller. Frokost inkludert hver dag
6 middager, 6 lunsjer
Alle utflukter og entreer iht. programmet.
All transport i følge programmet
Lokale guider
Reiseleder fra Carpe Diem som møter ved ankomst Tirana

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Måltider utover de som er nevnt over
Drikkevarer
Tips
Avreisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F=frokost, L= lunsj, M= middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise – og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå før og under reisens gang. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert
beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

FORBEHOLD
Prisen er basert på 15 personer. Skulle det bli færre deltagere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen. Beskjed om dette vil bli gitt innen 4 uker før avreise. Vi tar forbehold om skrivefeil, endringer i flytider, hotell og program, samt justering av prisen som følge av økning i valutakurs, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Prisen er basert på valutakurs (euro) pr. 6. august 2018. Vi forbeholder oss retten til å etterfakturere valutatillegg som følge av økt valutakurs. Dersom dette skulle bli nødvendig vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise.

PASS OG VISUM
Norske borgere trenger ikke visum for denne reisen. Passet må være gyldig i minst 3 måneder etter oppholdets slutt.

Dersom du ikke er norsk statsborger – ta kontakt med de respektive ambassader/konsulater for veiledning. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og visum er gyldig ved avreise, Carpe Diem er ikke erstatningsansvarlig for passasjerer som ikke har dette i orden.

VAKSINER
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege eller www.fhi.no (Folkehelseinstituttet) for nærmere informasjon og andre spørsmål angående helse på reise.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem Singelreiser er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser