Aktiv Valdres & Jotunheimen – fjell og gourmet

Vakre, Varierte Valdres – her med tøffe, utfordrende fjellturer.

Vakre, varierte Valdres i hjertet av Sør-Norge er et riktig eldorado for den som er glad i vakker natur og friluftsliv. Lengst nord i dalen ligger fjellsportsbygda Beitostølen, som også regnes som inngangsporten til Jotunheimen med sine mektige 2000-meters topper. Noen få kilometer vest for Beitostølen, i Beitobygda, ligger Grønolen Fjellgard, omgitt av majestetiske fjell og vidder på terskelen til Jotunheimen. På 800 meter over havet kan du puste i frisk fjelluft og nyte en gjestfrihet utenom det vanlige.

Her i hjertet av Norge – tett oppunder Jotunheimen der Peer Gynt svermet for sin Solveig, der det føles som å komme hjem selv om du er borte. Der, på Grønolen Fjellgard skal gourmetmåltider nytes og fjelluft inhaleres. Topper og «hødn» skal bestiges, vakker Valdresnatur skal beundres og stølslivet skal prøves. For den eventyrlystne ønsker Synshorn Via Ferrata deg velkommen til en luftig, men trygg opplevelse. Det æ gøtt å væra gjest i Vallærs! Nå har vi lagt opp til enda en tur for deg som elsker å være aktiv i vårt vakre land.

Denne turen er for deg som er i form til en skikkelig fjelltur. Du må derfor være vant til å ferdes i fjellet og være i god form for å være med på toppturene. 

På Grønolen fordeles vi i rom eller leiligheter etter hvor stor gruppen blir. Om du får rom inne på hotellet eller i leiligheter blir derfor ikke klart før gruppen er fullbooket.

En skåning på tur i Valdres! Vår utsendte kollega Carl har tatt turen til Valdres for å finne ut hvorfor vi i Carpe Diem elsker stedet. Her gjør han seg kjent med både turterreng, Grønolen Fjellgard, språket og de firbente innbyggerne. Se hvordan det gikk:

 

 

 

 

Avreiser & Bestilling

 • Avreise 15.08.2021
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 6 dager
 • Priser fra 9 490,-
 • Bestill nå

Høydepunkter

 • Herlige, utfordrende fjellturer i Valdres og Jotunheimen for deg som elsker dette
 • Gourmetmat
 • Sjarmerende Grønolen Fjellgard får deg til å føle deg hjemme når du er borte
 • Aktiv ferie er i vinden som aldri før, og hva er bedre enn frisk luft og aktivitet på tur?
 • For den eventyrlystne venter en luftig tur langs Via Ferrata (jernvegen) til Synshorn
 • Ekte stølslunsj
 • «After-tur» og shopping på Beitostølen
 • Fullpensjon
Dag 1

15. august - Beitostølen - Grønolen fjellgard Beito

Du tar deg til Beitostølen på egen hånd med bil eller buss. Med bil tar det cirka 3,5 time fra Oslo. Det er også god bussforbindelse fra Oslo med Valdresekspressen. Kommer du fra Vestlandet er det Øst-Vest Xpressen som gjelder. For rutetider se JVBs sider. Kommer du med buss, blir du hentet på Beitostølen. Etter innsjekk har du sannsynligvis litt tid til å gjøre deg kjent på fjellgarden før vi samles til den første utsøkte middagen.

Grønolen Fjellgard drives av brødrene Grønolen. Tor Erik holder tak i selve driften og det er sannsynligvis han du møter i resepsjonen. Tor Eriks lidenskap er, foruten fjellgarden,  fjellturer, og han stiller som lokalguide på utallige turer i løpet av året. Eplet faller ikke så langt fra stammen, så barna hans bidrar også som lokalkjente fjellguider for Grønolens gjester. Bror Øyvinds lidenskap skal du få stifte nær bekjentskap med gjennom disse fem dagene til fjells, det er nemlig han som gir oss matopplevelser som er kreert med både hjerte og sjel – og det er ingen tilfeldighet at hans utsøkte matkunster er kjent langt utenfor Valdres’ grenser.

Knapt noe skjerper appetitten mer enn fysiske utskeielser i frisk fjelluft – og slenger du på en dose panoramautsikt og gourmetmåltider, så er det ingen hemmelighet at gjestene ofte blir sittende lenge til bords. Gode opplevelser skal nytes – lenge.

Det vil bli holdt et infomøte om turene i forkant eller i forbindelse med middagen.

(-/-/M)

 

Dag 2

16. august- Marabøtthødnet 1 378 moh

Marabøtthødnet ligger flott til på ryggen mellom Olefjorden og Bygdin. Fra Grønolen kjører vi gjennom Lykkja mot Slettefjellvegen før vi tar til høyre og kjører langs vakre Fleinsendin, flere idylliske setergrender til Olø.
Vi følger en umerket sti nordover med kurs mot skaret øst for Marabøtthødnet, før vi kommer inn på den T-merkede stien far Bygdin til Yksnedalsbu. Denne følger vi videre mot toppen. Stien passerer noen titalls meter sør for høyeste punktet på Marabøtthødnet og fra toppen tar vi en avstikker ca 400 meter nordover til et flott utsiktspunkt mot Bygdin,Torfinnstind og de andre flotte toppene i massivet mellom Bygdin og Gjende. Vi nyter matpakke ved et idyllisk lite tjern med en fiskebu før vi snur hjemover.

Vanskelighetsgrad: middels
Høydemeter: cirka 500
Varighet: 4-5 timer

(F/L/M)

 

 

Dag 3

17. august - Torfinnsbu - Gjendebu gjennom Svartdalen.

Vi starter turen om bord på ærverdige M/B Bitihorn, som har gått trofast i rute mellom Bygdin og Eidsbugarden siden 1912.
Vi hopper av halvveis på Torfinnsbu og går opp mot Torfinnsdalen og over Torfinnsdøla. Videre går vi opp i Svartdalen med stiskille mot Svardalsbandet og Leirungsdalen. Denne ruta er lett, men en klassiker blant dalrutene i Jotunheimen – inneklemt mellom høye og ville tinder. I Svartdalen går vi langs tre vann før den slake nedstigningen med elvekryssing nord for Svartdalspiggene. Så går det litt bratt ned i Vesleådalen før vi kommer inn på ruta fra Fondsbu og Eidsbugarden og som ender på Gjendebu. Derfra tar vi båten på Gjende til Gjendesheim og går om bord i rutebussen som tar oss tilbake til Bygdin hvor vår egen buss står og venter.

Vi gjør oss istand til et herremåltid om kvelden, og det blir neppe mangel på samtaleemner under middagen.

Vanskelighetsgrad: middels/krevende
Høydemeter: cirka 600
Varighet: 5 timer + båt og buss

(F/L/M)

Dag 4

18. august - Synshorn - med mulighet for Via Ferrata-vegen - 1510 moh

Etter en god frokost og smøring av lunsjpakke, er vi klare til ny topptur. I dag har du to valg: «vanlig» rute opp til Synshorn eller den «luftige» varianten opp Via ferrataen (jernveg/sti i fjellveggen).

Vanlig rute:
Vi kjører opp til Bygdin og tar sikte på Synshorn og Fagerdalshø for å få opp appetitten. Vi starter friskt oppover bakkene mot Fagerdalen, og noen svettedråper må man regne med å ofre på turen opp. Vi svinger så opp mot toppen av Synshorn hvor vi får et flott rundskue mot Store Nuten, Gråhø, Vinstervatnet med Grønolstølen på Lykkjestølane. Vi ser Bitihorn (gårsdagens topp)  og Skyrifjell fra baksida og innover langs Bygdin mot Torfinnstind, Rasletind og de andre flotte toppene i området. Vi følger så Fagerdalshø et stykke før vi går ned mot Øystre Fagerdalstjednet, deretter ”Tyskerstigen” ned mot Rjupetjednet, for så å vandre friskt og freidig ned mot stølen hvor rømmegrøt og spekemat venter. Ettermiddagen er fri til shopping på Beitostølen- eller en fjelltur på egen hånd for de som føler seg ekstra spreke.

Synshorn Via ferrata:
Om du vil utfordre deg selv litt og samtidig få en fantastisk naturopplevelse, så anbefaler vi at du tar turen opp til Synshødn via jernveien i fjellsiden. Er du i normalt god form, så klarer du dette. Har du veldig høydeskrekk, er det nok ikke noe for deg, men for de som har «normal» høydeskrekk er dette et minne du vil sitte igjen med lenge. Via ferrataen ble åpnet i 2015 og har vært en suksess fra første stund. Lurer du på hvordan dette går for seg, så kan du ta en kikk på videoen som ble laget av Oppland Arbeiderblad i forbindelse med åpningen. De to ordførerne i Vang og Øystre Slidre begir seg i veg på jernvegen sammen med Tor Erik fra Grønolen Fjellgard som guide. Til og med ordføreren i Vang, som ikke trives så altfor godt i høyden, kom seg opp – og begge ordførerne var enige om at opplevelsen var av ypperste klasse. Se videoen og bedøm selv om du har lyst til å prøve deg på turen. Velger du Via ferrata-vegen koster dette ekstra. Du betaler direkte til Grønolen dersom du ønsker å være med.

Vanskelighetsgrad «vanlig rute»: middels
Høydemeter: cirka 400 meter
Varighet: ca. 4 timer

Vanskelighetsgrad Via ferrata: middels / for den som er i normalt god form og har normalt god motorikk (ikke for  den med sterk høydeskrekk)
Varighet: ca. 4 timer

(F/L/M)

 

Dag 5

19. august - Jostigen - snarveien opp på Besseggen

Vi kjører over Valdreflya til Gjendesheim. En times tid går vi i den frodige fjellsida innover langs Gjendes irrgrønne vann, før vi følger i Jo Gjendes fotefar. Her gikk han når han skulle inn i Jotunheimen på reinsdyrjakt – opp den bratte Jostigen som ender opp under selve Besseggen. Denne får vi med som en ekstra bonus og mange er de som ser undrende på oss som kommer rett nedenfra, hvor ingen tror at det er mulig å gå.

Varighet: cirka 5 timer
Høydemeter: cirka 800
Vanskelighetsgrad: krevende

(F/L/M)

Dag 6

20. august - Grønolen fjellgard Beito - hjemreise

Etter en lang og god frokost er det tid for utsjekk fra rommet/leiligheten. Avhengig av hvordan du tar deg hjem igjen, med bil eller buss, så har du kanskje enda litt tid igjen til å slappe av på tunet før du begir deg på hjemreisen – alternativt kan tiden før hjemreise benyttes på Beitostølen.

Valdres sier takk for besøket og vel hjem – Mø håpa at du kjæm på besøk att 🙂

Leiligheter / rom

Du bor enten i delt leilighet eller du kan bo inne på hotellet. Hvordan fordelingen blir på rom/leiligheter vil komme an på hvor stor gruppen blir.

Du kan lese mer om Grønolen fjellgard her.
Her kan du lese mer om Valdres.
Her finner du info om turforslag i Valdres.
Du kan lese mer om Beitostølen her.
Busstransport med JVB.

 

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 9 490
Enkeltromstillegg: kr 1 600

HVA ER INKLUDERT
5 netter på Grønolen fjellgard
Fullpensjon fra middag dag 1 til frokost dag 6
5 middager, 3 lunsjer (smurt lunsjpakke), 1 stølslunsj, 5 frokoster
Alle turer som beskrevet inkl. transport og lokal guide (valg av topper kan endres)
Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Måltider utover det som er nevnt over
Drikkevarer
Transport til og fra Grønolen fjellgard
Via Ferrata-ruten med guide (betales direkte til Grønolen)
Tips
Avreisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F= frokost, L= lunsj, M= middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise- og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå på reisen. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

REISEVILKÅR
Reisevilkårene er grunnlag for både dine rettigheter som reisende og våre som arrangør. Alminnelige vilkår for pakkereiser og Carpe Diem reisebetingelser får du ved å kontakte oss eller ved å gå inn på www.carpe-diem.no.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem Singelreiser er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser