Helgeland

Aktiv ferie på Helgelandskysten – vakrere blir det ikke

Den ytterst vakre Helgelandskysten med Brønnøysund, Torghatten,Vega, Herøy, Dønna og Sandnessjøen.

Vi lover spektakulær natur som du aldri vil glemme. Vi lover opplevelser du ikke vil glemme. Vi lover frisk luft, nordnorsk gjestfrihet og humør –  og mest uforglemmelig av alt er naturen. Havet og det ruvende høyfjellet. Stillheten og roen som senker seg. Det kan være blikkstille før naturkreftene plutselig setter i sving og endrer alt på ett lite sekund. Turen byr på mye å glede seg til. Øyriket Vega som består av over 6000 øyer og skjermes av Unesco. Sykkelturen mellom Herøy og Dønna som sannsynligvis går inn i historien som en av de vakreste strekningene noensinne.

Helgelandskysten er som skapt for en optimal og aktiv ferie. I flere tusen år var sjøveien den enkleste måten å reise langs den ville og vakre kysten i nord på. I dag derimot, ligger alt til rette for en uforglemmelig tur på to eller fire hjul. På veien passerer du høye fjell, fiskevær og kritthvite strender. Samtidig settes fokus på genuine og lokale matopplevelser. Og sjokoladesmaking i kanskje verdens minste sjokoladefabrikk.

Etappene passer for deg som er normalt aktiv i hverdagen, og som ikke trenger kun solskinn på din vei. Det å reise i eget land er i tiden –  og alle nordmenn vet at det ikke kommer med godværsgaranti. Det å være ute er uansett en frisk bonus. For det å sykle her er en reise i omgivelser og ikke i fart.

Vi heier høyt på Norgesferie i år og holder Helgelandskysten som en soleklar sommerfavoritt. Mange hevder å ha rett til «sommerens vakreste eventyr», vi holder en knapp på Helgeland…

Reisen kan også gjøres mer bærekraftig ved å reise med tog og buss (se informasjon under).

OBS! Du må være vant til å være aktiv i hverdagen og kunne sykle lengre etapper. Topptur på Dønnamannen er frivillig, her kreves at du er meget fjellvant og i god form. Værforbehold kan endre turene.

Avreiser & Bestilling

 • Avreise 18.08.2020
 • Tilgjengelighet Fullt
 • Dager 6 dager
 • Priser fra 18 990,-
 • Kontakt oss

Høydepunkter

 • Aktiv opplevelsesreise i eget land, på sykkelsetet og til fots kommer vi nært
 • Opp i Torghatten der dimensjonene og naturen virkelig utfordrer – hvordan ble det til?
 • Matopplevelser med ferske, kortreiste råvarer
 • Sykkeltur på Vega – kanskje Norges vakreste øyrike
 • Verdensarvsenteret på Vega med bevis på bærekraftig liv i et værhardt område
 • Sykkelturen mellom Herøy og Dønna er utrolig fin og hvilke vyer
 • Heidis sjokoladedrøm, lær og bli imponert av kanskje verdens minste sjokoladefabrikk
 • Utfordring med fottur opp Dønnamannen for deg som er fjellvant, alternativ vandretur for de som vil noe annet
 • Overnatting på historiske Dønnes Gård
 • Sandnessjøen med Petter Dass-museet der historie og nytt fra Snøhætta går hånd i hånd
 • Norsk natur på sitt beste og vakreste!
 • Godt reisefølge er alltid inkludert
 • Reiseleder Wenche Samuelsen har laget turen med et hjerte som banker både for Nord-Norge og aktivitet:)

 

 • Helgelandskysten. Foto Olav Breen
 • De Syv Sostre, Helgelandskysten foto Kystriksveien Reiseliv
 • Lovund-foto-Olav-Breen
 • Bronnoysund, Helgelandskysten foto Olav Breen
 • Norge_Helgeland_Herøy
Dag 1

18. august - Oslo - Brønnøysund, Torghatten

Avreise fra Oslo Lufthavn direkte med Widerøe om formiddagen. Vi ankommer Brønnøysund Lufthavn tidlig ettermiddag. Buss fra flyplassen til Torghatten.

Vi her i Norge har utvilsomt mye natur det er verdt å skrive om. Denne Torghatten, det karakteristiske fjellet med et stort hull tvers gjennom, er både pussig og fascinerende på samme tid. Det er mange sagn om hvordan hullet oppstod, men det er nok naturen og havet som har stått for denne usedvanlige jobben. Hullet er 160 meter langt, 35 meter høyt og mellom 15-20 meter bredt. Vi tar en tur opp og ned. Det er en forholdsvis lett vandring og tar cirka 30 minutter hver vei.

Vi kjører til hotellet og sjekker inn. Litt tid på egen hånd, før vi feirer at vi er her med en meget velsmakende tre-retters middag på Hildurs Urterarium. Dette er Nord-Norges eneste mat, vin- og urtegård og akkurat her har mennesker samlet seg helt siden vikingtiden.

(-/-/M)

Torghatten. Foto: Ronny-Lien www.visithelgeland.com
Dag 2

19. august - Brønnøysund – Vega på sykkel og til fots - Brønnøysund

Etter frokost er det muligheter til å rusle litt rundt i den trivelige kystbyen Brønnøysund som kanskje de fleste forbinder mest med de kjente registrene… Fint å få et annet perspektiv på denne sørligste byen på Helgelandskysten. Hurtigruten anløper her, så det er stor  aktivitet rundt det fine havneområdet.

Vi reiser så med hurtigbåt fra Brønnøysund til Vega hvor vi skal tilbringe dagen på sykkelsetet. Vega er definitivt et øyrike med sine rundt 6500 øyer, holmer og skjær. Mange grunner til å dra hit! Vi er ikke på to hjul for å komme fortest mulig frem, men for å få med oss mest mulig av den vakre naturen. En generell opplysning som gjelder alle dagene på sykkel: Alle må ha med seg det de trenger i løpet av dagen av klær, enten i egen dagsryggsekk eller i sykkelveskene. 

Vega er de siste årene blitt kjent for sin Unesco-verdensarvstatus og første stopp blir det nye Verdensarvsenteret. Her skal vi få vite mer om hvordan generasjoner av fiskere og bønder har opprettholdt en bærekraftig levemåte i et værhardt område nær Polarsirkelen, basert på unike tradisjoner med ærfugldrift. De lokale holder sin beskyttende hånd over ærfuglene, lager reir og passer på under hekkingen. Fuglene kommer tilbake år etter år og legger igjen sin dyrebare dun. Det er forresten over 200 ulike fuglearter her utenom «kongen sjøl». Vi får omvisning og spiser medbragt matpakke til lunsj.

Så litt trim i Vegatrappene som ligger på sørsiden av øya. Vi prøver oss på de 2000 trinnene som tar oss til topps på Ravnfloget. Utsikten er fantastisk og i godt selskap går det lettere oppover.

Vi drar tilbake til Brønnøysund med hurtigbåt sent på ettermiddagen og spiser middag i Brønnøysund om kvelden.

På sykkelsetet: 35 kilometer – på Vega er det nokså flatt

(F/lunsjpakke/M)

Vega Havhotell Foto: Olav Breen
Dag 3

20. august - Brønnøysund - Vega på sykkelsetet og med ferjer

Denne dagen sykler vi fra Vega til Herøy. 63 flotte kilometer skal vi tilbakelegge, men dette blir fordelt på fire etapper. Vi skal  også reise med hele fire ferjer denne dagen og første etappe er fergen fra Brønnøysund til Vega.

Underveis stopper vi flere steder. Vi spiser lunsj (ikke inkludert) på det 200 år gamle handelsstedet Forvikgården som også har et flott kaffebrenneri. På Tjøtta gjør vi et kort stopp på Den internasjonale krigskirkegården også kalt «Russerkirkegården».

På ferjeturen ut mot Herøy ser vi de berømte og karakteristiske Syv søstre som selvsagt har en spennende forhistorie forankret i sagn og eventyr. Vakre er de i hvert fall der de står side om side og vi ser dem på avstand.

Vi overnatter på Elfis Sjøstuer, en hyggelig campingplass med sjøhus, hytter og rom. Et riktig trivelig sted hvor vi spiser middag i båthuset som de kaller «skråplanet».

Se nettsiden til Elfis Sjøstuer her

På sykkelsetet: 63 kilometer – vi sykler i flatt terreng

(F/-/M)

De syv søstre. Foto: Terje-Rakke
Dag 4

21. august - Herøy - Dønna

Etter frokost sykler vi til blomsterbutikken Etcetera som drives av en flere ganger norgesmester i blomsterdekor. En helt unik butikk som også har interiør og diverse godsaker i tillegg til blomster.

Midtveis på denne turen kommer vi til Bjørn på Dønna. Her ligger Dønna Restaurant hvor vi spiser lunsj (ikke inkludert).

Sykkelturen fra Herøy over til Dønna er kanskje en av de aller flotteste sykkeletappene langs Helgelandskysten. I øst ser du De syv søstre og i vest ligger Lovund og Træna. Før vi når målet som er Dønnes Gård helt nord på Dønna, besøker vi Heidis Sjokoladedrøm, en liten sjokoladefabrikk i et trivelig bryggemiljø. Her blir det muligheter for å smake på sjokoladen som er produsert i selveste Dønnamannens rike. Blir det deilig sjokolade når godsakene er fylt med naturens råe kraft og historie? Å ja, her er reklamen helt sann! Heidis lidenskap for naturens gleder ble til sjokoladedrøm etter utallige turer opp på Dønnamannen (kilde: visithelgeland.com). Den inneholder de beste råvarene, er håndlaget og er selvsagt et fair trade-produkt.

Vi overnatter på den historiske Dønnes Gård hvor vi også spiser middag. Her bor vi i to netter og merk at vi her må dele rom, to og to.

Se nettsiden til Dønnes Gård

På sykkelsetet: 52 kilometer – noen stigninger, i hovedsak flatt terreng

(F/-/M)

Lovund
Dag 5

22. august - Dønna med topptur til Dønnamannen (Dønnmannen)

Med sjokoladesmaking friskt i minne, skal vi i dag opp til topps der inspirasjonen til sjokoladedrømmen ble til. Men vi tilbyr et alternativ for deg som ikke har lyst, eller er i god nok form til toppturen.

For deg som er fjellvant og vant til tøffe turer, bli med på guidet topptur til Dønnamannen. Dønnamannen er 858 moh. og turen opp krever at man er i god form. En dyktig guide vil ta dere trygt opp, men det understrekes at dette er en svart løype og at underlaget kan være glatt ved regn. Du må heller ikke ha høydeskrekk da det både er luftige og bratte partier. Dønnamannen er også kjent fra sagn, må vite. Han skulle våke over De syv søstre, men sovnet på vakt. Han ligger fortsatt på ryggen og tar seg en lur, i hvert fall ser det slik ut:) Belønningen for den som tar turen er en uforglemmelig utsikt. Vi er mange som vil til topps og får et kick av det!

Vi spiser medbragt matpakke underveis.

For de som ikke er i god nok form til toppturen, legger vi opp til en sykkel & vandretur på Dønna hvor vi besøker bla. et fruktbarhetssenter. Fallosen kom tilbake fra Historisk Museum i Bergen i 1993 og har tiltrukket seg mange unge kvinner…Man tror marmorfallosen er over 1600 år gammel og har rot i gamle fruktbarhetsritualer som hadde både med folk og avlinger å gjøre. Et interessant bekjentskap.

Vi spiser også her medbragt matpakke underveis.

Alle møtes før middag, nå får vi en omvisning i Dønnes Kirke som ligger like ved gården der vi bor. Middelalderkirken fra 1200-tallet har en nært knyttet historie til gården og har Norges mest tallrike mausoleum.

(F/lunsjpakke/M)

Dønna Foto: Terje Rakke www.visithelgeland.com
Dag 6

23. august - Dønna - Sandnessjøen - hjemreise

Vi sykler fra Dønnes Gård til Bjørn på Dønna og tar ferje videre til Sandnessjøen. Her får vi litt tid på egen hånd til å rusle rundt. Etter lunsj på egen hånd, sykler vi til Petter Dass-museet, Nordland tusenårssted. Petter Dass museet består av Alstahaugtunet med den gamle prestegården fra 1700-tallet, Petter Dass kirke og et moderne museumsbygg.

Områdets mest kjente innbygger ble født på Herøy, og som ung mann kom han tilbake til Helgeland og bosatte seg på Alstahaug til han døde i 1707. Selve museet er tegnet av stjernene til arkitektfirmaet Snøhetta og åpnet i 2007. Dette er en del av Helgeland Museum der det også er gamle, ærverdige bygninger fra 1700- og 1800-tallet. Dikterpresten Petter Dass hadde en mangfoldig rolle i vår kulturhistorie. Hans litterære bildebruk farges av både klassisk litteratur, gresk og romersk mytologi samt lokale påvirkninger. Petter Dass oppfattes dermed både som nordlending og europeer.

Siste etappe på turen er fra Petter Dass museet til Stokka Lufthavn. Her forlater vi syklene og tar fly hjem.

Fra Stokka Lufthavn skal vi fly med Widerøe direkte til Oslo. Vi lander på Oslo Lufthavn om ettermiddagen.

På sykkelsetet: 20 kilometer – noen stigninger men i hovedsak flatt terreng

(F/-/-)

Dønnes Gård
Reiseforslag uten fly - ja til bærekraftig valg!

Alternativ reise med tog/buss er mulig hvis du ikke vil reise med fly. Ta kontakt med oss så trekker vi fra prisen på flybilletten (kr 3200) beskjed må gis innen 1. juni, så bestiller du selv reisen med tog og buss. Men, ikke bestill urefunderbare billetter før du har sjekket med oss at turen har nok deltagere og er garantert å gå:) Merk at du ikke kan bestille billetter med VY før tre måneder før avreise. Tidene under er kun et forslag og vi tar forbehold om endringer, se nettsidene til Vy og Torghatten Buss for oppdaterte ruter:

Nettsiden til Vy

Nettsiden til Torghatten Buss 

17.august:
Avreise Oslo S kl 23:06 Ankomst Trondheim kl 06:30 (tog)

18.august:
Avreise Trondheim kl 07:48 Ankomst Grong kl 10:58 (tog)
Avreise Grong kl 11:15 Ankomst Brønnøysund kl 14:45 (buss)

23.august:
Avreise Sandnessjøen kl 15:25 Ankomst Mosjøen kl 16:25 (buss)
Avreise Mosjøen kl 16:53 Ankomst Trondheim kl 22:13 (tog)
Avreise Trondheim kl 23:17 Ankomst Oslo S kl 06:50 (tog)

 

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: 18 990
Enkeltromstillegg: kr 980 (tillegget dekker ikke to netter på Dønnes Gård, her deler vi to og to)

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo–Brønnøysund//Sandnessjøen – Oslo med Widerøe
For avreise fra andre byer ta kontakt for tilbud
5 netter på hotell, sjøstue og gård med frokost daglig
5 middager, 2 lunsjer (lunsjpakker)
Sykler fra dag 2 til dag 6
Sykkelhjelm, men ta gjerne med din egen som er perfekt tilpasset deg
Hver sykkel har to sykkelvesker
Bagasjetransport som følger gruppen hele veien og vil være tilgjengelig om noe skulle skje underveis
Alle utflukter og entreer iht. program
All transport iht. program
Lokal guide
Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Drikkevarer
Evt. tips
Avreisedokumenter sendt i ordinær post (kr 150)

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F= frokost, L= lunsj, M= middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes på e-post cirka 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise- og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå på reisen. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person.
Fra 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
Fra 64 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
Under 36 dager før avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon

REISEVILKÅR
Reisevilkårene er grunnlag for både dine rettigheter som reisende og våre som arrangør. Alminnelige vilkår for pakkereiser og Carpe Diem reisebetingelser får du ved å kontakte oss eller ved å gå inn på www.carpe-diem.no.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser