Aktiv ferie på Helgelandskysten

Aktiv ferie på Helgelandskysten

Dame som er på vei ut i det krystallklare vannet og hvit sand på Helgelandskysten med de syv søstre i bakgrunnen

Helgelandskysten med Brønnøysund, Torghatten, Vega, Herøy, Dønna og Sandnessjøen

Vi lover spektakulær natur som du aldri vil glemme. Vi lover opplevelser du ikke vil glemme. Vi lover frisk luft, nordnorsk gjestfrihet og humør – og mest uforglemmelig av alt er naturen. Havet og det ruvende høyfjellet. Stillheten og roen som senker seg. Det kan være blikkstille før naturkreftene plutselig setter i sving og endrer alt på ett lite sekund. Turen byr på mye å glede seg til. Øyriket Vega som består av over 6000 øyer og skjermes av Unesco. Sykkelturen mellom Herøy og Dønna som sannsynligvis går inn i historien som en av de vakreste strekningene noensinne.

Helgelandskysten er som skapt for en optimal og aktiv ferie. I flere tusen år var sjøveien den enkleste måten å reise langs den ville og vakre kysten i nord på. I dag derimot, ligger alt til rette for en uforglemmelig tur på to eller fire hjul. På veien passerer du høye fjell, fiskevær og kritthvite strender. Samtidig settes fokus på genuine og lokale matopplevelser. Og sjokoladesmaking i kanskje verdens minste sjokoladefabrikk.

Etappene passer for deg som er normalt aktiv i hverdagen, og som ikke trenger kun solskinn på din vei. Det å reise i eget land er i tiden – og alle nordmenn vet at det ikke kommer med godværsgaranti. Det å være ute er uansett en frisk bonus. For det å sykle her er en reise i omgivelser og ikke i fart.

Vi heier høyt på Norgesferie også 2021 og holder Helgelandskysten som en soleklar sommerfavoritt. Mange hevder å ha rett til «sommerens vakreste eventyr», vi holder en knapp på Helgeland…

OBS! Du må være vant til å være aktiv i hverdagen og kunne sykle lengre etapper. Topptur på Dønnamannen er frivillig, her kreves at du er meget fjellvant og i god form. Værforbehold kan endre dagsturene.

(Tillegg for el-sykkel kr 150 pr dag, må reserveres i god tid).

Høydepunkter

 • Aktiv opplevelsesreise i eget land, på sykkelsetet og til fots kommer vi nært
 • Opp i Torghatten der dimensjonene og naturen virkelig utfordrer – hvordan ble det til?
 • Matopplevelser med ferske, kortreiste råvarer
 • Femretters middag på Hildurs Urterarium
 • Sykkeltur på Vega – kanskje Norges vakreste øyrike
 • Verdensarvsenteret på Vega med bevis på bærekraftig liv i et værhardt område
To kvinner som sykler langs vannet med båt og sjøhus i bakgrunnen
+18
+17

Reiseforslag uten fly - ja til bærekraftig valg!

Alternativ reise med tog/buss er mulig hvis du ikke vil reise med fly. Ta kontakt med oss i god tid, så trekker vi fra prisen på flybilletten. Da bestiller du selv reisen med tog og buss. Vi anbefaler at du bestiller fleksible billetter som kan endres og avbestilles.

Merk at du ikke kan bestille billetter med VY før tre måneder før avreise. Se nettsidene til Vy og Torghatten Buss for oppdaterte ruter når dette er på plass tidsmessig:

Nettsiden til Vy

Nettsiden til Torghatten Buss

Program

6 frokoster, 4 lunsjer og 6 middager inkludert

Dag 1

Oslo - Brønnøysund, Torghatten

Middag

Avreise fra Oslo Lufthavn direkte med Widerøe om formiddagen. Vi ankommer Brønnøysund Lufthavn tidlig ettermiddag. Buss fra flyplassen til Torghatten.

Vi her i Norge har utvilsomt mye natur det er verdt å skrive om. Denne Torghatten, det karakteristiske fjellet med et stort hull tvers gjennom, er både pussig og fascinerende på samme tid. Det er mange sagn om hvordan hullet oppstod, men det er nok naturen og havet som har stått for denne usedvanlige jobben. Hullet er 160 meter langt, 35 meter høyt og mellom 15-20 meter bredt. Vi kjører rett fra flyplassen til Torghatten og går opp og gjennom hullet. Dette er en forholdsvis lett vandring og hele turen tar cirka en time.

Så kjører vi til hotellet og sjekker inn. Litt tid på egen hånd, før vi feirer at vi er her med en meget velsmakende femretters middag på Hildurs Urterarium. Dette er Nord-Norges eneste mat, vin- og urtegård og akkurat her har mennesker samlet seg helt siden vikingtiden.

Dag 2

Brønnøysund – Vega på sykkel og til fots - Brønnøysund

Frokost, lunsj og middag

Distanse: 40 kilometer

På Vega er det nokså flatt

Frokost i Brønnøysund, som kanskje de fleste forbinder mest med de kjente registrene… Fint å få et annet perspektiv på denne sørligste byen på Helgelandskysten. Hurtigruten anløper vanligvis her, så det er stor aktivitet rundt det fine havneområdet.

Etter frokost henter vi syklene våre og sykler til Horn (cirka 15 kilometer, 1 time).

Vi reiser så med hurtigbåt fra Brønnøysund til Vega hvor vi skal tilbringe dagen på sykkelsetet. Vega er definitivt et øyrike med sine rundt 6500 øyer, holmer og skjær. På veien passerer vi Ylvingen som sikkert klinger gjenkjennende? Mange grunner til å dra hit! Vi er ikke på to hjul for å komme fortest mulig frem, men for å få med oss mest mulig av den vakre naturen. En generell opplysning som gjelder alle dagene på sykkel: Alle må ha med seg det de trenger i løpet av dagen av klær, enten i egen dagsryggsekk eller i sykkelveskene.

Vega er de siste årene blitt kjent for sin Unesco-verdensarvstatus og første stopp blir det nye Verdensarvsenteret. Her skal vi få vite mer om hvordan generasjoner av fiskere og bønder har opprettholdt en bærekraftig levemåte i et værhardt område nær Polarsirkelen, basert på unike tradisjoner med ærfugldrift. De lokale holder sin beskyttende hånd over ærfuglene, lager reir og passer på under hekkingen. Fuglene kommer tilbake år etter år og legger igjen sin dyrebare dun. Det er forresten over 200 ulike fuglearter her utenom «kongen sjøl». Vi får omvisning og spiser medbragt matpakke til lunsj.

Så litt trim i Vegatrappene som ligger på sørsiden av øya. Vi prøver oss på de 2000 trinnene: først 400 meter sti, så er trappa cirka 350 meter opp. Så er vi til topps på Ravnfloget. Utsikten er fantastisk og i godt selskap går det lettere oppover.

Vi drar tilbake til Brønnøysund med hurtigbåt sent på ettermiddagen og spiser middag på hotellet om kvelden.

Dag 3

Brønnøysund - Herøy

Frokost og middag

Distanse: 63 kilometer

Vi sykler i flatt terreng

Sykkel fra Brønnøysund til Horn og videre med ferge til Andalsvågen før sykkel til Forvik.

Vi spiser lunsj (ikke inkludert) på det 200 år gamle handelsstedet Forvikgården som også har et flott kaffebrenneri. På Tjøtta gjør vi et kort stopp på Den internasjonale krigskirkegården også kalt «Russerkirkegården».

Får vi tid, skal vi får med oss Petter Dass-museet, som består av Alstahaugtunet med den gamle prestegården fra 1700-tallet, Petter Dass kirke og et moderne museumsbygg.

Områdets mest kjente innbygger ble født på Herøy, og som ung mann kom han tilbake til Helgeland og bosatte seg på Alstahaug til han døde i 1707. Selve museet er tegnet av stjernene til arkitektfirmaet Snøhetta og åpnet i 2007. Dette er en del av Helgeland Museum der det også er gamle, ærverdige bygninger fra 1700- og 1800-tallet. Dikterpresten Petter Dass hadde en mangfoldig rolle i vår kulturhistorie. Hans litterære bildebruk farges av både klassisk litteratur, gresk og romersk mytologi samt lokale påvirkninger. Petter Dass oppfattes dermed både som nordlending og europeer.

På ferjeturen ut mot Herøy ser vi de berømte og karakteristiske Syv søstre som selvsagt har en spennende forhistorie forankret i sagn og eventyr. Vakre er de i hvert fall der de står side om side og vi ser dem på avstand.

Vi overnatter på Elfis Sjøstuer, en hyggelig campingplass med sjøhus, hytter og rom. Et riktig trivelig sted hvor vi spiser middag i båthuset som de kaller «skråplanet». På Elfis sjøstuer gjør vi oppmerksom på at du deler rom og bad.

Se nettsiden til Elfis Sjøstuer her

Dag 4

Herøy - fjelltur til Åkvikfjellet

Frokost, lunsj og middag

Distanse: 50 kilometer

Noen stigninger, i hovedsak flatt terreng

Etter frokost sykler vi til blomsterbutikken Etcetera som drives av en flere ganger norgesmester i blomsterdekor. En helt unik butikk som også har interiør og diverse godsaker i tillegg til blomster.

Så går turen videre fra øy til øy og utsikten er storslagen med De syv søstre i øst og Dønnamannen i nord. Vi tar en tur over til søndre del av Dønna for å gå opp Åkvikfjellet. Dette er en enkel fjelltur, men utsikten er storslagen. Så sykler vi tilbake til Herøy og tar en liten avstikker til vakre Seløy og Augustbryggo hvor vi skal spise lunsj i et ekte og trivelig bryggemiljø.

Om kvelden spiser vi middag på Herøy Brygge

Dag 5

Herøy - Dønna

Frokost, lunsj og middag

Distanse: 63 kilometer

Noens stigninger i hovedsak flatt terreng

Sykkelturen fra Herøy over til Dønna er kanskje en av de aller flotteste sykkeletappene langs Helgelandskysten.

I øst ser du De syv søstre og i vest ligger Lovund og Træna. Vi stopper underveis for en kaffepause og også for lunsj. I dag blir den på "Tre kalver" som serverer lokal mat basert på områdets råvarer.

Før vi når målet som er Dønnes Gård helt nord på Dønna, besøker vi Heidis Sjokoladedrøm, en liten sjokoladefabrikk i et trivelig bryggemiljø. Her blir det muligheter for å smake på sjokoladen som er produsert i selveste Dønnamannens rike. Blir det deilig sjokolade når godsakene er fylt med naturens råe kraft og historie? Å ja, her er reklamen helt sann! Heidis lidenskap for naturens gleder ble til sjokoladedrøm etter utallige turer opp på Dønnamannen (kilde: visithelgeland.com). Den inneholder de beste råvarene, er håndlaget og er selvsagt et fair trade-produkt.

Vi overnatter på den historiske Dønnes Gård hvor vi også spiser middag. Her bor vi i to netter og merk at vi her må dele rom, to og to.

Se nettsiden til Dønnes Gård her

Dag 6

Dønna med topptur til Dønnamannen (Dønnmannen)

Frokost, lunsj og middag

Med sjokoladesmaking friskt i minne, skal vi i dag opp til topps der inspirasjonen til sjokoladedrømmen ble til. Men vi tilbyr et alternativ for deg som ikke har lyst, eller ikke er i god nok form til toppturen.

For deg som er fjellvant, arrangerer vi en guidet topptur til Dønnamannen. Dønnamannen er 858 moh. og turen opp krever at man er i god form. En dyktig guide vil ta dere trygt opp, men det understrekes at dette er en svart løype og at underlaget kan være glatt ved regn. Du må heller ikke ha høydeskrekk da det både er luftige og bratte partier. Dønnamannen er også kjent fra sagn, må vite. Han skulle våke over De syv søstre, men sovnet på vakt. Han ligger fortsatt på ryggen og tar seg en lur, i hvert fall ser det slik ut:) Belønningen for den som tar turen er en uforglemmelig utsikt. Vi er mange som vil til topps og får et kick av det!

Vi spiser medbragt matpakke underveis.

For de som ikke vil på toppturen legger vi opp til en sykkel og vandretur på Dønna hvor vi besøker bla. et fruktbarhetssenter. Fallosen kom tilbake fra Historisk Museum i Bergen i 1993 og har tiltrukket seg mange unge kvinner…Man tror marmorfallosen er over 1600 år gammel og har rot i gamle fruktbarhetsritualer som hadde både med folk og avlinger å gjøre. Et interessant bekjentskap.

Vi spiser også her medbragt matpakke underveis.

Alle møtes før middag, nå skal vi på omvisning i Dønnes Kirke som ligger like ved gården der vi bor. Middelalderkirken fra 1200-tallet har en nært knyttet historie til gården og har Norges mest tallrike mausoleum.

Dag 7

Dønna - Sandnessjøen - hjemreise

Frokost

Distanse: 28 kilometer

Noen stigninger men i hovedsak flatt terreng

Etter frokost sykler vi fra Dønnes Gård til Bjørn på Dønna og tar ferje videre til Sandnessjøen. Her får vi litt tid på egen hånd til å rusle rundt. Siste etappe med sykkel går til Stokka Lufthavn. Her forlater vi syklene og tar fly hjem.

Fra Stokka Lufthavn skal vi fly med Widerøe til Oslo Lufthavn. Avreise om ettermiddagen, ankomst et par små timer senere. Takk for turen!

Praktisk informasjon
og reisevilkår

HVA ER INKLUDERT

 • Fly Oslo–Brønnøysund//Sandnessjøen – Oslo med Widerøe
 • 6 netter på hotell, sjøstue og gård med frokost daglig
 • (enkeltromstillegget dekker ikke overnattingene på Elfis og Dønnes, her deler vi to og to, se info i programmet)
 • 6 middager, 4 lunsjer (inkl. lunsjpakker)
 • Sykkelleie alle dager, inkludert sykkelvesker (to pr sykkel)
 • Sykkelhjelm, men ta gjerne med din egen som er perfekt tilpasset deg
 • Bagasjetransport som følger gruppen hele veien og vil være tilgjengelig om noe skulle skje underveis
 • Alle utflukter og entreer iht. program
 • All transport iht. program
 • Lokal guide
 • Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Drikkevarer
 • Tips