Nord-Irland og Irland – vandring, whiskey og magisk natur

Det meste er inkludert!

Det meste av det beste er tilrettelagt for deg på denne herlige turen. Nord-Irland har virkelig blomstret de siste årene. Her er mye å vise frem som er nytt for mange. Bli med fra Belfast – up and coming, til Giant’s Causeway via spektakulære veier og broer. Fortsett til Derry med sine bymurer fra middelalderen og til natur som er villere og vakrere enn du kan forestille deg. Et par netter i Donegal (nord i Irland) blir det også, før vi avslutter i Dublin, Irlands hovedstad som alltid har mye å by på med historie, kultur, underholdning og shopping.

Rullende grønne åser, glitrende innsjøer, dramatisk kystlinje og en genuint gjestfri og sangglad befolkning – du får oppleve alt sammen. Legg så til landets spennende historie, storbyer med sjarm og små landsbyer med personlighet og du har Irland i et nøtteskall. Fire av dagene er viet vandring i landets magiske natur. Irland er landet der opplevelsene og menneskene vanligvis varmer mer enn sola.

OBS! Du må være vant til å vandre i terreng og ha normalt god kondisjon for å være med på vandringene. De oppsatte rutene kan endres etter vær og føreforhold.

Avreiser & Bestilling

Ingen tilgjengelige avreiser

Høydepunkter

 • Belfast – i ny, moderne drakt, men med mørke undertoner
 • Carrick a Rede Rope over til Carrick (taubro!)
 • Mektige Giant’s Causeway
 • Fire vandreturer i vill og vakker natur
 • Derry, en perle med en historisk bymur
 • Donegal i nordre del av Irland
 • Herlige, livlige, sjelfulle Dublin er alltid hyggelig å besøke
 • Sang og underholdning på irsk vis på pub-crawl i Dublin

Fra nord til sør – Nord-Irland og nordre del av Irland er spekket med naturopplevelser, joviale innbyggere og mye vær! Det er ikke umulig å oppleve alle fire årstider nesten på en gang. Det er alltid hyggelig å være på reise her – du føler deg velkommen av irenes gjestfrihet og blide åsyn. Vi bor sentralt og hyggelig og vi spiser på lokale, sjarmerende restauranter.

 • Mount Errigal, Nord-Irland
 • Slieve League cliffs, Nord-Irland
 • Slieve League cliffs, Nord-Irland
 • Slieve League cliffs, Nord-Irland
 • Giant's causeway, Nord-Irland
 • Giant's causeway, Nord-Irland
 • Giant's causeway, Nord-Irland
 • Giant's causeway, Nord-Irland
 • Giant's causeway, Nord-Irland
 • Giant's causeway, Nord-Irland
 • Nord-Irland, kyst, maler, Antrim
 • Nord-Irland_irsk_musikk
 • Nord-Irland_pub_musikk
 • Carrick-a-Rede rope bridge, Nord-Irland
 • Londonderry, Derry, Nord-Irland
 • kart, nord-irland
 • Nord-Irland, kyst, sauer, Causeway, Antrim
 • Nord-Irland, kyst
 • Ireland, Nord-Irland, landskap, landsbygd
 • Nord-Irland_carrick-a-rede_rope_bridge
 • The Chimney Stacks, Giant's Causeway, Nord-Irland
 • Giant's Causeway, Nord-Irland
 • Giant's Causeway, Nord-Irland
 • Derry, bymur, Nord-Irland
 • Ha'penny Bridge Dublin Irland
 • Guinness Storehouse, Dublin
Dag 1

3. oktober – Avreise Oslo Lufthavn, ankomst Dublin og videre til Belfast

Vi reiser med SAS direkte fra Oslo Lufthavn. Flyavgang er om formiddagen og vi lander i Dublin et par timer senere. Transfer til Belfast, Nord-Irlands hovedstad og største by tar cirka to timer.

Mye har skjedd de siste årene som gjør at byen har løftet seg opp fra et frynsete rykte etter en turbulent historie og politiske kriser, til en by som det snakkes varmt om i alle kretser. Den har vakre, viktorianske bygninger og brosteinsbelagte gater, samtidig som mye gammelt har blitt modernisert. Her finnes mange koselige kafeer, puber, kunstgallerier langs vannkanten og ikke minst overnattingssteder. Det råder en småbyfølelse her og det er lett å føle seg hjemme.

Denne første dagen gjør vi oss kanskje litt kjent med å rusle rundt på egen hånd eller sammen med reiseleder. I morgen venter severdigheter og byrundtur.

Velkomstmiddag om kvelden på en lokal restaurant. Det er cirka 15 minutter å gå til denne.

(-/-/M)

 

Belfast
Dag 2

4. oktober - Titanic og Crumlin Road Gaol - et dypdykk i historien

Frokost på hotellet. Besøkene lar ikke vente på seg – endelig er det Belfast sin tur. Vi skal gjøre oss kjent med byen og tar en rundtur for å se noe av det byen med rette er stolt av. De viktorianske byhusene bidrar til småbyfølelsen. Murmaleriene på Falls Road og Shankill Road er fargerike nasjonalistiske innslag. Fredsmuren med budskap om håp. Etter å ha sett disse murene med alt deres budskap på nært hold, så kjenner du bokstavelig talt hvordan fortiden sniker seg inn og gir en sterk påminnelse om hva som skjedde i disse gatene for ikke veldig lenge siden. Albert Memorial Clock var Belfasts svar på det skjeve tårnet i Pisa før renovering og oppretting var på plass.

Crumlin Road Gaol er et tidligere fengsel som nå er restaurert. Fra 1846 til 1996 var dette et fengsel med alt det innebærer. Om veggene her kunne snakke… De siste tretti årene fengselet var i drift ble det brukt som varetektsfengsel for mistenkte terrorister og paramilitære fanger som ventet på sine rettssaker. Vi kommer nært innpå en historie vi alle kjenner fra nyhetssendingene, men kanskje aldri har helt forstått. Rojalister, lojalister, republikanere og IRA. Dette er spennende historie, og selv om fengselet er stengt, så er historiene vi får høre i høyeste grad levende.

Belfast sin største og utvilsomt mest iøyenfallende severdighet er Titanic Belfast. Det var her hun ble bygget, skipet som alle kjenner og som har en historie som engasjerer. Med stålgrå, bølgende fasader, ni gallerier og innovative utstillinger og spesialeffekter, ble Titanic Belfast åpnet i 2012, 100 år etter at skipet sank. Et virkelig spennende og interessant sted å besøke!

Ettermiddagen er fri til å oppleve Belfast i egen takt. Kanskje rett og slett finne en koselig pub? Shopping, mer sighseeing – du bestemmer. Reiseleder gir forslag. Middagen ute på byen i kveld!

(F/-/M)

 

Titanic-museet Belfast
Dag 3

5. oktober – Vill og vakker natur - Carrick Island, Whiskey og Derry

Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og begir oss ut på tur mot Derry. På veien skal vi kjøre langs den spektakulære Antrim Coast langs nordsiden av Nord-Irland. I disse områdene er det naturkreftene som har æren for de vakre vyene underveis. Vi skal først ut å gå over en taubro som de lokale fiskerne konstruerte for å se til laksegarnene sine. Broa er over en 23 meter dyp og 20 meter bred åpning mellom fastlandet og Carrick Island. Opprinnelig var det kun et taurekkverk på den ene siden, men i dag er det heldigvis erstattet med rekkverk på begge sider. Det kiler nok litt i magen underveis – belønningen får vi når vi ankommer Carrick. Utsikten mot Rathlin Island og Skottland er superb og fuglelivet på øya er rikt og variert. Etter en pust i bakken må vi nok samme vei tilbake…(Utflukten er væravhengig).

Et besøk på et Whiskey-destilleri med sine edle, styrkende dråper må selvsagt med på en tur til dette landet. Det er to regler som gjelder for whiskeydrikking. «Nummer én, drikk aldri whiskey uten et glass vann ved siden av. Nummer to, drikk aldri vann uten et glass whiskey ved siden av», sies det. Følg disse reglene, og dagen vil bli uforglemmelig!

Ordet whiskey er opprinnelig irsk, Uisge Beatha, eller Aqua Vitae – livets vann, stammer fra kelterne. Det var også i Irland den første whiskeyen i Europa så dagens lys i år 432. Det var maurerne som tok med seg kunnskapen om hvordan man destillerer frem den potente drikken som har fått så stor betydning for landet. Både historie, smaking og tradisjoner står på programmet når vi besøker The Old Bushmills Distillery. Her har de laget denne styrkende drikken siden 1608 og vet hva de driver med. Etter å ha testet ut whiskey spiser vi en god lunsj på en hyggelig restaurant like ved.

Etter lunsj fortsetter vi videre til Derry, Nord-Irlands nest største by og den eneste byen i Irland som fortsatt har sin imponerende bymur intakt. Bygget på begynnelsen av 1600-tallet, danner den en gangvei rundt den indre delen av Derry der vi kan se hvordan den gamle byen ble planlagt. Her er gatene bevart i renessansestil helt frem til i dag. Det var i Derry (Londonderry) hvor Bloody Sunday fant sted 30. januar i 1972, hvor 13 katolske demonstranter ble drept av britiske soldater. U2s låt «Sunday bloody Sunday» får en helt ny dimensjon etter at du har opplevd Derry og hørt historien om hva som skjedde i gatene her denne januardagen i 1972. Vi skal ut på en liten vandretur på bymuren om ettermiddagen og det er en uten tvil en både spennende og gripende historie som venter oss der.

(F/L/-)

 

Carrick-a-Rede rope bridge
Dag 4

6. oktober– Vandring Ballintoy til Giant`s Causeway

I dag venter første vandring i mektig natur. Etter frokost skal vi bli «close and personal» med en natur som innimellom tar pusten fra en. The Causeway Coast Way er en del av Ulster trail som varer og rekker i 1 000 kilometer her nord.

I dag skal vi gå en liten del av løypa for å få følelsen av frisk luft, mosjon og flotte bilder underveis. Ved Ballintoy Village leder veien mot stranden ved White Park Bay. Så fortsetter den langsmed stranden i et par kilometer. Mot enden av stranden, ved Portbraddan, passeres rader med tradisjonelle hytter. En av disse må være landets minste kirke – St. Gobban`s Church!

Neste del følger langs klippene og passerer gjennom åpningen til havsklippen ved Gid Point før vi ankommer havnen i Dunseverick. Vi vandrer videre og kommer etter hvert frem til hovedkystveien ved Dunseverick Castle. Vandringen derfra foregår litt utenfor allfarvei, det neste tegnet på offentlig vei er ni kilometer lenger frem, ved Giant`s Causeway.

En gresslagt sti innleder svinger og kurver og stigning opp til Bengore Head, det høyeste punktet såvidt over 100 moh. Det er mange fine utsiktspunkt underveis og man ser også over til Rathlin Island der vikingene først tok seg til rette på tokt til Irland. Etter passering av Benbane Head, krysser vi grensen til det unike landskapet som er Giant`s Causeway – på UNESCOs verdensarvliste som Nord-Irlands eneste.

Som et resultat av et vulkanutbrudd trolig rundt 60 millioner år tilbake, har tidenes gang gjort sitt til at dette ser ut til å være noe utenomjordisk. Det trodde man også før i tiden, dette måtte være resultat av kjempers verk. Med cirka 40 000 ulike formasjoner, klipper og søyler laget av basalt, er det mildt sagt et imponerende skue. På besøkssenteret kan vi ta en pust i bakken.

Vandring: 4-5 timer
Distanse: cirka 16 kilometer
Høydeforskjell: cirka 200 meter

I kveld spiser vi middag på hotellet.

(F/niste/M)

Dag 5

7. oktober- Vandring Derryveagh Mountains, til Donegal

I dag, etter frokost, forlater vi Derry og setter kursen først mot fjellene og deretter mot Donegal. Bussen kjører oss mot nye vandringsveier, denne gang i Derryveagh Mountains. Denne fjellkjeden byr på noe av den mest dramatiske naturen rundt Donegal – en riktig motvekt til den billedskjønne kystlinjen. Det er fjellene Errigal og Slieve Snaght og de glitrende innsjøene som spiller hovedrollen.

Dagens vandring bestemmes som overalt ellers, av vær og føre. Om det er godt vær, gyver vi løs på Mount Errigal som er den høyeste i fjellkjeden med sine 751 moh. Den er også kjent for sin strålende rosa glød i riktig sollys som kommer av kvartsitten på toppen. I tillegg virker det som toppen konstant endrer form etter hvilken retning man ser den fra. Typisk magi! Det er en populær rute å gå, stien oppover er delvis moderat og delvis vanskelig i forhold til stigning. Selve vandringen tar omtrent 4-5 timer.

Om værgudene ikke står oss bi i så stor grad (ingen bombe på disse kanter..) tar vi en alternativ rute i fjellene. Det er mye å velge i, så det blir en fin vandring uansett.

Etter vandringen blir det transport til Donegal. Landsbyen, kjent som «The Diamond», er senter for regionens musikk og diktscene. En livlig og trivelig by, rett og slett.

Vandring: cirka 4 timer
Høydeforskjell Mount Errigal: cirka 750 meter

I kveld skal vi spise middag på en hyggelig, lokal restaurant i Donegal.

(F/niste/M)

 

 

Mount Errigal
Dag 6

8. oktober - Slieve Leage Cliffs med vandring, Silver Strand

I dag har naturen igjen hovedrollen. Etter frokost skal vi oppdage noen av områdene rundt Donegal til fots. Klippene, the Slieve League Cliffs, er en av de høyeste og mest storslagne marine klippene i Europa. Herfra er utsikten over Atlanterhavet, Sligo-fjellene og Donegal-bukta helt utrolig. De rager nesten dobbelt så høyt over havet som Cliffs of Moher lenger sør. Mineralene i fjellene slåss om å sette enda mer farge på landskapet.

Vi går oppover mot den 600 meter høye Bunglas-klippen som rager høyt over havet der bølgene og dønningene virkelig har en enorm kraft. Lyden er øredøvende til tider. Fra klippene vandrer vi til One Man’s Pass & Pilgrim Path der utsikten er formidabel. Havsklippene Giant`s Desk og Chair er plassert der ute nærmest vilkårlig, blant hvite, frådende skumtopper på bølgene og ser ut som nettopp de navnene de har fått. Dagens vandring ender på den nydelige stranden ved Malinbeg, Silver Strand. Kanskje orker vi å dyppe tærne eller vasse litt i det riktig så forfriskende Atlanterhavet før turen går tilbake til Donegal?

Vandring: cirka 5-6 timer
Distanse: cirka 10,5 kilometer
Høydeforskjell: cirka 600 meter

Reiseleder organiserer felles middag for de som ønsker i kveld (ikke inkludert).

(F/niste/-)

Slieve League Cliffs
Dag 7

9. oktober - Vandring Bluestack Mountain Way, deretter til Dublin

Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og forlater Donegal. Turen går til Dublin etter hvert. Men først venter Bluestack Mountain på oss.

Disse fjellene, med sine turstier, sørger for forbindelsen mellom Donegal og Ardara som ligger på vestkysten. Naturen spiller såklart hovedrollen her som på de fleste andre steder vi har vært før, det sørger innsjøer, elver, heier og daler godt for. I dag tar vi (med forbehold om endringer) turen fra landsbyen Glenties og mot området Meenawaania. Turen går også langs Owenroe-elven. Vi vandrer over nokså værhardt og røff natur gjennom heier mellom Cloghmeen Hill og Binbane og ender opp ved den førkristne gravplassen ved Disert.

Vandring: cirka 13 kilometer
Varighet: cirka 4 timer

Høydeforskjell: cirka 400 meter

Etter fire dager med masse frisk luft og fantastisk irsk natur setter vi kursen mot Irland og hovedstaden Dublin. Turen tar omtrent fire timer. Vel fremme, spiser vi felles middag før vi tar kveld (eller tar turen på byen…). Det er omtrent 20 minutter å gå til restauranten.

(F/niste/M)

Ha'penny Bridge, Dublin
Dag 8

10. oktober - Herlige Dublin!

I dag innleder vi med en byrundtur. Historiske bygninger blander seg med moderne. Eksempler på sistnevnte er Guinnes Storehouse, The Spire of Dublin og National Convention Centre. Av den eldre typen finner vi hovedpostkontoret GPO, Tollhuset, Trinity College og regjeringsbygningene. Med parkene Stephen’s Green og Phoenix Park, har Dublin også grønne lunger å puste ut i.

Som seg hør og bør må vi jo også få med oss Guinness Storehouse. Som Irland selv er Guinness fullt av historie og den går langt tilbake. Det er 250 år siden det startet. Selve bygningen er fra 1904 der arkitekturen ble inspirert av Chicagos skyskrapere med massive stålkontruksjoner. Gjennom sju etasjer der prosessen gås gjennom, kommer vi omsider opp til toppen der utsikten over byen er upåklagelig gjennom panoramavinduene fra The Gravity Bar. Utsikten akkompagneres  selvsagt av et glass av hovedpersonen selv, den noble, mørke Guinness. Her spiser vi også lunsj.

Det er ingen mangel på hva du selv kan gjøre her i byen. Slapp av på en stemningsfull pub, gå på café, ta en shoppingrunde, gå på museum – gjør akkurat som det passer deg. Reiseleder gir gode tips og råd.

Reiseleder organiserer felles middag for de som ønsker (ikke inkludert).

(F/L/-)

Dag 9

11. oktober - Dag til egen disposisjon i Dublin, pub crawl om kvelden

La Dublin forføre deg på den måten du selv vil i dag og bli mer kjent i eget tempo. I dag har du en hel dag til disposisjon til å gjøre akkurat det du har mest lyst til. Lad opp til kveldens happening – nå venter nemlig irsk musikk, stemning og moro!

Denne siste kvelden i Dublin må markeres på en verdig og typisk måte, synes vi. Og hva er da bedre enn å være med på en Irish Musical Pub Crawl med middag og show? Hva er bedre enn en pub, jo – flere puber! Vi beveger oss fra pub til pub og hører musikk og er med på å skape god stemning som Irland er så kjent for. Irene har sang, musikk og munterhet i blodet og ønsker gjerne å smitte oss besøkende. Det byr som regel ikke på problemer, for det er umulig å ikke trampe takten eller nynne med underveis. Det er to profesjonelle musikere som leder an hele veien. De synger, spiller og forteller historier og anekdoter om musikk både lokalt og hvordan resten av verden påvirkes av irske toner.

Middag blir det på Flanagans Bar and Restaurant på O` Connell  Street som er en av Dublins gater med mest historisk sus. Rett og slett et perfekt sted for å runde av en kveld med lutter glede og kultur. Og en perfekt avslutning på mange, flotte, varierte dager i Nord-Irland og Irland. (Med forbehold om endringer i programmet).

(F/-/M)

Dag 10

12. oktober– Hjemreise

Alt som er moro har dessverre en slutt. Etter frokost begir vi oss ut mot flyplassen. Vårt direktefly med SAS har avgang tidlig ettermiddag og vi lander på Oslo Lufthavn et par timer senere.

(F/-/-)

Priser og betingelser

PRIS
Pr. person i delt dobbeltrom: kr 19 550
Tillegg for enkeltrom: kr 3 870

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo–Dublin – Oslo (direktefly) med SAS
Flyskatt og avgifter pr 21. mars 2017
9 netter på hyggelige hotell, frokost inkludert
6 middager, 2 lunsjer, 4 nistepakker til vandringene
Alle utflukter og entreer iht. programmet
All transport i følge programmet
Lokal engelsktalende guide
Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT
Reise- og avbestillingsforsikring
Måltider utover det som er nevnt over
Drikkevarer
Tips
Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:

F= frokost, L= lunsj, M= middag.

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise- og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå på reisen. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får durefundert beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 120 dager før avreise: kr 500 pr. person
Fra 119 til 65 dager før avreise: kr 2500 pr person
Fra 64 til 45 dager før avreise: 50 % av reisens pris
Fra 44 til 30 dager før avreise: 75 % av reisens pris
Mindre enn 30 dager til avreise: Ingen refusjon

PASS OG VISUM
Pass må medbringes, da dette er den eneste godkjente form for identifikasjonsdokument. Det er den reisendes ansvar å sørge for at passet er gyldig på reisen, Carpe Diem er ikke erstatningsansvarlig for passasjerer som ikke har dette i orden.

FORBEHOLD
Prisen er basert på 20 personer. Skulle det bli færre deltagere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen. Beskjed om dette vil bli gitt innen 4 uker før avreise. Vi tar forbehold om skrivefeil, endringer i flytider og program, samt justering av prisen som følge av økning i valutakurs, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Prisen er basert på valutakurs pr. 31. mai 17 . Vi forbeholder oss retten til å etterfakturere valutatillegg som følge av økt valutakurs. Dersom dette skulle bli nødvendig vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise.

VAKSINASJON
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege eller www.folkehelseinstituttet.no for nærmere informasjon og andre spørsmål angående helse på reise.

REISEVILKÅR
Reisevilkårene er grunnlag for både dine rettigheter som reisende og våre som arrangør. Alminnelige vilkår for pakkereiser og Carpe Diem reisebetingelser får du ved å kontakte oss eller ved å gå inn på www.carpe-diem.no.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

 

Se våre generelle reisebetingelser