Guatemala, Honduras og El Salvador – et fargeeldorado i maya-land

Årets mest eksotiske reise!

Du vet ikke hva fargerikt betyr og er før du har vært i Guatemala! Forvent en fargeeksplosjon av rang, bli forført av den fantastisk flotte naturen og de ytterst sjarmerende byene. Spedd på med yrende folkeliv og historiske høydepunkter langs maya-veien, er ikke reiselysten vanskelig å vekke. På disse kanter lever gamle skikker i høyeste grad. De kommer til syne gjennom både klesdrakt og de fargerike markedene. Denne turen inneholder det meste: fenomenale maya-monumentene, den spanske kolonistilen i gamle byer, praktfulle strender, vulkaner som speiler seg i stille innsjøer og overveldende jungellandskaper. Hva mer kan man ønske seg?

Guatemala er et land som gjør varig innrykk. Og det er som kjent ikke størrelsen som teller. Kun en tredjedel av Norge med tre ganger så mange mennesker. De bærer stolt videre på sin gamle kultur, og det er ikke superlativer nok i språket til å beskrive de storslåtte landskapene. I høylandet er det alltid en ruvende vulkan i sikte, ofte speiler den seg i en innsjø omgitt av frodig vegetasjon og vakker bebyggelse. Når det er markedsdag spiller alle mayaens glade farger opp, og gjestfriheten og smilene er alltid til stede.

Et av de aller største maya-monumentene heter Copan og ligger like over grensen i nabolandet Honduras. Vi må få med oss dette underverket, før vi reiser videre til El Salvador med hovedstaden San Salvador. Etter alle disse fargefulle og historiske opplevelsene, må alt bearbeides og få synke inn. Derfor synes vi at avslutningen på turen ikke er mindre enn perfekt, den også: Et eventyr på Stillehavskysten med et par dager på en nydelig strand! Velkommen på en fantastisk reise i maya-land med Carpe Diem!

Følg med for ny dato: http://www.carpe-diem.no/reiseoversikt/

Avreiser & Bestilling

Ingen tilgjengelige avreiser

Høydepunkter

 • Det er et fargeeldorado i sannhet – besøk på autentiske, lokale markeder og folkelivet ellers
 • Spis lunsj hjemme hos en lokal maya-familie
 • Ah – den ubeskrivelig vakre Atitlan-sjøen
 • Besøk hos Tz’utujil-folket der vi er med og prøver veven eller farging av garn
 • Sjarm og pastell i Antigua med atmosfære, brosteinsbelagte gater og koloniale bygninger
 • Utrolige Tikal – et av maya-folkets store mesterverk i jungelen
 • Vi liker kontraster – besøk hos urbefolkningen Q’eqchie der vi hører deres eggende rytmer av garifuna-musikk
 • Copan i Honduras – noen ganger er stort skikkelig imponerende. Enda et bevis på mayaenes storhet
 • Dette kontinentets Pompeii, Joya de Ceren- en maya-by begravd etter et vulkanutbrudd
 • En smakebit av El Salvadors hovedstad San Salvador
 • Flat ut, senk skuldre og slapp av ved Stillehavet på Hotel Pacific Paradise i La Herredura
 • Godt selskap er alltid inkludert med Carpe Diem!
 • Chichicastenango Guatemala marked masker
 • Antigua Guatemala
 • Chichicastenango (Chichi) Guatemala
 • Guatemala, Flores
 • Lake Atitlan, Guatemala
 • Chichicastenango Guatemala marked
 • Antigua Guatemala
 • Guatemala, Antigua
 • Guatemala, Antigua
 • Guatemala, Antigua
 • Lake Atitlan, Guatemala
 • Guatemala, Antigua
 • Livingston, Guatemala
 • Guatemala, frukt, mat
 • guatemala_atitlan
 • gutaemala_dokker_marked
 • guatemla_veving_kultur
 • guatemala_calle_10_de_Novembre_Flores
 • Rio Dulce, vannliljer, Guatemala
 • tikal_guatemala_maya
Dag 1

11. november - Avreise Norge og ankomst Guatemala City

Det blir en lang reisedag, men med British Airways og American Airways greier vi det hele på en dag. Med avreise fra Gardermoen om morgenen via London og Dallas (USA), er vi framme i Guatemala City om kvelden. Her venter vår lokalguide med bussen som tar oss inn til hotellet hvor det blir godt å komme til ro etter flyturen.

(-/-/-)

 

 

Velkommen til Guatemala - et eldorado av farger!
Dag 2

12. november - Chichicastengo og Panajachel

I dag begynner maya-eventyret og de vanskelige stedsnavnene . Vi spiser en tidlig frokost og kjører mot nordvest inn i hjertet av maya-land for å oppleve markedsdag i Chichicastenango. Her får vi et overveldende møte med farger, lyder og vidt forskjellige religiøse oppfatninger. Her er maya-tekstiler i alle regnbuens farger, masker og turiststyr, men også et høyst autentisk lokalt marked med husgeråd, frukt og grønnsaker, og folk kledd i tradisjonelle antrekk. Søndag formiddag er det gudstjeneste for urbefolkningen i Santo Tomas kirken fra 1540 og på trappen utenfor brenner de lokale sjamanene fra K’ichés-folket offergaver til sine gamle maya-guder. Vi besøker et tekstilverksted for festdrakter og får oppvisning i folkedans, og det blir tid på egenhånd i eksotiske omgivelser. Lunsjen skal vi ha hjemme hos en lokal maya-familie, det også en skikkelig eksotisk opplevelse! Om ettermiddagen går turen til Atitlánsjøen, en av verdens vakreste innsjøer omgitt av mektige vulkaner på over 3000 meters høyde. Ved bredden av sjøen ligger byen Panajachel hvor vi skal overnatte. Reiseleder organiserer felles middag om kvelden for de som har lyst til å spise samlet. Det gjelder for alle kvelder der middag ikke er inkludert på turen.

(F/L/-)

Ingen overdrivelse å si at markedet i Chichicastenango er fargerikt...
Dag 3

13. november - Atitlan-sjøen

Det ligger flere små maya-landsbyer med flere hundre år gammel historie under de vakre vulkanene på bredden av Atitlán-sjøen. Vi drar på båttur til en av dem, San Juan La Laguna, og blir tatt imot av representanter for det stolte Tz’utujil-folket. Deres tradisjonelle og fargerike drakter og klær har vært uforandret i århundrer, og vi får se hvordan de spinner, farger, vever og broderer sine vakre tekstiler, med tilbud om å prøve oss på veven eller å farge garn. Dagen lunsj står kvinnene i det lokale kooperativet for, på denne måten er vi med å bringe økonomi inn i indianersamfunnet. Etter å ha sett kirken, markedet og lokale butikker, returnerer båten til Panajachel og turen går videre til Guatemalas gamle hovedstad Antigua. Her sjekker vi inn på hotellet og spiser middag for den som vil.

(F/L/-)

Atitlansjøen
Dag 4

14. november - Antigua

Hvilende mellom mektige vulkaner ligger Antigua som et smykke fra kolonitiden. Her grunnla spanjolene sin hovedstad da de kolonialiserte Mellom-Amerika på 1500-tallet. Men i 1776 beordret spanskekongen at hovedstaden skulle flyttes fire mil mot øst og Antigua ble fraflyttet og stod ubebodd i 150 år. I 1940-årene ble Antigua «gjenoppdaget» og folk begynte å flytte inn i det som da framstod som en spøkelsesby. Siden har man reparert og pusset opp, MEN ingen har fått lov å endre fasader eller bygge i høyden. Dermed fremstår byen som den gjorde på 1700-tallet og regnes nå som en av de vakreste og mest koloniale byer på hele det amerikanske kontinentet, og den er selvsagt UNESCO-vernet. Brolagte gater snirkler seg mellom sennepsgule og okerfargede gamle bygninger og leder fram til Plaza Mayor, med domkirke, rådhus og kaptein-generalenes palass. Vi har lagt inn flere flotte besøk i programmet og får med oss det som er verd å se i byen. Det blir felles lunsj mellom besøkene og tid på egenhånd før vi overnatter enda en natt på samme hotell.

(F/L/-)

Antigua
Dag 5

15. november - Guatemala City og Flores

Dagens hovedstad ligger halvannen times kjøring fra Antigua og er hjemsted for mer enn to millioner mennesker. Guatemala City framstår som en symbiose av moderne arkitektur og koloniale bygninger. Byen er en pulserende metropol, sete for president, kongress og regjering og motoren i landets forholdsvis svake og sårbare økonomi. En stor del av valutainntektene i landet kommer fra familiemedlemmer som har emigrert og jobber i utlandet, og turismen er en viktig inntektskilde for Guatemala. Vi ser byens viktigste severdigheter og besøker det Nasjonale Museum for Arkeologi og Etnologi. Som vanlig har vi lunsjen inkludert og kl 17:15 flyr vi med en innenlandsrute til Flores helt nord i landet hvor vi i morgen skal utforske Tikal som engang var mayaenes stolte og mektige hovedstad. Overnatting og mulighet for middag enten på hotellet eller på en av restaurantene i den vesle byen Flores som ligger på ei lita øy i innsjøen Petén Itzá.

(F/L/-)

Flores
Dag 6

16. november -  Tikal og Rio Dulce

I Tikal reiste maya-folket sin mest strålende by for to tusen år siden. Her levde prester, astronomer, matematikere, kunstnere og håndverkere. Tikal’s gullalder varte i flere hundre år, med et klimaks i perioden 550-850 e.Kr. Deretter ble byen av ukjente grunner forlatt og overlatt til jungelen i tusen år, inntil den ble gjenoppdaget i 1848. Vi skal se Tikal’s monumenter – noen av dem tårner nesten hundre meter over regnskogen. Blant de mest spektakulære er Kjempejaguarens pyramide og Store Akropolis. Ofte kan vi også oppleve dyrelivet; bråkende aper, fargerike papegøyer og tukaner som flakser fra tre til tre. Å se denne byen midt i den frodige jungelen, hvor stor den var og hvilke byggverk den inneholder, overgår hva man kan forestille seg. Det er bare helt utrolig! Unesco har klassifisert den både som «world og nature heritage». Etter lunsj i Tikal setter vi kursen mot sør til Rio Dulce som er målet for dagens etappe. Her skal vi overnatte pået hotell som ligger vakkert til i vannkanten like ved middelalderborgen San Felipe.

(F/L/-)

 

Tikal
Dag 7

17. november - Livingston og Quirigua

I dag går vi ombord i en båt som tar oss ut til den karibiske kystbyen Livingston der vi får inntrykk av den afro-amerikanske garifuna-kulturen. Helt andre rytmer! Vi seiler gjennom en flott «canyon» omgitt av tropisk vegetasjon og tepper av vannliljer, og vi passerer det vakre naturreservatet Chocon Machacas. Underveis besøker vi en bosetning til urbefolkningen Q’eqchie, og lunsjen i Livingstone er akkompagnert av levende garifuna-musikk. Begrepet referer til et folkeslag som er etterkommere av rømte afrikanske slaver blandet med indianske arawaker. De utgjør i dag til sammen over 600 000 mennesker langs Mellom-Amerikas østkyst. Fra Livingston reiser vi videre med båt og buss til Quirigua, også det en maya oldtidsby på UNESCO sin liste og med de høyeste bautaer i hele maya-riket. På vei til vårt hotell i Rio Hondo kjører vi gjennom en stor bananplantasje og sjekker etter hvert inn på hotellet hvor vi skal tilbringe natten.

(F/L/-)

Livingston
Dag 8

18. november - Honduras og Copan

Etter frokost setter vi kursen for en annen av de gamle maya-byene, Copán i Honduras, og er framme forholdsvis tidlig formiddag. Det skal ha bodd mennesker i Copán-dalen i 3500 år, men fremfor alt er dette et av de store maya-stedene, med over tre tusen strukturer registrert i et område på 24 kvadratkilometer. Vi må selvsagt konsentrere oss om de viktigste, men dette er nok et vitnesbyrd om hvor avanserte mayene var mens vi ennå var på steinalderstadiet i Skandinavia. Også Copán står på UNESCO-listen og her finner vi den aller mest raffinerte kunsten som maya-kulturen har etterlatt seg. Etter lunsj besøker vi stedets museum som regnes som det beste arkeologiske museet i hele Mellom-Amerika. Overnatting og middag for den som ønsker.

(F/L/-)

Copan-ruinene i Honduras
Dag 9

19. november - San Salvador og Stillehavet

I dag går turen videre mot sør for å ende opp ved Stillehavets bredder. Vi krysser grensa til El Salvador og skal først besøke Amerikas Pompeii, Joya de Ceren, som også er et UNESCO-sted. Her er får vi se en maya-by som ble begravd under et vulkanutbrudd i 650 e.Kr. og som derfor er bevart slik den så ut for hundrevis av år siden. Etter lunsj går turen til hovedstaden San Salvador hvor vi tar en runde med bussen og besøker et av byens museer, før vi reiser den siste timen til vårt hotell ute ved havet. Her skal vi bo to netter på med full pensjon og et utvalg av drikkevarer inkludert. Etter en innholdsrik rundreise blir det godt med et par avslappende dager til slutt.

(F/L/M)

Dag 10

20. november - Fridag ved Stillehavet

Fridag på stranden ved Stillehavet. Full pensjon og et utvalg av drikkevarer inkludert.

(F/L/M)

Mye god mat venter i El Salvador
Dag 11

21. november - Dag til egen disposisjon og hjemreise

Formiddagen er til fri disposisjon og lunsj inkludert. Om ettermiddagen går turen til flyplassen utenfor San Salvador hvor vi skal fly med Iberia til Madrid.

(F/L/-)

Marked i El Salvador
Dag 12

22. november - Ankomst Norge

Etter en natt på flyet ankommer vi Madrid. Herfra skal vi veien om London og vi lander derfor på Gardermoen sent om kvelden.

Priser og betingelser

Pr. person i dobbeltrom: 25 960
Tillegg for enkeltrom: kr 2 850

HVA ER INKLUDERT
Fly Oslo–Guatemala City med British Airways
Fly med Iberia og British Airways San Salvador – Oslo
(Det er ikke mulig med gjennomgående tilslutningsbilletter på denne turen siden BA ikke har noe samarbeid med SAS)
Innenriksfly t/r Guatemala City – Flores inkl. flyskatter
Flyskatt og avgifter pr 1. august 2017
11 netter på gode hoteller i turistklasse
Daglig frokost og 10 lunsjer/2 middager
Alle utflukter og entreer iht. program
Parkavgift til aktuelle nasjonalparker
All transport i følge program
Lokale guider
Reiseleder fra Carpe Diem

HVA ER IKKE INKLUDERT
ESTA – innreise til USA (14 USD pt.) Gjelder også når vi bare er i transitt.
Innsjekket bagasje på innenlandsflyet i Guatemala utover 14 kg. Overvekt betales av hver enkelt ved innsjekk og koster cirka 2,5 dollar pr kilo. Håndbagasje 4,5 kilo er inkludert.
Reise- og avbestillingsforsikring
Måltider utover de som er nevnt over
Tips, beregnet til cirka EUR 75,- pr. person. Evt. tips til rengjøringspersonale på hotellene og servitører på restauranter er ikke inkludert i dette beløpet.
Drikkevarer

BESTILLING OG BETALING
Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2500 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca 2 uker før avreise.

REISE- OG AVBESTILLINGSFORSIKRING
En reise – og avbestillingsforsikring er en omfattende forsikring som gir deg betydelig trygghet i mange situasjoner som kan oppstå før og under reisens gang. På reiser til utlandet er reiseforsikring en nødvendighet. Carpe Diem anbefaler kombinert reiseforsikring fra Europeiske som dekker reisegods, reise­ulykke, reisesyke og reiseansvar.

AVBESTILLINGSREGLER
Avbestilling må skje straks det foreligger en hindring for å gjennomføre reisen. Hvis du har tegnet en avbestillingsforsikring, og må avbestille på grunn av akutt sykdom, ulykkestilfelle eller dødsfall, får du refundert beløpet fra forsikringsselskapet. Ved avbestilling gjelder følgende gebyrer:

Inntil 120 dager før avreise: kr 500 pr. person
Fra 119 til 65 dager før avreise: kr 2500 pr person
Fra 64 til 45 dager før avreise: 50 % av reisens pris
Fra 44 til 30 dager før avreise: 75 % av reisens pris
Mindre enn 30 dager til avreise: Ingen refusjon

PASS OG VISUM
Merk at alle trenger ESTA for innreise/transitt USA.

Norske statsborgere trenger ikke visum til verken Guatemala, Honduras eller El Salvador. Passet må være gyldig minst seks måneder etter utreise. Carpe Diem trenger din passkopi i god tid før avreise, gjerne rett etter bestilling. Det er den reisendes ansvar å sørge for at passet er gyldig på reisen. Carpe Diem er ikke erstatningspliktig for passasjerer som ikke har dette i orden.

VAKSINER
Vi anbefaler at du tar kontakt med fastlege eller www.fhi.no (Folkehelseinstituttet) for nærmere informasjon og andre spørsmål angående helse på reise.

FORBEHOLD
Prisen er basert på 15 personer. Skulle det bli færre deltagere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen. Beskjed om dette vil bli gitt innen 4 uker før avreise. Vi tar forbehold om skrivefeil, endringer i flytider, hotell og program, samt justering av prisen som følge av økning i valutakurs, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Prisen er basert på valutakurs (USD) pr. 1. august 2017. Vi forbeholder oss retten til å etterfakturere valutatillegg som følge av økt valutakurs. Dersom dette skulle bli nødvendig vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise.

REISEGARANTIFONDET
Carpe Diem er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den nødvendige garanti.

Se våre generelle reisebetingelser